Apua migreeniin

Migreeni on nykyään todella yleinen vaiva, joka haittaa tänäänkin monen ihmisen elämänlaatua. Migreeni on yksi vanhimmista ihmiskunnan tuntemista sairauksista ja sen tarkasta syystä on esitetty monia erilaisia näkemyksiä. Migreenisairauksien kirjossa on useita toisistaan oireiltaan poikkeavia migreenitiloja ja kahden eri henkilön migreeniin laatu voivat poiketa toisistaan huomattavasti.

Migreenin hoitoon on nykyään olemassa laaja lääkearsenaali. Länsimaissa joka kymmenes sairastaa migreeniä, joten jokainen voi tästä laskea sen, että kyseessä on varsin muhkea bisnes lääketeollisuudelle.

Valitettavan monet tuntuvat unohtavan sen, että migreeniä voi yrittää nujertaa myös ilman lääketeollisuuden tuotteita. Ja mikä parasta, niin usein vielä varsin tehokkaasti. Monet ovat voineet jättää vuosikausien migreenirumban taakseen jo hyvin yksinkertaisin konstein.

1. Ruokavalio kuntoon – Aihealue on tietysti laaja, mutta ensimmäisenä on syytä mainita viljattomuus, joka voi tuoda hämmästyttävää apua myös migreenipotilaan vaivoihin. Tiedän tapauksen, jossa pelkästään vehnän poisjättäminen vei migreenin mennessään.

Jollain toisella edessä voi olla laajempi ruokaremontti. Tärkeintä on kiinnittää huomiota ruoan laatuun. Migreenipotilaan on syytä kyseenalaistaa se tyypillinen länsimaalainen yliprosessoitu ja huonolaatuinen ”ruoka” ja siirtyä aidon ruoan pariin.

Unohda siis ne aspartaamilla myrkytetyt migreenilimsat ja natriumglutamaatilla sekä transrasvoilla varustetut valmisruoat ja etsi jotain parempia vaihtoehtoja. Heitä hyvästit myös valkosokerille ja korvaa se terveellisellä hunajalla tai vaikka stevialla. Yhdenkään migreenipotilaan ei tulisi syödä edes murto-osaa siitä sokerivuoresta, jonka tyypillinen länsimaalainen nauttii joka päivä…

2. Q10 on lisäravinnepuolelta juttu, jota jopa virallinen taho on suositellut migreenipotilaille:

Koentsyymi Q10 on osoittautunut tehokkaaksi migreenin estäjäksi sekä lumekontrolloidussa tutkimuksessa suurella annoksella 100 mg x 3 että avoimessa tutkimuksessa annoksella 150 mg päivässä.

Hyviä vaihtoehtoja ovat esimerkiksi nämä Mercolan tuotteet:
Enhanced Bioactivity CoQ10, 100 mg
Enhanced Bioactivity CoQ10, Airless Pump

3. Magnesium on kokeilemisen arvoinen asia jokaiselle migreenipotilaalle. Magnesiumin vaikutusta migreenin hoidossa on tutkittu varsin paljon ja tulokset ovat olleet rohkaisevia. Markkinoilla on pilvin pimein erilaisia magnesiumvalmisteita, joista itse tykkään suosia magnesiumöljyä.

4. D-vitamiini. Olen lukenut tutkimuksesta, jossa todettiin, että 42 prosenttia tutkituista migreenipotilaista kärsi D-vitamiinin puutoksesta. Tutkimus osoitti myös sen, että mitä kauemmin on kärsinyt kroonisesta migreenistä, sitä todennäköisemmin D-vitamiinin puutosta esiintyi. Omasta mielestäni aikuisen tulisi nauttia päivittäin vähintään 50 mikrogrammaa D-vitamiinia.

5. Lääkekierteen katkaiseminen. Eräs lääketieteen ammattilainen on todennut, että jopa 65 prosenttia kroonisista migreenipotilaista paranee, kun lääkekierre lopetetaan. Tämä on asia, jota lääkärisi ei ole ehkä ”muistanut” kertoa sinulle.

6. Muita yksittäisiä juttuja joista voi olla apua migreenipotilaille. B2-vitamiini, B12-vitamiini, MSM, kurkuma, inkivääri, ginkgo biloba, laventeli, reishi, reunuspäivänkakkara ja maadoittuminen. Äläkä unohda laadukasta vettä!

13 KommenttiaKommentoi

 • Lisätään listalle vielä raitis ilma, sillä tunkkainen sisäilma saattaa olla myös päänsäryn aiheuttaja :)

 • Kiitos kommenteista! Tuolla Samulin laittamassa linkissä on tosiaan mielenkiintoista juttua aiheeseen liittyen. Kannattaa tutustua jos asia kiinnostaa enemmän.

 • Magnesium tosiaan auttaa ainakin minulla migreeniin. D-vitamiini on mielenkiintoinen juttu, koska nykyisin neurologi syöttää minulle D-vitamiinia Ms-tautiin, ja migreenit on vähentyneet. Tosin en enää käy töissäkään, ehkä sekin auttaa. Mutta D-vitamiinitasot olivat sairastuessani alhaalla, eli ovat olleet alhaalla koko pahimman migreeniajan.

  Kumma juttu, söin eilen karkkipussin ja tänään päätä jomottaa….

 • Hyvä huomio Kukkamaalta. Tuosta vinkistä voi olla monen naisen kohdalla apua. Ja sitäkään ei sovi unohtaa, että aurallinen migreeni + yhdistelmäehkäisypillerit lisää aivoinfarktiriskiä jopa huomattavalla tavalla.

 • En tiedä saako täällä tällasta sanoa, mutta psilosybiini on erittäin toimiva lääke migreeniin ja sarjoittaiseen päänsärkyyn.

 • Kiitos artikkelista! Mistä minun kannattaisi aloittaa, kun tarvisin aikapalon muutoksia toteuttaakseni nuo kaikki? Vähän kerrallaan teisi mieli edetä.

 • Hei Anne,

  Hyvä kysymys! Itse lähtisin liikkeelle siitä, että kävisin pikku hiljaa lisäämään ruokavalioon niitä hyviä juttuja. Enemmän vihanneksia, kotimaisia marjoja, hyviä rasvoja, viherjauhe jne… Korvaisin myös ne pahimmat kompastuskivet jollain paremmalla vaihtoehdolla. Esimerkiksi tavallinen suola aidolla raffinoimattomalla merisuolalla ja sokeri vaikka hunajalla tai stevialla.

 • Heips

  Minun ystäväni on saanut avun vaikeaan migreeniin… siihen on auttanut arginiini. Hän ottaa sitä isoa annosta (nyt en tarkkaan muista paljonko, mutta jos jotakin kiinnostaa, saan sen selville.
  Hänen migreenikohtaukset ovat olleet tosi vaikeita, tulee tunnottomuutta, puhe sammaltaa, jne.
  Itse tilasin arginiiniä fitnestukusta, siellä hinta tuntui olevan kohdallaan. Jauheena, on pahanmakuista, mutta aion ottaa sitö jogurtin joukossa.

 • Vielä toisesta asiasta. JArkko muistaaksni kirjoitti, että koskahan joku alkaa tuottaa viherjauhetta. No minä en ole myyntiin kerännyt, Talven aikana olen syönyt jauhetta leivänpäällä. Siihen tulee aivan himo. Helposti 4 ruokalusikallista menee aamupalalla.
  Olen kerännyt viherjauhe tarpeet mökkini lähistöltä. On nokkosta voikukkaa, horsmaa, ratamoa, poimulehteä, koivunlehteä, vaivaiskoivunlehteä( paksu lehti, elämän eliksiiriä täynnä), maahumalaa, pihatähtimöä, apilaa, kuusenkerkkiä. Tulikohan kaikki? Tänä vuonna lisään repertuaaria pihlajan lehdillä ja mustaviinimarjan lehdillä. Jos joku tietää vinkata vielä muita kasveja, olisin kiitollinen.
  Olen huomannut energisyyden ja että hiiva on häipynyt, etenkin nyt kun olen suurentanut jauheen määrää! Näin on. Sain helposti hiivan ( äh, kun sorruin makeaan). mutta nyt ei ole ongelmaa. Ilmeisesti kaikella vihreällä saadaaan elimistö emäksisemmäksi ja silloinhan elimistö voi hyvin. PH-tasapaino!
  Jauhan kuivat lehdet tehosekoittimella. Tai käyhän se niinkin, että laittaa rutikuivat lehdet muovipussiin ja pussin sisältöä murskaa ja painelee käsien välissä.
  Huippuaine ja tasan puhdasta tuotetta!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista