Eturauhasvaivat

Vaikka eturauhaseen liittyvät vaivat liitetään usein vanhojen miesten ongelmaksi, niin myös nuorten miesten olisi järkevää ajatella eturauhastaan jo hyvissä ajoin, koska oikeanlaisilla toimilla eturauhasongelmia voidaan ehkäistä melko tehokkaasti. Eikä sitäkään sovi unohtaa, että nykyään yhä useampi 20-40-vuotias mies painii eturauhasvaivojen kanssa. Kerron tässä artikkelissa ensin muutamalla sanalla tyypillisimmistä eturauhaseen liittyvistä ongelmista ja lopuksi keinoja, joilla näitä ongelmia voidaan ehkäistä.

Eturauhasen hyvälaatuinen liikakasvu on eturauhasvaiva, joka voidaan todeta 80 prosentilta yli 60-vuotiaista miehistä. Tyypillisimmät eturauhasen liikakasvun aiheuttamat oireet ovat mm. äkillinen tai tihentynyt virtsaamisen tarve (etenkin öisin), heikentynyt virtsasuihku, jälkitiputtelu WC:ssä käynnin jälkeen, kivun tunne virtsatessa sekä vaikeus saada rakko tyhjenemään kokonaan.

Ärtyvä eturauhanen on yleisin avohoidossa hoidettava urologinen ongelma. Tästä vaivasta kärsii tyypillisimmin 30-40 vuotiaat miehet. Oireina on yleensä kipua ja jomotusta rakon seudussa, alavatsalla ja kivesten takana.

Eturauhassyöpä on miesten yleisin syöpä Suomessa. Sen saa joka vuosi noin 4 600 miestä ja siihen kuolee 800 miestä vuodessa. Yleensä oireet muistuttavat eturauhasen liikakasvun oireita, mutta usein eturauhassyöpä on taudin varhaisvaiheessa oireeton.

Jos lähdetään miettimään sitä, että miten eturauhasen kuntoa voidaan tukea, niin tässäkin asiassa kannattaa aloittaa perustan rakentaminen ruokavaliosta. Eli kiinnitä huomiota ruoan laatuun, syö runsaasti kasvikunnan tuotteita ja mieti mitä rasvoja käytät. Sanomattakin on selvää, että pitkälle jalostetut elintarvikkeet kannattaa jättää kaupan hyllylle ja korvata ne paremmilla vaihtoehdoilla.

Listaan tähän joitain yksittäisiä asioita, joista voi olla apua eturauhasongelmien kanssa painiville ja myös niille, jotka haluavat ehkäistä näitä ongelmia. Tästä listasta varmaan unohtuu jotain oleellista, joten jos mieleesi tulee jotain lisättävää, niin jaa tietosi meille muille kommentoinnin avulla.

 • Sahapalmu on eturauhasen suhteen yksi mielenkiintoisimmista luonnonlääkkeistä. Sen merkittävin vaikutus eturauhasen terveyttä ajatellen liittyy siihen, että sen avulla voidaan inhiboida 5alfa-reduktaasia, jonka myötä DHT:n pitoisuus alenee. Tähän päästään joillakin lääkkeillä (kenties mittavine sivuvaikutuksineen), mutta lähes vastaava vaikutus voidaan siis saavuttaa käyttämällä sahapalmua. Jos käytät sahapalmu-valmisteita, niin kiinnitä erityistä huomiota tuotteen laatuun. Käsitykseni mukaan merkittävä osa markkinoilla olevista sahapalmu ravintolisistä ovat huonoja ja tehottomia. Tämä kai selittää jossain määrin ristiriitaiset tutkimustulokset sahapalmun tehosta.
 • Kurpitsansiemenet voivat lievittää eturauhasen liikakasvusta aiheutuvaa kipua, parantaa virtsan virtausta ja auttaa rakon tyhjentymistä.
 • Lykopeeni vähentää riskiä sairastua eturauhassyöpään, kuten myös riittävän seleenin saanti.
 • Tutkimuksien mukaan riittävä K2-vitamiinin saanti voi vähentää eturauhassyövän riskiä 35%.
 • Nauti riittävästi D-vitaminiia – Olen törmännyt tutkimukseen, jonka mukaan D-vitamiinin puutos on osallisena joka viidennessä tapauksessa, jossa eturauhanen on suurentunut. Myös eturauhassyövän ehkäisyssä D-vitamiini näyttelee tärkeää roolia.
 • Nokkosenjuuri toimii loistavasti yhdessä sahapalmun kanssa. Nokkosenjuuri auttaa estämään testosteronin aineenvaihduntatuotteiden ja kasvua stimuloivan estrogeenin sitoutumista eturauhasen solukalvoihin.
 • Macasta voi olla huomattavaa apua eturauhasen hyvinvointia ajatellen.
 • Huolehdi riittävästä sinkin saannista.
 • Kurkuman säännöllinen käyttö voi olla hyvin tehokas keino ehkäistä eturauhassyöpää.
 • Älä istu liikaa! En tiedä onko asiaa tutkittu, mutta veikkaan ettei 10 tunnin istuminen päivittäin ainakaan edistä eturauhasen hyvinvointia.
 • Ehkäise stressiä.
 • Riittävän ja monipuolisen liikunnan tärkeyttä ei pidä unohtaa.
 • Eturauhanen ei pidä kylmästä. Tämän on varmasti huomannut moni mies, joka on kärsinyt eturauhasen tulehduksesta. Huolehdi siis siitä, että pukeudut aina sään edellyttämällä tavalla. Usein kuumat kylvyt on eturauhasen tulehdukseen varsin tehokas hoitomuoto.
 • Seksi. On tutkittu, että aktiivinen seksielämä on monella tapaa erinomainen juttu eturauhasta ajatellen. Esimerkiksi yli 20 siemensyöksyä kuukaudessa tiputtaa riskiä sairastua eturauhassyöpään.

Lyhyesti: Syö hyvin. Pukeudu lämpimästi. Liiku. Älä anna stressille valtaa. Ja harrasta paljon seksiä. Ei siis mitenkään hirmu vastenmielinen resepti…

Loppuun vielä video, jossa Mercola kertoo näkemyksiään asiasta.

11 KommenttiaKommentoi

 • Hyvä postaus! Jo eturauhasvaivoista kärsiville yksi erittäin tehokas hoitokeino on myös eturauhasen hellä hieronta ns. ”lypsäminen”. Tuon voi tehdä lekuri kallilla hinnalla tai sitten omakohtaisesti edullisesti ostamalla ko. käyttöön sopivan eturauhas stimulaattorin, löytyy melkein jokaisesta seksipuodista vaikka noita pitäisi melkeinpä myydä myös apteekeissa. Omasta kokemuksesta voin kertoa että tuo on ollut kaikkein tehokkain keino verrattuna mihinkään pillereihin tai ruokiin. Antaa myös mukavana ”sivuvaikutuksena” aivot sumentavia erektioita ja orgasmeja…

 • Ei liity aiheeeseen, mutta olisi mielenkiintoista lukea sinulta Jarkko artikkeli sydän- ja verisuonitautien ennaltaekäisystä.

 • Moro, osaatko Jarkko antaa oman näkemyksesi siitä, että kasvattaako röngtentutkimus mielestäsi syöpäriskiä huomattavasti?

 • Masa-> Olen tuota aihetta aina silloin tällöin sivunnut (http://www.raikasweb.com/mista-ne-sydarit-oikein-tulee), mutta varmasti tästä voisi taas joskus tulevissa postauksissa kirjoittaa.

  Markus-> Käsitykseni mukaan röntgentutkimus ei ainakaan merkittävästi lisää syöpäriskiä. Tietysti riippuu paljon minkälaisesta röntgentutkimuksesta on kyse ja kuinka toistuvaa tämä on.

 • Joku vanhemman puoleinen täti-ihminen kerran kuulteni totesi, että mies välttyy eturauhasongelmilta hyvin todennäköisesti, jos ottaa tavakseen pissata istuen. Jos se nyt ei ihan yhtä miehekästä oisikaan, niin tässä kumminkin virtsarakko tyhjenee paljon tehokkaammin (joka nyt oletettavasti olisi biologisesti suotavaa), kuin seisten saman toimen suoritettaessa. Väitettä tukee myös jokusen miespuolisen ystäväni omakohtaiset havainnot siitä, että istuen pissien ’ei tartte jatkuvasti juosta kusella’..

  Itse taas Intiassa pidempään hengaillessa olen tullut vakuuttuneeksi siitä, että primitiivinen kyykkyvessa on niin miehille kuin naisillekin oikeasti ainoa hyvä (biologis-ergonomisesti toimiva) vaihtoehto 😀 Vaikka jos hieman brutaalilta moinen tuntuukin täällä länsimaisessa ylihienostuneessa sivistyksessämme..

 • sattuisitko tietämään mitään luonnonlääkettä tiheentyneeseen virtsaamiseen?

 • Hätää kärsivä-> Tuosta artikkelissa mainitusta sahapalmusta voi olla apua tätäkin vaivaa silmälläpitäen. Myös esimerkiksi Buchu ja peltokorte voivat auttaa.

  Tosin tutkimustietoa näiden yrttien toimivuudesta tuohon vaivaan on melko vähän, joten kohtalaisen suurella varauksella suhtautuisin.

  Ja sanomattakin on selvää, että syy tihentyneeseen virtsaamisen tarpeeseen täytyy selvittää. Syynä voi olla esimerkiksi virtsarakon tulehdus, miehillä eturauhasen sairaus tai diabetes.

 • Tuo sahapalmu (Saw palmetto) näyttäisi olevan Fimean lääkeaineluettelossa (LÄÄKELUETTELON ROHDOKSET, LIITE 2.). Eli onko niin, että sitä ei saa tilata iHerbistä tai yleensäkään EU:n ulkopuolelta?

  • Moi! Vähän on jo vanhaa juttua, mutta kommentoin silti. Olen tilannut iHerbistä sahapalmua useamman kerran ilman ongelmia. Voi olla, että tullilla on vaarallisempiakin aineita kytättäväksi, kannattaa pitää ostosten loppusumma alle verotusrajan, niin varmasti tulee perille ilman ongelmia.
   Sitten itse tuosta sahapalmusta. Olen sitä tilannut miehelleni, jolla on eturauhasongelmia, ja lievästi kohonnut psa. Vuosi on mennyt tätä tuotetta syöden, virtsarakko on rauhoittunut, yöllä ei välttämättä tarvitse nousta vessaan kertaakaan. Psa ei ole laskenut, mutta ei ole noussutkaan ja eturauhasen koko on pysynyt ennallaan. Kaikenkaikiaan hyvä tuote verattuna kovia sivuvaikutuksia omaaviin lääkkeisiin, jolla tätä vaivaa hoidetaan. Bonuksena vielä sekin, että seksi sujuu melkein paremmin kuin nuorena :D. Mieheni on 65 vuotias ja seksiä harrastetaan 2-3 kertaa viikossa. Tätä ainetta olisi kyllä saatavana vahvuudeltaan voimakkaampanakin, mutta en ole uskaltanut edes vihjaista siitä miehelleni, koska en tiedä, miten jaksan itse tätä seksivillitystä, jos se vielä tästä lisääntyisi 😀

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista