Ihastu sieniin

On mahtavaa huomata kuinka lääkinnällisten sienten suosio jatkaa kasvuaan yhä kiihtyvällä tahdilla. Saan nykyään viikoittain monia kysymyksiä lääkinnällisiin sieniin liittyen. Monet kysymyksistä liittyvät pakuriin, mutta viime kuukausina on ollut havaittavissa selvä trendi sen suhteen, että myös muut lääkinnälliset sienet näyttää kiinnostavan enemmän ja enemmän.

Käyn seuraavaksi läpi ne lääkinnällisiin sieniin liittyvät kysymykset, joita minulta kysytään useimmin.

Mitä lääkinnällisiä sieniä kannattaa käyttää?
Liikkeelle kannattaa lähteä pakurista, joka on ehkäpä se luontomme tehokkain juttu immuniteetin parantamista ajatellen. Pakurista on puhuttu viimeisen vuoden aikana runsaasti eri medioissa. Tästä saamme kiittää paljon Jaakko Halmetojaa, joka on tehnyt pakurin suhteen uskomattoman upeaa työtä. Suosittelen jokaista lukemaan Jaakon kirjoittaman pakuri-kirjan jo ihan yleissivistyksen vuoksi. Voit tilata kirjan esimerkiksi täältä.

Pakurin rinnalle nostaisin Reishin, joka on ainakin itselleni se yksi upeimmista löydöistä, jonka olen ruokamaailman puolelta tehnyt. Yli 2000-vuotta vanhassa kiinalaiseen lääketieteeseen perehtyvässä tekstissä luokiteltiin 365 erilaista ”lääkettä”. Ykköseksi nimettiin Reishi, jota tuossa opuksessa kutsutaan Jumalten yrtiksi. Reishillä onkin todella vahva asema perinteisessä kiinalaisessa lääketieteessä.

Reishin terveysvaikutuksista puhuttaessa haluan nostaa aina esiin stressinhallinnan, jonka suhteen Reishi toimii monilla jopa hämmästyttävällä tavalla. Tietysti reishistä on mainittava myös sen kyky ehkäistä ja jopa parantaa syöpää. Lisäksi se mm. edistää sydämen, maksan ja verisuonten terveyttä.

Pakurin ja Reishin lisäksi myös Cordyceps, Lion’s Mane ja siitakesienet ovat niitä sieniä, joihin jokaisen kannattaa tutustua. Toki tarjolla on myös paljon muitakin vaihtoehtoja, mutta tällä viisikolla pääsee jo pitkälle.

Kuinka paljon lääkinnällisiä sieniä voi käyttää
Useimmat lääkinnälliset sienet luokitellaan rohdoksiksi, joita voi käyttää suuriakin määriä päivittäin ilman haittavaikutuksia. Tietysti mitään ei voi yleistää liikaa. Vaikka negatiiviset sivuvaikutukset ovatkin äärimmäisen harvinaisia, niin joillekin niitä voi tulla. Jos jotain yleisohjeita on pakko antaa, niin kannattaa lähteä liikkeelle kohtalaisen pienistä määristä ja noudattaa vaikka sienituotteiden valmistajan ohjeita. Myöhemmin jokainen voi sitten omien tuntemuksien perusteella halutessaan nostaa annostuksia isommiksi.

Sanomattakin on selvää, että sienille allergisten tulee olla tarkkana. Kannattaa kiinnittää myös erityishuomiota siihen jos käytätä jotain lääkkeitä. Esimerkiksi pakuria ei kannata nauttia jos syö antibiootteja.

Lääkinnällisten sienten nauttimisen yhteydessä kannattaa ottaa C-vitamiinia, koska se esimerkiksi parantaa beetaglukaaneiden imeytymistä.

”Lääkinnällisten sienten luotettavuus?”
Viimeisen kymmenen vuoden aikana lääkinnällisistä sienistä on tehty pelkästään Aasiassa yli 100 000 tutkimusta! Eli tässä ei ole kysymys mistään ohimenevästä muotivillityksestä tai huuhaajutusta. Itse olen varma siitä, että sienet näyttelevät tulevaisuudessa yhä merkittävämpää roolia syöpien ja monien muiden sairauksien hoidossa.

Mitä tuotteita suosittelet lääkinnällisten sienten osalta?
Four Sigma Foods – Tällä hetkellä ehdoton suosikkibrändini. Four Sigma Foodsin Instant juomajauheet ovat mielestäni ehkäpä se paras tapa tutustua eri sieniin, koska nämä jauheet ovat toimivia, erinomaisen makuisia ja lisäksi varsin helppokäyttöisiä. Näitä antaa myös mielellään lahjaksi, koska pakkauksien ulkoasuun on panostettu.

Mushroom Science – on yritys, jota ajattelen erittäin lämpimin ajatuksin. Tämä johtuu siitä, että juuri heidän tuotteidensa myötä ymmärsin aikoinaan lääkinnällisten sienten voiman.

Paul Stamets (Fungi Perfecti) – on mies, joka on omistanut elämänsä sienille. Stametsin tuotteet jakavat aika vahvasti mielipiteitä, mutta ainakin itse pidän niistä varsin paljon. Etenkin Stametsin sienisekoitukset ansaitsevat erityismaininnan. Esimerkiksi tämä sieniuute on mielestäni yksi parhaimmista sienituotteista mitä markkinoilla on.

Eclectic Institute – on tuonut markkinoille muutamia varsin mielenkiintoisia sienivalmisteita. Näistä voi mainita vaikka tämän Immune Espresson, joka sisältää reishiä, koppelokääpää ja osterivinokasta. Itse tykkään sekoittaa tätä pari teelusikallista pakuriteen joukkoon ja saatan lorauttaa sekaan myös tilkan kermaa. Lopputuloksena on todella herkullinen kahvin makuinen juoma, jonka terveyttä edistävät vaikutukset ovat huimat! Eclectic Institute on tullut monille tutuksi laadukkaista tinktuuroista ja samaa laatua voi odottaa saavansa myös sienivalmisteiden osalta.

Näiden lisäksi markkinoilla on muitakin laadukkaita sienituotteita. Näistä mainittakoon vaikka Puhdistamon Pakurikääpäuute. Myös pikasienet vaikuttaa varsin mielenkiintoisilta, mutta niitä en ole vielä päässyt testaamaan.

Edit 3.6.2013. Nyt on pikasienet testattu.

27 KommenttiaKommentoi

 • Hei Luukas,

  Tuo kyseinen maca on hyvä valinta. Myös Olivian saksanpähkinät olivat erinomaisia kun niitä viimeksi maistoin. Olivian cashew on ok, mutta itse tykkään enemmän esimerkiksi Big Tree Farmsin cashew-pähkinöistä.

 • Terve!

  Maca-kysymyksestä tulikin mieleeni, että mitä olet mieltä gelatinoidusta macasta. Olen kuullut, että se sopii perus-macaa paremmin ruuansulatusvaivoista kärsiville (itsekin kuulun joukkoon). Siinähän tärkkelys on poistettu itse tuotteesta.

  Uskotko sen olevan yhtä tehokas kuin gelatinoimattoman?

  Kiitos vastauksesta!

 • Moi Toni,

  Itselläni ei ole kokemusta gelatinoidusta macasta, mutta olen kuullut siitä paljon hyvää. Monet väittävät ”tehokkaammaksi” kuin sitä tavallista macaa…

  Oletko muuten koittanut HealthForcen MacaForcea? Tuo on kanssa kokeilemisen arvoinen tuote jos se tavallinen maca aiheuttaa ongelmia.

 • Moro,

  Sain kaverilta joskus about, vuosi sitten hänen itse keräämäänsä ja jauhamaansa pakurijauhetta. Silloin en asiasta mitään tiennyt ja jauhekin jäi kaappiin pölyttymään. Nyt pakurista luettuani havahduin, että minullahan on edelleen täysi purkillinen jauhetta kaapissa.

  Voinko vielä käyttää jauhetta vai onko se mennyt tuossa vuodessa jo jotenkin pilalle? Eikös tuo jauhe pidä vain laittaa kattilaan, jossa on vettä ja keittää n. puoli tuntia?

 • Hei Teemu,

  Varmasti on tuo jauhe kunnossa jos se vain on kuivattu kunnolla.

  Itse lisään pakurijauhetta reilun ruokalusikallisen aina litraa vettä kohti. Sen jälkeen keitän vähintään tunnin, mutta useimmiten ainakin 3 tuntia. Kattilaan voi lisätä vettä sitä mukaan kun sitä sieltä haihtuu.

  Pakuria voi keittää niin monta kertaa kunnes siitä ei sitten irtoa enää väriä…

 • No vielä, eli miten toimit noiden pähkinöiden suhteen? Liotatko ne ennen syömistä? Miten tämä liottaminen tulisi tehdä? Vissiin merisuola vedessä, muutamia tunteja. Entä voiko ne liottaa kaikki (500g) kerralla vai pitääkö ne liottaa aina erikseen? Lähinnä mietin, että jos liotan kaikki 500g kerralla, niin voiko ne laittaa takaisin purkkiin vai pilaantuvatko ne.

  Miten muuten säilytät pähkinät? Tähän asti olen säilyttänyt ne lasipurkissa jääkaapin alimmassa lokerossa.

 • Pähkinöitä on tosiaan järkevää liottaa ennen syömistä. Tarvittava liotusaika riippuu pähkinästä. Cashew ei tarvitse kuin 2-3 tuntia kun taas esimerkiksi macadamia-pähkinöitä on hyvä liottaa 7 tuntia. Itse tosin harvemmin jaksan kytätä näitä liotusaikoja sen tarkemmin vaan annan liota sen yön yli.

  Tässä on enemmän juttua liotuksesta:
  http://www.wikihow.com/Soak-Nuts

  Itse säilytän pähkinöitä monesti ihan huoneenlämmössä jos säilytysaika on alle kuukauden. Jos ostan suuremman pähkinäsatsin kerralla, niin tällöin pakastan osan pähkinöistä. Pakastamisessa ne säilyvät pidempääkin pilaantumatta.

 • Moi

  Ei sovi myöskään unohtaa muita omien metsien ”tuotteita”
  Jos viitsii vähän nähdä vaivaa, niin esim, taulakääpää löytyy
  todella helposti..

 • Ehdottomasti juuri näin Mika! Nyt ”kantavien hankien” aikaan kannattaa suunnata ainakin joku hiihtoretki metsään ja koittaa löytää pakuria tai esimerkiksi taulakääpää. Monella tapaa todella palkitsevaa puuhaa!

 • hei, sori offtopic, mutta uskon että sinulla voisi olla jotain kokemusta asiasta.

  Eli oletko koittanut tilata Iherbistä paketteja jotka menee reippaasti yli tuon ~40$ rajan? Eli kuinka homma toimii tullin kanssa käytännössä ja paljonko tulee lisäkustannuksia suunnilleen jos paketin hinta olisi vaikka valmiiksi joku 70$?

 • Moro Jarkko, sellaista kysyisin, että mitä mieltä olet akryyliamidi – nimisestä aineesta, mitä ainakin tietääkseni on esim. sipseissä ja ranskalaisissa. Syöpää aiheuttava aine kyseessä, kaikki kyseistä ainetta sisältävät ruuat boikottiin vai tarvitseeko pelätä?

 • Offis-> Tuosta on ihmisillä vaihtelevia kokemuksia. Pääsääntöisesti tuo touhu menee varsin kivuttomasti. Kannattaa lukea kokemuksia aiheesta täältä: http://www.raikasweb.com/iherb-ja-arvonlisavero

  Sami-> En näkisi akryyliamidin suhteen syytä mihinkään suureen paniikkiin. Sipseissä ja ranskalaissa on epäterveellisempiäkin juttuja kuin tuo…

 • Mitä epäterveellisempää näät sipseissä ja ranskalaisissa? Kohtuudella kun syö niin ei pitäisi olla ongelmaa hiilarien suuren määrän kanssa, rypsiöljyssä tai auringonkukkaöljyssä (tai muussa kasviöljyssä) tehdyissä sipseissä ei pitäisi olla transrasvaa. Ja nykyäänhän on vielä luomusipsejäkin.

 • Hei Sami,

  Olet oikeassa. Kovetettuja rasvoja ei juurikaan enää nykyisin käytetä sipsien valmistuksessa. Itse näkisin sipsien keskeiseksi ongelmaksi ”epävakaiden” kasvisöljyjen käytön. Öljyjen kuumennus ja sitten pitkät säilytysajat kauppojen hyllyillä ei kuulosta kovin hyvältä.

  Mutta jos tosiaan sipsejä syö hyvin kohtuudella, niin ei tällä asialla kannata stressata…

  Parhaat sipsit saa kun valmistaa ne alusta loppuun itse.

 • Kiitos vastauksesta! 😀 Mitenköhän jos teollisuus käyttäisi tai itse valmistaessa käyttäisi kookosrasvaa, mitenköhän se vaikuttaa tuohon akryyliamidi – aineen syntymiseen?

 • Kookosrasva on tosiaan se paras vaihtoehto tätäkin juttua silmälläpitäen! Siitä en osaa sanoa mitään, että vaikuttaako kookosrasvan käyttö jotenkin akryyliamidin syntymiseen eri tavoin kuin vaikka auringonkukkaöljyn käyttö…

 • Äskeisen viestin toisessa kappaleessa tarkoitin juuri tuota kyseistä New Chapterin tuotetta (noita myydään eri kokoisissa satseissa niin sillä ei tietenkään ole mitään väliä)

 • New Chapterin tuotteita en ole vähään aikaan suositellut: http://www.raikasweb.com/new-chapterin-kohtalo

  Silloin kun kyseistä kalaöljyä vielä käytin, niin en tuohon härskiintymiseen törmännyt.

  Itse tykkään syödä nykyään krilliöljyä. Keskeiset hyödyt kalaöljyyn nähden ovat:
  1. Krilliöljyn rasvahapot ovat elimistössä kalaöljyn rasvahappoja paremmin hyödynnettävissä.
  2. Sisältää astaksantiinia, joka estää rasvahappoja härskiintymästä. Tosin monet testaamistani krilliöljyistä ovat olleet pilallisia (härskiintyneitä)…
  3. Sisältää vähemmän ympäristömyrkkyjä kuin kalaöljy.
  4. Krilliöljyn käyttö ei rasita ehtyviä kalakantoja.

  Krilliöljyn suhteen voin suositella tätä Mercolan krilliöljyä. Parasta mihin olen tähän mennessä törmännyt. http://www.iherb.com/Dr-Mercola-Krill-Oil-60-Licaps-Capsules/39998

 • Kiitos vinkeistä. Mites tuon suosittelemasi krilliöljyn kanssa, oletko saanut härskiintynyttä tuotetta tai kuullut muilta sellaista? Ei meinaan tekis mieli tuhlata rahoja sellaisiin tuotteisiin…

 • Olen törmännyt krilliöljyn osalta monesti pilaantuneisiin tuotteisiin. Tuo Mercolan krilliöljy on ainakin tähän mennessä ollut aina laadukasta.

 • Kuinka suuria määriä syöt muuten tuota krilliöljyä? Tuossa suosittelemassasi Mercolan krilliöljy pakkauksessa suositus on 2 kapselia päivässä, riittääköhän se mihinkään? Mikä olisi sopiva määrä? Imeytyykö krilliöljy paremmin jos nuo kapselit pureskelee ja/tai ottaa yhdessä kookosöljyn kanssa?

 • Itse otan normaalisti kahdesta viiteen kapseliin päivässä. Tuo 2 kapselia on vain tuollainen yleisohje.

  Joidenkin näkemyksien mukaan krilliöljy imeytyy paremmin jos sen nauttii kookosöljyn kanssa. Kapselit nielisin kokonaisena.

  • Pakuria voi keittää korkeassakin lämpötilassa. Itselläni on tapana keittää ekaksi kunnolla kiehuvassa vedessä tunnin verran ja sitten tunnin tai pari hiljemmalla lämmöllä. Ja tietysti vettä kannattaa lisätä sitä mukaa kun sitä keitettäessä haihtuu.

 • Hei!
  Tilasin noita dr mercolan krilliöljykapseleita ja aattelin että onpa hyvänlaatusia ku ei mitään tuoksuja tullu purkista. Sit tuli mieleen että rikon kapselin ja hyi hirvitys mikä haju lemahti ilmoille! :( Eli taitaa olla mercolan kikka piilottaa pilaantunut oljy niin tiiviisiin kapseleihin ettei haju tuu läpi!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista