Ehkäisypillerit

Onhan ne ehkäisypillerit kätevä ja ”varma” ratkaisu. Aknekin saattaa niillä hoitua ja joistain muistakin positiivisista vaikutuksista olen kuullut. Samalla voidaan kuitenkin kysyä sitä, että puhutaanko e-pillereiden ja muiden hormonaalisten ehkäisymenetelmien haitoista riittävästi? Lääkärit ja monet muut asiantuntijat patistavat nuoria naisia pillereiden käyttäjiksi, koska se on usein heidän mielestään ainoa vaihtoehto välttää raskaaksi tulemista.

Kansanterveyslaitoksen tietojen mukaan 25–39-vuotiaista naisista lähes 90 prosenttia käyttää tai on jossain vaiheessa käyttänyt tablettiehkäisyä. Tutkimusten mukaan naiset eivät ole olleet kovinkaan tyytyväisiä tähän vallalla olevaan ehkäisymenetelmään, sillä jopa 75% ehkäisypillereitä käyttävistä suomalaisnaisista on harkinnut ehkäisymenetelmän vaihtamista johonkin muuhun. Tämä tyytymättömyys selittyy sivuoireilla. Kuopion yliopiston tekemän tutkimuksen mukaan jopa kaksi kolmesta saa hormoniehkäisystä sivuoireita. Usein naiset kuitenkin tyytyvät tilanteeseen eivätkä lähde hakemaan muita ehkäisyvaihtoehtoja.

Kehon ulkopuoliset hormonit sekoittavat aina meidän omaa hormonitoimintaa, joka sitten vaikuttaa todella moneen juttuun. Jo maalaisjärjellä ajateltuna vuosikausien hormonien syöminen ei voi olla näkymättä jossain. Moni nuorena e-pillereiden käytön aloittanut ei ehdi ennen lapsentekoa kokea, millaista aikuisen elämä on omilla hormoneilla.

Tietysti mitään ei voi yleistää liikaa. Toisilla ongelmia ei juurikaan tule ja monet naiset ovatkin täysin sinut pillereiden kanssa. Toinen ääripää on sitten se ryhmä naisia, joilla menee melkein koko elämä sekaisin. Valitettavan monet kuuluvat tuohon jälkimmäiseen ryhmään. Katalinta touhussa on se, että osa naisista saattaa turtua ja tottua ehkäisypillereiden aiheuttamiin oireisiin. Lisäksi ongelman aiheuttajaksi ei monesti ymmärretä tunnistaa juuri ehkäisypillereitä vaan syytä haetaan jostain muualta tai ollaan kokonaan hakematta. Pahimmissa tapauksissa sivuvaikutuksia ja sivuvaikutusten sivuvaikutuksia paikataan uudella lääkityksellä. Kierre on valmis.

Naiset ovat ehkäisyn suhteen usein valitettavan hankalassa tilanteessa. Lääkäreiden ja muun hoitohenkilökunnan puolelta toivoisi enemmän aikaa yksilöllisen tilanteen miettimiseen aina kun nainen hakee apua ehkäisyasioissa. Jos nainen haluaa vaihtoehtoja, niin hänen toiveitaan tulisi kunnioittaa eikä vain tyrkyttämällä tyrkyttää sitä hormonaalista ehkäisyä.

12 KommenttiaKommentoi

 • Mielenkiintoista pohdintaa! Itse olen naisena pähkäillyt näitä samoja asioita, ja joutunut toteamaan, että jos kieltäytyy hormonaalisesta ehkäisystä, valtavirran tarjoamat vaihtoehdot ehkäisyyn jäävät kovin vähäisiksi.

  Paljon parjattu rytmimenetelmä on kuitenkin herättänyt mielenkiintoni. Ajatuksena siinä on se, että nainen voi tulla raskaaksi vain ovulaation yhteydessä. Tarkkailemalla omaa kuukautiskiertoaan voi laskea ovulaation ajankohdan, ja välttää seksiä tai käyttää jotain ehkäisymenetelmää silloin (ja päinvastoin: jos haluaa tulla raskaaksi, se on otollisin ajankohta). Tämä vaatii aika paljon oman kehon tuntemusta ja pitkää tarkkailua, mutta minusta se on vain plussaa :)

  Tämän menetelmän toimivuudesta en osaa sanoa juuta enkä jaata, sillä se on ollut minulla käytössä vasta vähän aikaa. Mutta en usko, että se on yhtään tehottomampi kuin 99% varmuudella toimivat pillerit tai kondomit. Olisi mukava, jos tästä menetelmästä olisi enemmän tietoa saatavilla ja sitä pidettäisiin varteenotettavana ehkäisymenetelmänä, mutta niin tuskin tulee käymään, sillä sehän veisi rahat pois lääkeyhtiöiltä…

  Kiitos mielenkiintoisesta blogista, ajatuksiasi on ilo seurata! :)

 • Erittäin asiallista tekstiä taas sinulta Jarkko!

  Itse kuulun e-pillerien vankkoihin vastustajiin ja olen sikäli onnellisessa asemassa, etten ole hormonaalista ehkäisyä koskaan käyttänyt. Haluan tuntea oman kehoni ja itseni, enkä halua ylimääräisiä synteettisiä hormoneja sotkemaan. Mieheni on myöskin sitä mieltä ettei minun tulisi missään nimessä käyttää hormonaalista ehkäisyä, koska olen muutenkin jo hieman ailahteleva mieleltäni.

  Hurjimpia juttuja joita olen lukenut/kuullut e-pillereistä ovat mm. 15 kilon painonnousu vuodessa pillereiden aloittamisen jälkeen, veritulpat jopa nuorilla naisilla, kuukautisongelmat, mielenterveyden häiriöt, haluttomuus, avioerot.. listaa voisi jatkaa loputtomiin. Eipä näistä(kään) ongelmista virallinen taho halua kertoa mitään, vaan jo yläasteikäisille tytöille mainostetaan pillereitä kätevänä vaihtoehtona siirtää kuukautisia ja estää raskaus. Todellisuudessahan keholla menee jopa 10 vuotta normalisoitua pillereiden käytön lopettamisen jälkeen, joten oikeasti kannattaa miettiä mitä sitä kehoonsa laittaa.

  Erittäin hyvä blogi ja mielenkiintoisia kirjoituksia. Jatka samaa rataa!

 • Niin… Itsehän yritin pitkään olla käyttämättä kyseisiä tuotteita ja sinnittelinkin melkein kolmekymppiseksi. Siinä vaiheessa PMS-oireiden listan melkein kaikkia oireita kärsivänä ja kuukaudesta n. 3 viikkoa jonkunlaisia kipuja kärsivänä, ja sitä kautta ylenmääräisen kipulääkkeiden syönnin jälkeen oli pakko taipua. Ei niitä oireita ilman jotain kemiallista tasoitusta olisi kestänyt. Jos pillereistä jotain sivuoireita tuleekin, ne on joka tapauksessa vain kymmenesosa siitä mitä kestin aiemmin… Kiva olis olla ilman, mutta en silti pysty tuntemaan kovin huonoa omaa tuntoa että joudun niitä syömään.

  Sinänsä kehon luonnollista toimintaa ei pitäisi sekoittaa, ja olen samaa mieltä siitä, että pillereitä ei pitäisi tyrkyttää naisille, ennen kuin se normaali toiminta on edes kunnolla alkanut ja sen itse tunnistaa. Todennäköisesti tässä(kin) on kyse siitä, miten valtava bisnes noissa pillereissä pyörii… Mullekin vähintään parin vuoden välein tarjotaan taas jotain ihan uutta merkkiä. Ihan liian vähän muiden taskuja paisuttavaa käyttää jotain ”tavallisempaa” ehkäisyä.

 • Minä lopetin e-pillerit kaksi vuotta sitten. Vieläkään ei hormonitoiminta tunnu olevan normaali. En olisi ikinä aloittanut syömään pillereitä, jos olisin osannut arvata miten kauan keholla menee aikaa niistä ”selviämiseen”.

  Kertokaa vinkkejä hormonitoiminnan tasoittamiseen, ottaisin ilolla vastaan :)

 • Näinhän se monesti menee, että pillereiden käytön lopettamisen jälkeen voi mennä hyvinkin pitkä aika, ennen kuin hormonitoiminta normalisoituu.

  Tätä prosessia voi tietysti nopeuttaa esimerkiksi laadukkaalla ruoalla, liikunnalla, riittävällä levolla ja välttämällä turhia kemikaaleja.

  * Yrttien puolelta kannattaa koittaa esimerkiksi ashwagandhaa
  * Maca voi auttaa
  * Reishi ja cordyceps on kokeilemisen arvoisia juttuja
  * Kannattaa koittaa myös säännöllistä maadoittumista

 • Tosi hyvä kirjoitus! Itse söin e-pillereitä muutaman kuukauden 16-vuotiaana ja säikähdin nopeaa lihomista ja yhtäkkiä alkaneita raivokohtauksia niin, etten ole koskenut hormoniehkäisyyn pitkällä tikullakaan enää sen jälkeen.

  Mulla itselläni on rytmimenetelmä toiminut hyvin (ts. en ole tullut raskaaksi melkein kahteen vuoteen). Suht fiksu ruokailu on tasoittanut hormonit niin, että kierron pituus on tasainen ja menkat eivät tunnu juuri yhtään (nuorempana kivut olivat sitä luokkaa että oksensin lähes aina ensimmäisen kiertopäivän). Toki synnytyksetkin on varmasti helpottaneet noita kipuja, mutta jos syöminen keikahtaa retuperälle niin kierto epäsäännöllistyy ja kivut lisääntyvät. Ovulaatiokivut on kyllä voimistuneet synnytyksien jälkeen huomattavasti, mistähän lie sekin johtuu. Tällä hetkellä nuo kivut on kylläkin ihan tervetulleita, eipähän tarvitse jäädä arpomaan ovulaation ajankohtaa.

  Onko kellään tietoa kuparikierukasta/sen ns. terveellisyydestä? Jostain luin että se aiheuttaisi jonkinasteisen kestotulehdustilan kohtuun ja se ei kyllä kuulosta ollenkaan hyvältä. Vähissä on kyllä hyvät ehkäisymenetelmät kun sterilisaatio tuntuu liian lopulliselta ratkaisulta. Pitänee tyytyä ovarin bongailuun :)

 • Ainoa mikä on itselläni oikeasti auttanut (muuten kuin kipulääke hetkellisesti) PMS-oireisiin ja kipuun on perinteinen kiinalainen perinteinen akupunktio. Kokeilin sitä elämäni kauheimman kuukautiskivun johdosta. Tämä tapahtui – ylläriylläri – juuri e-pillereiden lopettamisen jälkeen. Asyra-mittaus muuten näytti, että Maca olisi haitallista minulle testaamisajankohtana.

 • Mulla tuli 15 kg 3 kk. Kaikki vaatteet meni uusiksi. Onneksi paino tippui yhtä nopeaa, kuin tulikin! Nlassa sanottiin, että olen vaan alkanut syömään enemmän syksyä vasten hah :)Kuukautisista tuli todella kipeät, että sai itkeä vaikka ennen ne oli kivuttomat. Raavin jalat ja kädet ihan verille jopa unissaan, kun oli, niin tuskanen kutina. Kaiken kaikkeaan aika hirvee kokemus, niin pillereistä, kun kierukoista. Kuparikieruksta sain kupari myrkytyksen ja alkoi pää sekoamaan..hormooni kierukasta sain hirveitä migreenikohtauksia jotka meni oksentamalla ohi. Tuli silloin, kun kuukautisten piti alkaa.

  Kaikki synteettiset hormoonit on mulle myrkkyä tyroksiinia myöten.

 • Mulle eivät yhdistelmäpillerit sopineet mutta minipillereillä olen pärjäillyt joitakin vuosia. Lapsiluku on täynnä mutta vielä ei ikä riitä sterilisaatioon pääsyyn. Se mulla kuitenkin olisi tähtäimessä jossakin vaiheessa vaikka toki vähän jännittää, että millaisia vaikutuksia sillä sitten on vai onko. Nettiä kun on kahlannut niin useimmat ovat tyytyväisiä mutta joillekin on ongelmia tullut. Siitä ei sitten eroon pääse niin vaan jos jokin meneekin pieleen.

  Mullakin on ovulaatiot olleet paljon voimakkaammat kuin ennen raskauksia. Tuntuu vatsassa ja myös rinnat turpoaa ja herkistyy. Rytmimenetelmä olisi luonnollisuudessaan optimaalisin ehkäisykeino mutta en uskaltaisi luottaa siihen. Raskaaksi tuleminen olisi katastrofi. Olen ollut hyvin helposti sikiävää sorttia.

 • Kommentoin nyt vähän jälkijunassa tähän tekstiin, mutta aihe kosketti niin läheltä, että pakko ottaa kantaa. Itse olen syönyt e-pillereitä 17-vuotiaasta saakka ja nyt olen 20, täytän 21. Koko tämän ajan ajatus pillereistä ja vieraista hormoneista kehossani on vaivannut ja häirinnyt. Jo alku pillereiden kanssa oli todella kivikkoinen ja jouduin kokeilemaan 3 merkkiä, ennenkuin löysin sellaisen, jonka kanssa tulen toimeen. Nämä muut aiheuttivat mm. raivokohtauksia, masennusta, turvotusta, itkeskelyä jne. Nyt käytössäni olevat pilleritkin aiheuttavat itkuherkkyyttä ja jonkin verran haluttomuutta.

  Itse kaipaisin enemmän vaihtoehtoja ehkäisyyn, sillä mennessäni ensimmäistä kertaa tarevydenhoitajan luo puhumaan ehkäisystä, tyrkkäsi hän pillerit kouraan ja keskustelu oli siinä. Kierukasta kukaan ei maininnut mitään, on vain sanottu, että se ei sovi synnyttämättömille, vaikka netistä olen lukenut myös muita kokemuksia. Kondomiin en uskalla luottaa, sillä sen käytössä oli meillä niin paljon ongelmia (rikkoutumista, poisluiskahtamista jne.) etten usko sen olevan tarpeeksi luotettava. Raskaaksi tuleminen olisi katastrofi.

  Eniten minua häiritsee se, että tiedän pillereiden muuttaneen luonnettani ihan oikeasti. Ennen olin ns. poikatyttö, rämäpäinen, enkä koskaan itkenyt, vaikka olisi ollutkin huono olo. Pillereiden myötä minusta on tullut oikea draamaqueen ja itken jatkuvasti typeristäkin pikkujutuista. Tietysti myös veritulppa- ja syöpäriskit ovat pelottavia, mutta pahimmalta tuntuu se, että toisinaan en oikeasti tunne itseäni kaikkien hormonimyrskyjen keskellä.

  Ainiin, myöskään pillereiden ”hyödyt” eivät ole kohdallani toteutuneet. Olen alkanut kärsiä aivan hirveistä kuukautismigreeneistä pillereiden aloittamisen jälkeen. Sikäli hassua, että monella sivustolla sanotaan pillereiden olevan hoitokeinona kyseiseen vaivaan. Sama juttu kuukautiskipujen kanssa, jotka ovat pillereiden aloittamisen jälkeen vieneet minut sängyn pohjalle asti, vaikka ennen selvisin ilman suurempia vaivoja. Menkat eivät myöskään lyhentyneet. Valitin tästä lääkärille, joka oli varma, että minulla on endometrioosi. Eipä ollut.

  Tunnen olevani umpikujassa, sillä haluaisin elää luonollisemmin, kehoani kuunnellen, mutten oikein tunne saavani minkäänlaista yhteyttä itseeni ja uskon syyn olevan pillereissä. En vain oikein tiedä, onko edes olemassa muita vaihtoehtoja ja uskaltaisinko heittäytyä esim. rytmimenetelmän varaan

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista