Apua anemiaan

Osaatko suositella jotain rautavalmisteita? Olen kärsinyt jonkin aikaa anemiasta ja vatsani ei oikein siedä apteekkien rautavalikoimaa.

Aivan ensimmäisenä olisi syytä selvittää mistä tuo anemia juontaa juurensa. Liian usein käy niin ettei anemian todellista syytä selvitetä, vaan tyydytään ainoastaan syömään heikkolaatuisia rautavalmisteita.

Anemia ei ole itsenäinen sairaus vaan oire tai tila, joka voi johtua monesta eri syystä. Näistä esimerkkinä mainittakoon raudanpuuteanemia, B12-vitamiinin tai foolihapon puutos, pitkäaikaiseen sairauteen liittyvä anemia ja hemolyyttinen anemia.

Yllättävän usein anemian taustalla voi olla jokin loistartunta. Tämä on asia jonka valitettavan harva lääkäri tiedostaa. Ainakin siinä vaiheessa jos ei mitään selvää syytä anemiaan tunnu löytyvän, on loisten aiheuttama anemia varsin todennäköinen vaihtoehto.

Parhaana raudanlähteenä toimii monipuolinen ruokavalio. Punainen liha, maksa, nokkonen, spirulina ja hampunsiemenet ovat hyviä esimerkkejä toimivista rautalähteistä.

Ravinnossamme rautaa esiintyy kahdessa eri muodossa: hemi- ja nonhemirautana. Lihan ja kalan raudasta noin puolet on hemirautaa (Fe2+), joka imeytyy nonhemirautaa (Fe3+) paremmin. Kasvikunnan tuotteiden rauta on nonhemirautaa. Kannattaa muistaa se, että voit parantaa nonhemiraudan imeytymisen C-vitamiinin avulla jopa nelinkertaiseksi.

18 KommenttiaKommentoi

 • Lueskelen juuri jo 1994 kirjoitettua kirjaa Amalgaami sairaudet ja antioksidanttihoito. Lähtee metallipaikat omasta suusta kyllä samantien kunhan talous sen mahdollistaa. Nämä monien meidän suussamme esiintyvät elohopea mötikät ovat tunnetusti erittäin myrkyllisiä yhdisteitä luonnolle joten tuskinpa ne ihmisen suussa jopa vuosikymmeniä vaikuttaa kovinkaan terveyttä edistävästi. Anemia mainitaan kirjassa tyypillisenä oireena kyseisen myrkyn aiheuttamista jopa sairauksista.

 • Hei Jarkko!

  Itselläni on taipumusta raudan puutteeseen ja siitä johtuvaan väsymykseen, vaikkakin päivittäin juon litran merisuola-savivettä ja ruokavalioni on puhdas, raakaruoka-kasvispainotteinen ja lisäaineeton. Minulla on joskus todettu ärtynyt paksusuoli ja sen takia vältän myös gluteeniviljoja, käsiteltyjä maitotuotteita ja valkoista sokeria. Tässä kolmen vuoden aikana vointini on vaihdellut. Välillä olen voinut tosi energisesti ja jaksanut ja välillä on ollut enemmän väsymys- ja vatsakipujaksoja. Perusluonteeltani suhtaudun kaikkeen positiivisesti mutta vielä rennommin pitäisi osata ottaa.Ehkä stressaan liikaa terveellisestä ruuasta vaikka ei olisi syytä. Masennusoireita minulla ei ole ollut onneksi enää pariin vuoteen. Liikun melko paljon. Olen epäillyt lisämunuaisen uupumusta ja kilpirauhasen toiminnan ongelmia, koska painoni on muutaman kilon noussut kevään aikana. Olen kyllä melko hoikka edelleen, ei ainakaan ole ylipainoa. Käyn salilla n. 2 krt viikossa mutta nyt aion pitää lomaa treenaamisesta. Olen tehnyt melkein maksimipainoilla lyhytkestoista treeniä enimmäkseen 6-10kg:n käsipainoilla sekä kyykkyjä ja jalkaprässiä n.55 kg ja reisiojentajalaitetta 30 kg:lla. Treenien jälkeen juon viherjauhe-marja-chiapirtelön. Punttisalitreeni antaa enimmäkseen piristystä. Erityisesti tunnen uupumusta kuitenkin pitkien, reippaiden kävelylenkkien jälkeen. Siksi olen nykyisin suosinut päivittäin lyhytkestoisempaa liikuntaa (kävelyä, pyöräilyä). Ajattelin kysyä tuosta loisesta. Jos juon tuota merisuola-savijuomaa sekä välillä pakuriteetä ja reishiäkin käytän, riittäisivätkö ne häätämään loisen elimistöstä, jos sellainen sattuisi olemaan? Ai niin, itselläni ei ole amalgaamipaikkoja (onneksi)

  Mukavaa kesän jatkoa :)

 • Usein raudanpuute johtuu jonkin asteisesta imeytymishäiriöstä, maitotuotteet, gluteeniärsytys jne. Foolin, B12 ja raudan yhteyttä ei sovi väheksyä, ne kun menee käsikynkässä kaikki, jonkun puutetta voi korvata toisella mutta lopulta siinäkin voi käydä huonosti, esim. liian niukkaa folaatin saantia voi kompensoida raudalla ja kun folaatin saanti lisääntyy, extra raudan tarve vähentyy. Raudan lisääminen ruokavalioon voi olla keljua retinolin ja betakaroteenin takia, usein ne kulkee yhdessä, siis paljon rautaa korreloi usein paljon retinolia tai betakaroteenia. Retinolin ja betakaroteenin suhteen kannattaa olla todella varovainen, piripintaan retinolilla täyttyneestä maksasta on todella vaikeaa päästä eroon varsinkin jos rasvakudokseen on varastoituneena betakaroteenia = A hypervitaminoosi, käytännössä tarkoittaa pitkää retinoli&betakaroteeni täysboikottia.

  Rautalisänä itsellä tämä, suhteessa kallis mutta ilman turhaa haitallista lisäainekönkköä ja pikolinaatin olen todennut hyvin imeytyväksi.

  http://www.iherb.com/Thorne-Research-Iron-Picolinate-60-Veggie-Caps/18526

 • Kiitos Paula ja R hyvistä kommenteista!

  Paula-> Käytännössä meissä jokaisessa on jotain loisia. Loisesta riippuen ne aiheuttavat näkyviä terveyshaittoja tai sitten eivät.

  Loisten häätäminen on sitten oma taiteenlajinsa. Joistain loisista voi olla hyvinkin hankala päästä eroon. Useimmiten apuun tarvitaan jonkinasteinen loisten häätökuuri.

  Ongelmallisinta koko touhussa on diagnosointi, sillä useimmat parasitologian laboratoriot eivät onnistu löytämään ulostenäytteistä edes suolistoparasiittien enemmistöä puhumattakaan harvinaisemmista lajeista.

 • Moi Jarkko,

  Aiheesta poiketen mutta laitan kysymykseni kuitenkin tänne, ettei se jää huomaamatta sinulta. Kun on ollut paljon puhetta näistä langattomien laitteiden säteilystä niin jos minulla on puhelin jossa on wlan, mutta kuitenkin WLAN on pois päältä niin säteileekö näiden puhelinten WLAN/3G vastaanottimet siitä huolimatta? Katselin noita puhelinten SAR-arvoja ja Samsung galaxy S2 SAR on vain 0,3. Se olisi hyvä puhelin jossa on pieni SAR arvo, suht. halpa ja hyvä kamera. Käynnykän netti on kuitenkin todella kätevä tilainteissa joissa pitää tarkistaa nopeasti joku asia netistä.

  Minkälainen puhelin itselläsi on?

 • Hei Kerttu,

  Puhelin kyllä säteilee myös siinä tapauksessa jos WLAN (langaton lähiverkkotekniikka) on pois päältä. Tietysti kokonaissäteilyn määrä on varmasti jonkin verran pienempi kun pitää wlanin pois päältä.

  Jos haluaa myös matkapuhelinverkon pois päältä, niin se onnistuu käyttämällä ”lentotilaa” joka useimmista nykyajan puhelimista löytyy. Kun lentotila on käytössä, voit ottaa käyttöön WLAN- ja Bluetooth-yhteydet erikseen.

  Itse laitan puhelimen lentotilaan aina esimerkiksi öisin tai jos vaikka kirjoitan tai luen puhelimella jotain pidempää juttua.

  Itselläni on Nokian Lumia puhelin…

 • Nämä minun kysymykseni eivät liity anemiaan, mutta kysyn ne tässä että huomaat.

  Kirjoitit muutama vuosi sitten onnistuneetkaupat sivustollasi näin : ”Todellisuudessa nämä alfatokoferolilla kyllästetyt valmisteet härskiintyvät viimeistään kehossa, koska kalaöljyn luonnollinen antioksidanttisuojaus on poistettu.”

  Mihin tämä tieto muuten perustuu? Onko parempi jättää sellainen kalaöljy valmiste kokonaan käyttämättä, jossa on alfatokoferolia, eli onko sellaisesta enemmän haittaa kuin hyötyä? Saakohan Suomesta mitään sellaista kalaöljyä, jossa ei olisi tuota alfatokoferolia?

  Mitenköhän kasvuarvista eli ”raskausarvista” voisi päästä eroon? Voikohan kuivaharjauksesta olla apua? Hauiksiin tuli niitä kun aloin käymään salilla. Teetkö itse kuivaharjausta päivittäin?

  Mistä muuten olet saanut kaiken tämän tietämyksen terveysasioihin liittyen? Oletko usein yhteyksissä Olli Postiin, Jaakko Halmetojaan tai Olli Sovijärveen, vai oletko vain yksinkertaisesti opiskellut näitä asioita niin pitkään ja intohimoisesti, että tietämystä löytyy noin paljon ja monipuolisesti.

 • Hei Pekka,

  Kalaöljyjen puhdistamisprosessin aikana niiden ”oma antioksidanttisuojaus” saattaa kärsiä. Usein näihin kalaöljyihin lisätään synteettistä E-vitamiinia säilyvyyden parantamiseksi.

  Synteettinen E-vitamiini ei ole mielestäni kovin hyvä juttu, mutta kuinka iso ongelma kokonaisuudessaan se on tätä kalaöljyjuttua ajatellen, niin siihen on vaikea sanoa mitään varmaa… Kalaöljyn tuomat terveysvaikutukset on kuitenkin sen verran vakuuttavat.

  Parasta olisi tietysti suosia mahdollisimman laadukkaita vaihtoehtoja. Jos käyttää hyvin heikkolaatuista kalaöljyä, niin siitä voi olla jopa enemmän haittaa kuin hyötyä. Itse olen viime vuodet käyttänyt krilliöljyä. Krilliöljy sisältää luontaisesti runsaasti astaksantiinia, joka on tehokas ase härskiintymistä vastaan.

  Kannattaa myös tutustua Green Pasturen tuotteisiin, joita löydät ainakin Fitness Firstiltä: http://fitnessfirst.fi/fi/blue-ice-royal-butter-oil-fermented-cod-liver-oil-blend-240ml.html

  Raskausarpiin kannattaa koittaa MSM-voidetta. Eikä tuosta kuivaharjauksesta ole ainakaan haittaa tätä asiaa silmälläpitäen.

  Itseopiskelulla nämä tiedot on pääasiassa kertynyt. Toki olen vaihtanut myös paljon ajatuksia eri asiantuntijoiden kanssa…

 • Kiitokset nopeasta vastauksesta! Yksi juttu mikä ravintoasioissa on minua mietityttänyt on vitamiinien liikasaannin riski. Syön macaa, chlorellaa, spirulinaa, acai jauhetta, opti-msm:ää sekä cocovi siitepölyä ”monivitamiinina”. Jotenkin hirvittää kun jotkut saattavat käyttää lähes kaikkia eri superoodeja, eikö niissä ole osittain samoja vitamiineja ja näin niitä tulee liikaa?

 • Jos puhutaan ruoasta, jota esimerkiksi spirulina tai maca on, niin vitamiinien liikasaannista ei tarvitse olla huolissaan.

  Tietysti jotain erityistapauksia voi olla. Esimerkiksi veritulpan jälkeen ohennuslääkitystä saavien on syytä varoa, ettei ruoasta tule liikaa K-vitamiinia.

 • Jarkko, vaihtaisin tuon K:oon tilalle A:aan, länsimaisessa ruoka kulttuurissa sitä on helposti liikaa muodossa tai toisessa. Joo varfariini ja K ei sovi yhteen mutta kyseessä onkin erikois tapaus, lääkärin määräämä hoito.

  Pari kyssää täältäkin:

  Lihan sisältämä kuona, miten pahasta jutusta on kyse, miksi joissain teuras tuotteissa on sitä enempi ja toisissa vähempi, vaikuttaako teurastus tilanne tai tavat siihen kuinka paljon kuonaa lihaan jää?

  Onko ganoderma applanatum tuttu, synonyymejä mm. ganoderma lipsiense, artist conk, lattakääpä? Kyseistä teetä just keittelen.

  Kalaöljyyn lisätty E, onko väliä jos kyseessä on luonnollinen tokoferoli tai synteettinen, molemmat yhtä pahoja vai vain synteettinen? Vai juontaako ongelma kalaöljyn ”väärästä” käsittelystä?

 • Hei R,

  Tuohon lihakysymykseen en osaa vastata.

  Lattakääpä on lahottajasieni joka kasvaa lehtipuusa, etenkin koivussa ja lehmuksessa. Lattakäävän käytöstä voi olla apua esimerkiksi syövän ehkäisyssä.

  Paikoittain hyvin yleinen tuttavuus. Esimerkiksi Helsingissä tuohon törmää käsitykseni mukaan varsin helposti.

  Mielestäni useimpien kalaöljyjen keskeinen ongelma on tuo yliprosessointi.

 • Kuinka merkittävänä terveysriskinä Jarkko pidät ylensyöntiä, siis sitä jos aterioilla syö aina itsensä ”täyteen” eli enemmän kuin ehkä on tarpeen.
  Mihin kaikkeen tämä voi vaikuttaa?
  Onkohan jokaisella ihmisellä jonkinlainen ”ihannepaino”, joka on säädetty geeneihin? Siis missä painossa ihminen on kaikista tervein. Mitenköhän tuo lihasmassa, jos kerää 20 kiloa lihasta esimerkiksi 80 kiloisesta 100 kiloiseksi, niin vaikuttaako se haitallisesti terveyteen, jos paino menee yli tuosta ”sopivasta painosta”.
  Kun jätin gluteeniviljat, sokerin, sipsit ja ranskalaiset pois painoni putosi nopeasti noin 15 kiloa. Onhan siitä juttua, että esimerkiksi gluteeni ja sokeri voivat vaikuttaaa paljon aivojen välittäjäaineisiin vähän kuin huumeet. Eli tavallaan niitä ei syö nälkäänsä vaan siitä himosta ja ”riippuvuudesta” mitä näihin ”ruokiin” syntyy. Itselläni nuo sipsit ja ranskalaiset tuntuu olevan se kaikista suurin himon ja ”päihtymyksen” aiheuttaja. Mietin, voikohan syynä olla akryyliamidi, mitä näissä on. Peruna itsessään ei aiheuta kovin kummoista himoa.
  Eli kun jättää nuo sopimattomat ruuat pois, ja syö sen verran kuin on nälkä niin luulisi, että silloin painoa on melko lailla sen verran mikä hyväksi on.

 • Hei Pekka,

  On tutkittu, että ylensyönti vaikuttaa elimistössä ”myrkyn tavoin”. Ylensyöminen saattaa haitata ruoansulatusta, heikentää ravintoaineiden imeytymistä, aiheuttaa kaasunmuodostumista ja kuona-aineiden mätänemistä suolessa.

  Mielenkiintoinen kysymys tuo painojuttu. En ole ainakaan törmännyt tutkimuksiin, jossa todettaisiin ”ylimääräisestä” lihasmassasta olevan haittaa.

  Hyvää pohdintaa ruokahimoista. Tässä on mielenkiintoista tekstiä asiaan liittyen: http://m.iltalehti.fi/laihdutus/2013041216895256_lh.shtml

 • Mikä on Jarkko nykyään luotettavin tapa todeta gluteeniherkkys/ vilja-allergia ja/tai keliakia?

 • Naisella toki anemiaan voi olla niinkin yksin kertainen syy kuin runsaat kuukautiset. Olen joskus laskeskellut, kun kuppia käytän, että kuinka paljon sitä vera tuleekaan..toki kaikki se vuoto ei ole verta..Mutta jos joskus olen laskenut, että päivässä 15 ml kupin tyhjennän( ja se on joka kerta ääriä myöten täysi) 3 eka pvän aikaan 10 x ja parina pvänä 3-5 x, niin tuleehan siitä jo ns. takkiin aika pahasti..

 • Hei, olen 17- v tyttö.

  Olen alkanut pohtimaan loisten/matojen osuutta vatsavaivoihini.

  Ollessani ala-aste ikäinen, päätettiin pikku-veljeni kanssa mökillä ollessa (oli muukin perhe toki) ottaa pieni järviveden juonti kisa. Siispä täytettiin järvivedellä molemmille ämpärit täyteen ja alettiin juomaan vettä. Ainakin sen puoli ämpäriä join, jonka jälkeen heti oksensin kaaressa valkoista nestettä. + Kävin pienenä ulkomailla kerran (ehkä 3-luokalla jos oikein muistan)

  Siitä asti vatsavaivat ovat vaivanneet, ennen tuota veden juomista ja ulkomaanmatkaa ei ollut mitään vatsavaivoja.

  Vuosi vuodelta pahentuneet, eli voisiko loiset/madot lisääntyä?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista