Hampaiden hoito

On kyselty vinkkejä hampaiden hoitoon. Tässä jotain omia näkemyksiä asiaan liittyen:

1. Purskuttele suusi vedellä aina ruokailun jälkeen. Tämä toimenpide on uskomattoman tehokas ase reikiintymistä vastaan, koska vesi neutralisoi happoja.

2. Unohda fluori. Erityisesti jenkeissä ollaan alettu heräämään tämän fluorihypetyksen jälkeen todellisuuteen. Yhä useammat tutkimukset tuovat esiin fluorin lukuisia haittavaikutuksia (todettu olevan yhteydessä 114 eri sairauteen) ja myöskin ”pitävät tutkimukset” fluorin tehosta reikiintymistä vastaan on kyseenalaistettu. Jotkut tutkijat ovat tuoneet esiin vahvoja näkemyksiä siitä, että se fluori itse asiassa saattaa omalla tavallaan edistää hampaiden heikkoa kuntoa. Suomen hammaslääkäriliitto on tämän asian osalta pahasti aikaansa jäljessä… Olisi ainakin asiallista saada niihin fluorihammastahnoihin asiaankuuluvat varoitustekstit myrkyllisyydestä, kuten tuolla ison veden toisella puolella on tehty.

3. C-vitamiini on todellinen ihmeaine myös hampaita ja ikeniä ajatellen.

4. Kiinnitä huomiosi siihen, että minkälaista hammastahnaa käytät. Ne tavalliset markettien hammastahnat tuntuvat olevan aikamoisia kemikaalimössöjä, joista saattaa olla hampaiden kuntoa ajatellen huomattavasti enemmän haittaa kuin hyötyä. Hammastahnan suhteen kannattaa suosia sitä luonnollisinta vaihtoehtoa minkä käsiisi saat. iHerbistä ja myös ihan kotimaisista ekokaupoista löytyy runsaasti hyviä vaihtoehtoja. Hammastahnaa valitessa kannattaa kiinnittää huomiota ainakin siihen, ettei se sisällä fluoria eikä mielellään myöskään glyseriiniä.

5. Hammasvälien puhdistaminen on joidenkin asiantuntijoiden mielestä jopa tärkeämpää kuin hampaiden harjaus.

6. Muista puhdistaa myös kielesi! Harmi ettei tästäkään puhuta riittävästi hammaslääkärikäyntien yhteydessä. Itse tykkään käyttää kielenkaavinta, joista voin suositella esimerkiksi tätä vaihtoehtoa. Kuulemma myös ihan tavallinen lusikka toimii tässä tehtävässä mainiosti!

7. Hankkiudu eroon amalgaamipaikoista.

8. Siellä missä viljat, niin siellä myös ongelma. Gluteeniviljat on yhdistetty erilaisiin hammassairauksiin. Esimerkiksi eskimoilla oli ennen varsin terveet hampaat, mutta sen jälkeen kun valkoinen mies toi heidän ruokapöytään gluteeniviljat, niin eskimoiden hampaat putosivat käytännössä suusta.

9. MSM:n nauttiminen on hampaiden kuntoa ajatellen loistojuttu. Se auttaa rakentamaan hampaille vahvan kiilteen. Voit käyttää MSM:ää myös hampaiden harjauksessa, koska se on loistava ase plakkia vastaan.

10. Unohda suuvedet. Suuvedet ovat usein melkoisia kemikaalikoktaileja, joiden käyttö voidaan perustellusti kyseenalaistaa. Suosi mieluummin esimerkiksi kookosöljypurskuttelua. Eli laita suuhusi sopiva annos kookosöljyä ja purskuttele sitä vaikka 10-minuuttia ja sylkäise pois. Kookosöljy omaa tunnetusti antibakteeriset ominaisuudet ja se on varmasti huomattavasti parempi vaihtoehto kuin nuo markettien kyseenalaiset suuvedet.

               

24 KommenttiaKommentoi

 • Itsellä on onnellinen tilanne, et ei koskaan ole reikiä ollut ja plakkia nimeksikään. Geeneissä varmaan. VHH:n myötä hampaatkin on paljon puhtaammat pitkin päivää, johtunee osin harventuneesta ”pottuilusta”. BTW, tilasin itelle NF:n tahnaa epähuomiossa glysellä. Harmittaa. Alkaa itellä muutenkin rapistua usko kyseiseen firmaan.

 • Moi,

  Juu, tuo on hyvin todennäköistä, että hiilihydraattitietoisen ihmisen hampaan ovat huomattavasti paremmassa kunnossa kuin tyypillistä länsimaalaista ruokavaliota noudattavan hampaat…

 • Miksi pidät glyseriiniä huonona vaihtoehtona hammastahnassa? Tämä tieto ei ole onnistunut saavuttamaan minua. Kiitos etukäteen vastauksesta! :)

 • Erittäin hyvä juttu on kasvisten, ainakin sellerin, pureskelu hiilariruoan jälkeen. Puhdistaa hampaita hyvin eikä erityisemmin jatka pahuutta omalla koostumuksellaan :)

 • Hyvä artikkeli kiitos. Lisään vielä sun listaan:

  11. Onko elimistösi hapan? Liika happamuus voi näkyä myös helposti lohkeilevina hampaina.

  12. Kokeile pestä välillä merisuolalla hampaat.

 • Loistavia lisäyksiä Matulta, Arilta ja Untuvalta. Lähes kaikki syötäväksi kelpaava vihreä on tosiaan mitä parhain juttu hampaiden kannalta…

  Jaana-> Glyseriini ”peittää” hammaskiilteen ja estää siksi hampaiden luonnollisen
  remineralisoinnin suun syljen kautta.

 • Tuoreella mansikalla voi myös pestä hampaat ja se valkaiseekin niitä. Hammasharja vaan mielenkiintoisen näköinen sen jälkeen. :)

 • Hei, olisiko sinulla heittää viitteitä / linkkejä fluorin haittoihin liittyen? Entä glyseriinin? En ole oikein päässyt perille, millaiseen näyttöön käsitys ko. aineiden haitallisuudesta perustuu. Suurkiitokset!

 • Kiitos Jarkko! Tuore hammaslääkärini on samaa mieltä fluorista ja glyseriinistä. Kattelin hammastahnoja iherbissä ja aina näytti olevan glyseriiniä. Olisko sulla heittää vinkki pari mitkä hammastahnat eivät sisällä sitä (eikä fluoria eikä muita myrkkyjä) jotta mun ei tarttis kahlata jokaista tahnaa yksitellen läpi? Olisin superkiitollinen!! :) Ja kiitos tästä sivusta!

 • Kiitti! Aika hintava ollakseen iherbistä 😉 Tuota vois varmaan helposti tehä itekki. Mun hammaslääkäri suositteli apteekista saatavaa fluoritonta SALUTEM’ia (salutem.fi). Valmistaja Turussa. En ole vielä ehtiny kokeilemaan.

 • Itse harjaan merisuolavedellä, onko siitä mielestäsi haittaa? Tuntuu ainakin hyvältä ja hampaatkin valkoisemmat kuin ennen. Purskuttelen kyllä öljylläkin toisinaan.

 • Hei kukkanen,

  Tuo merisuolavesi on mielestäni varteenotettava vaihtoehto hampaiden harjausta ajatellen…

 • Myy-> Ei tuo merisuolavesi ole kiillettä ajatellen mikään ongelma. Merisuola sellaisenaan voi olla asia erikseen…

 • Liittyen glyseriiniin, mitä Jarkko olet mieltä kumpi näistä nestemäisistä vanilla stevia tuotteista on parempi: Nunaturals vanilla stevia (water, vanilla bean extractives, 35% pure grain alcohol and natural flavors) vai Nunaturals alcohol free vanilla stevia (water, vanilla bean extractives, glyserine and natural flavors)? Onko tuokin glyseriini haitallista siis hampaille? Kumpikin käytössä vaihtelevasti ollut nyt noin 2 vuotta. Minulla on myös Sweet Leafin whole leaf stevia consentrate, ruskeaa paksua nestettä, mutta maun vuoksi ei ihan joka paikkaan käy, lähinnä teehen menee. Siinä ei pitäisi olla kumpaakaan, glyseriiniä eikä alkoholia.

  Nyt kun aloin steviasta niin jatkanpa vielä. Olen käyttänyt silloin tällöin NuNaturalsin pure white stevia extractia ja mielestäni sen makeus on todella miellyttävä, verrattuna esim Now Foodsin vastaavaan, jossa makeus oli jotenkin todella teennäinen ja ”ontto”, parasta kyseisessä tuotteessa oli annostelumitta, mutta muuten tuote jäi käyttämättä. Niin siis tuosta NuNaturalsin jauheesta, en tiedä onko kuvitelmaa, mutta toisinaan sen käytön yhteydessä olen havainnut pientä hengenahdistusta, ja tunnottomuutta kasvoissa. Ja yllättäen kun googletin niin löysin sivuston, jossa oli muillakin steviaa käyttäneillä vastaavia oireita, myös esim. nivel. ja lihaskipuja. Nyt en oikein uskalla tuotakaan jauhetta siis käyttää, vaikka pidin siitä sillä se ei sisällä täyteaineita. Silti olen hieman skeptinen tuota valkoista pulveria kohtaan..

  Olen seurannut sivustoasi aktiivisesti ja sinulla on todella ajatuksia herättäviä ja kiinostavia juttuja! Kiitokset niistä, olet osana elämässäni pitämässä kiinnostusta terveysasioihin yllä. :)

  Vielä yksi juttu: paloin viime kesänä pahasti juuri silloin kun oli UV pahimmillaan, ihan lehdissä varoiteltiin. Suojana oli vain kookosöljyä, mutta olin veden äärellä liian pitkään joten aika teki tehtävänsä. Tänä vuonna ajattelin olla viisaampi auringonoton suhteen, mutta erityisesti keskittyä ennaltaehkäisyyn. Olenkin siis aloittanut lykopeenitankkauksen tomaattipyreellä. Kuinkahan tuota olisi järkevin nauttia, jotta saisin maksimaalisen hyödyn? Käytän marketista saatavaa lasipurkkiin pakattua luomutomaattipyrettä. välillä kuumennan pannulla, välillä syön sellaisenaan. Mutta lähinnä määrästä ja siitä kuumentamisesta, miten olisi ”kätevintä”. Lisääntyykö lykopeeni jos sekoitan kuumaan veteen pyreen ja juon tomaattimehuna? Joskus olen tehnyt sekoituksen, johon olen laittanut chia-limaa, nokkosjauhetta, jauhettua hampunsiementä, pilkotun valkosipulin kynnen, cayennea, kurkumaa, mustapippuria, inkivääriä, celtic-suolaa, oliiviöljyä ja tomaattipyrettä. Hyvää. :)

 • Hei Kaiseliina,

  Vaikea arvioida, että kuinka suuri riski tuo mainitsemasi tuotteen sisältämä glyseriini on hampaille. Veikkaan, että tuossa tuotteessa glyseriinimäärä on niin pieni ja käyttötapa sellainen, ettei siinä ole riskiä. Itse en omaa kokemusta juurikaan näistä steviatuotteista, mutta tuo Sweet Leafin stevia kuulostaa oikein varteenotettavalta vaihtoehdolta…

  Joskus olen törmännyt stevian suhteen sellaisiin tutkimustuloksiin, että jos rotille oli syötetty hyvin SUURIA määriä steviaa, niin tutkittujen rottien siittiömäärät olivat pienentyneet. Myös jotain muitakin haittavaikutuksia stevialla on todettu olevan, mutta käyttömäärät pitää olla valtavia ennen kuin niihin törmää. Voihan vedenjuontiikin kuolla jos sitä vettä kittaa suunnattomasti. Eli normaalissa käytössä stevialla ei ole omien tietojeni mukaan todettu olevan mitään haittavaikutuksia, eli sitä voi syödä hyvin mielin.

  Noista mainitsemistasi steviaan liittyvistä ongelmista en ole itse kuullut mitään, joten en osaa sanoa siitä sen enempää. Kannattaa kuunnella omia tuntemuksia ja tehdä päätökset sen perusteella.

  Tuo lykopeeni on tosiaan mielenkiintoinen juttu. Monesta eri lähteestä voi lukea sen, että tuo tomaattipyre kannattaisi kuumentaa jos haluaa saada parhan hyödyn lykopeenista (imeytyminen paranee). Mutta asiasta on olemassa myös hieman toisenlaisia näkemyksiä: http://www.ingentaconnect.com/content/bpl/jfds/2006/00000071/00000008/art00010

  Itse varmaan suosisin tuossa tankkauksessa molempia tapoja…

 • Hei! Osaatko Jarkko sanoa miten paljon fluoria keskimäärin on vesijohtovedessä.ja tarkoitan nyt sellaisia alueita, jotka eivät erityisesti ole korkea fluoripitoisia.Asun Oulussa, eikä mistää löydy tietoa mikä veden fluoripitoisuus on.:(

  Onko lähdevesi fluoritonta?

  Mikä olisi hyvä suomesta saatava tahna,jolla suojelisi hampaita muttei kuitenkaan sisältäisi fluoria?Onko sinulla pysyneetterveenä hampaat vaikkeit fluoria käytä?

 • Tuon vesijohtoveden fluoripitoisuus on täysin paikkakuntakohtaista. Kannattaa soittaa paikalliselle vesilaitokselle, niin asia selviää.

  Lähdevesi on fluoritonta.

  Ekokaupoissa on tarjolla lukuisia erilaisia fluorittomia hammastahnoja. Esimerkiksi tästä löytyy jotain:

  https://www.hyvinvoinnin.fi/haku?q=hammastahna

  Hampaani ovat olleet huomattavasti paremmassa kunnossa fluorihammastahnan käytön lopettamisen jälkeen.

 • Itseäni kyllä hieman arveluttaa tuo fluorista luopuminen, kun tänäänkin kävin hampaiden puhdistuksessa ja suuhygienisti oli joka välisssä laittamassa fluoria suuhuni ja kun kysyin fluorittomien tahnojen tehosta tyrmäsi hän ne täysin:/Itse kun syön niin paljon hedelmiä ja marjojakin niin pelottaa lopettaa fluoritahnan k’yttö, mutta ymmärrän kyllä kuinka vaaralista tuo aine on.Mitähän tässä nyt tekisi sitten huoh:D Oletko jarkko saanut millaista palautetta hampilääkäristä.Onko reikiä eroosiota yms?

 • Hei,

  Nämä on tietysti jokaisen itse päätettävä, mutta henkilökohtaisesti voin sanoa sen, että fluorihammastahnoista luopuminen on ehdottomasti yksi parhaista päätöksistä, joita olen tehnyt omaa hyvinvointiani ajatellen. Mitään ongelmia ei ole tullut. Päinvastoin. Hampaani voivat nyt paremmin kuin koskaan…

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista