Ei enää koskaan kipeäksi

Kurkkukipua, köhää, nuhaa, räkää, kuumetta… Käsitykseni mukaan tavallinen suomalainen aikuinen sairastaa vuosittain keskimäärin 2-4 jonkinasteista flunssaa. Tätä tilannetta pidetään ihan normaalina ja välttämättömänä pahana, joka vain on kärsittävä. Todellisuus on kuitenkin ihan jotain muuta, sillä meidän ei tarvitse sairastaa yhtään. Jo sillä, että muokkaa ruokavaliotaan ripauksen parempaan suuntaan, voi saavuttaa tämänkin asian suhteen valtavan paljon. Keskeinen juttuhan on se, ruoka on kulttuurissamme nykyään yksi keskeisin sairauksia aiheuttava juttu, vaikka ruoan pitäisi olla se meidän jokapäiväinen lääkkeemme.

1. Perusjutut kuntoon. Nämä alkavat onneksi olemaan jo monille itsestään selviä asioita, mutta ei näitä varmaankaan voi liiaksi korostaa. Eli jätä ne sairaat yliprosessoidut moskat sinne kauppaan ja valitse tilalle aitoa ruokaa. Suosi ilmaista villiruokaa, lähitilojen tuotteita, kauppahallien ja ekokauppojen valikoimaa ja kasvata mahdollisimman paljon myös itse. Markettien valikoima on parantunut laadun suhteen tässä viimeisten parin vuoden aikana ihan tyydyttävästi ja kehityksen suunnasta voi olla vain kiitollinen. Esimerkiksi luomua on tarjolla mukavan runsaasti. Tosin luomun suhteen on muistettava aina se, ettei se ole mikään tae laadusta.

Näistä perusjutuista kun puhutaan, niin on mainittava ainakin se, ettei suola ole epäterveellistä jos syöt laadukasta suolaa. Hyvä raffinoimaton merisuola on terveystuote parhaimmasta päästä. Rasva ei tuki verisuonia, eikä aiheuta mitään terveysongelmia. Muista kuitenkin huolehtia rasvojen laadusta. Kookosöljy, voi, oliiviöljy ja kalaöljy ovat varmoja valintoja. Margariinit on yksi suurimmista vedätyksistä ja jokainen joka on kiinnostunut omasta tai läheistensä hyvinvoinnista, ymmärtävät jättää nämä teollisuusmössöt ostamatta.

Eikä pidä unohtaa sitä valkosokeria, joka on ehdottomasti nykyaikamme pahimmista terveytemme rappeuttajista. Sokeri heikentää mm. vastustuskykyämme dramaattisella tavalla. Jo yhden energiajuoman sisältämä sokerimäärä sekoittaa immuunijärjestelmämme toiminnan melko tehokkaasti tunnin ajaksi.

Ja myös viljat ansaitsevat erityismaininnan. Monet ovat päässeet jatkuvasta flunssakierteestä jo pelkästään sillä, että ovat vähentäneet gluteeniviljojen käyttömääriä.

2. Riittävästi D- ja C-vitamiinia. Aikuisilla tämä tarkoittaa D-vitamiinin suhteen vähintään 50 mikrogramman päiväannoksia ja C-vitamiinia voi nauttia hyvin mielin ainakin sen gramman verran joka päivä.

3. Lääkinnälliset sienet osaksi jokapäiväistä elämää. Jo pieni 100 milligramman annos reishiä päivittäin lisää vastustuskykyämme! Kokeile ja vaihtele rohkeasti eri sieniä. Reishin lisäksi esimerkiksi pakuri, cordyceps ja lion´s mane ovat erittäin suositeltavia vaihtoehtoja.

4. Stressi kuriin. Monet ovat varmasti huomanneet sen kuinka esimerkiksi rankan työputken tai muuten stressaavan jakson jälkeen tulee kipeäksi. Stressi sekoittaa mm. immuunijärjestelmämme toimintaa, joten stressin ehkäisyyn kannattaa panostaa. Yksi tehokas tapa ehkäistä stressiä on erilaiset yrtit ja lääkinnälliset sienet, kuten reishi, ruusunjuuri, maca, ashwagandha, eucommia bark ja schizandra.

Myös alkoholi on mainio lääke stressiä ajatellen jos vain käyttömäärät pysyy hanskassa…

5. Suosi luonnon omia lääkkeitä. Olet varmasti törmännyt joskus sellaisiin väitteisiin, että luomuvihannekset sisältävät runsaasti kasvien omia torjunta-aineita, jotka olisivat sitten ihmisille jollain tapaa haitallisia. Todellisuudessa suurin osa näistä mainituista kasvien muodostamista “haitallisista yhdisteistä” toimii ihmiskehossa kohtuullisessa määrin nautittuna lääkinnällisesti, eikä suinkaan haitallisesti. Itse asiassa normaalilla tallaajalla on jopa huutava pula näistä kasvilääkkeistä. Tämä on yksi keskeinen asia siinä, miksi kehotan kaikkia käyttämään runsaasti villivihanneksia, joissa näitä kasvien luonnollisia lääkeaineita on runsaasti. Siis paljon enemmän kuin missään markettiluomussa. Itse nautinkin joka päivä ”luonnon omia antibioottikuureja”, eikä minun tämän takia (toivottavasti) tarvitse syödä enää koskaan yhtään lääketeollisuuden virallisia antibiootteja.

Uskallan väittää, että kuka tahansa pystyy elämään flunssatonta elämää, kun muistaa kiertää ne pahimmat karikot (yliprosessoitu ruoka), lisää luonnon omia lääkeaineita jokapäiväiseen ateriointiin (villivihannekset, lääkinnälliset sienet jne.) ja huolehtii perustarpeista (mm. D-vitamiini, hyvät rasvat). Tämä ei vaadi kovinkaan paljon vaivaa ja se ei kaiken hyvän lisäksi edes maksa juurikaan mitään…

8 KommenttiaKommentoi

 • Kiitos hyvästä kirjoituksesta. Kaikki ei kuitenkaan ole ihan niin helppoa. Itse olen neljän pienen lapsen äiti ja syömme terveellisemmin kuin koskaan (raakamaitoa, luomuvihanneksia, paljon d:tä, pakuria jne.), mutta silti ne flunssat iskevät. Epätoivon hetkinä ajattelin jopa sinkkuvuosiani jolloin mätin naamaan mitä sattui enkä ollut IKINÄ kipeä. Joku tässä nyt mättää…

 • Voisikohan syynä olla huonot yöunet tai stressi? Itse olin aikonani tosi useasti kipeenä kun saattoi olla öitä jolloin ei tullut nukutta muutamaa tuntia enempää. Nyt flunssat on hävinnyt lapsen kasvun ja parantuneiden yöunien myötä.

 • Kiitos kommenteista!

  Marika-> Mitään ei voi tietenkään yleistää. Et ole suinkaan ainoa, joilla ravintopuoli on kunnossa, mutta flunssat iskevät normaalisti. Syitä voi olla monia, kuten nuo äipän mainitsema stressi tai vaikka huono nukkuminen.

 • ….Ja vaikka jokaiselle ihmiselle jaettaisiin samalla mitalla samat ruuat, niin silti jotkut sairastuu enemmän ja toiset sitten sairastaa ne muut taudit ja jotkut senkun porskuttaa. Ollaan vissiin osa luonnon monimuotoisuutta.

  Nykyaikana on vielä noita erilaisia ympäristötekijöitä, joiden vaikutuksia emme edes tiedä. Nekin sotkevat varmasti elimistöä.

 • Itse olen saanut terveellisestä ruokavaliosta todella paljon apua. Viime vuosina olen ehkä sairastanut korkeintaan 2 flunssaa vuodessa mutta nyt kun olen noin vuoden ollut ilman viljoja ja välttänyt maitotuotteita en ole sairastanut yhtään flunssaa. Olen myös päässyt eroon epämääräisistä vatsavaivoista. Erityisesti inkivääri ja entsyymit ovat auttaneet ruuan sulamisessa ja se että syön aamupalaksi vain jotain kevyttä ja nestemäistä kuten pakuriteehen tehtyjä viher-marjapirtelöitä. Käytän myös reishiä ja pollenia.Aamuisin juon myös savi-merisuolavettä sekä lämpimään veteen sekoitettua vastapuristettua sitruunamehua. En syö välipaloja vaan syön oikestaan vain silloin kun oikeasti nälkä eli keskipäivällä. Ainoastaan nyt keväisin tuo katujen hiekkapöly kutittaa vähän nenää ja silmiä. Lisäravinteista käytän ainoastaan laadukasta nestemäistä D-vitamiinia ja kalaöljykapseleita. C-vitamiinin saan Healtforcen acerolakirsikkajauheesta ja raudan spirulinasta ja chlorellasta eli mahdollisimman luonnollisista lähteistä kaikki vitamiinit ja hivenaineet.Liikuntaa harrastan edelleen paljon, kuten joogaa, kävelyä ja kuntosalia. Meditoin nykyisin päivittäin, mikä on myös rauhoittanut minua sillä olen viime vuosina ollut melko rauhaton ja stressaantunut enkä ole oikein antanut itselleni lupaa rentoutua. Nyt olo alkaa olla myös mielen tasolla melko tasapainoinen.

 • Homeopatiasta saa tehokkaan ja turvallisen avun moneen sairauteen.

  Akupunktio on myös hyvä keino moneen vaivaan. Tiedän mm. erään ihmisen, jolla oli todella paha ihottuma ja vaikka hän kokeille ruuassa kaikki konstit, niin iho oli tosi pahassa kunnossa. Ei saamut mm. sormiaan koukkuun ihottuman vuoksi. Viisi akupunktio kertaa, ja iho oli terve. Joitakin kuumia ruokia piti väliaikaisesti välttää, kuten valkosipulia ja chiliä.

 • Sain akupunktiosta mielettömän hyvän avun kuukautisten runsauteen. Ennen tuli 3 pvää, kun saavista kaatamalla (kuppi oli tulla monta krtaa pvässä yli ja yöllä tyhjensin ainakin 3 kertaa) ja ainakin viikon kesti joka kerta. Nyt viime kuukautisten aikana ei enää kertaakaan yöllä tarvinnut lähtä kuppia tyhjentämään. Muutenkin määrä on muutaman kuukauden ollut ihan ok ja kokonaiskesto vain 5 pvä.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista