Ensimmäiset askeleet – Osa 2

9558999655_cf2793d185_b

Onko sinulla heittää vinkkejä siitä, mistä lisäravinteista kannattaa lähteä liikkeelle? Vaihtoehtoja on paljon, mutta rahaa ei. Ei kehtaisi summamutikassa ruveta ostamaan.

Mistä aloittaa? Tämä on se suurin kysymys, mihin monet törmäävät katsellessaan kauppojen vitamiinipurkkeja ja vilkaistessaan niiden viereisessä hyllyssä olevia viherjauheita ja muita mielenkiintoisia tuotteita.

Olen käynyt näitä vinkkejä läpi muutamassa blogipostauksessa, mutta näihin perusjuttuihin on aina välillä hyvä palata. Nämä ”mistä aloittaa” kysymykset ovat niitä kysymyksiä, joita minulle kaikkein useimmiten lähetetään.

Kuten juttusarjan ensimmäisessä osassa totesin, niin näitä asioita ei voi yleistää liikaa. Tämä ihan siitä yksinkertaisesta syystä, että lähtötilanteemme voivat olla niin erilaisia. Jos asut kesät ja talvet auringon paahteessa, niin D-vitamiinia ei tarvitse etsiä purkista. Ja jos esimerkiksi syöt paljon hapatettuja ruokia, niin rahojen tuhlaaminen probioottivalmisteisiin ei ole välttämättä järkevää. Eli se mikä toiselle on oleellista ei välttämättä ole jollekin muulle ollenkaan merkityksellinen juttu…

 1. D-vitamiini – Itsestään selvä asia, mutta yllättävän harva edelleen ymmärtää D-vitamiinilisän tärkeyden. Ja jos ymmärtää, niin valitettavan harva nauttii sitä D-vitamiinia riittävästi. Meillä suomalaisilla tämä asia tietysti korostuu nyt talvea kohti mennessä viikko viikolta, kun saamme aurinkoa vähemmän ja vähemmän.
 2. Omega-kolmoset – Melkein saman kategorian asia kuin D-vitamiini. Itse tykkään käyttää kalaöljyn sijaan krilliöljyä. Monet ovat sanoneet etteivät syö krilliöljyä, koska niiden laatu on järjestään niin heikko. Tavallinen ilmiö on, että purkin avaamisen jälkeen ilmassa leijailee eltaantuneen kalan tuoksu, eli tuote on pilaantunut. On totta, että merkittävä osa markkinoilla olevista krilliöljyvalmisteista on todella huonolaatuisia. Olen testannut monia eri merkkejä ja voin tällä hetkellä suositella oikeastaan vain Mercolan krilliöljyä. Jos sinua kiinnostaa ihan vain se ”perinteinen kalaöljy”, niin voin suositella eri vaihtoehdoista esimerkiksi tätä Carlsonin kalaöljyä. Ne kerrat kun olen tuosta maistanut, niin tuoreus on ollut aivan ensiluokkaista. Ei aiheuta kalamaisia röyhtäyksiä tai muita ikäviä sivuvaikutuksia, joita useimmat kalaöljyt tuovat mukanaan. Hintakaan ei ole kovin paha.
 3. Magnesium – Magnesiumin puutostilat ovat nykyään hyvin yleisiä. Tutkimuksien mukaan miehet saavat ruoasta vain 80% tarvitsemastaan magnesiumista. Naisilla tilanne on vieläkin huonompi, sillä heidän magnesiumintarpeensa tyydyttyy ainoastaan 70-prosenttisesti. Itse käytän ja suosittelen myös muille magnesiumöljyä, koska se on monella tapaa paras vaihtoehto. Toki myös suun kautta nautittava magnesium voi olla ihan ok valinta jos vain vatsasi sietää sitä ilman ongelmia.
 4. C-vitamiini – Keskiverto länsimaalainen saa ravinnostaan C-vitamiinia kovin vähäisiä määriä. Saamamme C-vitamiiniannokset pitävät ehkä jonkun keripukin loitolla, mutta näillä pienillä annoksilla meiltä jää hyödyntämättä ne suurempien C-vitamiiniannosten tuomat lukuisat terveyshyödyt. C-vitamiinilisien suhteen kannattaa unohtaa ne perinteiset C-vitamiiniporeet tai pillerit ja etsiä mieluummin vaihtoehtoja luonnosta. Tämä siksi, että se laboratoriosta peräisin oleva C-vitamiini ei ole läheskään yhtä tehokasta kuin esimerkiksi marjoista saatu C-vitamiini. Voinkin suositella esimerkiksi amla tai camu camu marjoja, jotka ovat erittäin C-vitamiinipitoisia. Teelusikallinen laadukasta camu camu marjajauhetta voi sisältää noin 500 mg C-vitamiinia.
 5. Probioottivalmisteet – Monille ihan pakko-ostos, joiden avulla voi korjaantua monta terveysongelmaa.
 6. B12 ja K-vitamiini – Joillekin B-12 vitamiinilisä on ehdoton, mutta useimmat tulevat mainiosti toimeen ilman sitä. Sama juttu K-vitamiinin suhteen. Jos syöt monipuolisesti, niin K-vitamiinin osalta ei todennäköisesti tarvitse olla huolissaan. Jos taas ruokavaliosi on retuperällä, voi K-vitamiinilisä olla enemmän kuin tarpeellinen

Ja miten sitten nuo sienet, maca, spirulina ja muut vastaavat? Mihin näissä kannattaa rahansa sijoittaa ekaksi?

 1. Lääkinnälliset sienet – Nykytiedot valossa lääkinnällisten sienten säännöllinen käyttö on ehdottomasti yksi mullistavimmista ja parhaista terveysteoista, jonka me voimme itsellemme suoda. Mitä enemmän asiaa tutkitaan, sitä varmempia tästä voidaan olla. Pakuri ja Reishi on kaksikko, mihin lääkinnällisten sienten suhteen kannattaa tutustua aivan ensimmäiseksi. Pakuri on voimakas adaptogeeni ja siitä voi olla todella monipuolista apua terveyttämme ajatellen. Pakurin kanssa samalle viivalle nostaisin Reishin, joka on apu mm.  stressinhallintaan.
 2. Viherjauhe, joka sisältää spirulinaa, oraita, chlorellaa ja kasan muita terveyttä ja hyvinvointia edistäviä palasia. Ja usein vielä järkevässä suhteessa. Monesti viherjauheisiin on lisätty myös probiootteja ja entsyymejä, joiden avulla voimakkaisiin vihreisiin tutustuminen saattaa olla ”vähemmän kivuliasta”. Tällä tarkoitan mm. vatsavaivoja, joita nämä voimakkaat vihreät saattavat alkuvaiheessa aiheuttaa. Aloita pienistä käyttömääristä ja nosta annostusta pikku hiljaa ylöspäin.
 3. Mielestäni on aika makukysymys, minkä tähän kolmanneksi nostaisi. Joku liputtaa macan puolesta, mutta itse voisin suosittelisin ihan yhtä hyvin esimerkiksi kurkumaa tai vaikka schisandraa. Kokeile rohkeasti erilaisia vaihtoehtoja ja löydä tätä kautta ne itsellesi sopivat jutut.

7 KommenttiaKommentoi

 • Moi Jarkko. Lisäravinteista kun puhutaan, niin onko sinulla tietoa tuotteista, joilla pystyy luontaisesti nostamaan testosteronitasoja, siis miehellä. :) Miten muut elämäntavat vaikuttavat testosteronitasoihin?

  Olen lukenut, että muoveista irtoaa jotain ainetta, joka toimii kehossa estrogeenin tavoin. Mietityttää erityisesti piilolinssien päivittäinen käyttöni. Niistähän sitä muovia ”liukenee” elimistöön koko päivän ajan. Olisiko sinulla heittää jotain tutkimuksia muovien vaikutuksista hormonitasoihin?

 • Hei Jape,

  Tässä omasta mielestäni ne tärkeimmät ”testo-boosterit”:

  * D-vitaminii on ehkä yksi tärkeimmistä lisäravinteista testosteronitasoa ajatellen. Tunnin auringonotto voi nostaa miehen testosteronia jopa 69 prosenttia.

  * Vähennä alkoholinkäyttöä. Känni voi laskea testosteronia kolmeksi-neljäksi vuorokaudeksi.

  * Käy salilla! Kunnon voimatreeni raskailla painoilla lienee ehkä se tehokkain ja helpoin tapa nostaa testosteronitasoa.

  * Sinkki, magnesium ja b-vitamiinit on tärkeitä elimistön omalle testosteronin erityksen.

  * Aktiivinen seksielämä ja ”riittävät kiihokkeet”.

  Tuo muovijuttu on laaja ja tärkeä aihe. Siihen voisin paneutua joskus ihan omassa blogipostauksessa. Lyhyesti todettuna muovista irtoavat kemikaalit voivat vaikuttaa meihin jopa hyvin dramaattisesti.

  Kannattaa katsoa tämä video, joka liittyy aiheeseen: http://www.dailymotion.com/video/xyq9ek_prisma-kemikaalitko-meita-lihottavat_tech

 • Jape-> Ei tuossa normaalissa tapauksessa tarvitse olla huolissaan. Jos käytät hyvin suuria D-vitamiiniannoksia ja saat K-vitamiinia selvästi liian vähän, niin jotain ”ongelmia” voi ilmaantua. Mutta normaalilla ruokavaliolla ja normaaleilla D-vitamiiniannoksilla (50-125 mikrogrammaa päivässä) ei asiaan tarvitse kiinnittää huomiota.

 • ”Kauranverso + nokkosenjuuri -yhdistelmä lisäsi tutkimuksissa 105% vapaan testosteronin määrää kehossa”

  Kuulostaa aika uskomattomalta. Mitkä ovat sinun mielestäsi parhaat kauranverso ja nokkosenjuuri tuotteet? Siis ei itse kerättynä vaan ostettuna. Ilman alkoholia ja suomalaisesta (netti)kaupasta.

 • Hei, minulla on tuota madre c jauhetta jäänyt puoli purkkia vähemmälle käytölle. Osaatko sanoa voiko sitä vielä käyttää kun purkin kyljessä lukee MFG 03/2012?
  Tiedätkö mitään tuotteen haittavaikutuksista?

 • Hei Jarkko,
  oletko kuullut, että Madre C:hen lisätään nykyisin maltodekstriiniä?
  Olin aikeissa tilata, kunnes satuin lukemaan noita arvosteluja.
  Taidan vielä pysytellä Now Foodsin tuotteessa, vaikka se on synteettistä Ascorbic Acidia.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista