Auringonoton vaaroja on liioiteltu

Brittitutkijoiden mukaan auringolle altistuminen ei ole läheskään niin vaarallista kuin aiemmin ollaan väitetty. Merkittävin tekijä melanoomaan sairastumisessa ovat luomet eikä suinkaan auringon UV-säteily. Näin ollen terveysviranomaisten varoitukset auringonoton vaaroista ovat liioiteltuja.

Henkilön jolta löytyy yli 100 luomea, tulisi säännöllisesti tarkkailla ihoaan ja etenkin luomien mahdollisia muutoksia. Jos luomissa tapahtuu muutoksia esimerkiksi värin osalta, niin olisi syytä hakeutua lääkäriin.

Tohtori Veronique Bataille Kingsin yliopistosta toteaa, että ihmisiä on turhaan peloteltu auringonoton vaaroista.

-Usein melanoomatapaukset yhdistetään UV-säteilyyn, mutta tieteellisiä todisteita tälle ei juuri ole. Mitä enemmän tutkimme asiaa, sitä selvemmäksi käy se, että UV-säteilylle altistuminen ei ole ratkaiseva tekijä melanooman kehittymisessä, Veronique Bataille toteaa

Brittitutkijat väittävät terveysviranomaisten aurinkovaroitusten aiheuttavan ihmisille D-vitamiinin puutostiloja ja tätä kautta lukuisia sairauksia.

Eli rohkeasti vain aurinkoon! Aurinkorasvat kannattaa jättää kaupan hyllyille, sillä ne estävät luontaisen D-vitamiinin tuotannon auringosta ja ovat muutenkin vähintään epäilyttäviä kemikaalimössöjä. Terve järki riittää.

15 KommenttiaKommentoi

 • Suosittelet tuossa sivupalkissa (ja muistaakseni jossain aikaisemmassa postauksessakin) New Chapterin kalaöljyä. Voisitko mitata yhden kapselin ja kertoa, minkä kokoinen se on millimetreissä (pituus ja paksuus)? Pyyntöni johtuu siitä, että haluaisin tilata niitä puolisolleni mutta isot kapselit aiheuttavat hänelle oksennusreaktion, joten joudun aina etsimään pienimmät mahdolliset. Liian herkkä kurkunpää vai mitä lie, mutta hän ei kuitenkaan pysty nielemään isoja kapseleita. Pelkkää öljyä hän kieltäytyy ehdottomasti juomasta, kun on maku suussa vielä lapsuudesta asti )) Kiitos!

 • Juu, liian isoja ovat. Sellaiset 15 x 8 mm kapselit menevät juuri ja juuri, eli samankokoiset kuin Carlson labsin D-vitamiinit. Kiitos nopeasta vastauksesta!

 • hei, onkohan kellään mitään tietoa, miten iHerbin tilaukset liikkuvat / eivät liiku nyt näinä aikoina? laittaisivatkohan esim. laivarahteina paketteja? tarttis yhtä ja toista taas, mutten viitsinyt tilata, kun ajattelin, että paketti homehtuu sitten jossakin vuoden. mutta jos joku on tilannut lähiaikoina, olisi kiva kuulla, tuleeko koskaan perille. tai jos jarkko olet ennenkin ollut yhteydessä hlökohtaisesti ko. firmaan, olisi kiva saada tietoa. niin ja itse tilasin 6.4., mutta tämä paketti ei ole vielä saapunut. laitan tänne infoa, kun / jos sen joskus saan….. :)

 • Itsellä luomia tuntuu ilmestyvän aina pimeään aikaan vuodesta. Muutenkin olen ollut auringossa kärähtävää sorttia, myös jonkin sortin aurinko allergiaa. Viime kesänä en kyllä tainnut palaa, olisiko sitten johtunut d-vitamiini kapseleista. Normaalisti sellainen 15min. iltakin auringossa sai ihon punoittamaan ja nousi sellaiseksi ihottumaksi ei nyt ihan vesirakkuloista voi puhua mutta ei pelkkää punoitusta kuitenkaan.

  Oletko muuten törmännyt näihin ohjeisiin ”Viljoilla on keskeisin osa ruokavaliossamme. Niitä ei tule karsia ruokavaliosta pois, jos niistä ei tule oireita. Ne ovat tärkeitä energian, hiilihydraattien, valkuaisaineiden, kuidun sekä vitamiinien ja kivennäisaineiden lähteenä. Korvaavia viljoja tulisikin käyttää mahdollisimman monipuolisesti ja mielellään täysjyvätuotteina niiden paremman ravintosisällön vuoksi. Korvaavien viljojen käyttömäärän tulee vastata viljatuotteiden suosituksia.”
  pirkanmaan allergia sivulta http://www.pirkanmaanallergia.fi/ruokaohjeet/tieto/vehna_ruis_ohra_allergia.htm.
  Onhan tuosta kai netissä ollut puhetta, mutta en itse ollut vielä törmännyt. Olisi mukava tietää onko nuo suositukset heidän palkkaamansa ravintoterapeutin lauselma vai pohjautuukohan nuo leipätiedotuksen ravinto väitteisiin ja mitäköhän niistä ravinteista enää kaupassa on jäljellä.

 • Anni, en usko että paketit liikkuvat nyt. Lentämällähän ne yleensä tulevat. Pitää vain odottaa. Minä tilasin 5.4. ja sain paketin jo keskiviikkona eli viikossa. Saattaahan sinun pakettisi olla jo saapunut Suomeen, mutta vielä matkalla määräpaikkaan.

 • Anni: Kuten Ommia totesi, niin tuskin paketit liikkuvat tuolla edullisella toimitustavalla. Itse jättäisin tilaamatta kunnes tämä tuhkahässäkkä on ohi.

  Jos on jotain kiireellistä tilattavaa niin en tiedä tulisiko tuolla DHL kuljetuksella perille? DHL hoitaa ymmärtääkseni kuljetuksia maalla, merellä ja ilmassa. Tämä toki kannattaa varmistaa ennen tilausta. Odottaisin kuitenkin muutaman päivän, että tilanne normalisoituu ja tilaisin sitten tuolla hyväksi koetulla International Airmail toimituksella.

  Kaippis: Viljat ovat maassamme lähes Jumalan asemassa. Raamatussakin puhutaan jokapäiväisestä leivästä. Kyseenalaistamista ei hyväksytä ja propagandakoneisto levittää ilosanomaa tehokkaasti.

  Tulen lähiaikoina kirjoittamaan viljoista laajemman jutun…

 • Itse kukin tekee iholleen mitä haluaa, mutta itse ainakin aion pysyä kalpeana – ruskettumista suosivasta kauneuskäsityksestä huolimatta. UV-säteily on kuitenkin ihon rypistäjä ja vanhentaja nr. 1, tupakoinnin ohessa…
  Olen elämässäni altistanut itseni jo kylliksi auringon vaikutuksille, vaikken koskaan harrastanutkaan varsinaista ’grillausta’. Lopun elämää aion suojata ihoni ja ottaa sen Deen purkista (tällä hetkellä 5,000 IU päivässä). Maksaläiskiä on kasvoila jo riittävästi.

  Huvittavaa muuten, kuinka koko kosmetiikkateollisuus kerää miljoonia vuosittain anti-age-tuotteilla. Tehokkain ryppyjenestotuote on stabiili UVA- sekä UVBn sisältävä aurinkosuoja, terveellisen ravinnon ohessa.
  Joten, tässä olen Dr Mercolan ja muiden luomugurujen kanssa eri lnjoilla… Kalpea on kaunista tämän tytön silmissä. 😉

 • Olisi vaihteeksi mukava lukea sellainen vilja aiheinen postaus, jossa olisi esim. laitettu mistä muualta saa niitä viljoissa olevia vitamiineja/kivennäisiä/kuitua tiivistetysti. Luin viime kesänä kirjan Vaaralliset viljat, mutta pitäisi lukea uudestaan kun on päässyt suurin osa asioista unohtumaan. Olen pääosin yrittänyt olla ehkä lähemmäs puolivuotta gluteenittomalla linjalla, mutta en ole jaksanut vielä karsia kaikkia mahdollisesti vähän gluteenia sisältäviä tuotteita. Syksyllä kun muutaman viikon elelin niin ettei omiin ruokiin voinut vaikuttaa oli kyllä hieman ahdistavaa mussuttaa viidesti päivässä jotain viljasta valimistettua ja jatkuvasti oli kiljuva nälkä vaikka ruoka oli monta kertaa päivässä.

  LeaMaria, miten niin kalpeus ei ole muodissa-jos et ole huomannut nyt eletän vampyri puumin aikaa. 😛 Iho ongelmaisena aurinko on kyllä siunaus, mutta pienissä määrin kerrallaan.

 • Jiihaa, tuo 6.4. iHerbistä tilaamani paketti saapui kuin saapuikin tänään! Mutta tosiaan, ootellaan tuhkan laskeutumista ennen kuin tilataan lisää.

 • Kalppis: Vampyyrimuotia lukuunottamatta kyllä se suurin suosio Länsimaissa taitaa olla ihon ruskettuminen ja sen värin muuttaminen tummammaksi tavalla tai toisella. Itseruskettavien käyttö on yksi oire tässä oranssitaudissa :)
  Pikkuhiljaa tieto auringon vanhentavasta vaikutuksesta on kuitenkin vihdoin alkanut mennä perille viime vuosina, siellä täällä törmää nuoriin naisiin, jotka sanovat haluavansa pysyä luonnollisen kalpeina rypytyksen sijaan.
  No huvinsa kullekin, mutta silti tekee pahaa katsella ikäisiäni (päälle 30-vee) naisia, jotka ovat jo kulahduttaneet ihonsa pahan kerran hulvattomalla auringonpalvonnalla sekä muutenkin ’vapautuneella’ elämäntyylillä. Aika turha sitten korjailla vahinkoja meikkikerroksella, kun on laiminlyöty oma terveys vuosien ajan.

  Itsekin atoopikkona ja aknesta kärsineenä tiedän, etä aurinko tuntuu hyvältä ja vaikuttaa tekevän hyvää. UV-säteily kuitenkin vanhentaa ihon suojarakenteita ja aiheuttaa kollageenin hajoamista & ihon immuunipuolustuksen heikentymistä. Tulehdusaltis iho ei kaipaa kaiken muun lisäksi vielä kärähdystäkin. Siksi aina UV-suoja aurinkoisena päivänä.

  iHerbin pakettia odotellaan täälläkin, onneksi Deetä riittää vuodeksi. Nyt kun nettishoppailuun on tullut sulku, on kai vihdoin motivaatiota tutustua tarkemmin paikalliseen luontaistuotekaupan valikoimaankin :)

 • Sanoisin silti kyllä että tuohon ihon vanhenemiseen vaikuttaa niin moni muukin seikka kuin aurinko. Omasta mielestä perintötekijöillä ja stressillä on paljon suurempi vaikutuss ja sitten vasta ruoalla, auringolla ja sillä mitä sille iholleen tunkee tai sitä hoitaa. Itselläni on ollut jo 11v. lähtien syvä juonne otsassa, silmäkulmissakin näkyy jo viirut ja hymyillessa varsinkin ”naururypyt” ja jos oikein suutaan mutristelee niin saa jo ns.tupakointirypytkin näkymiin. 😛 Olen sitten ehkä muutaman vuoden päästä päivittelemäsi kauhistus ja ikää on vasta 21 eikä aurinko kovin suuri syyllinen voi olla kun en siellä ole paljon pystynyt oleskelemaan vaikka olisin halunnutkin. Kalpeana pysyy kyllä ilman aurinkovoiteitakin, ilman että sotkee lisää hormonitoimintaansa aurinkorasvoilla. Jotkut haluavat (en minä) olla länsimaisen kauneusihanteen mukaan ruskeita ja sinä tämän kauneusihanteen mukaan rypytön. Surullista katsella miten mm. maikkarinkin muuten niin nätit nais uutistoimittajat piikittelevät botoxia naamaan ettei mm. huulirypyt näkyisi.

 • Normaalit naururypyt ja elämästä kertovat juonteet ovat eri asia kuin ihon grillaaminen. Totta, perintötekijöilläkin on vaikutuksensa, kuten koko fyysiseen olemukseen (sairausriskit, allergiat jne). Silti ei tarvitse heittää pyyhettä kehään, vaan ihminen voi tehdä voitavansa elääkseen terveenä.
  Botox tuskin löytää tietään ihoni alle, muovinukeksi ei tee mieli muuttua sen kummemmin kuin rusinaksikaan :)

 • Olisin kovin kiinnostunut mielipiteistäsi sekä ravintoneuvoistasi koskien melanoomaa. Itselläni todettiin ja äskettäin leikattiin 3. asteen melanooma, mm. viisi imusolmuketta poistettiin. Mitkä ruoka-aineet vahvistavat kehon immuuniteettia ja ehkäisevät syöpää? Tunnut suhteellisen paljon tietävän asiasta, olisi mielenkiintoista lukea kokonainen postaus aiheesta!

 • Hei Pauliina,

  Suosittelen kääntymään Jaakko Halmetojan puoleen. Jaakko tietää ymmärtääkseni näistä eri ruoka-aineiden parantavista vaikutuksista todella paljon. Jaakon yhteystiedot löydät täältä: http://raakaveljekset.com/

  En voi suoranaisesti suositella mitään, mutta itse söisin vastaavassa tilanteessa todella paljon C-vitamiinia. Nauttisin myös runsaasti pakurikääpää ja huolehtisin hyvälaatuisen kalaöljyn saannista. Kurkumaa saattaisin käyttää vielä normaalia enemmän. Toki myös riittävästä D-vitamiinin saannista huolehtisin.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista