Haastattelussa Mikko Revonniemi

IMG_0177

Mikko Revonniemi on yksi Four Sigma Foodsin perustajista ja firman keskeisimmistä henkilöistä. Mikko on asunut viime vuodet Kiinassa ja on sieltä käsin pyörittänyt Four Sigma Foodsin toimintaa. Minulla oli ilo kysyä Mikolta muutama kysymys ruoasta, laadusta ja FSF:n historiasta.

Olet todennäköisesti monelle blogini lukijalle tuttu kaveri tuolta Four Sigma Foodsin puolelta, mutta kerro ensin muutamalla sanalla itsestäsi.
Taidan kuulua siihen lahkoon ”nörttejä”, joita kiinnostaa ihmisen psyykkinen sekä fyysinen potentiaali, eli kuinka voit olla terveempi, onnellisempi, tehokkaampi sekä elää pidempään ja paremmin. Toisin sanoen kuinka saada enemmän irti omasta elämästään. Tämän pohjalta olen itsenäisesti opiskellut asiaa lähes kymmenen vuoden ajan. Mitä enemmän olen oppinut, sitä enemmän olen tullut johtopäätökseen, että henkilökohtaisesti olen onnellisimmillani silloin, kun pystyn auttamaan muita omalla tekemiselläni. Uskon, että sama pätee lähes kaikkiin meistä.

Mitä söit tänään aamupalaksi?
Hauskaa, että kysyit. Sain eilen 2kg luomulehtikaalia paikalliselta tilalta, sekä samoilla määritelmillä varustettua punajuurta. Luonnollisesti siis mehustin aamupalaksi lehtikaalia sekä punajuuren lehtiä. Jälkiruoaksi Markus (FSF:n Art Director) jauhoi vastapaahdettuja kahvipapuja ja loihti niistä uudella Hario Dripper V60:llä erittäin hyvää laatukahvit. Sivukommenttina sanon, että on hyvin mielenkiintoista mikä ero on laatukahvilla ja kahvilla jota 99.99% ihmisistä juo tälläkin hetkellä.

Olisi mukava kuulla ruokailuistasi enemmänkin. Valota hieman siis hieman omaa ruokahistoriaasi ja siitä mitä syöt.
Kotona on syöty niin pitkään kuin muistan, erittäin monipuolisesti ja yhdelläkään aterialla ei jätetty salaattia tai vihanneksia välistä. Tämä puoli on siis aina ollut kunnossa. Teini-iässä aloin kiinnittämään enemmän huomiota makroravinteisiin, jolloin erilaiset palkkarit ja protskujuomat tulivatkin hyvin tutuksi. Valinnat tällä saralla tein puhtaasti suorituskyvyn näkökulmasta, mutta jälkikäteen katsottuna näkökulmani tuolloin oli erittäin kapea.

Ahaa-elämykseni sain kun Jaakko Halmetoja ja Mikko Lehtola pitivät ensimmäisen luentonsa FSF-Teron ja FSF-Mikan perustamalle kokemusurheiluseuralle, jossa vastasin yhdistyksen taloudesta. Tämän luennon jälkeen aloimme Teron kanssa opiskelemaan ja testailemaan eri superfoodeja ja keskittymään laatuun määrän sijaan. Nykyään oma dieettini ei seuraa mitään trendejä, vaan pyrin tekemään valinnat laatuun ja omiin tarpeisiini sekä kokemukseeni perustuen. Olen itse asiassa jo jonkin aikaa leikitellyt ajatuksella, että oma ruokavalioni on Four Sigma Diet, joka pohjautuu laatuajatteluun ja yhdistää parhaat puolet useista eri ruokavalioista. Ehkä Four Sigma Diet näkee joskus päivänvalon laajemminkin…

Olet asunut melko kauan Kiinassa. Mihin olet erityisesti ihastunut kiinalaisessa valtavan rikkaassa ruokakulttuurissa?
Kiinalaisen ruokakulttuurin rikkaus on ehdottomasti sen monipuolisuus. Yhdellä aterialla on monesti jopa 10-15 erilaista ruokalajia. Perinteisesti länsimaisissa keittiöissä ei käytetä läheskään yhtä monipuolisesti ruoka-aineita. Eniten olen kuitenkin ihastunut kiinalaiseen tapaan käyttää lääkinnällisiä yrttejä ja sieniä osana ruoanlaittoa. Esimerkiksi Lion’s Manea ja Gojimarjaa käytetään Kiinassa sekä lääkinnällisessä mielessä että ruokana.

Mitä kaipaat Suomesta kaikkein eniten?
Tämä on helppo; Perhe, ystävät, sauna, suomalaiset marjat, Sun Speltin laku, Smoothie Studion smoothiet, kesä, raikas ilma ja järvet.

Jos pääsisit muuttamaan keskivertosuomalaisen ruokailutottumuksia, niin mihin asiaan puuttuisit ensimmäisenä?
Olen jo muutamaan kertaan maininnut laadun ja se on mielestäni isoin ongelma. Jos kuitenkin valitsen yhden konkreettisemman asian, niin gluteeni. Jättämällä gluteenin pois suomalaiset välttyisivät useilta vaivoilta alkaen iho-ongelmista ja jatkuen aina mielenterveys- ja autoimmuunisairauksiin.

Olen saanut sen käsityksen, että urheilet (menestyksekkäästi) paljon. Onko sinulle heittää mitään yleisluontoisia vinkkejä urheilijan ravitsemukseen liittyen?
Pyrin tasapainottamaan elämääni urheilemalla riittävästi. Viimeisimpänä koetuksena oli ultrajuoksukisa Mt.Fujilla Japanissa, jossa juoksin 85km ja nousin 4900m. Tämän tyyliset kisat ovat tosin enemmän omien rajojen kokeilemista ja kokemuksien keräämistä. Monesti ajatellaan, että kun urheilee niin voi syödä epäterveellisemmin. Tämä on harhaluulo ja asia itse asiassa päinvastoin. Mitä enemmän urheilet, sitä tarkemmin sinun tulee syödä, koska kehosi kuluttaa enemmän ja näin ollen se tarvitsee enemmän ja parempaa. Mustavalkoisesti sanottuna, kehosi tarvitsee laadukkaampaa ravintoa ja sekä suojan urheilun tuomalta fyysiseltä stressiltä. Luonnollinen puhdas ruoka yhdessä superfoodien, adaptogeenisten yrttien ja lääkinnällisten sienten kanssa on erinomainen suunta ja ainakin itselläni toiminut loistavasti.

Mielestäni kaiken a ja o on syödä ruokaa. Eines ei ole ruokaa. Ruoka on ruokaa ja mitä alkuperäisempää se on, sitä parempi.

Kerro lyhyesti Four Sigma Foodsin tarina.
Tästä voisin kertoa vaikka koko viikon, mutta yritän tiivistää parhaani mukaan. Jo vuosia sitten sovimme Teron kanssa, että perustamme yrityksen joka jollain tapaa auttaa ihmisiä olemaan parempia ja onnellisempia. Emme silloin tienneet mitä se voisi olla, mutta päätös oli tehty. Muutamia vuosia eteenpäin ja löysin itseni töistä Shanghaista, jossa aloin mielenkiinnosta tutkimaan kiinalaista lääketiedettä ja huomasin mikä potentiaali siinä oli. Sain mielestäni hyvän liikeidean ja soitin Terolle Sveitsiin, jossa hän oli tuolloin töissä. Aloimme yhdessä kehittämään ideaa ja saimme lisää kiinnostuneita (tai hulluja) ihmisiä mukaan. Lopputuloksena meillä on Four Sigma Foods, joka on erikoistunut lääkinnällisiin sieniin sekä adaptogeenisiin yrtteihin. Visio tulevasta on meillä selkeä; haluamme auttaa ihmisiä löytämään terveellisemmän elämäntavan sekä tehdä ensiluokkaisia tuotteita, jotka oikeasti auttavat ihmisiä olemaan terveempiä ja onnellisempia. Tämä on suurin motivaattori meille.

Suosikkituotteesi FSF:n valikoimasta?
Instant Reishi on ehdoton suosikkini. Se on helppokäyttöinen ja sen positiiviset vaikutukset hyvinvointiini ovat hyvin selvät. Ei ole mitään helpompaa kuin ottaa muutama annospussi mukaan matkalle ja sekoittaa tien päällä veteen tai vaikka kahviin. Toisaalta kotona suosikkini on FSF Winning sen erinomaisen monipuolisuuden ja tehokkuuden vuoksi, jotka 7 lääkinnällistä sientä takaavat.

Puhuit jo aiemmin laadusta, mutta puhutaan siitä vielä hieman lisää. Mitä laatu sinulle merkitsee? Entä millä tavoin laatujutut tulee esiin Four Sigma Foodsin toiminnassa?
Minulle laatu merkitsee huolellisesti suunniteltua kokonaisuutta, jossa jokaisella osalla on oma paikkansa ja arvonsa. Esimerkiksi Instant Reishissä käytetään Duanwood Red Reishi tuplauutetta. Laadullisesti parempaa reishiä ei tällä hetkellä löydy. Toisaalta taas pahvipakkauksesta olemme jättäneet kemikaalipinnoitteen pois, koska meidän mielestä ylimääräinen myrkkypinnoite oli täysin turha. Näin saimme pakkauksesta pienellä muutoksella hiukan ekologisemman. Laatu on myös jatkuvaa kehitystyötä. Tämän vuoksi kehitämme tuotteita jatkuvasti ekologisimmiksi, tehokkaammiksi, maukkaammiksi ja helppokäyttöisimmiksi. Kehittelemme myös reseptejä ja teemme pieniä usein jopa huomaamattomia muutoksia.

Jos haluaa muuttaa omaa hyvinvointiaan ruokavalion avulla, niin mistä sinun mielestä olisi hyvä lähteä liikkeelle?
Mielestäni kaiken a ja o on syödä ruokaa. Eines ei ole ruokaa. Ruoka on ruokaa ja mitä alkuperäisempää se on, sitä parempi. Kun perusteet ovat kunnossa, sen päälle on helppo lisätä vuosituhansia vanhat periaatteet, eli hapatteet, yrtit ja sienet. Näillä eväillä ei voi mennä väärin.

5 KommenttiaKommentoi

 • Piti jo edelliseen kommentoina, mutta laitan tähän, että huomaat paremmin. Nuo raakajuustot ovat hyviä, mutta eikö lehmän maito sisällä juuri aika paljon myrkkyjä kun ei ole luomulaatua? Lisäksi nuo eivät todennäköisesti ole gmo-vapaita.

 • Moi Venla,

  Nuo Keski-Euroopasta tulevat raakajuustot ovat usein kaikinpuolin laadukkaita vaikka sitä luomumerkkiä ei löydykkään. Esimerkiksi tuossa edellisessä postauksessa olevan raakajuuston maito on peräisin lehmistä, jotka laiduntavat Alppien laaksoissa.

 • Kiitos haastattelusta!

  Innostavaa tekstiä ja taas yksi hyvä muistutus jatkaa valitsemallani tiellä. :)

  Samaa mieltä Mikon kanssa kaikesta, ja erityisesti pisti silmään tämä lause: ”Mitä enemmän urheilet, sitä tarkemmin sinun tulee syödä, koska kehosi kuluttaa enemmän ja näin ollen se tarvitsee enemmän ja parempaa.”

  Monilla tosiaan on harhaluulo, että liikkuessa ruualla ei ole niin väliä. Ihmiset ajattelevat asiaa puhtaasti energiansaannin / laihtumisen / lihomisen kannalta, kun paljon ratkaisevampaa metabolian yms. kannalta olisi kiinnittää huomiota siihen, mitä aineita suustaan alas laittaa.

 • Hyvää settiä taas kerran. Itsellä myös reishi potkii… Iho-ongelmien suhteen gluteeni on listan top3 sokerin ja alkoholin kera. Kattelin vähän sillä silmällä madre labsin mushrex plus mushrooms complexia. Onko kokemusta?

 • ”Jos kuitenkin valitsen yhden konkreettisemman asian, niin gluteeni. Jättämällä gluteenin pois suomalaiset välttyisivät useilta vaivoilta alkaen iho-ongelmista ja jatkuen aina mielenterveys- ja autoimmuunisairauksiin.”

  Uusimman tutkimustiedon perusteella vaikuttaisi siltä, että gluteenin merkitystä on yliarvioitu ja sen sijaan ns. FODMAP-hiilihydraatit saattavatkin olla varsinainen ongelma joillekin henkilöille. Lisää tietoa täältä:
  http://www.afr.com/p/lifestyle/mens_health/food_fadism_exposing_the_gluten_Ych0cX9DwFZtH6NWWW4OSJ. Lisäksi pronutritionist-blogista löytyy aiheeseen liittyviä kirjoituksia, ks. tagit ”FODMAP” ja ”IBS”.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista