Ajatuksia immuunijärjestelmästä

Nyt kun tuo perinteinen flunssa-aika alkaa olemaan jälleen käsillä, niin on syytä heittää ilmoille muutama sana immuunijärjestelmästä….

Kerrotaan ensin ne huonot jutut: Ikävä fakta on se, että suurin osa meistä suomalaisista kärsii syksyn ja alkutalven aikana jonkinnäköisestä ylähengitystien sairaudesta. Tilastojen mukaan aikuinen suomalainen kärsii 1-5 flunssasta joka vuosi ja lapsien osalta lukemat ovat vieläkin tylymmät, sillä muksut saattavat sairastaa jopa 10-15 flunssaa vuosittain.

Asian ei todellakaan tarvitsisi olla näin. Ihmisen ei kuulu olla kipeä. Ei ole olemassa mitään ”normaalia flunssaa”. Syitä tähän epänormaaliin tilanteeseen voidaan hakea nykyaikaisen länsimaalaisen normaalista arjesta. Sen lisäksi että syömme huonoa ruokaa, niin kidutamme itseämme myös monella muulla tavalla, jotka vaikuttavat immuunijärjestelmän toimintaan. Jatkuva kiire, negatiiviset ajatukset, stressi, huonot yöunet, riitely ja muut arkipäiväiseltä tuntuvat asiat kuormittavat meitä huomaamattomasti päivästä toiseen.

Immuunijärjestelmä miellettään monessa yhteydessä eräänlaiseksi armeijaksi, joka hyökkää kovalla kädellä ei-toivottuja vieraita vastaan. Tuo mielikuva on varsin osuva, mutta itse ajattelen immuunijärjestelmän toiminnan hieman eri tavalla. Puhuisin armeijan ja hyökkäämisen sijasta mieluummin taidokkaasta orkesterista, koska immuunijärjestelmä on äärimmäisen monimutkainen ja herkkä kokonaisuus.

Immuunijärjestelmän tärkein tehtävä on vapauttaa keho antigeeneistä, eli toimintahäiriöistä kärsivistä soluista sekä bakteerien, virusten ja parasiittien kaltaisista vihollisista. Ilman immuunijärjestelmää sairastuisimme ja lopulta kuolisimme tauteihin. Immuunijärjestelmän jakautuu kahteen pääjärjestelmään, joita kutsutaan soluvälitteiseksi ja humoraaliseksi immuniteetiksi. Soluvälitteinen järjestelmä käy vahingoittuneiden ja infektoituneiden solujen kimppuun, kun taas sen sijaan humoraalisen järjestelmän tehtävänä on estää solujen ulkopuolisia mikrobeja aiheuttamasta vahinkoa.

Pitkään luultiin immuunijärjestelmän toimivan itsenäisesi, mutta jo 1970-luvulla osoitettiin kiistattomasti se, että immuunisolut olivat hyvin läheisesti yhteydessä hermostoon. Peptidit ovat kehon toimintaa olennaisesti sääteleviä molekyylejä ja aivoissa toimivien peptidireseptorien havaittiin sijaitsevan immuunijärjestelmän solujen pinnalla. Pernasta, suolistosta, imusolmukkeista ja muista vastaavista paikoista löytyneiden immuunijärjestelmän kudosten huomattiin olevan yhteydessä aivoihin monimutkaisen hermoverkoston välityksellä. Eli aivot pystyvät siis kommunikoimaan immuunijärjestelmän kanssa. Näin ollen immuunijärjestelmää ei voida pitää missään tapauksessa omana yksikkönä, vaan osana hyvin monimutkaista kokonaisuutta, jonka toimintaan vaikuttaa erittäin voimakkaasti psyykkinen hyvinvointimme.

Onkin kovin väärin luulla, että immuunijärjestelmään vaikuttavat vain infektiot ja antigeenit. Vähintään yhtä merkittävä tekijä on esimerkiksi kokemuksemme eri ihmisistä ja tilanteista. Jo kohtalaisen pienimuotoinen henkinen ahdinko voi suistaa immuunijärjestelmän pois raiteiltaan. Negatiivisen ajattelun, toivottomuuden tai vihamielisen käytöksen ja immuunitoiminnan heikkenemisen on havaittu kulkevan vahvasti käsi kädessä. Ajatellaan vaikka klassista esimerkkiä, jossa ihminen joutuu hoitamaan Alzheimerin tautia potevaa puolisoa. Eräässä tutkimuksessa kävi ilmi, että tällaisia potilaita hoitavien omat haavat paranivat yhdeksän päivää kontrolliryhmää hitaammin.

Jos haluat vahvistaa omaa immuunijärjestelmääsi, niin suosittelen sinulle terveellisen ruokavalion lisäksi runsaasti iloista mieltä ja stressin välttämistä. Itse olen uskonut pitkään siihen, että terveyttä ajatellen kaikista oleellisinta on se mitä ajattelemme eikä suinkaan se mitä syömme. Jos ajatuksesi ovat pahasti tulehtuneita, niin siinä ei välttämättä kovin paljoa auta se kaikista terveellisinkään ruoka ja sairastuminen on vain ajan kysymys. Tämä on seikka, joka tuntuu monelta unohtuvan.

Jos mietitään tätä juttua hieman laajemmin, niin voimme vain arvailla sitä, että kuinka suuri merkitys ajatuksillamme on syömämme ruoan terveellisyyteen tai epäterveellisyyteen. Eli voidaan puhua kuuluisasta plasebo-vaikutuksesta. Jos uskon syöväni superterveellisesti, niin kuinka pitkälle jo se takaa superterveyden? Mietitään vaikka ”superfoodeja”. Sen lisäksi, että ne ovat kovin ravintorikkaita, niin myös niiden plasebovaikutus voi olla todella merkittävä. Sama kysymys voidaan heittää myös toiseen suuntaan. Kukaan ei kyseenalaista lähigrillin makkaraperunoiden epäterveellisyyttä, mutta kuinka epäterveelliseksi makkaraperuna-annos voikaan ajatuksemme avulla muuttua?

Nämä ovat asioita, joita voimme vain arvailla. Kannattaa katsoa aihetta sivuava dokumentti Yle Areenalta. Kyseessä on ehdottomasti yksi tämän vuoden parhaista dokkareista mitä olen katsonut…

11 KommenttiaKommentoi

 • Suosittelen katsomaan myös tämän ohjelman Yle Areenasta:

  Kuinka ajatus parantaa?
  http://areena.yle.fi/ohjelma/1674591

  Ja Heikkilä on jälleen torstaina Studio 55:ssä; aiheena on ”Mieli ja terveys”.

  Tänä aamuna muuten Ykkösen aamu-tv:ssä keskusteltiin taas rasvoista:
  http://areena.yle.fi/video/1316409847598. Tosin tuollaiset juupas-eipäs-keskustelut ovat mielestäni aika turhauttavia tv:ssä, sillä aiheeseen perehtymättömän on täysin mahdoton saada niistä yhtään mitään irti. Mutta jos asiaan liittyvään tutkimuskirjallisuuteen on tutustunut tarkemmin, niin on tietysti aika vaikea olla kaikesta samaa mieltä THL:n Erkki Vartiaisen kanssa.

 • Ruokavalion muutoksellaki kyllä saa jo ison muutoksen aikaan, meillä ei ole penskat sairastaneet vuoden vaihteen jälkeen kuin 1 ainoan lievän flunssan tässä pari viikkoa sitten. Ei korvatulehduksia, ei kuumetta kertaakaan kenelläkään, ei yskää, vaan pieni lievä nuha. Edes sitä joka kevään mahatautia meille ei tullu, vaikka monessa muussa perheessä se oli.
  Samoin ite oon säästyny yhtä hyvin. Viikko sitten yritti tulla kurkku kipeeksi, mut sitruuna, hunaja- teellä, terästettynä auringonhattu-uutteella se jäi siihen. Luomuruualla ja suurella kasvismäärällä siis menty tämä vuosi.
  Kiitos sinun ja blogisi! Jos en ois tänne eksyny silloin alkuvuodesta, enhän mä tietäis puoliakaan siitä, mitä nyt tiiän…tai luulen tietäväni.. 😉

 • Ande -> Kiitos ohjelmavinkeistä! Pitää katsoa nuo jossain välissä…

  Puutarhuri -> Jes! Kuulostaa loistavalle. Oikeanlaisella ruokavaliolla on uskomattoman suuri merkitys päivittäiseen hyvinvointiin. Se vaikuttaa niin moneen asiaan. Aina yöunista stressinsietoon. Siinä sivussa häviää helposti myös ne jokavuotiset flunssat…

 • Helou !

  Radio Rockin Heikelä Korporaatiossa oli tänä aamuna haastattelussa kasvinjalostuksen dosentti Jussi Tammisola. Aiheena oli luomuruoka ja sen vaarat terveydelle.

  http://www.radiorock.fi/podcast?vt=audio&vid=196348

  Itse suosin ja käytän luomua niin paljon kuin mahdollista, mutta tuo haastattelu silti herätti
  tervettä kriittistä ajattelua mitä pitäisi harrastaa varmasti paljon nykyistä enemmän.
  En nyt silti ehkä kuitenkaan vielä käännä kelkkaani kasvinjalostuksen suuntaan :)

  Mitä ajatuksia tuo herättää teissä?

 • Hei Janne,

  No ei tuon Tammisolan juttuja voi olla kuuntelematta nauramatta. Kyseinen herra on tunnetusti palava gm-ruoan puolestapuhuja ja hänellä on todennäköisesti jotain kytköksiä Monsanton suuntaan. Hepun puheissa on hirmuinen määrä tietämättömyyttä tai ennemminkin suoranaisia valheita.

  Jenkeissä ollaan tehty viranomaisten toimesta hurjia hyökkäyksiä luomuruokaa kohtaan ja Suomessa ollaan näköjään menossa samaan suuntaan… Sairasta touhua!

 • Joo johan ne eilen suomen tveessäkin ehti selittämään, että luonnollinen ei aina tarkoita terveellistä. Mainittuna oli kärpässieni ja käärmeen myrkky, mutta harvemmin olen tavannut tyyppiä joka nuita olis halunnut syödä.

  Ihan samaa jargoniaa, kun puskan sanonta rotanmyrkkyä syömälläkin laihtuu. Phtyi pelkkää propagandaa, KOSKA ihmiset on heittäneet lammasasunsa mäkeen ja alkaneet ajatella omilla aivoilla syödä muuta kuin nuita korporaatioitten ruokia.

  Siellä ollaan pelkoperseessä josko kaikki innostuu ja saa ajatuksensa järjestykseen ja ryhtyy kapinaan isoja firmoja vastaan. Itse yritän välttää mahdollisimman paljon kaikkea minkä on kyhännyt joku iso firma.

 • Näköjään 3.10 klo 19 yle1:llä Prisma: lisäaineet lautasellamme 1/3
  Kannattaa katsoa myös ne Mielen salattu voima ohjelmat arenalta.

 • Juu, Ylelle pitää kyllä nostaa hattua noista viime aikoina tulleista dokkareista! Mainiota katsottavaa…

 • Jälleen hyvä postaus! Olet täysin oikeassa siinä, että mieli ja ajatukset ovat merkittävin tekijä terveydessämme. Tunnen monia ihmisiä, jotka syövät hieman mitä sattuu, mutta ovat silti superterveellisiä ja elävät kaikin tavoin melko unelma elämää. Kunpa vain olisi jokin helppo tie vapautua negatiivisista ajatuksista, syvällä olevia uskomuksia on yllättävän vaikeaa muuttaa.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista