Flunssaton talvi

Olen ottanut tavoitteeksi etten sairastele ensi talven aikana kertaakaan. Olen laittanut kesän aikana ruokavaliota kuntoon askel askeleelta. Lisäravinteiden suhteen tarvitsisin hieman apua. D-vitamiinia löytyy jo kaapista, mutta mitä muuta suosittelet ostettavaksi jos haluan välttää ensi talven flunssa-aallot? Budjetti on sitten tosi rajallinen, eli maksimissaan 60 euroa/kk.

Olet toiminut täysin oikein. Terveyttä kannattaa lähteä rakentamaan siitä tärkeimmästä rakennuspalikasta, eli ruokavaliosta. Kun se on kunnossa, niin mistään köhimisestä tai kuumeilusta ei tarvitse todennäköisesti enää huolehtia.

Mutta jos halutaan löytää jotain täsmäaseita flunssaa ajatellen, niin ihan lähikaupasta löytää edullisesti todella loistavia välineitä tähän tarpeeseen. Inkivääri ja valkosipuli tulevat mieleen ensimmäisenä. Metsästä löytyy sitten vielä monta astetta tehokkaampi ase, joka on tietysti pakurikääpä. Keitä pakurista herkullista teetä ja nauti sitä vaikka päivittäin.

Riittävän D-vitamiinin saannin turvaaminen (vähintään 50 mikrogrammaa päivässä) on tietysti itsestään selvä asia. Muista ”lisäravinteista” suosisin laadukasta C-vitamiinia (vähintään yksi gramma päivittäin). Hyviä vaihtoehtoja ovat esimerkiksi Madre Labsin tai Synergy Companyn C-vitamiinit. Tuon lisäksi sijoittaisin rahani lääkinnällisiin sieniin, kuten tähän Paul Stametsin sienisekoitukseen.

Uusia tutkimustuloksia kemoterapiasta
Nature Medicine -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa tutkijat testasivat kemoterapian vaikutuksia eturauhassyövästä kärsiviin miehiin. Tutkimuksessa todettiin, että kemoterapia aiheutti vahinkoa terveille soluille ja laukaisi ne erittämään runsaasti WNT16B-nimistä proteiinia, joka edesauttaa syöpäsolujen hengissä pysymistä. Tutkijat olivat todella yllättyneitä löydöksestään ja totesivat, että tämä todennäköisesti käynnistää tutkimukset uusien ja parempien hoitokeinojen löytymiseksi. Lue lisää…

Suomessa ei tätä tutkimusta uutisoitu, mutta sen sijaan tämänkaltaiset hölynpölyt saavat kyllä mediatilaa…

9 KommenttiaKommentoi

 • Hyvä kirjoitus. Tätä lukiessa tuli mieleen, että enpä muuten ole ollut kunnolla kipeänä varmaan useampaan vuoteen. Allekirjoitan nuo ohjeet, erityisesti ruokavalion merkityksen. (Ei käsidesit ehkä ihan hirveästi auta, jos vastustuskyky on nolla.)

  Kemoterapiaosio on enemmän kuin mielenkiintoinen, pitääpäs tutustua lisää…

  Mukavaa viikkoa ja kiitos informatiivisesta blogistasi!

 • Minulla ovat kunnon flunssat pysyneet poissa jo 2-3 vuotta elämäntapamuutoksen myötä. Ruokavalion merkityksen allekirjoitan siis minäkin. Muutaman kerran minulle on tullut alkavan flunssan oireita: kurkkukipua ja heikotusta. Tämän tilanteen sattuessa olen hakenut kaupasta tuoretta timjamia, inkivääriä ja sitruunaa – ja tehnyt näistä kuuman juoman. Hunajaa voi myös laittaa joukkoon. Lisäksi teen mausteisia ruokia (chiliä, kurkumaa, inkivääriä ym mausteeksi). Ainakin minulla tämä toimii, kurkkukipu/yskä lievenee heti ja viimeistään parin päivän päästä ei oireita ole enää ollenkaan.

 • Ei flunssaa pariin vuoteen. D-vitaiini auttoi, annos 75-100 mikrogrammaa. Lisäksi pakuriteetä ja inkivääriä päivittäin, valkosipulia ajottain. Itsetehtyä kefiiriä tai viiliä eli maitohappobakteereita päivittäin.

 • Kurkuma-> Juuri näin! Jos ei inkiväärillä ja noilla muilla mainitsemillasi luonnonlääkkeillä alkava flunssa nujerru, niin ei sitten millään…

  AnnA-> Riittävän D-vitamiinin saannin turvaamista ei voi kylliksi korostaa.

  Tuossa on muuten ajankohtaista juttua D-vitamiinista: http://www.tritolonen.fi/index.php?page=articles&id=247

  Euroopan Unionin elintarviketurvallisuuselin EFSA nosti D-vitamiinin turvallisena päiväannoksena pidetyn nuorten (11–17 v) ja aikuisten rajan 50 mikrogrammasta (µg) 100 µg:aan. Huippuvarovainen EFSA päätyi tähän tulokseen käytyään läpi uudet D-vitamiinitutkimukset. Vauvojen rajana on nyt 25 ja 1–10-vuotiaiden rajana 50 µg päivässä.

 • Minulla todettiin vuosi sitten 1-tyypin diabetes. Viralliset hoitosuositukset eivät juuri innostaneet. Halusin etsiä luonnollisempia ja helpompia vaihtoehtoja kuin runsas hiilihydraattien syöminen ja insuliinin pistäminen. Aiemmin olin syönyt pääasiassa luomulaatuista ruokaa kutakuinkin lautasmallin mukaisesti, mutta vasta perusteellisen ruokaremontin myötä tajusin, missä kunnossa vastustuskykyni oli ollut. Olin koko ikäni sairastanut joka talvi ainakin muutaman flunssan. On surrealistista, että vasta sairastuminen parantumattomana pidettyyn sairauteen saa ihmisen voimaan paremmin kuin koskaan aiemmin. Pistettyä insuliiniakaan en ole käyttänyt n. viiteen kuukauteen.

  Ruokavalioni on muovautunut diagnoosin saamisen jälkeen muutaman mutkan kautta, se on nykyisin yhdistelmä raakaravintoa, superfoodeja, hyviä hiilihydraatteja maltillisesti ja myös kunnon kotiruokaa, tarkoitan siis lihaa, kalaa, salaatteja, juustoja jne. Gluteeniviljat olen jättänyt käytännössä kokonaan pois.

  Flunssat taisivat jäädä siinä vaiheessa pois, kun aloin juoda pakuriteetä 1-2 litraa päivässä. D-vitamiinia menee 5000 iu:ta/vrk. Probiootit, suosin bio-kult ja ohhira´s probiootteja. Vihersmoothiet & kotimaiset marjoja smoothiessa, tai vaihtoehtoisesti jokin hyvä marjajauhe, kuten Jarkon mainitsema madre labsin C. Ja nuo sienet! Pakurin lisäksi säännöllisessä käytössä reishi ja cordyceps. Pakurin kanssa olen välillä keitellyt myös taulakääpää ja arinakääpää, maku ei tosin ole ihan niin hyvä kuin pakurissa.

  Jos joku kysyisi minulta vinkkiä terveyden edistämiseen, niin kyllä nostaisin tuon pakurikäävän aika korkealle. Koska arsenaaliini kuuluu tällä hetkellä aika monta rohtoa, yrttiä yms., on minun on mahdotonta sanoa, mikä tällä hetkellä pitää diabetekseni aisoissa, ja mikä tarkalleen vaikutti viime talvena siihen, että en sairastunut mihinkään, vaikka flunssat ja mahataudit kiersivät lähipiirissä. Kuitenkin pakuriin tutustuttuani innostus kaikkea muutakin superia kohtaan heräsi ja tällä tiellä olen hyvin voivana edelleen. Eli metsään vaan tai sitten kauppaan. Petäjän voimalla itse aloittelin.

  Haluaisin tässä samalla kiittää Jarkko sinua mainiosta blogistasi, olen saanut täältä paljon hyviä vinkkejä terveempään elämään.

 • Lisäisin Epun ansiokkaalle listalle vielä magnesium-kloridiöljyn, tämä on tärkeä ”peruspalikka” ainakin jos ruokavalio on ajoittain vähemmän täydellinen tai on vuosia kestänyt magnesiumvaje taustalla…

 • Eppu -> Kiitos, että jaoit kokemuksesi! Tämmöisiä tarinoita on aina mukava lukea…

  Mr. Reishi-> Hyvä huomio. Magnesiumöljy on erittäin suositeltava tuote.

 • Mulla on ruokavalio sen verran hyvin kunnossa, että vuoteen ei ole flunssia näkynyt. Silti jokaisena päivänä vuodesta nenä on ikäänkuin puoliksi tukossa. Eli ilmeisesti sitä allergista nuhaa. Gluteenia syön todella harvoin kuten myös maitoa ja sokeria. Joskus jossain vierailla tai juhlissa sortuu. Silti vaikka olisi kuukauden täysin erossa niistä nuha pysyy. Muistaakseni sitä on ollut pienestä pitäen ja nyt olen 18. Onko sulla jotain lisä vinkkejä gluteenittomuuden lisäksi esim. jotain hyviä yrttejä limaisuuteen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista