EU:n tukiaiset ja asiaa lisäaineista

Bongasin Ollin blogista ihan mielenkiintoisen videon:Antti Heikkilä kertoo lisäaineista
Studio 55-ohjelma, jossa Antti kertoo näkemyksiään lisäaineista.

Monet puolustavat lisäaineita tai esimerkiksi torjunta-aineita sillä, että ne eivät ole tutkimusten mukaan haitallisia. Unohdamme kuitenkin helposti 2 oleellista juttua, mitä tulee näihin lisäaineisiin tai tehoviljelyssä käytettyihin myrkkyihin:

1. Tutkimuksien kestot ovat ymmärtääkseni korkeintaan vain muutamia vuosia. On eri asia altistua myrkyille 5 vuotta kuin 50 vuotta.

2. Tutkimuksissa ei ole huomioitu millään tavalla sitä myrkkyjen kokonaismäärää mille altistumme päivittäisessä elämässämme. Miten esimerkiksi joku kasvinsuojeluainejäämä reagoi kehossamme yhdessä ilmansaasteiden ja lisäaineiden kanssa? En tiedä kemiasta juuri mitään, mutta koulun kemiantunneilta muistan varsin hyvin sen, että jo pienet määrät tiettyjä aineita voivat reagoida voimakkaasti keskenään. Voikin vain arvailla, että mitä nämä nauttimamme kemikaalikoktailit tekevät meille.

Eli me olemme koe-eläimiä, joilla näitä juttuja testataan…

7 KommenttiaKommentoi

 • ” Voikin vain arvailla, että mitä nämä nauttimamme kemikaalikoktailit tekevät meille.

  Eli me olemme koe-eläimiä, joilla näitä juttuja testataan… ”

  Kaikki vaikuttaa kaikkeen, mutta mitään dramaattisia vaikutuksia hyvintestatuilla ja pitkään käytössä olleilla lääkkeillä/lisäaineilla/kemikaaleilla tuskin ilmaantuu. Epätodennäköistä se ainakin.

  Me olemme ihan jokaisen uuden keksinnön suhteen ”koe-eläimiä”. Jos me pelkäämme liikaa ja alamme varmistella kaikkea, ei edistystä synny. Mitäänhän me emme varmuudella lopulta voi tietää kuin kokeilemisen ja erehtymisen kautta. Esimerkiksi sähkö, monet kemikaalit, ydinvoima, röntgen,… Kaikki nuo ovat aiheuttaneet alussa kuolemia ja terveyshaittoja niiden parissa työskennelleille ihmisille, kun ei alussa osattu käyttää niitä oikein eikä osattu varoa vaaroja.

  Sama koskee keksintöjä ravitsemuksenkin alalla. On jo lukuisia hyvin pitkään käytössä olleita säilöntäaineita, jotka ovat pitkässä juoksussa osoittautuneet turvallisiksi ja helpottaneet ruokahuoltoa merkittävästi. Toisaalta on selvää, että moni lisäaine on osoittautunut haitalliseksi ja poistunut käytöstä. Tällä hetkellähän natriumglutamaatti on liipasimella, koska on olemassa jonkinlaista näyttöä sen haitallisuudesta. (Luonnolliset bakteerithan sitä tosin valmistavat ja äidinmaidossakin sitä runsaasti on, joten tuskin se mikään supermyrkky ainakaan kuitenkaan on). Mutta jos mitään riskejä ei uskalla ottaa, hyvätkin keksinnöt jäävät tekemättä.

 • Jarilta mielenkiintoinen näkökulma asiaan. Minusta ruoan muokkaaminen ja liian pitkälle jalostaminen on jo keksintönä vähintään kyseenalainen juttu. Aluksihan siinä oli takana varmasti ihan hyvät tarkoitusperät, mutta lopulta touhu sitten ryöstäytyi käsistä. Ja nyt tilanne on sitten se, että ruokakaupasta saa etsimällä etsiä aitoa ruokaa.

  Tuo on totta, että lisäaine ei ole paha sen takia, että se on lisäaine. Mainitaan nyt esimerkiksi yleisesti käytetty askorbiinihappo… Mutta sitten on esimerkiksi tutut natriumglutamaatti ja aspartaami, jotka omaavat vähintään hämäräperäisen taustan ja näytöt niiden terveyshaitoista ovat todella vahvat.

  Sama juttu torjunta-aineiden suhteen. Eri torjunta-aineita on vedetty pois markkinoilta melko tasaiseen tahtiin, sitä mukaan kun niiden haitat on tullut ilmi. Eli turvallinen onkin muuttunut käytännön kokemuksien myötä haitalliseksi…

 • Heikkilän sivuilla on todella hyvä ja pitkä kommentti Notre Damen kellonsoittaja nimmarilla!
  Niinhän se menee, että viljoja on vaan syötävä jos mielii apua elämäänsä saada. Vaikka todistat, että ne on sairauden alku.

  Tää on, niin jumalattoman pässimäistä toimintaa, että ei ristus.

 • Juu, tuolla Heikkilän blogissa on valtavasti mielenkiintoista luettavaa tuolla kommenttiosiossa…

  Speltti on mielestäni parempi valinta kuin tavallinen vehnä. Gluteeni on kuitenkin aina gluteenia ja itselläni on aika jyrkkä kanta tämän asian suhteen…

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista