Hyviä kysymyksiä

Kumpi kannattaa valita? Luomulaatuinen maitotuote, joka on pastöroitu vai ei luomulaatuinen vaihtoehto, jota ei ole pastöroitu tai homogenoitu?

Itse valitsisin kyseisistä vaihtoehdoista ehdottomasti tuon raakamaitotuotteen. Homogenointi on todella huono juttu, kuten myös pastörointi. Kyseiset käsittelymenetelmät tuhoavat merkittävän osan hyödyllisistä ravintoaineista ja tekee maidosta ihmiselle huonosti sopivaa tai sopimatonta ravintoa.

En ole vielä törmännyt yhteenkään maitoallergiasta kärsivään ihmiseen, joka olisi saanut oireita aidosta raakamaidosta ja siitä valmistetuista tuotteista.

Voiko keliaakikko juoda olutta?

Tämä on erinomainen kysymys, johon ei ole olemassa selkeää vastausta.

1. Monessa maassa olut ei ole keliaakikkojen kiellettyjen aineiden listalla. Suomessa taas keliaakikkoja suositellaan välttämään olutta. Virallinen suositus on, että keliaakikko voi nauttia korkeintaan 0,66 l (2 pientä) /vrk sellaisia olutmerkkejä, joiden gluteenipitoisuus on alle 2 mg/100g.

2. Gluteiini, ohrasta puhuttaessa käytetään myös nimeä hordeiini, hajoaa oluen valmistusprosessissa täydellisesti. Ainakaan suomalaisista oluista ei kyseistä valkuaista löydy. Tosin ei ole sataprosenttista varmuutta siitä, etteikö löydy jotain kyseisen valkuaisen hajoamistuotetta, jolla olisi vähän samaa vaikutusta.

3. Esimerkiksi Ruotsissa on lääkärien yleinen linjaveto se, että keliaakikko voi juoda tavallista olutta ilman oireiden pelkoa. Kehotan kuitenkin varovaisuuteen ja etenkin itsensä kuuntelemiseen. Ja kannattaa muistaa sekin, että se olut ei ole mikään terveystuote…

Miten pähkinät tulee säilyttää?

Viileässä, pimeässä ja kuivassa paikassa. Jääkaappi ei sovellu pähkinöiden säilyttämiseen, koska siellä on niin kosteaa. Voit säilyttää ostamiasi pähkinöitä ihan tavallisessa ruokakaapissa noin kuukauden, mutta pidempää säilytysaikaa varten laita pähkinät pakastimeen. Pähkinät ovat todella maukkaita myös pakkaskylmänä.

Osta pähkinät aina liikkeestä, jossa ne säilytetään oikein!

Monet luomusiemenet tulee Kiinasta. Uskaltaako näitä syödä?

Kyllä uskaltaa. Tullilaboratorio tutkii merkittävän osan luomueristä, mikä tulee EU:n ulkopuolelta. Eli melko luottavaisin mielin niitä voi syödä.

               

3 KommenttiaKommentoi

  • Hei Jani,

    Kun maito homogenoidaan, niin se muuttuu fysiologisesti sekä kemiallisesti. Maitoa alettiin homogenoida noin 40 vuotta sitten. Heti tämän jälkeen ovat monet selittämättömät sairaudet (vatsavaivat, ihottumat ja laktoosi-intoleranssi) lisääntyneet dramaattisella tavalla.

    Pastörointi tappaa maidosta kaikki bakteerit. Myös ne ihmisille hyödylliset bakteerit…

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista