Älä anna stressille valtaa

Stressin merkitystä terveydellisten ongelmien taustalla väheksytään edelleen todella paljon. Tämä on valitettavaa, sillä stressi on suurin syyllinen esimerkiksi sydäntautien aiheuttajana. On olemassa tonnikaupalla vedenpitäviä tutkimuksia, jotka osoittavat, että stressi saa HPA-akselin tasapainon järkkymään, jonka myötä sydäntautiin kuolemisen riski kasvaa räjähdysmäisesti.

Sanomattakin on selvää, että stressin ehkäisyyn kannattaa kiinnittää huomiota. Ihmistyypistä riippuen tämä voi olla hyvinkin laaja savotta. Joku toinen ei koe stressiä juurikaan mistään, kun taas samaan aikaan joku muu stressaa pienimmästäkin asiasta. Tämä voi aiheuttaa pitkässä juoksussa elimistön kroonisen stressivasteen, jolla on lukuisia haitallisia vaikutuksia.

Ensimmäinen askel oikeaan suuntaan on tietysti se, että pyritään karsimaan elämästä ne pahimmat stressin aiheuttajat. Joskus tämä voi tarkoittaa hyvin suurtakin ”remonttia”, jonka toteuttaminen vaatii paljon rohkeutta. Se kuitenkin kannattaa, koska kyseessä on terveytemme. Lähes yhtä tärkeänä asiana voidaan pitää negatiivisten tunteiden käsittelemistä tai sitä miten pystymme prosessoimaan eri kokemuksemme. Jatkuva murheiden hautominen ja pyöritteleminen mielessä aiheuttaa helposti lumipalloefektin, jossa pienistäkin negatiivisista asioista syntyy jatkuvasti uusia tuhoisia lumivyöryjä.

Kun etsitään niitä tehokkaimpia stressin laukaisijoita ja ehkäisijöitä, niin mieleen tulee ainakin: seksi, meditaatio, jooga, yiquan, liikunta, sosiaalinen aktiivisuus, ”sopiva alkoholinkäyttö”, yleinen positiivisuus ja luottamus sekä se, että ympäröi elämänsä innostavilla ja positiivisilla virikkeillä.

Myös oikeanlaisilla yrteillä voidaan saavuttaa jopa hämmästyttäviä tuloksia stressin hoidossa ja etenkin sen ehkäisyssä:

Reishi rauhoittaa mieltä, lisää elämäniloa, hoitaa sydäntä ja maksaa ja terävöittää ajatuksia. Monet stressaajat elävät sumussa ja toimivat kuin päättömät kanat. Juuri tämänkaltaisille reishi on mitä upein juttu. Myös pelkääville ja ylihuolehtivaisille tyypeille reishi voi tehdä ihmeitä.

New Chapterin stressinehkäisijä. Useimmat New Chapterin tuotteet ovat tunnetusti pitkälle mietittyjä ja varsin laadukkaita kokonaisuuksia. Eikä tämä Stress Take Care tee poikkeusta. Raaka-aineina on käytetty mm. schizandraa, ruusujuurta, kurkumaa, kurjenhernettä, galangal-juurta, ginsengiä ja inkivääriä. Eli samaan pakettiin on laitettu toinen toistaan upeampia yrttejä, jotka toimivat kaiken hyvän lisäksi mainiosti keskenään ja näin auttavat selviämään meitä stressistä ja sen tuomilta haasteilta. Todella loistava tuote, josta olen saanut runsaasti positiivista palautetta ja jonka olen myös itse todennut erinomaiseksi ostokseksi.

5 KommenttiaKommentoi

 • Hyvä kirjoitus :-) ja tärkeästä aiheesta! Joskus tuntuu, että tavallinen arki itsessään on nykyään jo niin täynnä stressin aiheuttajia, kiirettä etupäässä, että energiaa menee valtavasti ”ylimääräisen” stressin torjumiseen. Tuon energian voisi käyttää toisinkin!

  Stressiä vähentää ja rentoutumista edistää em. tavallisempien lisäravinteiden (magnesiumin ja C-vitamiinin) ohella myös moni ruoka-aine. Parhaimmasta päästä ovat esimerkiksi tyrni, kamomilla ja laakerinlehti. Se toimii keitossa, mutta yhtä hyvin siitä voi keittää teetä :-).

 • Voiko lääkinnällisiä sieniä käyttää mielialalääkityksen (ssri- masennuslääke) aikana? Jostakin luin, että joitakin lääkinnällisiä sieniä ei saisi käyttää antibioottikuurien aikana, mutta mitenköhän tämä tapaus.

 • Yhteisvaikutuksia voi olla, mutta pitäisin sitä kohtalaisen epätodennäköisenä. Kannattaa varmistaa asia lääkkeenvalmistajalta tai lääkäriltä.

 • Lääkäri eikä lääkkeenvalmistaja eivät kummatkaan osanneet sanoa tuohon mitään :/ Eli en syö noita sieniä vielä. Osaatko sanoa voiko ssri-masennuslääke- kuurin aikaan syödä esimerkiksi spirulinaa, macaa tai chlorellaa? Maalaisjärjellä ajatellen tossa ei pitäisi olla mitään ongelmaa, mutta esimerkiksi Health forcen macassa on myös muitakin aineita, joilla tehostetaan macan vaikutuksia.

  Mites esimerkiksi kurkuma tai krilliöljy ssri-lääkityksen aikana?

 • Moi Rasmus,

  Tämä ei ole mikään suositus tai neuvo, mutta en näe mitään riskiä spirulinan, macan, chlorellan, kurkuman tai krilliöljyn suhteen tässä asiassa…

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista