Hyvästit flunssalle

On taas se aika vuodesta kun flunssa kaataa suurella kädellä suomalaisia sängyn pohjalle. Tämä on harmi, sillä flunssan ehkäisy on loppujen lopuksi todella helppoa.

Niillä ihmisillä, joilla ruokavaliopuoli on kunnossa, ei tarvitse miettiä mitään flunssa-asioita tai ainakin kipeäksi tuleminen on kovin hankalaa.

Sinun ei kuitenkaan välttämättä tarvitse tehdä mitään radikaalia ruokaremonttia pienentääksesi flunssaan sairastumisen todennäköisyyttä. Jo sillä pääsee pitkälle, että lisää ruokavalioon muutamia asioita, jotka eivät vaadi paljoa rahaa tai vaivaa.

C-vitamiini – Riittävää C-vitamiinin saantia ei voi korostaa liikaa. Ja ei, en puhu nyt mistään valtion ravitsemusneuvottelukunnan suosittelemasta 75 milligrammasta, jolla ehkä välttää keripukin. Puhun annoksista, joiden avulla saamme hyödynnettyä C-vitamiinin koko potentiaalin. Itse saan ravinnosta ja ravintolisistä C-vitamiinia joka päivä ainakin pari grammaa.

C-vitamiinilisistä puhuttaessa on hyvä muistaa laatuasiat. Jätä siis ne heikkolaatuiset ”C-vitamiiniporeet” kaupan hyllylle ja etsi käsiisi jotain parempia vaihtoehtoja. Itse voin suositella esimerkiksi camu camu- tai amlamarjoista tehtyjä jauheita, joita löytää melkein jokaisen ekokaupan hyllyltä.

D-vitamiini – Syksyllä ja talvisin aikuisen annos on vähintään 50 mikrogrammaa päivässä.

Kurkuma – Yksi huikeimmista flunssan ehkäisijöistä ja nujertajista. Toimiva päiväannos on noin 2-3 tl. Kurkumaa kannattaa käyttää monipuolisesti ruoanlaitossa, sitä voi lisätä teen joukkoon tai toki syödä ihan sellaisenaan vaikka veteen sekoitettuna. Kurkuman nauttimisen yhteydessä kannattaa lisätä sekaan ripaus mustapippuria, joka parantaa kurkuman sisältämän kurkumiinin imeytymistä.

Valkosipuli – Valkosipuli on tunnetusti luonnon oma antibiootti ja yksi tehokkaimmista lääkkeistä flunssaan. Jotta saat valkosipulista irti parhaan tehon, niin se kannattaa syödä raakana ja ohueksi viipaloituna.

Inkivääri – Kun kurkuman ja valkosipulin joukkoon lisätään vielä inkivääri, alkaa kasassa olemaan todella huima puolustusjärjestelmä flunssaa vastaan. Inkiväärillä, kurkumalla ja valkosipulilla on synergisiä ominaisuuksia, eli toisiaan tukevia yhteisvaikutuksiaa. Käytä inkivääriä monipuolisesti ruoanlaitossa tai valmista siitä vaikka herkullista teetä.

Pakuri ja monet muut lääkinnälliset sienet – Juttelin muutama viikko sitten erään vanhemman herrasmiehen kanssa, joka sanoi flunssien jääneen kokonaan pois, kun hän kävi juomaan päivittäin mukillisen pakuriteetä. Samanlaisen ilmiön on varmasti aika moni muukin saattanut huomata, kun on ruvennut nauttimaan pakuria tai muita lääkinnällisiä sieniä säännöllisesti.

Chili, cayenne ja muut mausteet – Käytä ruoanlaitossa runsaasti mausteita. Inkivääri, kurkuma ja valkosipuli on hyvä alku, mutta jos lisäät näiden sekaan vielä esimerkiksi chiliä, cayennepippuria ja vaikka kanelia, niin aina parempi.

Maitohappobakteerit – Suolistossa on peräti yli 70% koko kehon immuunisoluista, joten suoliston kunto on erittäin tärkeässä roolissa flunssan ehkäisyä ajatellen. Suoliston kuntoon vaikuttaa moni asia, joten pelkkien maitohappobakteerien varaan suoliston hyvinvointia ei kannata pitkässä juoksussa rakentaa.

Propolis – on mehiläisten tuottama luonnon oma antibiootti, joka on flunssien painajainen. Propolis eli mehiläiskittivaha on mehiläisten lehti- ja havupuiden silmuista keräämä ja sitten jalostama pihkamainen aine. Mehiläiset käyttävät propolista pesän rakentamisen lisäksi myös mehiläisyhdyskunnan terveyden ylläpitämiseen. Propolis tuhoaa pesästä mm. pahat bakteerit, sienet, homeet, parasiitit kuin viruksetkin. Propoliksen säännöllinen käyttö tuo mukanaan huikeita terveyshyötyjä ja itse nautinkin propolista joka ikinen päivä. Oma suosikkini on tämä laadukas propolishunaja.

PS. iHerbissä on vielä muutama päivä tarjolla ilmainen toimitus jos valitset toimitustavaksi Global Priority Mail by DHL toimituksen ja tilauksen kokonaissumma on vähintään 40 dollaria.

11 KommenttiaKommentoi

 • Liekö tuo hunaja Amerikkalaista, jos on, kannattaa olla hieman varauksellinen luomusta huolimatta. Ameriikassa kaikki on niin suurta ja bisnes pyörii hunajankin osalta ikävä kyllä kuluttajan kannalta huonoon suuntaan. Kuulin tuossa taannoin tutustumismatkalla käyneeltä mehiläisgurultani ettei Jenkit paljoa pesiään putsaile vaan syötetään antibiootteja etteivät mehiläisparat sairastuisi tauteihin. Sitten siellä ihmetellään pesäkuolemia? Kyllä suosisin kotimaisia vaihtoehtoja ainakin hunajien osalta, täällä vielä tuottaminen on terveellä pohjalla. Luomu säädökset kotimaisen hunajan osalta ovat suoraan sanoen naurettavat pitäen sisällään lähinnä luomusokerin käytön talviruokinnassa. Kesällä ei yksikään näistä talvimehiläisistä kuitenkaan ole elossa mettä keräämässä mutta onpahan luomua vaikka mesi kerättäisiin samoista paikoista kuin ei luomu.

 • Olen lukenut, että sopivaa c-vitamiini annosta voi etsiä niin, että esim. aloittaa pienistä määristä ja käy siitä lisäämään annosta, ja sitten kun vatsa menee sekaisin niin pienentää vähän, jolloin c-vitamiinin annos on sopiva. Nimeä en nyt muista, mutta joku Nobel-palkittu tiedemies puhui, että ihmisen päivittäinen c-vitamiinin tarve päivässä vaihtelee 4 ja 12 gramman välissä.

 • Hyviä kommentteja! Kiitos niistä.

  Munajahunaja-> Juuri näin! Ehdottomasti kannattaa suosia kotimaista hunajaa, koska se on laadultaan niin loistavaa.

  Tämä suosittelemani tuote on kuitenkin hieman erilainen ja en vastaavaan ole vielä Suomessa törmännyt. Jos laadukasta kotimaista propolishunajaa olisi tarjolla, niin toki suosittelisin mieluummin sitä…

  Eli jos puhutaan pelkästään hunajasta, niin suosin ja suosittelen ainoastaan kotimaista hunajaa. Tämä jenkkiläinen propolishunaja on sitten kokonaan ihan eri tuote.

  Nimetön-> Samanlaiseen juttuun olen myös minä törmännyt. Tosin jos nautit tuota C-vitamiinia ”luonnollisista lähteistä” kuten esimerkiksi camu camu marjoista, niin vatsaa on vaikea saada sekaisin. Mainitsemasi ohje toimii siis vain synteettisten C-vitamiinivalmisteiden kanssa, joiden käyttöä en suosittele.

  Tuo Nobel palkittu tiedemies on Linus Pauling, joka nosti C-vitamiinin sille kuuluvalle jalustalle.

 • Terve Jarkko

  Ei liittyne mitenkään aiheeseen, mutta ravitsemukseen sitäkin enemmän: 70 % maailmalla myydystä ekstraneitsytoliiviöljystä on laimennettu muilla öljyillä ja tehoaineilla.

  Kalifornian Davisin yliopistossa suoritetuissa aitoustesteissä vuonna 2011 havaittiin 124:stä Kaliforniassa myytävien tavallisten oliiviöljyjen näytteistä, että 2/3 ei ollut neitsytöljyä ja moniin oli lisätty muita öljyjä, kuten GMO soijaa ja GMO rapsia.

  Viime vuonna tunnettu espanjalainen ekstraneitsytoliiviöljyn tuottaja kärähti ja kaksi omistajaa joutui vankilaan myytyään ekstraneitsytoliiviöljynä sekoitusta, jossa oli 73 % auringonkukkaöljyä.

  Joitain vinkkejä aidon ekstraneitsytoliiviöljyn tunnistamiseen:
  – maksaa yli 10€ litralta
  – etiketissä kansainvälisen oliiviöljyneuvoston (IOC) sinetti ja sadonkorjuupäivä
  – ekstraneitsytoliiviöljy jähmettyy kylmänä

  Lähde: http://www.draxe.com/fake-olive-oil/

 • Hei! Onko perusmarketin kurkumat ja muut mausteet hyviä vai kannattaisiko nekin ostaa jostain muualta?

 • Hei Mepa,

  Perusmarketeista voi nykyään löytää ihan asiallisia luomumausteita ja ne ovat minun mielestäni yleisellä tasolla hyviä valintoja.

 • Hei,

  Suosittelit Jarkko iHerb vinkeissäsi Pure Planet, Amla-C Plus -C-vitamiinijauhetta, osaatko sanoa onko sama tuote kapselimuotona yhtä laadukasta ja toimivaa?

 • Heippa Jarkko! Haluaisin kysyä yhdestä mieltäni askarruttavasta asiasta.. nimittäin… mulla on jatkuvia virtsatieinfektioita ja syytä en yksinkertaisesti keksi. Myös joka aamu herätessäni tunnen kurkkukipua. vessassa täytyy juosta yhtenään (ilman tulehduksiakin) ja muutenkin kun sairaatun niin tulee se voimakkaasti päälle. Ruokavalioni on kunnossa kaikinpuolin ja vitamiineja ja viherjaiheita syön säännöllisesti.Voisiko kaikki tämä johtuakkin homeesta kodissani? mikä olisi paras ja luotettavin selvitys ”mitttari” homeelle? kosteusmittari lienee epätarkka. kylpyhuoneessamme näkyy seinässä hieman mustia pilkkuja jotka voisivat mahdollisesti olla hometta. Epäilen sitä kuitenkin olevan muuallakin..

 • Hei,
  Osaatko sanoa voiko tuoretta kurkumaa pakastaa? Löysin L****stä luomu tuore kurkumaa ja paketissa oli kuutisen mukulaa. Meneekö se äkkiä huonoksi ja missä kannattaisi säilyttää että pysyy hyvänä?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista