Asiaa mehuista

Entisaikojen ihmiset tiesivät meitä paremmin tuoreiden kasvien parantavat ja terveyttä edistävät vaikutukset. Monet terävä-älyiset miehet ja naiset ovat vuosituhansien saatossa välittäneet meille arvokkaita tietoja näistä kasvien ihmeellisistä voimista. Ehkä parhaimpana esimerkkinä voidaan mainita Kiinan keisari Shin-Nong, joka on maailman vanhimman terveyskirjan kirjoittaja. Tämä kaveri totesi noin 5600-vuotta sitten kuolemattoman lauseen:

”Kehosi voima piilee kasvien solumehuissa”

Viime vuosikymmeninä kasvien arvostus on kokenut melkoisen inflaation. Kasvilääkinnän tilalle on tullut GlaxoSmithKline sekä muut järkyttäviin mittasuhteisiin kasvaneet lääkeyhtiöt ja niiden lääkevalmisteet. Tämä ei tietysti ole pelkästään huono asia, sillä onhan nykyaikaista lääketiedettä kiittäminen monen ikävän sairauden kukistamisesta. Kaikesta huolimatta nykyinen tilanne on varsin valitettava. Tuntuu, että esimerkiksi monet luontomme villivihanneksista ovat ihmisille yhtä tyhjän kanssa, jotka mielletään lähinnä harmittavina rikkaruohoina.

En nyt kuitenkaan paneudu tässä artikkelissa lääkeyhtiöihin ja vallitsevaan tilanteeseen, vaan haluan kertoa innostuksestani tuoremehuihin, sillä ne ovat ehkä se kovin juttu, mitä ihminen voi itselleen ruokailun suhteen tarjota.

Tuoremehuksi mielletään usein litran pönikkä Valion appelsiinimehua. Tällä ei kuitenkaan ole mitään tekemistä tuoremehun kanssa, sillä kunnon tuoremehun tulee täyttää seuraavat kriteerit:

1. Mehun tulee olla vastapuristettua. Jo 10-minuutin säilöminen tuhoaa merkittävästi tuoremehun tehoaineita.

2. Mehussa käytettyjen kasvien kasvualusta pitää olla terve. Eli suosi luomua, jonka viljelyssä ei ole käytetty torjunta-aineita tai keinolannotteita.

3. Oikea sadonkorjuuaika on tärkeää, eli hetki jolloin kasvin solumehu sisältää eniten vaikuttavia aineita.

Miksi tuoremehu on niin loistava juttu?

1. Ei rasita ruoansulatuselimistöä Mehujen vitaaliaineet imeytyvät vereen miltei täydellisesti suoraan mahalaukusta, rasittamatta ollenkaan ruoansulatuselimistöä.

2. Sisältää valtavat määrät helposti imeytyviä vitamiineja, kivennäisaineita, hivenaineita ja entsyymejä.

3. Sisältää luonnon omia lääkkeitä, kuten kasvihormoneja ja ”antibiootteja”.

4. Puhdistava ja myrkkyjä poistava vaikutus.

5. Elvyttävä vaikutus kaikkiin elimiin, rauhasiin ja elintoimintoihin.

Tuoremehuja voit valmistaa käytännössä mistä tahansa kasviksista, mutta yleisenä ohjeena voitaneen antaa se, että vihanneksia ja hedelmiä ei kannata yhdistellä. Tämä siksi, että yhdessä nautittuna ne haittaavat ruoansulatustamme ja voivat aiheuttaa tätä kautta jotain epämiellyttäviä oireita.

8 KommenttiaKommentoi

 • Kumpi sitten olisi terveydellemme parempi vaihtoehto: luomu (täys)mehu vai maito? Jos noista kahdesta pitäisi valita =)
  Kaupan mehuthan eivät tuoreutta ole nähneetkään ja ymmärrän kyllä, että tässä tarkoitit itsepuristettuja mehuja.

 • Nyt heitit aika pahan kysymyksen. Kyseessä on kaksi niin erillaista tuotetta, että niitä on jo lähtökohtaisesti hieman vaikea vertailla keskenään. Eli en oikein osaa sanoa tähän juuta tai jaata.

 • Mä oon aika skeptinen ton mehun suhteen nykyään, kun tietää mitä toi fruktoosi tuppaa tekemään. Kannattaa katsoa: http://www.youtube.com/watch?v=dBnniua6-oM

  Ton kun katsoin, niin vähensimpä lasten mehunjuontia aika paljon ..

  Tuon perusteella itse päätyisin maidon juontiin ja hedelmät hedelminä. Ehkä sit joku marjamehu vois olla hyvä, mut varmaan sekin parempi vaan syödä marjoina :)

 • Joo, näiden ”markettimehujen” suhteen kannattaa kyllä muistaa kohtuus. Niitä tulee helposti lipitettyä huomattaviakin määriä päivän aikana. Varmaan se lasillinen päivässä on se kohtuuden rajamailla oleva määrä?

  Itse puristettuja mehuja ei kyllä helposti saa kerralla alas enempää kuin sen lasillisen, sillä se on niin tiukkaa ravintoa. Mieli ei vain tee enempää…

 • Vastapuristettu mehu on parhautta! Kesällä tuli juotua litroittain mehustettuja villivihanneksia.

 • Mulle riittää yksi kone eli tehosekoitin ja käytän mielelläni myös kasvisten, hedelmien ja marjojen kuidut eli koko hoidon hyväkseni. Siksi en ihan ymmärrä tätä mehuinnostusta. Mihin ja miten käytette sitten sen ylimäärän, mikä mehun itsevalmistuksesta jää? Tuleeko se aina käytetyksi? Mutta kyllähän itse puristettu mehu taatusti hyvää on!

  Eikös valmiissa mehuissa ole todella paljon sokeriakin monissa, hampaillekaan eivät taida tehdä hyvää puhumatta sokeriaineenvaihdunnasta. Minun pääjuomani on kyllä vesi, ja voisin joskus juoda luomupiimää (jos se on homogenoimatonta, en nyt muista), mutta eihän sitä täältä perähikiältä saa.

 • Konkreettisin juttu noissa tuoremehuissa on ravinteiden tehokas imeytyminen/hyväksikäyttö.

  Aika usein tuo kuituosa menee roskiin, mutta halutessaan sitä voi käyttää vaikka leivonnassa tai muussa ruoanlaitossa.

  Toki ehdottomasti on tärkein juoma vesi. Tuota sokeriasiaa en edes mieti kun tuoremehuja tulee juotua päivässä korkeintaan 1-2 dl.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista