Aitoa maitoa pöytään

Hesarissa oli varsin mainio juttu liittyen raakamaitoon. Kiitos vain Jounille juttuvinkistä!


Kuva klikkaamalla suuremmaksi.

Oikeastaan koko maitoasian voi tiivistää Heikkilän toteamukseen: ”bakteereilla peloittelu on vastenmielistä”.

Nykymaailma elää ihmeellisessä bakteerikammossa. Eräs tuntemani luomuviljelijä kertoi kuinka hän joutui terveystarkastajien hampaisiin, koska ei suostunut pastöroimaan hapankaalituotteitaan. Seurauksena oli lukuisia pistotarkistuksia ja tapahtumia voidaan kuvailla eräänlaiseksi ajojahdiksi. Eviran aivopesemät terveystarkastajat joutuivat kuitenkin vuosi toisensa jälkeen pettymään, koska hapankaalinäytteistä ei löytynyt mitään moitittavaa. Nyt viime vuosina tämä viljelijä on onneksi jätetty pakollisia tarkistuksia lukuun ottamatta rauhaan ja hän saa keskittyä huippulaadukkaan pastöroimattoman hapankaalin valmistamiseen.

Koska Valiolta et raakamaitoa tule saamaan, niin kannattaa käydä selvitystyöhön lähialueesi maitotiloista. Sitten kun tärppää ja sopiva tila löytyy, niin kokoa kavereista, naapureista tai vaikka työkavereista ryhmä, joka on innostunut aidosta maidosta. Voitte sitten sopia vuorot sen suhteen, että kuka milloinkin käy hakemassa maitokuorman ja miten jakelu hoidetaan. Ryhmässä toimimisesta on paljon etua kuten edullisemmat hinnat sekä maidon noutoreissujen ja siitä aiheutuvien kustannusten jakaminen. Kerran viikossa tapahtuva 80 kilometrin ajomatka maitotilalle voi tuntua kohtuuttomalta, mutta jos sinun ei tarvitse tehdä sitä kuin kerran kahdessa kuukaudessa, niin se ei varmasti ole enää mikään ongelma.

12 KommenttiaKommentoi

 • Olisin kysynyt iherbista sen verran, että miten tarkalleen ottaen nuo lääkehallinnon (?) rohdos määräykset tms. mitä lie nyt menee. Esim. käsittääkseni gingseng löytyy luettelosta, mutta sitä kuitenkin saa ostaa Suomesta kaupoista ja ilmeisesti tilata EU:n sisällä, mutta olisiko se sitten kiellettyä iherbistä tilattuna? Samaten muistaakseni joskus luin noista sienistä joita esim. new chapteriin sinkissä, ettei niitä saisi tilata Suomeen (tästä on kyllä jo enemmän kuin vuosi aikaa). Kiitos jos viitsit selventää, olen hieman sekaisin mikä nyt on sallittua ja mikä ei.

 • Jatkanpa vielä iherbin sivuilta…

  ”Feedback from Current iHerb Finnish Customers (September 2010 Survey)

  Vitamin D over 10 IU and vitamins overall that are considered a higher dose than is allowed by Finnish laws are subject to being searched and customer being fined for what is considered to be”illegal drugs” (based on 2/12 comments)`”

  Mites tuota nyt sitten pitäisi tulkita? 😛 Sakot rapsahtaa jos pakkauksesta löytyy sadan mikron purkki?

 • En ole kovin hyvin tietoinen tästä pykäläviidakosta, mutta lait ovat täysin samat myös noille ulkomailta tilatuille tuotteille. Eli jos tuote on luettelossa, niin se on sitten sitä kiellettyä tavaraa…

  Tuo 10 IU juttu ei voi pitää paikkaansa. 10 mikrgrammaa D-vitamiinia = 400 IU. Suomalaisissa kaupoissa myydään ainakin 38 mikrogramman tabletteja.

 • ”LUETTELO LÄÄKEAINEISTA JA -VALMISTEISTA, JOITA SAA TOIMITTAA
  MÄÄRÄTYIN EHDOIN ILMAN LÄÄKEMÄÄRÄYSTÄ
  Lääkelaitos vahvistaa oheisen luettelon niistä lääkeaineista ja -valmisteista, joita saa toimittaa
  määrätyin ehdoin ilman lääkemääräystä.
  Luettelo on voimassa 10.2.2003 lukien toistaiseksi.

  Kolekalsiferoli (D3-vitamiini)
  Sallittu vitamiini- ja hivenainevalmisteissa.
  Ilman lääkemääräystä toimitettavissa
  ex tempore –valmisteissa enintään myyntiluvallista
  itsehoitovalmistetta vastaava
  määrä.”

  Tietääkseni Tolosen 50µ d-vitamiini on Suomessa korkein pitoisuudeltaan, mutta pitäisikö tuo silti tulkita sitten ettei tuota korkeampia saa tilata. Itselleni ei väliä, kun en muutenkaan korkeampia pitoisuuksia tilaisi.

  Ja juu tuosta rohdoslistasta ei taida kannattaa paljon katsella, kun sieltä löytyy kurpitsan siemenetkin. :) Mutta tuo sieni juttu jäi kyllä mietityttämään vielä, kiitos kuitenkin.

 • Kerroin aiemmin maitoyliherkkyydestäni. Otin ensin käyttöön luomukirnuvoin ja ihmettelin, kun mitään oireita ei tullut. Olen nyt tehnyt maitotuotetestejä eli kokeillut sekä homogenoimattomia että homogenoituja tuotteita. Yritän tietysti suosia luomutuotteita, niitä vähiä mitä täältä kylältä löytyy. Mielestäni siedän homogenoimattomia tuotteita, mutta homogenoiduista tulee oireita (mm. punoittava ja turvonnut naama, päänahan märkää hilsettä ym.). No, innoissani aloin käyttää Valion maustamatonta luomujogurttia (harvinainen tuoteseloste tänä päivänä: maito ja hapate) ja tarkkaan selvitin muutenkin, mitä tuotteita on homogenoitu ja mitä ei.

  Eikös Valio nyt aio ryhtyä homogenoimaan kaikki luomujogurttinsa! Ei helvetti! (Jos kiinnostaa, voin lähettää sinulle käymämme kirjeenvaihdon Valion kanssa.) Lähti takaisin aika tulikivenkatkuinen viesti. Miksi LUOMU (luonnonmukainen) tuote pitää homogenoida, kun se on toiminut hyvin tähänkin asti ilman homogenointia. Älytöntä ja raivostuttavaa. Ingmanilta en koskaan saanut edes vastausta tuotetiedusteluuni, Valio hoitaa kyllä asiakaspalvelun kiitettävästi, se on sanottava eli ainakin vastaavat viesteihin ja palautteeseen.

  Laitoin tästä jo viestin maitotauti.comin ylläpitäjälle ja hän on asian näköjään tuotelistaukseen päivittänyt.

 • Ei voi olla totta! Mistä kuulit tästä jugurttien homogenointijutusta? Mielelläni luen tuon käymäsi kirjeenvaihdon.

 • […] Ehkäpä yksi parhaista asioista mitä lapselle voi ravinnon puolesta antaa on raakamaito. Raakamaito sisältää lapsen kehityksen ja kasvun kannalta huikeat määrät hyviä rasvoja sekä vitamiineja. Monissa perheissä juodaan aidon maidon sijasta “valkoiseksi värjättyä vettä”, jota jostain syystä saadaan markkinoida maitona. Hieman sama asia jos joku kävisi myymään nakkeja härän sisäfileenä. Rasvaton, pastöroitu ja homogenoitu maito ei ole terveystuote vaan lähinnä vakava terveysriski, joka voi altistaa monille sairauksille. Olen lukenut mm. siitä kuinka lisääntyneet korvatulehdukset liitetään pastöroituihin ja homogenoituihin kevytmaitotuotteisiin. Raakamaitoa on saatavilla jos näkee asian suhteen hieman vaivaa. […]

 • Hei!
  Koin eilen jotain aivan uskomatonta. Kyseessä 3 ja 6 vuotiaat lapset, jotka olleet pitkään ilman vaippoja siis täysin kuivia. Poikkeuksellisesti annoin toissapäivänä tytölle Lidlin rakettijäätelön (poika ei tällöin sanut jäätelöä). Tyttö heräsi yöllä, istui sängyn laidalla ja tuli pissat alle. Eilen molemmat saivat rakettijäätelöt jälkiruuaksi. Viime yönä poika pissasi oman huoneensa lattialle ja tyttö allensa. Ihan uskomaton juttu, mitään elämänmuutoksia tai kriisiä ei ole, ainoa poikkeava/yhdistävä tekijä on toi mehujää. Mietin, että voisiko lisä-aineet aiheuttaa moista? Yritin netistä lukea lisä-aineiden haitoista ja en löytänyt tällaisesta mitään… Koska ihmetykseni on niin suuri, haluaisin kysyä sinulta oletko ikinä kuullut mitään vastaavaa?

 • Hei,

  Olen monesti törmännyt sellaiseen juttuun, että runsas vehnän käyttö voi aiheuttaa yllättävää kastelua, mutta tähän jäätelöjuttuun en osaa sanoa mitään…

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista