Elämää muovin keskellä

Minulta on useaan otteeseen pyydetty kirjoitusta muoveista ja niiden vaikutuksesta terveyteemme. Aihe on hyvin mielenkiintoinen ja lukuisat tutkimukset antavat aiheen tiimoilta paljon pohdittavaa.

Mitään uutta ja ihmeellistä tietoa minulla ei aiheesta ole, joten nämä asiat ovat monelle lukijalle jo varmasti tuttuja juttuja.

Viime vuosina eniten puhuttanut muovikemikaali on tietysti bisfenoli-A, joka on muoviteollisuuden laajasti käyttämä monomeeri. Bisfenoli-A on todettu karsinogeeniksi eli syöpää aiheuttavaksi aineeksi, mutta tästä huolimatta sen käyttö on edelleen kovin yleistä. Bisfenoli-A:n on todettu aiheuttavan syövän lisäksi myös lukuisia muita terveyshaittoja, joista tässä muutama poiminta:

 • Aiheuttaa ylivilkkautta
 • Sekoittaa hormonitoimintaa
 • Heikentää keskittymiskykyä
 • Muuttaa immuunijärjestelmän toimintaa
 • Lisää aggressiivisuutta
 • Laskee siittiöiden tuotantoa
 • Lihottaa
 • Aiheuttaa lisääntymisongelmia

Bisfenoli A:han voi törmätä monessa eri yhteydessä. Hyvänä esimerkkinä säilyketölkit, joiden lakattu sisäpinta saattaa sisältää melko runsaasti bisfenoli A:ta. Ruotsalaistutkimuksen mukaan jo kahden päivän tölkkiruokailu nosti ihmisen bisfenoli A -pitoisuudet pilviin.

Säilyketölkkien käyttöä onkin syytä rajoittaa ja etenkin tomaattisäilykkeet kannattaa ostaa aina lasipurkkiin pakattuna. Tomaatti on hapanta, joten se irrottaa bisfenoli A:ta säilyketölkeistä melko tehokkaasti.

Nykyään jo isommista marketeista löytyy tomaattisäilykkeitä lasipurkkiin pakattuna ja yleensä kaupat lisäävät näitä valikoimiin jos vain asiakas niitä pyytää. Tarvittaessa voit tilata lasipurkkeihin pakattuja tomaattisäilykkeitä esimerkiksi Hyvinvoinnin Tavaratalosta.

Toki on myös hyvä muistaa ettei kaikki metalliset säilyketölkit sisällä pinnoitetta, josta bisfenoli A:ta irtoaa. Esimerkiksi ananastölkit eivät yleensä ole ongelmallisia bisfenoli A:n suhteen.

Bisfenoli A:n lisäksi myös monet muut muovien sisältämät kemikaalit herättävät paljon kysymyksiä. Muovista voi irrota esimerkiksi erilaisia väriaineita,  rasvaa hylkiviä pinta-aineita ja muovin valmistukseen käytettäviä aineita . Esimerkkinä mainittakoon dehp- ja dbp-ftalaatit, joiden on todettu aiheuttavan mm. lisääntymishäiriöitä ja liikalihavuutta.

Eli aika heikoilla jäillä tässä mennään. Kaikista huolestuttavinta on se, että altistumme päivittäin lukuisille muovien sisältämille kemikaaleille sekä myös monille muille kemikaaleille. Jos siis esimerkiksi jokin tutkimus sanoo, että kemikaali X on ihan turvallinen normaalikäytössä, niin todellisuus voi olla ihan muuta. Mikään tutkimus ei nimittäin kerro eri kemikaalien yhteisvaikutuksista ja juuri tämä asia huolestuttaa monia tutkijoita.

Muovilta ei voi nykypäivänä välttyä. Voit kuitenkin vähentää altistumista muovien myrkyille muutamalla yksinkertaisella konstilla.

 1. Suosi elintarvikkeita, joita ei ole pakattu muoviin. Ei kovin helppoa nykymaailmassa.
 2. Käytä keittiössäsi muovin sijaan mahdollisimman paljon lasia, puuta, terästä ja laadukasta keramiikkaa
 3. Haistele käyttämiäsi muovituotteita. Jos ne haisevat, on todennäköistä, että niistä irtoaa jotain terveydelle haitallisia kemikaaleja.
 4. Älä lämmitä muoviastioita etenkään mikrossa.
 5. Osta juomat mieluiten lasipullossa muovipullojen ja tölkkien sijaan.
 6. Kiinnitä huomiota lelujen laatuun, joita ostat lapsille. Yllättävän suuri osa muovileluista voi olla lapselle terveysriski.
 7. Älä osta säilyketölkkejä, joiden sisäpinta on muovia tai lakkaa.
 8. Vauvoille kestovaipat muovivaippojen sijaan.
 9. Suihkuverhot sisältävät usein haitallisia kemikaaleja, joten ole tarkkana niiden kanssa.
 10. Luovu muovikelmun käytöstä. Etenkin rasvaiset ruoat ja muovikelmu ei välttämättä ole hyvä yhdistelmä.
 11. Syö inkivääriä, kurkumaa ja muita luonnon omia myrkynpoistajia ja maksan toimintaa tukevia rohdoksia.

Ja lopuksi. Hysteriaan asian suhteen ei ole syytä. Muovia ja kemikaaleja ei kuitenkaan kokonaan pakoon pääse. Käytä asian suhteen maalaisjärkeä ja kierrä mahdollisuuksien mukaan ne pahimmat karikot. Se riittää.

Jos haluat tutustua asiaan lisää, niin vieraile Kemikaalikimara-blogissa. Siellä on paljon hyvää tietoa.

9 KommenttiaKommentoi

 • Voitko luottaa tuotteeseen ja sen turvallisuuteen jossa hehkutetaan isolla että BPA vapaa, et voi. Valmistajat ovat kyllä huomanneet markkinaraon BPA vapaille tuotteille, onhan se hyvä myyntiargumentti terveystietoiselle kuluttajalle. Kaduntallaaja uskoo ongelman poistuneen tuoteuudistusten myötä mutta näinhän ei ole, valmistaja vaan vaihtaa BPB:en eikä kerro siitä mitään. Tutkimusten mukaan BPB on BPA:ta haitallisempi ja jottei asia olisi niinkään yksinkertainen, on BP-variantteja (joista yksikään tuskin on turvallinen) niin iso säkillinen että heikottaa.

  Vaikeeta niitä muoveja on välttää mutta mä ainaskin suosin aina mahdollisuuden mukaan lasia, terästä ja puuta, keramiikka kokemukset aika vähäsiä.

 • Entä sitten nämä Teflonien, PTFO:t ja ties mitkä P:t, jotka myrkyllisiksi on kait luokiteltu. Keraamiset pinnoitteet paistinpannuissa taitaa olla ainakin hieman myrkkyvapaampia, mutta kun ei nekään kestä edes puolta vuotta kovassa käytössä kunnes alkaa menettää ominaisuuksiaan. Kertokaa nyt joku sellainen paistinpannu joka olisi päivittäisessä käytössä kestävä ja kuitenkin helppohoitoinen, tietenkin valurauta olisi paras mutta kyllä suurin osa ajasta taitaa mennä pannujen pesemiseen ja kiinnipalaneen ruuan raaputteluun.

 • Vaihdoin paistinpannut swiss daimondeihin mut ei sekään mikään ratkasu teflon ongelmiin ole, niissä teflon on jotenki sidottu timantteihin eikä täten vissiin sitten irtoa ruokaan niin helposti ja kestää kulutusta paremmin. Hankinta listalla seuraavaks kunnon teräspannu ja jos joskus vastaan tulis titaania ”huokeaan” hintaan ni vois harkita.

 • Kiitos kommenteista! Hyvää pohdintaa.

  R-> Näinhän se tosiaan taitaa olla, että BPA-vapaus ei vielä kerro paljoakaan tuotteen laadusta.

  Munajahunaja-> Itse olen käyttänyt viime vuosina keraamista paistinpannua. Kestää peruskäytössä juuri tuon puoli vuotta, jonka jälkeen pannu menee vaihtoon.

 • Mä oon käyttänyt pelkstään valurautapannua, eikä mulla kyllä mitään ongelmia oo rapsutella mitään siitä irti 😀 Mun mielestä se on paljon helpompi jopa ku teflon. Ei tarvii pestä edes astianpesuaineella, vähän huljuttelen veden alla, kuivaan ja valmis. Ei oo palanu ruoka kiinni, okei, käytän toki rasvaa paistossa mutta. Silti. Helppo ja ihana. En halua enää muuta kuin valurautaa 😀

 • Moi,

  Ei liity asiaan mutta muistanko väärin että jossain vaiheessa suosittelit jotain lohi säilykettä? Olis tarvetta töissä jollekkin helpolle ja suht terveelliselle ruualle.
  Kiitos :)

 • Kiitos linkistä. Olisko sulla muita saman tyylisiä liha\kala säilyke suosituksia? Tietenkin tuore on parempaa mutta sais hommattua hätävaraks töihin salaatin kyytipojaks jotain proteiiniä siementen ja pähkinöiden lisäksi?

  Kiitos

 • Minulla on aika vähän kokemusta säilykeruoista, joten tuon lisäksi mieleen ei oikein tule mitään suosittelemisen arvoista…

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista