Helppo tattarileipä

Ekaksi pahoittelut siitä, etten ole kirjoittanut blogia viime aikoina kovin aktiivisesti. On ollut päällä muutama projekti, jotka ovat vieneet paljon aikaani ja blogi on jäänyt hieman sivualalle. Olen saanut teiltä paljon hyviä juttuvinkkejä ja rupean purkamaan niitä postauksien muodossa lähiaikoina. Kiitos paljon!

Minulta on muutamaan otteeseen kysytty reseptiä tattarileivälle, josta aina silloin tällöin olen maininnut. Tässä se nyt tulee.

Tai oikeastaan kyseessä on tattarileivän ja tattarinäkkärin risteytys riippuen siitä kuinka kypsäksi leivän paistat. Itse tykkään tehdä tämän aina hyvin rapeaksi, koska maku paranee näin toimittuna oleellisesti.

Resepti on todella helppo.

 1. Kuumenna uuni 225 asteeseen
 2. Laita astiaan 1,5 dl kylmää vettä
 3. Lisää joukkoon noin 2 dl kotimaisia tattarijauhoja. Ulkomaiset luomutattarijauhot kalpenee laadun suhteen ihan 100-0 kotimaisten ei-luomumerkkiä omaavien tattarijauhojen rinnalla. Voin suositella erityisesti Keskisen myllyn tattarijauhoja, joita löytyy ainakin S-markettien valikoimasta. Nämä Keskisen myllyn tattarijauhot ovat sisäpiiritietojen mukaan viljelty käytännössä luomuna, mutta luomumerkkiä ne eivät kuitenkaan omista.
 4. Noin 3-5 rkl voisulaa.
 5. Laita sekaan vielä 1 tl laadukasta suolaa ja sekoita ainekset keskenään lusikan avulla.
 6. Laita uunipellin päälle leivinpaperi ja levitä valmistamasi taikina siihen. Levitetyn taikinan paksuus saa olla noin pizzapohjan paksuinen. Ja en nyt tarkoita mitään pannupizzaa vaan sitä ohuempaa pizzapohjaa. Eli älä tee taikinasta liian paksua, mutta ei mitenkään läpinäkyvän ohuttakaan.
 7. Laita tattarileipä uunin keskitasolle tai mieluummin aavistuksen sitä ylemmäksi.
 8. Anna paistua noin 10-20 minuuttia. Aika vaihtelee paljon uunin tehosta riippuen. Leipä on valmis siinä vaiheessa kun se alkaa paikoittain tummumaan reilusti. Valmis leipä on rapea, aavistuksen kova. Jos leipä jää lötköksi, niin se maistu kovin hyvälle. Eli pidä leipää uunissa mieluummin hieman liian kauan kuin liian vähän. Jos se palaa paikoittain, niin se ei haittaa. Älä kuitenkaan syö niitä palaneita kohtia…  Kun olet valmistanut leivän noin 5 kertaa, opit sen miten saat aikaiseksi hyvän leivän. Tämän jälkeen osaat tehdä tattarileivän hetkessä vaikka silmät kiinni.
 9. Nauti leipä luomuvoin kera!

18 KommenttiaKommentoi

 • Siemennäkkäreiden ohjeita löytyy netistä paljon. Niissä vaan käytetään siemenet liottamatta. Jos ne sitten liottaa, niin ohje menee ihan pyllylleen.

  Löytyiskö keneltäkään sellaista ohjetta jossa siemenet liotetaan ja jauhoina on luontaisesti gluteenittomia jauhoja?

 • Eikö tattarileipään tule mitään kohotusainetta, voisiko sen tehdä hapanjuureen? Mitä mieltä olet hapanjuureen tehdystä ruisleivästä. Entä voiko kauraa käyttää vai onko se yhtä paha kuin kaikki muukin vilja. Kärsin aikuisiän aknesta ja epämääräisestä kasvojen alueen ihottumasta. Kaikki viljako pannassa?

 • Riitta-> Tähän tattarileipään ei tule mitään kohotusaineita. En ole koskaan koittanut tehdä tattarista perinteisempää leipää, joten sen suhteen en osaa neuvoa.

  Ei suinkaan kaikkea viljaa tarvitse laittaa pannaan. Usein monia auttaa pelkästään jo se, että jättää vehnän kulutuksen vähemmälle. Jotkut tosin voivat käyttää vehnän tilalla spelttiä ilman ongelmia.

  Joskus apua voi tuoda tiukempi gluteenittomuus, mutta tässä tapauksessa voi sitten hyödyntää muita viljoja kuten tattaria, jota tosin ei välttämättä edes voi laskea viljaksi, koska se ei ole muiden viljojen lailla heinäkasvi vaan kaksisirkkainen.

  Kaura voi aiheuttaa yllättävän usein ongelmia aknepotilaille, mutta ei tietysti läheskään kaikille. Näistä asioista paljon lisää tietoa pian ilmestyvässä Nujerra Akne kirjassa…

 • Hei, onko sinulla mitään vinkkejä miten katkeilevia hiuksia voisi parantaa? Etenkin ruokavalion kautta. Ja onko sinulla jotain sponsoridiiliä Keskisen myllyn kanssa? 😉 Kiitos reseptistä, vaikuttaa hyvältä!

 • Miia-> Ei ole mitään sponsoridiiliä Keskisen Myllyn kanssa :)

  Jojobaöljyä voin suositella ihon lisäksi myös hiuksille. Toki hiusten kuntoa ajatellen myös ruokavalio on keskeisessä asemassa. Mitään yksittäisiä ruokia en halua nostaa esiin, vaan se kokonaisuus ratkaisee.

 • kiitos Jarkko! mielettömän hyvää ja maistu niin luonnolliselta tämä tattarileipä 😛 tattarishan on hiilareita hyvin nii vedin reenin jälkeen koko leivän ton ohjeen mukaan ja kurkkuu päälle :)

 • Hei Jarkko,
  olen pitkään pohdiskellut,miten tattari käsitellään ennen jauhoksi jauhamista.Tattarissa on runsaasti saponiineja(ei mikään terveysvaikutteinen aine) ja traditionaalisessa käytössä tattarit aina pestään ennen ruuaksi valmistamista.
  Eli,mikä on jauhojen saponiinitilanne?
  t.Tiina

 • Moi Tiina,

  Riippuu tattarijauhoista. Jos kyseessä on täysjyväjauho, niin niitä ei sen kummemmin käsitellä.

  Tattarin saponiinipitoisuus on kuitenkin kohtalaisen pieni verrattuna esimerkiksi kvinoaan, joten en pidä tuota kovin suurena ongelmana.

  Tietysti jos tattarijauhojen käyttö aiheuttaa ongelmia, niin niitä ei pidä missään tapauksessa käyttää.

 • Hei M-Liisa,

  Ei tarvitse taikinaa kohottaa, koska reseptissä ei käytetä hiivaa. Toki tattarileipää voi leipoa myös ihan perinteisesti hiivan kanssa. Tällöin taikinan kannattaa antaa kohota vähintään tunnin ajan.

 • oli ihanaa myös, kun laitti ghee voita taikinaan. ei älytöntä eroa, mutta huomasin silti miten maistui itselleni entistä enemmän <3

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista