Heinänuha kuriin

Heinänuha on eri kasvien siitepölyn aiheuttamaa allergista nuhaa. Siitepölyallergia on nykyään todella yleinen vaiva, jonka laukaisijana on heinien lisäksi usein esimerkiksi koivun tai lepän siitepöly.

Olen saanut runsaasti kysymyksiä erityisesti heinänuhaan liittyen. Voiko oireita helpottaa kotikonstein tai pystyykö tuosta ikävästä vaivasta pääsemään kokonaan eroon? Oireita pystyy lievittämään melko helposti ja täydellinen oireettomuus on sekin enemmän kuin mahdollista. Jos haluat päästä heinänuhasta eroon kokonaan, on edessäsi todennäköisesti ainakin jonkinlainen ruokaremontti. Jo viljojen poisjättäminen voi tehdä ihmeitä, mutta voin suositella lämpimästi myös vähentämään yliprosessoidun moskan syömistä ja lisäämään edes aavistuksen raakaravinnon ja aidon ruoan määrää.

Tässä muita vinkkejä, joita voin suositella lämpimästi jokaiselle siitepölyallergisille.

Hanki nenäkannu ja suorita sen avulla nenähuuhtelu ainakin kahdesti päivässä. Tekee ihmeitä!

Hunajasiedätys (mehiläisen keräämä siitepöly) on ehdottomasti yksi tehokkaimmista konsteista, johon siitepölyallergioista kärsivä voi turvautua. Jos muuten satut jossain törmäämään Ylen jutussa esiintyvän Kyösti Pitkäsen hunajaan, niin kannattaa ostaa! Todella laadukasta tavaraa…

Syö runsaasti C-vitamiinia! Käytännössä tämä tarkoittaa useampaa grammaa päivässä.

Nauti mahdollisimman runsaasti laadukkaita probiootteja. Tämä voi auttaa moneen vaivaan, kuten esimerkiksi allergioihin…

Hunajakenno ja kennohunaja Tämä on monien kansanparantajien mielestä se kaikista kovin lääke heinänuhan oireisiin. Olen tutkinut asiaa viimeaikoina melko runsaasti ja löytänyt mielenkiintoista juttua hunajakennon tehosta. Mm. tunnettu yhdysvaltalainen kansanparantaja D.C. Jarvis on kirjoittanut seuraavaa:

Hunajakenno on erinomainen lääke eräiden hengityselinvaivojen hoitoon. Käyttöön kelpaa vahainen kennoaine, josta kaikki hunaja on erotettu (kysy suoraan mehiläisten hoitajilta). Hunajakennon pureskeleminen vaikuttaa etenkin koko hengitysteiden sisäpintaan. Olen saanut selville, että kansanparantajat ilmeisesti käyttävät hunajakennoa herkkyyttä poistavana aineena. Sen käytön antamista tuloksista päätellen sen vaikutus on antiallerginen.

Heinänuhaa ajatellen hunajakennohoito on sekä ehkäisevää että oireisiin kohdistuvaa. Jos hunajakennoa pureskellaan kerran päivässä kuukauden ajan ennen otaksuttua heinänuha-aikaa, heinänuha jää tulematta tai tulee hyvin lievänä. Jos heinänuha on lievä, pitää yksi hunajakenno-annos kolmesti viikossa nenän tukkeutumattomana ja kuivana. Kohtalaisen ankaraa heinänuhaa pitäisi hoitaa pureskelemalla hunajakennoa viisi kertaa päivässä ensimmäisten parin päivän aikana ja sen jälkeen kolmesti päivässä niin kauan kuin tarvetta on.

Kohtalaisen kovasta heinänuhasta kärsivästä potilaasta on tehty seuraavat havainnot sen jälkeen, kun hän on syönyt hunajakennoa:

1. Vetistävät silmät kuivuvat kolmessa minuutissa.
2. Tukkeutunut nenä alkaa aueta kolmessa minuutissa. Kuuden minuutin päästä nenän kautta voi jo hengittää aivan normaalisti.
3. Mahdollinen kurkun arkuus helpottaa 3-5 minuutissa.

Ehkäpä yksi parhaista oireiden lievittäjistä on chili. Aina kun oireet rupeavat puskemaan päälle, niin nauti tuoretta tai kuivattua chiliä sellaisenaan niin paljon kuin se on mielekästä. Huomaat hyvinkin nopeasti sen, kuinka oireet lievittyvät, harvenevat ja joskus jopa lopulta häviävät kokonaan.

Pari mainosta
1. Petäjän Voima Ry:n tavoitteena on tuoda perinteisimmät suomalaiset luonnonlääkkeet tyylikkäästi valtavirran saataville sekä tarjota informaatiota näiden rohdoskasvien hyödyistä ja käyttötavoista.

2. Yoga Swing koulutus Lappeenrannassa elokuussa 6-7.8.2011.

3. Hyvinvoinnin tavaratalosta 10% alennus koodilla 1311.

4. Pidä huoli, että ostat vain luomulaatuisia mansikoista, koska tavallinen tehotuotettu mansikka sisältää pahimmillaan ihan tolkuttomia määriä torjunta-aineita. Tsekkaa lähin luomumarjoja tuottava marjatila Terveydenjuuren sivuilta.

12 KommenttiaKommentoi

 • Yllättävän moni tuntuu kärsivän heinänuhasta. Ennen viime kesää olin syönyt yli puolet elämästi kesäisin vahvoja allergialääkkeitä, kunnes sitten löysin mehiläisen siitepölyn. Kirjottelin kans blogiini taannoin samasta aiheesta. Jos sopii niin kopioin tästä tekstistä pari tipsiä sinne, jotka olinkin unohtanut mainita. :-)

 • Moi Timo,

  Tuo heinänuha on tosiaan varsin yleinen vaiva. Jostain muistan lukeneeni, että siitepölyallergioista kärsii joka viides suomalainen. Tiedä sitten kuinka suuri osa tuosta joukosta kärsii juuri heinänuhasta…

  Tuo mehiläisen keräämä siitepöly on kyllä huikea juttu! Ilman muuta voit kopioida teksiä jos näet sille tarvetta…

 • ”4. Pidä huoli, että ostat vain luomulaatuisia mansikoista, koska tavallinen tehotuotettu mansikka sisältää pahimmillaan ihan tolkuttomia määriä torjunta-aineita. Tsekkaa lähin luomumarjoja tuottava marjatila Terveydenjuuren sivuilta.”

  Lähialueen luomutilojen etsimiseen voi käyttää lisäksi apuna seuraavaa sivua: http://www.aitojamakuja.fi/index_fin.php (hakutoimintoon pääsee klikkaamalla Kuluttajat-, Ammattikeittiöt- tai Luomu-kohtaa). Ehdottaisin Jarkolle, että täydentäisit Terveydenjuuren sivua tuon Aitoja Makuja -sivun avulla – tällöin mainiosta listastasi tulisi vieläkin kattavampi.

  Tiedoksi myös: Karttakeskus julkaisi äskettäin ”Suomen 100 Lähiruokakohteet” -kirjan, jossa on esitelty sata paikallista ruokayritystä ympäri Suomen, http://www.karttakauppa.fi/workspace.client_organization/PublishedService?file=page&pageID=9&itemcode=F201977.

 • Loistavaa, kerrankin hyvän kuuloisia vinkkejä ! Itse olen kärsinyt heinänuhasta monen vuoden ajan ja syönyt lääkkeistä (jotka ei aina auta ja aiheuttaa väsymystä).
  Tänä vuonna päätin että nyt riittää lääkkeiden napsiminen !
  Syön enemmän raakaa ja muutenkin terveellisemmin, syön hunajaa ja siitepölyä, vähän chiliä myös, ja luulisin että amarolilla on aika iso rooli siinä että oireet on lievittyny hurjasti : laitan aamulla muutaman tipan aamuvirtsaa silmiin ja nenään. Saattaa kuulostaa ällöttävältä niistä jotka ei ole aiheeseen perehtyneet, suositteleen lukemaan aiheesta !
  välissä vähän aivastuttaa mutta se nyt ei ole vakavaa kun vertaa aikaisempien vuosien jatkuvaan nenän ja silmien kutinaan.

  Todella mielenkiintoinen blogi muuten :)

 • Hei Maria,

  Ja kiitos kommentista ja vinkeistä! Niinhän se on, että ei tuossa tarvitse tehdä kovinkaan paljoa, kun saa jo saman avun ja usein vielä paljon enemmänkin kuin lääkkeistä…

 • Hei, tämä kommentti ei liity niinkään heinänuhaan, mutta aloittamaasi mainos listaan voisin lisätä: http://hyvanelamanhaaste.blogspot.com/

  Siitä kesälle tekemistä, kun muut blogit tuntuu olevan kesälomalla.. :) Ja henkinen hyvinvointi on kyl kanssa tärkeetä, että ruoasta saatavat ainekset pääsee edes vaikuttamaan. Eli ehkä tää vähän liittyy samaan hyvinvoinnin tavoitteluun, kun tämä sinun blogisi.

 • Mulla jatkuva, ympärivuotinen, krooninen nuha, joka pahentui todella pahaksi siitepölysesonkina, loppui miltei täysin kun jätin gluteeniviljat pois ruokavaliosta. Nyt tulee päivän kahden pikanuha kesän alussa ja se on siinä.

 • Santsi -> Kiitos mielenkiintoisesta linkistä. Juu, tämäkin blogi on ollut kesälomalla, mutta kohta olisi tarkoitus palata jälleen sorvin ääreen…

  Tommi -> Vastaavaan tarinaan törmää todella useasti… Gluteeniviljat ovat sen luokan myrkkyä, että niiden poisjättäminen ruokavaliosta voi tehdä vaivaisesta ihmisestä todella nopeasti terveen.

 • Heipsan,

  multa löytyykin jo tollainen nenäkannu, jota käytin pahaan flunssaan viime kesänä. Nyt huuhtelen nenän päivittäin ennaltaehkäisy-mielessä. :) Mitä suolaa suosittelisit käyttämään kannuun? Voiko siihen laittaa perusraffiroitusuolamyrkkyä, kun sitä tavaraa ei kuitenkaan juo, vai tekeekö pahaa limäkalvoille? Meinaan, että tulis aika suolainen hinta, jos kaatais säännöllisesti viemäristä alas jotain Seltic Seaa :/

  Sitten ihan random kyssäri koskien laadukasta D-vitamiinia. Luin tossa Viidakkomiehen blogia, jossa hän rukoili, etteivät ihmiset ostaisi i-herbin halppisvitamiineja mainiten mainostamasi Now Foodsin D-vitamiinin. Ihan mielenkiinnosta haluaisin tietää, mites teidän näkemyksenne näin eroavat? :) (Anteeksi, minulla ei ole laittaa linkkiä Postin sanomisesta, mutta muistelisin elävästi hänen näin kirjoittaneen.)

  Kiitos mielenkiintoisesta blogistasi! :)

 • Moi,

  Kannattaa ehdottomasti käyttää merisuolaa. Tavallinen pöytäsuola voi tosiaan ärsyttää limakalvoja… Urtekramin suolaa taitaa saada noin 3 euron kilohintaan, joten ei ole paha…

  En tiedä Ollista, mutta itse olen ollut todella tyytyväinen Now Foodsin deehen. Tosin tykkään nykyään vielä enemmän Carslon Labsin deestä…

 • Kiitos vastauksesta!

  Taidanpa vaihtaa sitten suolan tuohon parempaan. Ruohonjuuresta löytyi kolmen ja puolen euron hintaan tuota Urtekramin suolaa. Taidanpa ostaa erikseen oman pussukan nenälleni ja pyhittää sen siihen tarkoitukseen. :)

  Olen käyttänyt tällä hetkellä parisen kuukautta Now Foodsin D:tä huonoon ihooni ja tuloksia ei ole pahemmin syntynyt :( Nappaan aina sen pari pilleriä päivässä 2000IU:tä. Jospa se apu jostakin löytyisi..

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista