Gluteeniton sämpyläresepti

Osaisitko neuvoa jotain hyvää gluteenitonta sämpyläreseptiä? Olen huomannut ettei ruis ole minulle ongelma, mutta vehnää en siedä yhtään. Spelttiä voin syödä hieman, mutta en yhtään isompia määriä. Ruisleipä on hyvää, mutta mieli tekee aina välillä syödä vaaleaa leipää ja etenkin sämpylöitä. Kauppojen gluteenittomat valmisjauhot ei ole mielestäni kummoisia maun suhteen ja hieman niiden laatukin epäilyttää. Olisin tosi kiitollinen jos osaat auttaa tässä asiassa!

Olen huomannut saman ongelman, kuin kysymyksen esittäjä. Kauppojen gluteenittomat jauhoseokset eivät ole kovinkaan häävejä. Tai ainakaan ne, mitä olen itse testannut. Kannattaakin ostaa tarvitsemansa jauhot erikseen ja sekoittaa näistä omat jauhoseokset. Tulee pitkässä juoksussa edullisemmaksi ja laatukin on todennäköisesti parempi.

Gluteenittomia reseptejä on minulta paljon pyydetty. Aiemmin neuvoin blogissani tattarileipäreseptin, josta sain paljon iloista palautetta. Tässä siis jatkoa tuolle tattarileipäreseptille.

Kehittelemäni herkkusämpyläresepti ilman gluteeniviljoja

 • 5 dl lämmintä vettä (noin 40 asteista)
 • 15-20 grammaa tuorehiivaa
 • 2 dl luomu tattarijauhoja
 • 2-3 dl luomu riisijauhoja
 • 1 dl  luomu maissijauhoja
 • 1 dl luomu mantelijauhoja
 • 4 ruokalusikallista karkeaa psylliumia
 • 3 rkl luomu perunajauhoja
 • 1 dl voisulaa
 • 1,5-2 tl suolaa
 • 1 ruokalusikallinen löysää hunaja
 1. Sekoita lämpimään veteen hiiva
 2. Lisää jauhot ja muut ainekset.
 3. Sekoita hyvin. Taikina tulee jäädä kohtalaisen löysäksi.
 4. Muotoile taikinasta esimerkiksi kauhan ja lusikan avulla sämpylöitä ja siirrä ne uunipellille, jonka päällä on leivinpaperi. Tästä reseptistä tulee noin 6-8 isoa sämpylää.
 5. Anna kohota liinan alla ainakin 30 minuuttia. Vielä parempaa tulee jos maltat kohottaa tunnin.
 6. Paista uunissa 225 asteessa noin 20-25 minuuttia. Paistoaika riippuu uunin tehosta ja sämpylöiden koosta.

Voit tehdä tästä reseptistä juuri itsellesi sopivan. Pikkaisen muokkaamalla tästä saa tehtyä vaikka loistavan pizzapohjan. Tällöin tee taikinasta jäykempi lisäämällä siihen haluamiasi jauhoja. Pizzapohjaan sopii erityisen hyvin riisi- ja maissijauho.

Jos haluat saada sämpylöistä terveellisempiä ja ruokaisampia, niin voit lisätä joukkoon vaikka nokkosta, jonka paras satoaika on juuri nyt käsillä.

Jos etsit laadukkaita jauhoja tätä reseptiä varten, niin voin suositella sinulle Luontaistukun valikoimaa. Heiltä löytyy mielestäni varsin laadukkaita gluteenittomia luomujauhoja ja vielä kilpailukykyiseen hintaan.

18 KommenttiaKommentoi

 • Mahtavaa, kiitos! Laitan kokeiluun piakkoin. :)

  Hieman ravintolisä kysymyksiä expertille:

  Mitä mieltä olet Puhdas Capsin jauhemuotoisesta magnesiumsitraatista? Ei sisällä siis mitään muuta kuin magnesiumia. Toimiiko tuo jauhemainen käytännössä?

  Suosittelemassasi Mercolan sinkkivalmisteessa nuo sinkit ovat aika heikosti imeytyvässä muodossa, eikö picolonaatti olisi parempi?

  Terv. Sepe

 • Hei Sepe,

  Tuo mainitsemasi magnesium on ihan laadukas ja hyvä valinta.

  Mercolan sinkkivalmisteessa olevat sinkkimuodot eivät missään nimessä ole mitenkään huonosti imeytyviä. Itse asiassa Mercola on käyttänyt paljon resursseja etsiessään sitä optimaalisinta lähestymistapaa, jotta voidaan maksimoida imeytyvyys ja minimoida mahdollinen pahoinvointi, jota sinkkilisän nauttiminen yllättävän monille aiheuttaa.

  Lopulta Mercola tutkimusryhmineen päätyi käyttämään yhden sijaan kolmea eri muotoa sinkistä. Mercola käyttää tuotteessaan sinkkiglukonaattia, sinkkiaminohappokelaattia ja sinkkisitraattia.

  Aika hintava tuo on, mutta mielestäni ehkäpä se markkinoiden toimivin sinkkivalmiste.

 • Thorne-tuotesarja on hinta-laatusuhteeltaan monien tuotteiden osalta ihan hyvällä tasolla, eikä tuo mainitsemasi sinkki tee poikkeusta.

 • Kiitos maukkaasta reseptistä! Ja anteeksi kysymys,joka ei liity tähän postaukseen. Mikä olisi se paras tuote maksaa ajatellen? Sen puhdistusta myrkyistä ym? Olisiko tuo Healt Forcen siihen suunnittelema tuote laadukas ja hyvä vaihtoehto? Varmaan kuitenkin tehokkaampi kuin joku yksittäinen tinkuura? Lisäksi voisitko mainita tällä hetkellä parhaaksi todetut lääkinnälliset sienet iherbistä?:) Ymmärtääkseni niillä voi myös auttaa osaltaan maksaa.

 • Maksan toiminnasta kiinnostunut-> Ylivoimaisesti tärkein asia maksan hyvinvoinnin suhteen on se, että millä tavoin omaa maksaansa rasittaa ja kuormittaa. Maksalla on ”tiettyyn pisteeseen asti” hämmästyttävä kyky palautua ihan omin voimin, eli jo sillä pääsee pitkälle, että ne antaa maksalle mahdollisuuden palautua rasituksista.

  Eli ne elintavat ja mahdollisesti maksaa rasittavien sairauksien, kuten suolisto-ongelmien korjaaminen nousee ratkaisevaan asemaan tämän asian suhteen. Ei siis koskaan pidä turvautua ainoastaan mihinkään yksittäisiin rohdosvalmisteisiin.

  Jos haluaa maksan toimintaa tukea rohdosvalmisteilla, niin tässä täytyisi sitten hieman miettiä aluksi sitä, että mitkä tekijät maksaa rasittaa juuri sinun kohdallasi ja valita sitten sopiva rohdosvalmiste tämän perusteella. Yleisellä tasolla yksi hyvä valinta voi olla tämä tuote: http://www.iherb.com/Gaia-Herbs-Deep-Liver-Support-60-Vegetarian-Liquid-Phyto-Caps/9038

  Kysyit myös iHerbin valikoiman lääkinnällisistä sienistä. Mielestäni tämä on se paras tuotesarja sienten osalta, mistä iHerbin valikoimista löytyy: http://www.iherb.com/Fungi-Perfecti

 • Kiitos kovasti Jarkko! Arvostan sitä kuinka ajat suomalaisia kohti parempaa terveyttä. En voi liiaksi kiittää sinua. Eräs tuttavani on saanut sairauteensa apua sinun vinkkejesi ja neuvojesi ansiosta! Iso ja lämmin kiitos siitä. Olen antanut hänelle vinkkejä sinun kirjoitustesi pohjalta. Tämmöisiä ihmisiä tämä maa todella tarvitsee! Onko tuo Paul Stametsin sienisuihke yhtä tehokas\voimakas kuin nuo tabletit? Hinnassa on nimittäin ero :)

 • Itse olen tehnyt gluteenitonta näkkileipää tällä reseptillä , tulee hyvää ja ei ainakaan itseäni turvota kuten ns. tavallisella leivällä tuntuu olevan tapana

 • R-> Kiitos lämpimästä palautteesta! Nuo Stametsin sienikapselit ja suihkeet täydentävät toisiaan. Kyseessä on loppujen lopuksi kaksi hyvin erilaista tuotetta monella tapaa.

 • Gluteenittomiin sämpylöihin liittyen: jos ette ole testanneet, niin ainakin K-citymarketeista ja nettikaupoista löytyy Urtekramin violetissa pussissa olevia valmiita gluteenittomia ja luomulaatuisia sämpyläjauhoseoksia, jotka eivät sisällä mitään lisäaineita. Sämpylät ovat todella helppoja valmistaa, jauhojen sekaan vain suola ja vesi -> uuniin. Toimii ainakin minulla! :)

 • R-> Toki aluksi olisi tärkeää miettiä sitä, että mihin tarkoitukseen näitä sienituotteita ensisijaisesti haluaa käyttää.

  Haluatko tukea immuunijärjestelmän toimintaa (useamman sienen sekoitus) vai kaipaatko kenties ensisijaisesti apua stressinhallintaan (Reishi)? Tai haluatko käyttää sieniä vaikka sitkeän mykoplasman kukistamiseen (Cordyceps+Reishi+Pakuri)?

  Stametsin tuotteiden osalta minulta on aina silloin tällöin kysytty juuri tuota, että kumpi on parempi, ne kapselit vai sitten nestemäiset uutteet. Tähän ei ole olemassa oikeaa vastausta, sillä kummassakin on puolensa.

  Suosittelen siis koittamaan rohkeasti erilaisia sienituotteita.

 • Tilasin tuon thornen c-vitamiini valmisteen. siinä näyttäisi olevan mukana sitrus flavonoideja. onko ihan laadukas?

 • Tilasin muutamia suosittelemiasi tuotteita.

  Missä Gaia Herbsin inkivääritinktuura ja kurkumakapselit tulisi säilyttää avaamisen jälkeen? Probiootit ilmeisesti olisi hyvä säilyttää jääkaapissa?

 • Hei Pera,

  Inkivääritinktuuran voi säilyttää huoneenlämmössä. Nuo kurkumakapselit tykkään säilyttää avaamisen jälkeen jääkaapissa. Välttämätöntä tämä ei ole. Jotkut probioottivalmisteet kannattaa säilyttää ehdottomasti jääkaapissa, toisten valmisteiden osalta tämä ei ole niin välttämätöntä. Kannattaa lukea säilytysohjeet aina purkin kyljestä.

 • Hei! Kiitos ohjeesta! Millähän tuon voin voisi korvata kun ei voi käyttää ollenkaan voita/maitotuotteita.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista