Ensimmäiset askeleet – Osa 1

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mistä lähteä liikkeelle? Tämä on kysymys, jota moni miettii siinä vaiheessa kun haluaa laittaa ruokavaliotottumuksensa uuteen uskoon.

Olen saanut muutaman toiveen siitä, että kirjoittaisin juttua mistä kannattaa näiden ruokavaliomuutosten suhteen lähteä liikkeelle ja mihin yksityiskohtiin olisi syytä kiinnittää huomiota.

Olen jakanut tämän kirjoitukseni kahteen osaan. Ensimmäisessä osassa tarkastellaan ruokavalion perustaa ja toisessa osassa kerron mm. siitä mihin yrtteihin ja lisäravinteisiin kannattaa aivan ensimmäiseksi tutustua.

Haluan tässä yhteydessä todeta, ettei näitä asioita oikein voi kovin paljoa yleistää, sillä jokaisella meistä on omanlaisensa tarpeet ja erilaiset lähtökohdat. Eli varoituksen sanana on sanottava, että olen yleistänyt tässä yhteydessä asioita paljon.

Ruokavalion perusta kuntoon
Aivan ensimmäiseksi kannattaa tietysti laittaa ruokavalion perusta kuntoon. Joillakin edessä voi olla isokin remontti kun taas joku toinen selviää huomattavasti pienemmillä muutoksilla.

Jo sillä pääsee todella pitkälle, että rupeaa kiinnittämään huomiota ruoan laatuun. Pitkässä juoksussa on valtavan iso ero siinä, että tekeekö sen makaronilaatikon alusta loppuun itse mahdollisimman laadukkaista raaka-aineista vai ostaako sen valmiina kaupasta ja lämmittää mikrossa.

Ei mikroateria silloin tällöin syötynä tietysti kenenkään terveyttä vie mennessään, mutta jos suosit jatkuvasti yliprosessoitua ruokaa, niin se vie sinua erittäin todennäköisesti askel askeleelta kauemmaksi terveydestä ja hyvästä olosta.

Unohda siis ne yliprosessoidut ruoat ja panosta ruoan laatuun:

 1. Valmista ruokasi itse. Näin tiedät mitä lautasellasi oleva ruoka sisältää.
 2. Kiinnitä huomiota raaka-aineisiin. Luomu on usein erinomainen valinta, muttei aina se paras vaihtoehto. Usein ne kaikista parhaimmat raaka-aineet löytyvät lähimetsästä, järvestä tai läheiseltä pientilalta. Älä kuitenkaan rupea murehtimaan tämän asian suhteen. Käytä hyvillä mielillä niitä raaka-aineita mitä on saatavilla ja mihin sinulla on varaa.

Usein monet näkevät terveellisempään ruokavalioon siirtymisen hirmu vaikeana prosessina, jossa päällimmäisenä fiiliksenä on luopuminen. Tämä on tietysti ymmärrettävää, sillä kun olemme tottuneet tiettyyn muottiin, niin tästä on vaikea irtaantua.

Monessa tapauksessa aivan alkuvaiheessa onkin parasta ruveta ainoastaan lisäämään niitä hyviä palikoita sinne entisten ruokatottumusten sekaan. Jos joku meistä on tottunut syömään ainoastaan ”mikropizzoja ja pakastepyttipannua”, niin kannattaa koittaa viikon ajan lisätä sinne lautaselle myös vaikka muutama kurkun palanen. Seuraavalla viikolla voi lisätä kurkkujen joukkoon muutaman tomaattisiivun ja ehkä hieman avokadoa.

Kolmannella viikolla lautaselle saattaa ujuttaa jo villirucolaa ja ehkä myös vaikka tuoretta basilikaa hyvän oliiviöljyn kera. Neljännellä viikolla ei kukaan halua enää luopua näistä tuoreista herkuista, mutta saattaa huomata, ettei ehkä halua sitä pakastepyttipannua tai mikropizzaa enää niin paljoa kuin ennen.

Eli se luopuminen ei ollutkaan luopumista vaan hyvien palikoiden lisäämisen myötä kaikki sujui ilman luopumisen tuskaa.

Jos tähän hyvien palikoiden lisäämiseen yhdistetään vielä laatutietoisuus, niin edistystä tapahtuu hurjilla harppauksilla. Kun olet valmistanut pyttipannun muutaman kerran itse, niin se kaupan pakastepyttipannu tuntuu sen jälkeen lähinnä huonolta vitsiltä.

Pian huomaat sen, että korvaat osan pyttipannureseptin perunoista kesäkurpitsalla tai jollain muulla vaihtoehdolla. Ehkä havaitset myös erilaisten tuoreyrttien ja vaikka sienien tuovan monella tapaa kivan lisän siihen normaaliin pyttipannuun verrattuna. Ajan kanssa se alkuperäinen pyttipannu onkin saattanut vaihtua jo ihan muihin ruokiin…

Yllä oleva esimerkki on varmasti jossain määrin naiivi, mutta toivottavasti se avasi sitä mitä ajan tässä takaa. Tuohon tyyliin tämä herääminen ja siirtyminen parempaan ruokavalioon monesti menee. Kun lisäämme laatua asteittain, siirrymme huomaamatta terveellisemmän ruoan pariin. Tätä kautta tietysti myös terveys ja hyvinvointi paranee ilman uhrauksia tai sen suurempaa vaivannäköä. Näin on käynyt itselleni ja lukemattomille muille ihmisille.

marjat

Älä stressaa!
Monilla meistä menee ruokavalion uusimisen yhteydessä sormi suuhun. Ketä uskoa ja ketä ei. Pitäisikö karpata kun työkaveri niin neuvoo? Vai pitäisikö uskoa naapuria, kun se tuntuu tietävän näistä asioista paljon. Heikkilä kehuu voita, mutta Puska sanoo sen vievän hautaan? Uskaltaako tätä syödä, kun se sisältää niin paljon sitä ja sitä? Ja mitenköhän tuokin ruoka, kun uusimpien tutkimuksien mukaan se ei ehkä olekaan niin terveellistä?

Tämä ruoasta stressaaminen on nykyään kovin yleistä. Tietysti on enemmän kuin hyvä asia, että kiinnitämme huomiota siihen mitä syömme, mutta turhan moni meistä unohtaa kokonaan nauttia ruoasta ja keskittyy vain välttelemään erilaisia karikoita. Tämänkaltainen toiminta vie helposti ruokailusta ilon mennessään ja elämämme yhdestä suurimmasta nautinnosta tulee helposti tietynlainen ongelma.

Muistan vuosien takaa hyvin ajan, jolloin todella innostuin terveysasioista. Ahmin paljon tietoa ja tein paljon virheitä. Tuolta ajalta mieleen on jäänyt erityisesti se, että ruokaan liittyi liian paljon välttelemistä ja stressiä. Stressiä ei vähentänyt se, että jokaiseen asiaan liittyi vähintään kaksi yhtä vahvaa kantaa. Juuri kun olin vakuuttunut jostain asiasta, niin törmäsin jonkun asiantuntijan toiseen näkökantaan ja enkä tämän jälkeen enää tiennyt mihin uskoa. Onko tuttua?

Vasta sen jälkeen kun ymmärsin ottaa ruoan suhteen rennomman asenteen, pääsin käsiksi siihen hyvinvointiin, mistä olin saattanut vain haaveilla. Rento asenne tarkoitti omien polkujen kulkemista, avoimuutta ja ennen kaikkea itsensä kuuntelemista. Se on ihan sama mitä joku tutkimus tai ”superasiantuntija” kertoo, jos se ei toimi sinun kohdalla. Vain kokeilemalla ja itseään kuunnellen voi löytää sen toimivimman ruokavalion.

Henkilökohtaisesti en voikaan suositella kenellekään mitään ”kirja-dieettiä”. Tietysti asiantuntijoita ja erilaisia näkemyksiä kannattaa kuunnella, mutta ei liian orjallisesti. Itse suosittelen mieluummin sitä, että poimit eri dieeteistä ne parhaat palat ja yhdistelet näitä sitten omiin tarpeisiin.

Joitain yleislaatuisia vinkkejä uskallan kuitenkin antaa:

 • Meistä useimpien kannattaa vähentää gluteeniviljojen käyttöä. Täydellinen viljattomuus ei aina ole tarpeellista, koska jo kohtalaisella viljojen käytön vähentämisellä voidaan saavuttaa huomattavia terveyshyötyjä ja jopa sairauksista paranemista. Kannattaa kuitenkin koittaa mitä kolmen-neljän viikon gluteenittomuus tuo mukanaan. Todella moni on hämmästynyt tuon kokeilujakson tuomista positiivisista vaikutuksista, eikä ole palannut entiseen. Hyvänä esimerkkinä maailman tämän hetken paras tennispelaaja Novak Djokovic.
 • Älä pelkää rasvoja, mutta kiinnitä huomiota rasvojen laatuun. Hyviä valintoja ovat esimerkiksi kookosöljy, voi, oliiviöljy ja hamppuöljy. Sitä vastoin Suomessa kovin yliarvostettua rypsiä kannattaa välttää. Rypsi on monella tapaa hyvin ongelmallinen juttu ja nykyään suoranainen rypsiallergia on lisääntynyt pelottavan kovaa tahtia. Jos kuitenkin käytät rypsiä, niin älä käytä sitä ainakaan paistamiseen.
 • Lisää raakaruoan, vihannesten, kotimaisten marjojen, mausteiden ja villiyrttien käyttöä.
 • Korvaa perinteinen pöytäsuola aidolla raffinoimattomalla merisuolalla.
 • Vähennä sokerin käyttöä. Korvaa sokeri esimerkiksi hunajalla tai stevialla.
 • Vähennä maitotuotteiden käyttöä.

17 KommenttiaKommentoi

 • Kiva nähdä kuinka näkemyksesi on muuttunut vuosien varrella. Kun lukee vanhoja tekstejäsi niin niissä näkyy se ehdottomuus. Nyt asenteesi on juurikin oikea, että kokeile gluteeni viljojen vähentämistä, mutta ei se välttämättä ole se sinun juttusi.

  Edelleen kuitenki jossain määrin ihmettelen tuota gluteeni viljojen ja etenkin rypsin parjausta. Se heikkilän kirjoittama rypsi juttu nyt oli täysin höpöhöpöä. Oletko muuten lukenut pakkotoistosta nimimerkillä Paletaani kirjoittamia juttuja. Siinä on porkkana purtavaksi, on muuten sen verran vakuuttava herra, että oksat pois.

 • Hei Marcelo,

  Kiitos kommentistasi!

  Juu, olet varmasti oikeassa. Ehkä ilmaisen asioita hieman eri tavalla kuin ennen.

  Ei näkemykseni gluteeniviljojen suhteen ole muuttunut. Toisille gluteeniviljat sopivat paremmin ja toisille huonommin. Ja monille ne eivät sovellu ollenkaan. Tämä selviää vain kokeilemalla…

  Rypsi on hyvin ongelmallinen juttu ja sen käyttöön en näe mitään järkevää syytä. Mm. erilaiset iho-ongelmat ovat monille rypsiöljyn käyttäjille arkipäivää.

  Esimerkiksi Tampereen yliopistossa tehdyn väitöstutkimuksen mukaan rypsiöljy aiheuttaa atooppista ihottumaa. Tämä on vain jäävuoren huippu näistä rypsin aiheuttamista ongelmista.

  Ja onhan tämä rypsin viljely ollut edesauttamassa jopa mehiläisten kuolemia. Laajojen mehiläiskuolemien yhdeksi keskeiseksi syyksi paljastui hyönteistorjunnassa käytettävät neonikotinoidit. Suomessa näitä myrkkyjä käytetään erityisesti juuri rypsin ja rapsin viljelyssä. Nyt onneksi nämä neonikotinoidit kielletään ainakin toistaiseksi.

  En ole tutustunut Paletaanin kirjoituksiin.

 • Kyllähän rypsin viljely ja rypsiöljyn terveellisyys on tyypillinen suuryhtiöiden kehittämä keinotekoinen terveyshuijaus. Mitkähän tahot hyötyvät rypsin tuotannossa käytettävien lannoitteiden ja tuholaismyrkkyjen laajamittaisesta käytöstä? Rypsi kaiken lisäksi on eniten myrkytyksiä vaativa viljelykasvi. Kun taas esim. öljyhamppu ei tarvitse muuta kuin lantaa pellolle eikä minkään valtakunnan tuholaismyrkytyksiä ja jos vertailee hamppuöljyä rypsin vastaavaan tuotteeseen jää rypsit ja rapsit kaikkine myrkkyjäämineen hampun jalkoihin 100-0.
  Tuo neonikotinoidien kielto on tietysti hyvä asia muttei kuitenkaan ihan yksiselitteinen, sillä kuitenkin rypsipelto tarvitsee myrkytyksiä jatkossakin joten myrkyt vain vaihtuu ja mehiläiset ei kyllä näistä uusistakaan kovin paljoa perusta. Parasta tietysti olisi lopettaa koko rypsinviljely ja siirtyä myrkyttömään öljyhampun viljelyyn, mutta mitäs luulette lannoite ja tuholaismyrkky tuotantolaitosten sekä margariiniteollisuuden moisesta pitävän?

 • Moi munajahunaja,

  Kiitos hyvästä kommentista! Olen samaa mieltä kanssasi. Öljyhamppu on tosiaan kaikin tavoin rypsiä parempi vaihtoehto…

 • Tosi hyvä juttu Jarkko, kannatan!!!

  ”sillä jokaisella meistä on omanlaisensa tarpeet ja erilaiset lähtökohdat” on hyvin kristallisoitu, kaikki olemme niin erilaisia.

  Hajatus tohon pahaan rypsiin&rapsiin liittyen, Heikkilän juttua en ole lukenut mutta mielestäni omega 3/6 tasapaino on jotenkin erittäin oleellinen, sehän on ryps/rapsissa just niin päälaellaan ku vaan voi olla ja niitä käyttämällä 3/6 tasapaino kokonaisuudessaan menee ##tuiks vaikka kuinka yrittäis sitä tasapainottaa esim vaikka pellavatuotteilla. Ruokavalioon reilusti lisää kolmosta ja pois kutosta joka on helpommin sanottu kuin tehty kun finelistä alkaa koostumuksia tarkasteleen, jo 1/1 suhteen saavuttaminen tuntuu olevan hankalaa.

 • Moro Jarkko.

  Off-topic kommentti, mutta pakko kysyä. Onko sinulla tietoa, millä korteilla Suomen Voimaruoka ja Olivian pelaavat? Toimijat ovat siis samaa firmaa; varaston osoite on sama ja jopa asiakaspuhelin. Tiedän että S.V. myy laatua ja Olivian ”hyvää” ja edullista.

  Laitoin heittomerkit hyvää-sanalle ainakin tämän takia:
  S.V.: ”Suomessa myytävät chlorellat ovat peräisin Kiinasta tai Intiasta. Käyttäjä tunnistaa heikkolaatuisemman tuotteen jo pelkän hajun perusteella – mausta puhumattakaan.”
  Olivian:”Chlorella jauheemme on orgaanisesti kasvatettua.
  Tähän hintaan vain meiltä. (Alkuperämaa: Kiina)”

  Olen syönyt yli ruokalusikallisen Kiinalaista chlorellaa, josta saikin nuppia vähän sekaisin. Ties mitä Kiinan tuliaisia tuli imettyä, mutta kerta jäi viimeiseksi. Mutta pointti oli, että mielestäni firman on härskiä pelata tupla-standardein ja myydä tietoisesti huonoa tavaraa toisella toimijan nimellä. En ole kirjoitellut asiasta S.V.:n tai Olivianin sähköposteihin, enkä halua leimautua juonittelijaksi. Kysynkin siis, tiedätkö sinä jotain, mitä minä en ja jos asia jää epäselväksi, niin onko sinulla paukkuja tiedustella asiaa/antaa siitä palautetta?

  Kiitos kuulemiin.

 • Hei W.B,

  Kiitos kommentista.

  Kyseessä on tosiaan sama firma, mutta ei siinä ole mielestäni mitään ihmeellistä. Eivätkä he ole asiaa mitenkään piilotelleet, kun siihen ei mitään syytä ole. Ovat liikkeellä kahdella eri brändillä ja jos homma toimii, niin tuskin se ketään haittaa.

  Itse käytän Olivian valikoiman tuotteita säännöllisesti. Lähinnä pähkinöitä, kuivahedelmiä ja kuivattuja marjoja. Noiden tuotteiden osalta laatu on ollut varsin mainio. Hintaan nähden en ole parempaan Suomessa vielä törmännyt.

  Valikoimassa on paljon laadukkaita tuotteita, joissa hinta on järkevällä tasolla. Esim. luomulaatuista camu camu jauhetta ei taida tuohon hintaan muualta Suomesta löytyä?

  Ja mainittakoon vielä tuo Olivian spirulina. Laadukasta Cyanotechin spirulinaa. Samaa tavaraa, jota esimerkiksi Puhdistamo myy paljon kalliimmalla kilohinnalla. Eli mielestäni väitteet huonosta laadusta ovat vähintään ihmeellisiä..

  Olivian chlorellaa en ole muistaakseni maistanut, joten siitä en osaa sanoa mitään. Itse olen käyttänyt Sun Chlorellan chlorellaa, jota voin suositella muillekin.

 • Moro taas Jarkko.

  ”Eli mielestäni väitteet huonosta laadusta ovat vähintään ihmeellisiä..”
  Siksi sanoinkin edellisessä viestissäni: ”Laitoin heittomerkit hyvää-sanalle ainakin tämän takia”. Sanoin ”ainakin”, koska en todellakaan halunnut lähteä teilaamaan koko tuotesarjaa. Tiedän, että he myyvät myös hyviä tuotteita.

  ”Olivian chlorellaa en ole muistaakseni maistanut, joten siitä en osaa sanoa mitään.”
  Äläkä maista, jos haluat tietää mitä syöt: http://www.naturalnews.com/039145_chlorella_heavy_metals_lab_tests.html

  ”Finding #2) Chlorella from China was the most contaminated”
  ”Finding #3) Even ”Organic” chlorella from China was far more contaminated than non-organic chlorella from other countries”

  Hyvä artikkeli. Kannattaa silmäillä läpi.
  Hyviä viikonloppuja.

 • R: ”…mielestäni omega 3/6 tasapaino on jotenkin erittäin oleellinen, sehän on ryps/rapsissa just niin päälaellaan ku vaan voi olla…”

  Oikeastaan kylmäpuristetussa rypsiöljyssä omega-6/3-suhde on Finelin mukaan 2:1, joka on aika optimaalinen. Tutkimusnäytön perusteella terveyshyödyt ovat tulleet esiin, kun suhde on ollut välillä 2:1–5:1 (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12442909).

  Toisaalta, esim. Harvardin yliopiston ravitsemustieteen professori Walter Willet (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17876199) toteaa mm. seuraavaa:

  ”Because n-6 fatty acids are the precursors of proinflammatory eicosanoids, higher intakes have been suggested to be detrimental, and the ratio of n-6 to n-3 fatty acids has been suggested by some to be particularly important. However, this hypothesis is based on minimal evidence, and in humans higher intakes of n-6 fatty acids have not been associated with elevated levels of inflammatory markers.”

  ”Adequate intakes of both n-6 and n-3 fatty acids are essential for good health and low rates of cardiovascular disease and type 2 diabetes, but the ratio of these fatty acids is not useful. Reductions of linoleic acid to ’improve’ this ratio would likely increase rates of cardiovascular disease and diabetes.”

  On myös hyvä muistaa, että omega-6-rasvahapoista linolihappo (LA) on ihmisille välttämätön rasvahappo, ja sitä saadaan pääosin kasviöljyistä, siemenistä ja pähkinöistä.

  Viime vuonna ilmestyneessä systemoidussa katsauksessa (joka on siis näytön hierarkiassa korkeimmalla tasolla) todettiin mm. seuraavaa:

  ”We conclude that virtually no evidence is available from randomized, controlled intervention studies among healthy, noninfant human beings to show that addition of LA to the diet increases the concentration of inflammatory markers.” (http://www.andjrnl.org/article/S2212-2672(12)00464-9/abstract)

  En kuitenkaan kiistä, etteikö rypsiöljy olisi tietyiltä osin ongelmallinen, ja joitakin niistä ongelmista onkin jo tässä blogissa mainittu. Mielestäni yksi ongelma on myös se, että rypsiöljy on pakattu muovipulloon, mikä johtaa öljyn laadun heikentymiseen valon ja lämmön vaikutuksesta kauppojen hyllyillä (tumma lasipullo olisi parempi vaihtoehto, kuten eräiden muiden öljyjen kohdalla).

 • W.B-> Kiitos W.B. Juu, tuo on hyvä artikkeli, joka kannattaa lukea.

  Tosin siitä voi saada sen kuvan, että kaikki Kiinasta tuleva on ihan moskaa. Näinhän asia ei kuitenkaan ole.

  Kyseessä on iso maa, johon mahtuu molemmat ääripäät. Jos ajatellaan vaikka yleisimpiä rohdoskasveja, niin Kiinasta tulee varmuudella todella paljon heikkolaatuisia ja jopa syötäväksi kelpaamattomia tuotteita. Mutta sitten on myös se toinen ääripää, eli ne laadukkaat rohdoskasvit, joita parempilaatuisia et mistään löydä. Täytyy vain tietää mitä ja mistä ostaa.

  Mukavaa viikonloppua myös sinulle!

  Ande-> Kiitos Ande kommentista! Muutamia erinomaisia huomioita.

  Tämä kasviöljyjen omega-asia on aika mielenkiintoinen kokonaisuus. Käytännössä kaikki ei välttämättä toimi niin kuin miltä se ”paperilla helposti näyttää”. Esimerkiksi (kalaöljykauppias) Tolonen on puinut asiaa useaan otteeseen:

  http://www.tritolonen.fi/index.php?page=news&id=279

  http://www.tritolonen.fi/index.php?page=news&id=444

 • Voiko ravintoloiden ”gluteeniton” merkintöihin luottaa? Tuossa autismista kertovassa dokumentissa joka tuli vähän aikaa sitten kerrottiin jotain, että tuotteet jotka kerrottiin olevan ”gluteenittomia” eivät sitä olleet.

 • Hei Esa,

  Vaikea sanoa. Riippuu varmasti ravintolan tasosta. Tietysti virheitä tapahtuu myös parhaissa ravintoloissa…

 • moi Jarkko :)

  ensinnäkin pitää kiitellä mahtavasta blogistasi. aivan ehdoton suosikkini terveysasioiden suhteen!!

  oletko kirjoittanut ruoansulatuksen tehostamisesta? en pikaisella etsimisellä löytänyt ainakaan. eli olisiko sulla antaa vinkkejä tai ideoita. nimittäin alan olla jo epätoivoinen vatsavaivojeni ja yleisesti huonon terveydentilani kanssa. ja lääkäristähän ei apua tietenkään ole löytynyt. määräsi vain happosalpaajaa, mokoma. nimittäin kärsin ties mistä vatsavaivoista ja flunssista, vaikka pyrin noudattamaan mahdollisimman järkevää ruokavaliota budjettini rajoissa (luomu, ei gluteenia, yleisimmät lisät, hapankaalia avuksi jne.). tuntuu, että kroppa on ruvennut ”hylkimään” varsinkin raakoja kasviksia ja tiettyjä marjoja (esim. herukat ja puolukat, ne rupeavat närästämään).
  eli olisiko sulla ideoita ruoansulatuksen tehostamisen suhteen, että saisi painopistettä taas enemmän sinne raa’an kasvisruoan suuntaan? olen popsinut kuurin dr ohhiraa, mistä en mitään eroa huomannut (eikä tuommoisiin kokeiluihin enää varaa ole!). ja nyt kun kerta kyselyn vauhtiin pääsin, niin oletko perehtynyt sellaiseen aiheeseen, kuin astma ja sen hoito? tääkin on sellainen aihe, mistä on melkein mahdotonta löytää luotettavaa tietoa. olen vuosikausia pärjännyt ilman astmalääkkeitä (vaikka oikeastihan astmaa ”ei saisi jättää hoitamatta”) mutta nykyään olen niin heikossa hapessa että olen joutunut alistumaan vahvojen lääkkeiden käyttöön, vaikka hirvittää hönkäillä kortisonia ja ties mitä aineita aamuin illoin… kiitos jos heität jotain ideoita, en kyselisi näin mutta itsellä on vähän ideat lopussa…

  mukavaa syksyä!!! :)

 • Hei momo,

  Kiitos palautteesta!

  Hyviä kysymyksiä melko laajoista aiheista. Näitä vatsajuttuja on moni muukin kysellyt, joten voisin kirjoittaa aiheesta ihan oman postauksen.

  Astma-asiaankin voisin palata myöhemmin.

  Eli kiitos mainioista juttuvinkeistä ja mukavaa syksyä/alkutalvea myös sinulle!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista