Babylonin vedätysmättö

Lueskelin tuossa taannoin Riku Rantalan ja Tuomas Milonoffin Mad Cook nimistä kirjaa. Kyseisessä kirjassa oli todella erinomainen osio, jossa käsiteltiin länsimaisen ruokavalion ongelmakohtia. Tässä muutama poiminta kirjasta:

Teollistumisen jälkeinen ruokatottumusten muutos länsimaissa on todellakin suurin muutos ruoan historiassa sitten viljelystaidon keksimisen. Tämä muutos on tapahtunut ennennäkemättömän nopeasti. Viime vuosisadalla syntyneet isovanhempamme tuskin tunnistaisivat suurinta osaa lähimmän supermarketin hyllyn sisällöstä ruoaksi.

Tunna: Kuuntele nyt. Jos tuotteiden etiketteihin on uskomista, ruokamme vaikuttaa terveellisemmältä kuin koskaan. Silti jostain kummallisesta olemme sairaampia kuin ikinä.

Riku: Miten niin? Elinajanodotehan on noussut länsimaissa kuin raketti viimeisten vuosikymmenten aikana.

Tunna: Se on totta, länsimainen lääketiede on pystynyt kasvattamaan elinikäämme huomattavasti. Ennen tulehduksiin ja muihin sairauksiin kuoltiin paljon aikaisemmin. Se ei silti poista sitä tosiasiaa, että ihmiset sairastavat nykyään enemmän. Moni näistä sairauksista liittyy epäsuorasti tai suorasti ravintoon. Sydän- ja verisuonitaudit ja monet syövät on jo pitkään liitetty ruokavalioon, mutta viime aikoina joistain ravinnon aiheuttamista kroonisista sairauksista on muodostunut lähes epidemian kaltaisia. Yksi niistä on kakkostyypin diabetes, johon jo hälyttävät kahdeksan prosenttia amerikkalaisista nykyään sairastuu.

Ruokakulttuurit kautta maailman ovat aina perustuneet myös ajatukselle, että ruoan avulla pysytään terveinä. Länsimaalainen ruokavalio onkin ainutlaatuinen koko planeetan historiassa. Sitä syövät sairastuvat järjestelmällisesti. Länsimainen ruokavalio on myös onnistunut luomaan täysin uudenlaisen ihmisen: ylipainoisen ja samaan aikaan aliravitun.

Ja ollaan vasta alussa. Teollistumisen myötä olemme siis siirtyneet reilussa sadassa vuodessa syömään tuhansien kasvien sijaan vain muutamia ja suurimmaksi osaksi niitäkin jalostettuina. Kuten jo mainitsin, ruokakulttuurit kautta aikojen ovat perustuneet ajatukselle, että sitä noudattavat pysyvät terveinä. Teollistumisen myötä syntynyt elintarviketeollisuus on nyt se kulttuuri, joka ohjaa meidän syömistämme. Kapitalismiin perustuvassa ruokakulttuurissamme on se ero kaikkiin aikaisempiin ruokakulttuureihin nähden, että sen ensisijaisena päämääränä on maksimaalinen voiton tavoittelu. Sellainen kulkee harvoin käsi kädessä kuluttajan kannalta kaikkein optimaalisimman tuloksen kanssa.

2 KommenttiaKommentoi

  • Pojat pitää basso radiossa perjantaisin omaa shouta 15-18. Ne on myös jälkikäteen kuunneltavissa.

  • Ruoka on varmasti yksi tekijä tässä sairastavuudessa, kuten myös kaikki saaste mikä teollisuuden myötä on tullut. Monsato jyrää!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista