Coca-Cola ja ravitsemussuositukset

Oletko koskaan ihmetellyt ravitsemussuositusten nurinkurisuutta? Niin minäkin. Valitettavasti toiveita paremmasta on viralliselta taholta turha odottaa. Ainakin jos katsoo seuraavaa listaa:

Coca-Cola, Danisco Sweeteners, Friesland Foods, GlaxoSmithKline, Danone, Heinz, Kellogg Comany, Kraft Foods, Masterfoods, McDonalds, Monsanto, Nestle, Pepsi, Raisio, Red Bull, Unilever ja Valio.

Siinä muutama poiminta yrityksistä, jotka ovat olleet laatimassa ravitsemussuosituksia EU:n jäsenvaltioille. Nämä yritykset kuuluvat ILSI-etujärjestöön, joka on mm. kyseenalaistanut WHO:n suositukset koskien virvoitusjuomien ja sokerin kulutuksen vähentämistä, sekä vähätellyt ravinnon merkitystä lihavuusepidemian torjumisessa. Järjestön sisäinen lehti ILSI News on avoimesti tuonut esiin pyrkimyksensä vaikuttaa maailmanlaajuisesti lakeihin ja säädöksiin niin, että ne edesauttavat elintarvike- ja biotekniikanyrityksiä.

Yhtälö on vähintään kyseenalainen. Tilannetta voidaan verrata siihen, että annamme jatkossa rikollisjärjestöjen määrittää meille uudet lait. Tunnettu tosiasiahan on se, että ravitsemussuositukset ovat ainakin meillä Suomessa yhtä kuin laki.

Yhteydet elintarviketeollisuuteen voivat viedä asiantuntijaryhmiä väärään suuntaan. Esimerkiksi Ruotsissa Bengt Vessby joutui jättämään paikkansa diabeetikoille suunnattuja ruokavaliosuosituksia laativasta ryhmästä, kun selvisi kaverin olevan Dansukkerin palkkalistoilla. Jos puhutaan hieman isommista tapauksista, voitaneen mainita Monsanton viimeisin tyrmäysvoitto. EU päätti sallia heinäkuussa muuntogeenisen maissin käytön rehuna. Monsanton toimintatavat tuntien voidaan sanoa, että tämä on vasta alkusoittoa.

6 KommenttiaKommentoi

 • Juu olen ihmetellyt tuota jo iät ja ajat.

  Mutta hei se on ihan sama mitä jotkut korruptio puljut sanoo, koska voi ostaa vielä onneksi mitä haluaa.

  Toivon, että ihmiset herää tähän touhuun ja sitä kautta, kun ei ne gmo moskat ja kellogsin murot mene kaupaksi, niin epäilen, että pitemmällä tähtäyksellä eivät niitä valmista.

  Mutta se ei auta jos tuhat ihmistä ostaa muuta vaan tarvitaan kyllä laajempaa ihmismassaa.

  Olen miettinyt joko ruotsiin muuttamista tai pohjoisen rajalle, että saan ruokani ostettua Ruottin puolelta, koska se on ihan oma maailmansa suomen kauppoihin verrattuna. Luomu juttuja halvemmalla normi kaupassa jopa aika pienissä kaupoissa.

  Kiitoksi kaikille aktiivisille jotka tuo näitä asioita esiin!!

 • Nina: Aivan! Ihmiset täytyy saada heräämään. Ilman nettiä se olisi mahdotonta, mutta niin kauan kuin meillä on oikeus ja vapaus tuoda näitä asioita esille, niin kaikki on mahdollista.

  P.P: Olen sanaton.

 • Kuten Stefan Molyneux sanoi, valtiot eivät kaadu vallankumoukseen, vaan haukotukseen.

  Siinä vaiheessa kun suurin osa kansasta osaa ja uskaltaa ajatella itse, ei meitä voi enää hallita ukaaseilla. Ei ketään enää kiinnosta mitä Coca Colan mielestä sun kuuluu syödä.

  Olennaisinta on saada jengi tajuamaan, että *luottamus pitää ansaita*.

  Niin kauan, kun kansa kumartaa kuvia, niitä titteleitä käytetään väärin.

 • Kiinnostava postaus.

  Tutkijoiden suositus sokerista 0 prosentissa kaloreista kääntyi lobbauskoneistojen jälkeen ”maksimissaan 25% kaloreista sokerina” jo aiemmin.

  Pidän harvaa asiaa yhtä huvittavana kuin ihmisiä, jotka kuvittelevat että meidänkin malliksi ottamissamme USA:n maatalousvirasto USDA:n ravintokolmio perustuisi *pelkästään* terveystutkimuksiin. Naiivi saa olla, hauskakin, mutta tyhmyydelle olisi hyvä asettaa jotkut rajat.

 • Totta. Olisi muuten mielenkiintoista nähdä näitä virallisia ravintokolmioita jos ne olisi oikeasti tehty ihmisen terveyttä ajatellen. Nykytilanteessa olisi ihan reilua, että suosituksiin lisättäisiin ainakin teksti: ”käytä omalla vastuulla”.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista