Aurinkoista palautetta

Sain alkuviikosta iloista sähköpostia, jonka haluan nyt jakaa teidän kanssanne. Viesti on tietysti julkaistu lähettäjän luvalla…

Luin juuri aknen hoito-oppaasi ja ajattelin kirjoittaa muutaman rivin omista kokemuksistani aknen kanssa.

Akneni puhkesi nopeasti ja rajusti noin 1,5 vuotta sitten, 24 vuoden ikäisenä. Tätä ennen olin saanut paljon kehuja kauniista ja hyväkuntoisesta ihostani, joten akne oli todella raju isku itsetunnolle. Tein alusta asti kaiken mahdollisen parantuakseni siitä. Epätoivon vallassa lopulta suostuin alkuvastusteluista huolimatta kokeilemaan joitain apteekin vahvoista rasvoista, antibiootteja ja Diane Nova ehkäisypillereitä. Mistään näistä ei ollut apua, päinvastoin apteekin rasvat vain pahensivat ihoa.

Jysäys parempaan suuntaan tapahtui lopulta löydettyäni Olli Postin blogin ja Nutrixin, Jaakko Halmetojan tekstin kauneudesta ja muistaakseni myös sinun blogissasi oli jokin teksti vuosi sitten aknen hoidosta. Jätin siis kertaheitolla maidon, sokerin ja viljat ruokavaliostani pois. Muutos ruokavaliossa oli raju, mutta niin oli myös sen vaikutukset. Muutokset iholla eivät näkyneet aivan välittömästi, mutta koin niin huikean muutoksen olotilassani, että halusin jatkaa kokeilua. Muun muassa migreeni, josta toisinaan kärsin jopa viitenä päivänä viikossa, hävisi kokonaan. Pikkuhiljaa alkoi myös iho paranemaan. Otin käyttöön lähes kaikki mahdolliset superfoodit. Hankin koko ajan vain laadukkainta mahdollista luomuruokaa. Ihon ulkoisessa hoidossa kokeilin myös kaikki mahdolliset luonnolliset keinot.

Kerron tarkemmin tärkeimmistä seikoista, jotka itselläni tehosi parhaiten. Yksi merkittävin tekijä ihon kunnon paranemiseen oli rasvojen runsas syönti. Tämän myötä ihon kuivuus hävisi huomattavasti. Söin joka päivä yhden avokadon, pari kourallista pähkinöitä, oliiviöljyä reilusti salaatin seassa, kookosöljyä suoraan ruokalusikalla purkista hunajan kanssa, sekä suklaan seassa ja ruoanlaitossa. Lisäksi otin päivittäisen kalaöljyannoksen. Selkeät positiiviset vaikutukset huomasin myös kun aloin syömään raakakaakaota, sinkkilisää ja spirulinaa. Luulen myös vahvoilla mausteilla olleen positiivista vaikutusta. Itse en D-vitamiinista huomannut sen erityisempiä vaikutuksia. Toisaalta kaikkea on vaikea tietää, sillä aloitin hyvin samoihin aikoihin käyttämään macaa, MSM:ää ynnä muita tuotteita.

Edelleen ruokavalioni on suhteellisen samanlainen: ei maitoa, viljoja eikä sokeria. Superfoodeja käytän saannin mukaan. Olen viettänyt viime kuukaudet Aasiassa, joten täällä olen syönyt huomattavasti enemmän hedelmiä kuin Suomessa. Sillä ei kuitenkaan ole ollut huonoja vaikutuksia. Kokeilumielessä olen muutamia kertoja testannut, mitä tapahtuu jos syön hieman sokeria, viljoja tai maitotuotteita. Saan edelleen kaikista noista sekä migreenin että myös näppyjä naamaan. Aknen kannalta selkeästi pahin ruoka-aine tuntuu itselleni olevan maitotuotteet. Niitä en pysty käyttämään yhtään saamatta vähintään yhtä kipeää pattia naamaan. Vuohenmaitoa en ole vielä kokeillut, joten suunnitelmissa on vielä lähipäivinä kokeilla pala raakaa vuohenmaitojuustoa.

Ihon ulkoisessa hoidossa tuli kokeiltua kaikki mahdolliset luonnolliset hoitomenetelmät, mitä vain löysin ja keksin. Lopulta parhaat hoitomenetelmät löytyi ja rutiinini muodostui seuraavanlaiseksi: Halusin peittää akneni meikkivoiteella ja käytin siihen luonnonkosmetiikkaa. Poistin meikin iltaisin hieromalla ihoon oliiviöljyä ja pyyhin tämän jälkeen ihon vanulapulla. Toistin käsittelyn yleensä kolme kertaa, jotta sain varmasti kaiken meikkivoiteen iholta pois. Vettä en käyttänyt ollenkaan. Lopuksi levitin iholle uudestaan joko oliiviöljyä tai kookosöljyä. Näiden vaikutus iholla oli hieman erilainen, mutta molemmat tekivät hyvää, ja tämän takia vaihtelin näita kahta öljyä. Pahimpiin ongelmakohtiin minulla oli oma öljysekoitus. Sekoitin puolet oliiviöljyä ja puolet risiiniöljyä, jota ostin apteekista. Tästä seoksesta täytyy sanoa, että se oli todella tehokas näppyjen poistaja, mutta samalla myös hyvin hellävarainen. Tämä sekoitus, puolet ja puolet, ei kuivattanut ihoa lainkaan. Toisinaan ongelmakohtiin oli käytössä myös teepuuöljy, mutta se oli makuuni hieman liian ärhäkkä ja kuivatti liikaa ihoa. Aamurutiineihini ei kuulunut mitään. Mikäli illalla levittämästäni öljystä oli iholla vielä jäämiä, jätin sen iholle meikin alle. Vältin koskettamasta ihoa turhaa. Käytännössä koskaan en pessyt ihoa vedellä, mutta toki se kastui suihkun yhteydessä. Myös kaikenlainen kuorinta tuntui omalla ihollani huonolta.

Viimeiset puoli vuotta olen kärsinyt enää vain arvista. Ihonhoitorutiinini ovat edelleen melko samanlaiset: oliiviöljypuhdistus illalla, sekä tämän jälkeen arganiaöljyä (argan oil) yövoiteeksi. Luin netistä, että se häivyttäisi aknearpia. Minulla on ollut käytössä Melvitan arganiaöljy viimeiset kolme kuukautta ja arvet ovat selkeästi hävinneet tänä aikana. Tämän ajan olen kuitenkin viettänyt myös Aasian lämmössä, ja luulen auringon ja päivetyksen vaikuttavan myös siihen, etteivät arvet näy enää niin paljon. Kokeilin myös etanasalvaa ja etanavoidetta aikaisemmin, mutta en huomannut niiden käytöllä suuria muutoksia. Vielä on arpia hieman jäljellä, ja jokunen pieni painauma tule poskiin jäämään, mutta nyt on itsetunto jo kohonnut vuoden takaiseen verrattuna niin paljon, että nautin elämästäni ilman meikkivoiteita. Elämä hymyilee jälleen.

   

14 KommenttiaKommentoi

 • Ihana tarina!

  Minullekin on ohjeistasi ollut jo apua, vaikka tilanne ei todellakaan ole vielä kovin hyvä. Parempi toki. Minun ongelmani on se, etteivät minulle sovi pähkinät, kookostuotteet tai avokadot laisinkaan. Mutta onko tämä oikeasti ongelma ihon paranemisen kannalta, mitä luulet? Itselleni lähinnä tuo kookos aiheuttaa hankaluuksia, tai siis se ettei se sovi. Kun se olisi niin loistava niin moneen. Esimerkiksi kookoskermalle on melkoisen vaikeaa keksiä korvaavia tuotteita, jos maitotuotteita ei syö…

  Mutta siis yleisemmin, onko sinusta hyvä perusperiaate ruokailussa jonkintason paleo? Eli lihaa, kalaa, munia, papuja, vihanneksia (raakana?), marjoja, öljyä, hieman hedelmiä. Ovatko liha ja munat sinusta olennaisia? Tällä hetkellä en niitä syö, en ole syönyt moneen moneen vuoteen, mutta harkinnassa on taas.

  Ja iholleni käytän vielä luonnonkosmetiikkaa, en ole uskaltanut niitä jättää pois, mutta kannattaisiko? Tietenkin varmaan näkemättä vaikea sanoa, mutta kosmetologini väittää että pelkkä öljy ei riitä ihoa suojaamaan nykypäivän ilmansaasteilta ja muilta rasitteilta.

  Kiitos sinulle Jarkko, teet arvokasta työtä, ihanaa kun vihdoinkin saa ”luonnollista” apua :)

 • Moi Maria,

  Ekaksi avokadosta, kookoksesta ja pähkinöistä. Minkälaisia ongelmia ne aiheuttaa? Olethan kiinnittänyt huomiota laatuun?

  Eivät nuo mainitsemasi ruoat ole millään tapaa pakollisia, mutta ainakin itse olisi tosi vaikea kuvitella elämää ilman niitä… Pähkinät on vielä varsin helposti korvattavissa esimerkiksi hampunsiemenillä, mutta kookoksen korvaaminen onkin sitten hieman vaikeampaa…

  Itse en mielellään kävisi yleistämään sitä, että onko se paleo tai joku muu vaihtoehto paras ratkaisu. Tämä ihan sen takia, että jollekin sopii joku juttu ja jollekin toiselle sitten taas ei… Mutta nyt kun kysyit, niin paleo on ihan hyvä lähestymistapa asiaan.

  Liha ja kananmunat eivät ole mitenkään oleellisia ajatellen tuota paranemista. Eli sen takia niitä ei kannata ruveta syömään. Mutta toisaalta onhan esimerkiksi nuo kananmunat mitä parhainta ruokaa…

  Kosmetiikan käytön suhteen suosittelen koittamaan rohkeasti sitä, että mikä lähestymistapa sopisi sinun ihollesi parhaiten… Sinä itse olet myös tämän asian suhteen se paras asiantuntija. Monesti tämä vaatii yrityksen ja erehdyksen, mutta melko nopeasti se oma juttu sieltä löytyy. Yleisohjeena kosmetiikan suhteen voinee kuitenkin antaa sen, että vähempi on parempi.

 • Vau, vastasitpa nopeasti. Pähkinät, siemenet, kookos ja avokado aiheuttavat minulle aivan käsittämättömän paljon turvotusta, ummetusta, yleistä ”raskauden” tunnetta. Tuntuu sille, että on jotenkin tukossa. Ja olen kyllä ostanut laatua, luomua ja käsittelemätöntä jne, koska itsekin epäilin siitä voivan olla kyse. Ainoat, joita siedän jotenkuten on manteli ja pellavansiemenrouhe. Ja kyllä minustakin on vaikea elää ilman näitä, avokadoja ja kookosta varsinkin rakastin :)

  En toki tarkoittanut tuolla paleolla, että tiukasti lähtisin mitään noudattamaan, mutta kysyin lähinnä esimerkkinä. Ja hiemanhan oppaasi ruokaohjeet siihen suuntaan viittaavat. Mutta toisaalta, itsekin inhoan kaikenlaista tiukkaa luokittelua ruoan suhteen, joten väliäkö tuolla.

  Ruoasta vielä, että Wolfehan on sitä mieltä että pavut ovat erittäin huonoksi ulkonäköä ajatellen. (Muistaakseni Eating for Beauty:ssa lukee jotenkin näin: ”the most anti-beautifying food there is”). Mikä sinun mielipiteesi on noin yleisesti ottaen?

  Ja kosmetiikasta – odotin tavallaan tuota vastausta, noinhan se varmasti on, että kokeiltava on. Mutta kun sitä on jo niin monta kertaa kokeillut ja pettynyt, niin ei tekisi mieli enää. Toisaalta tajuan kyllä, että se ongelma on nimenomaan ollut se että on ottanut ulkopuolelta, eikä kuunnellut itseään ja kehoaan :) Ja intuitiotaan, joka on pitkälti samoilla linjoilla kanssasi; ei kai se nyt voi olla iholle hyväksi että sitä rääkkää ties kuinka monella tökötillä.

 • Pakko vielä kysyä, että oletko ihan varma, että nuo ikävät ongelmat johtuvat esimerkiksi juuri kookosöljystä? Koita esimerkiksi tuota kookosöljyä ensin hyvin pieniä määriä ja kuulostele miltä tuntuu. Lisää sitten pikku hiljaa annosta.

  Omasta mielestäni pavut ovat ihan ok silloin tällöin nautittuna. Toki pavuillakin on eroa ja myös valmistustapa on tärkeää. Esimerkiksi kidneypapu on myrkyllinen, ellei sitä valmista kunnolla. Tietysti joku voi sitten kysyä, että onko ylipäänsä hyvä syödä sellaista ruokaa, joka ei kelpaa syötäväksi ilman kunnollista käsittelyä… Itse teen papuja ehkä kerran viikossa. Tosin mungpapuja tulee idätettyä tosi usein…

  Olisi muuten mukava kuulla naisten kokemuksia liittyen näihin kosmetiikkajuttuihin. Ja tietysti myös miesten kokemukset kelpaa :) Saan asiaan liittyviä kysymyksiä tosi paljon ja kaikenlainen kokemuspohjainen tieto olisi tervetullutta. Erityisesti siinä tapauksessa jos olet kärsinyt/kärsit ongelmaihosta. Heitä kommenttia tähän tai sähköpostiini jarkko@raikasweb.com

 • Minä en käytä nykyisin (kun en käytä meikkiäkään) mitään ihonhoitotuotteita juuri lainkaan, lämmintä vettä vain. Joskus saunan jälkeen laitan jotain perusrasvaa. Vielä kun söin gluteeniviljoja (olen yliherkkä vehnälle) oli naamassa punoituksen ja turvotuksen lisäksi viikkoja ja kuukausia kestäviä isoja paiseita/finnejä ja erilaisia ärtyneitä kohtia. Homogenoimattomia maitotuotteita syön joskus (homogenoiduista tulee punoistusta ja turvotusta) ja kieltämättä sokeria tulee tummasta suklaasta. Itselläni siis tuo vilja/vehnä on se pahin, stressin, univajeen ym lisäksi. Uskon vahvasti, että myös psyykkiset asiat vaikuttavat ihoon.

 • Ai niin unohtui sanoa, että natriumglutamaatista E621 minulle tulee myös iho-oireita, kirvelyä, kasvojen punoitusta ja turvotusta. Joo, ja samoin etikasta ja kaikesta käyneestä, sekä säilyketölkissä olleesta ruoasta (histamiinin vuoksi), sienistä (homeitiöt) ym. ym…. :( Ruokayliherkkänä (ei siis allergisena) se elo vasta herkkua onkin!

 • Hei,

  Ja kiitos kommentista! Erittäin hyvä huomio, kun totesit: ”uskon vahvasti, että myös psyykkiset asiat vaikuttavat ihoon.”

  Tällä voi olla valtavan suuri rooli tuossa ihon kunnossa. Esimerkiksi krooninen stressi näkyy todella usein ihossa…

 • Laitoin sulle Jarkko meiliä. Itselläni on hyvin samanlaisia kokemuksia palautteen antajan kanssa. Öljypuhdistus on ylivoimaisesti paras juttu ongelmaiholle.

  Ja Mariaa on pakko muistuttaa siitä, että kosmetologillasi voi olla hieman oma lehmä ojassa.

 • Ensinnäkin, kiitos muille kommentoijille neuvoista ja Jarkolle vastauksesta. Heli, voit hyvnkin olla oikeassa tuosta ”omasta lehmästä”, en tiedä. Kosmetologini on kuitenkin niin sydämellinen ja aito ihminen, enkä edes osta tuotteitani häneltä, joten vaikea uskoa.

  Ja mielenkiintoinen tuo toisen kommentoijan huomio viljojen turvottavuudesta, päteekö se myös gluteenittomiin? Kysyn, koska en ole uskaltanut vielä kokonaan jättää viljoja, eikö silloin ole vaarana ketoosi ja se, että kilpirauhanen hermostuu? Vai olenko aivan metsässä tämän luuloni kanssa?

  Jarkko, olen melko varma kookoksesta kyllä. Olen testaillut sen vaikutuksia itseeni juuri mainitsemallasi tavalla ja useita kertoja, kun en meinannut aluksi uskoa, pidän siitä niin paljon :) Ylipäätään olen nyt jonkin aikaa noudattanut veriryhmädieettiä, oloni oli niin huono että kun naturopaattini sitä minulle suositteli, tartuin siihen vaikken uskonutkaan sen auttavan. Mutta oloni on jo paljon parempi. Maha ei ole jatkuvasti turvoksissa, pääni on selkeä, jaksan paremmin. Ihan kuin olisin herännyt. Tietenkään en tiedä, johtuuko tämä nyt täysin juuri tuosta dieetistä, vai siitä että yleensä siirryin pois perusvegaaniruoasta ja otin ruokavaliooni kalaa, poistin gluteeniviljoja jne. Mutta siis pointti tämän kertomisessa oli, että ko dieetin mukaan kookos on minulle haitallista, ja sen on myös kokemus kertonut. Tämä tietysti aiheuttaa jonkin verran ongelmia, koska esimerkiksi aknekirjasi esimerkkiruokavalio, joka muuten on todella herkullisen oloinen sisältää paljon kookosta. Muut muodot nyt tavallaan ovat korvattavissa melkoisen helpostikin, mutta mitä kookoskerman tilalle? Jos ei maitotuotteita halua syödä.

  Kosmetiikkakokemuksistani voisi varmaan kirjoittaa kirjan, kaikkea on tullut kokeiltua. Sen nimi olisi ”Ihmeprannusta etsimässä – matkalla katteettomien lupausten maailmassa”. Tai jotain sen suuntaista. Mutta kyllä koko tarinan voi tiivistää niin, että ostin tuotteita toinen toisensa jälkeen, lupauksia ja mainoksia uskoen. Olin aina onneni kukkuloilla, kun sain uuden arsenaalin kotiin – nyt se akne lähtee! Mutta joka kerta jouduin pettymään. Vasta kun vaihdoin kaiken kasvoilleni laittamani luonnonkosmetiikkaan (Hauschka) JA VARSINKIN vasta kun muutin ruokavaliotani, alkoi muutoksia tapahtumaan. En enää usko siihen, että kosmetiikalla on kovin suurta vaikutusta paranemiseeen, mutta siitä en ole vielä varma voiko se auttaa saavutettujen tulosten ylläpidossa. Mitä luulet Jarkko, tai toki muutkin? Onko ylläpitovaiheessa sitten hyvä siirtyä takaisin varsinaiseen kosmetiikkaan, vai edelleenkö öljyt riittävät?

  Nyt olen siinä vaiheessa, että selkeä parannus on tapahtunut, mutta tilanne ei vielä ole läheskään ”täydellinen”; mitä ikinä se nyt sitten tarkoittaakaan. Luulen, että kyse on nyt lähinnä ruokavalion fine tuningista sekä oikean ihonhoidon löytämisestä. Ja siitä kroonisesta stressistä eroon pääsemisestä…

 • Pahinta millä nainen voi kasvonsa ihon pilata on e-pillereiden syönti! Minulla sekä monilla kavereillani on käynyt sama juttu: kun lopetimme pillereiden syönnin, niin kasvoihin räjähti finnihyökkäys, joka kesti ainakin vuoden päivät. Netistä voi lukea runsaasti samanlaisista kokemuksista..
  Kun pillereitä alkaa syömään, niin iho paranee, mutta kun ne lopettaa, niin iho menee huonommaksi kuin koskaan ennen pillereitä. Tätä lääkärit eivät kuitenkaan kerro asiakkailleen, koska lääkiksessä lääkefirmojen opetuksessa ei siitä heille kerrota.

  Itse huomaan, että jos syön tosi paljon rasvaisia ruokia, niin se näkyy kasvojen ihossa. Iho on myöskin ollut parempi sen jälkeen kun en enää pessyt, enkä rasvannut kasvojani aamuisin.
  Ihoni on myös selvästi parempi kun aloin syömään luonnonmukaista prosessoimatonta ruokaa.

 • maria: mitä kosmetologisi sitten suosittelee kasvoille jos pelkkä öljy ei hänen mielestään riitä?

 • Heli-> Kiitos postista!

  Maria-> Ihan turhaan hätäilet asian suhteen. Ei viljoja tosin tarvitse jättää kokonaan. Oletko koittanut eismerkiksi tattaria, joka sopii useimmille, eikä aiheuta ongelmia? Tosin tattarihan ei ole viljalaji…

  Anna-> Tuo mainitsemasi ilmiö, joka liittyy pillereiden syömisen lopettamiseen, on lähes enemmän sääntö kuin poikkeus, sillä se vaikuttaa hormonitasapainoon. Suosittelen muuten jokaiselle hormonaalista ehkäisyä käyttävälle säännöllistä maksanpuhdistusta, koska tuo touhu voi rasittaa aika paljon maksaa…

 • Jarkko,

  Jep, tattaria olen kokeillut, mutta pidän enemmän hirssistä ja kvinoasta. Ja puhtaasta, eli gluteenittomasta kaurasta. Gluteenittomanahan kaurakin on kai ok?

  Kiva kuulla, ettei tuosta viljojen poisjätöstä tarvitse huolehtia, tai että toisaalta ei ole haittaa siitäkään jos niitä jonkin verran syö, kunhan miettii mitä syö.

  Ja tuli vielä mieleen ehkä yksi isoimpia apuja akneen: lopeta kasvojen koskettelu ja finnien puristelu. Kokonaan. Oikeasti, vaikka ei tekisi vielä mitään muuta, niin jo parissa viikossa huomaa ison ison eron. Opin tämän tältä australialaiselta naiselta: http://www.highonhealth.org. Hänellä on nettisivuillaan ilmainen videokurssi aknen hoitoon, mutta minulle tuo vinkki oli koko sarjan tärkein oivallus. Tosin sen toteuttaminen on itsellänikin vielä vaiheessa, old habits die hard…

 • Löysinpäs vanhan artikkelin, google mut tänne heitti, mutta kommentoinpa nyt silti. Lähinnä mietin tuota nimimerkki Annan kirjoitusta. Kärsin itse tällä hetkellä nimittäin juuri tuosta e-pillereiden lopettamisen jälkeisestä ihon kukkimisesta. Tai siis olen kärsinyt jo yli puoli vuotta ja nyt olen sitten löytäny sun aknenhoito-oppaan ja noudattanutkin tuota neuvomaasi ruokavaliota nyt muutaman viikon, mutta paranemisen sijaan mun iho on näiden parin viikon aikana mennyt ainoastaan radikaalisti pahempaan kuntoon. Anna kirjoitti, että hänellä rasvaisten ruokien syöminen näkyy naamassa, oletan että epäedullisella tavalla? Mietin vaan, että onko sulla jonkinlaista kokemusta siitä, onko joku tosiaan onnistunut pääsemään myös e-pillereiden jälkeisestä aknesta eroon sun neuvoilla? Tai siis oletko saanut palautetta tai kommentteja aiheesta? Vai onko tämä riesa sitten taas asia ihan erikseen.. Haluaisin kuulla jostain edes yhden tarinan joka päättyy onnellisesti, koska mulla alkaa mennä usko siihen että mun naama voi koskaan enää näyttää normaalilta.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista