Ihmeellinen kurkuma

Kurkumaan ja sen terveysvaikutuksiin liittyvään uutisointiin ja uusiin tutkimuksiin törmää lähes viikoittain. Eikä ihme, sillä kurkumasta paljastuu jatkuvasti uutta mielenkiintoista tietoa siitä, kuinka monipuolisesti kurkuma ja erityisesti sen sisältämä kurkumiini voi edistää hyvinvointiamme.

Nykytietämyksen valossa kurkuman voidaankin sanoa olevan todellinen ihmerohto. Jos jokin lääkefirma voisi patentoida kurkuman, niin kurkumaa käytettäisiin jo tällä hetkellä aivan varmasti lukuisten eri sairauksien hoidossa.

 • Ehkäisee syöpää – Ehdottomasti se eniten huomiota saanut ja ehkäpä se mielenkiintoisin ominaisuus kurkumaan liittyen. Lukuisat tutkimukset kertovat kurkuman sisältämän kurkumiinin ja sen muiden vaikuttavien aineiden omaavan hämmästyttävän tehokkaita ja monipuolisia ominaisuuksia syövän ehkäisyä ja hoitoa ajatellen. Ei olekaan ihme, että esimerkiksi suolistosyöpä on harvinaista niissä maissa, missä ihmiset käyttävät runsaasti kurkumaa.
 • Nujertaa tulehduksen – Matala-asteinen tulehdus on yksi nykyajan suurimmista terveysvitsauksista, joka on syytekijänä monissa pitkäaikaisissa sairauksissa. Kurkuman säännöllinen käyttö on ehdottomasti yksi helpoimmista ja tehokkaimmista aseista taistelussa tulehdusta vastaan. Tästä on runsaasti tutkimusnäyttöä.
 • Ehkäisee Alzheimerin tautia – Tutkimuksissa on havaittu, että kurkuman sisältämä kurkumiini voi monin eri tavoin pysäyttää Alzheimerin taudin kehityksen.
 • Auttaa masennukseen – Perinteisessä kiinalaisessa lääketieteessä kurkumaa on käytetty masennuksen hoitoon jo vuosisatoja. Eikä syyttä, sillä uusimpien tutkimusten mukaan kurkumalla on mielialaa kohentavia vaikutuksia.
 • Voi auttaa hankaliin bakteeri- ja virustauteihinKoeputki- ja eläinkokeissa kurkuman on havaittu omaavan potentiaalia erilaisia bakteeri- ja virusperäisten tautien hoitoon. Itse pidänkin reiluja päivittäisiä kurkuma-annoksia todella tärkeänä tukihoitona esimerkiksi jokaiselle mykoplasmapotilaalle.
 • Paljon muuta – Kurkumasta voi olla apua myös mm. sydänterveyteen, moniin ihosairauksiin, niveltulehdukseen, aivojen hyvinvointiin, maksan kuntoon ja erilaisiin suolistovaivoihin.

Itse nostaisinkin kurkuman säännöllisen käytön yhdeksi merkittävimmäksi ja helpoimmaksi terveysteoksi, jonka voit itsellesi suoda. Kaiken lisäksi rahallinen investointi on hyvin pieni, sillä esimerkiksi kurkumajauhe ei paljoa maksa.

Miten kurkumaa kannattaa käyttää?

kurkuma1

Tämä on hyvin yleinen kysymys, johon kurkuman suhteen törmää. Jo sillä pääsee hyvin pitkälle, että käyttää reiluhkosti jotain laadukasta kurkumajauhetta tai kurkumaa sisältävää currya säännöllisesti ruoan laitossa. Curry on sikäli hyvä kurkuman lähde, että se sisältää kurkuman lisäksi monia muita mausteita, jotka voivat vahvistaa kurkuman vaikutuksia. Tärkeintä on muistaa nauttia kurkuman kanssa aina ripaus mustapippuria, koska tutkimusten mukaan mustapippurin sisältämä piperiini moninkertaistaa kurkumiinin imeytymisen. Pelkkää kurkumaa syömällä kurkumiinin hyötyosuus jää varsin mitättömäksi, eikä sen nauttiminen sellaisenaan ole kovin järkevää terveysvaikutuksia ajatellen.

Jos haluat maksimoida kurkuman suomat terveyshyödyt, niin suosittelen sinua käyttämään lisäksi myös jotain kurkumauutetta. Jo nyt erilaisia kurkumauutekapseleita on saatavilla melko kivasti, mutta veikkaan, että 3-5 vuoden päästä näitä tuotteita löytyy jo ihan perusmarkettien hyllyiltä.

Olen tutustunut eri valmistajien kurkumauutteisiin ja tästä kertyneen tietämyksen valossa voin suositella sinulle Gaia Herbsin kurkumauutekapseleita. Gaia Herbs on rohdosvalmisteiden osalta yksi arvostetuimmista tuotemerkeistä, eikä nämä heidän kurkumakapselinsa tee asian suhteen poikkeusta. Kyseisessä tuotteessa on mietitty kaikki yksityiskohdat kuntoon ja lopputuloksena on ehkäpä se markkinoiden laadukkain kurkumatuote terveyden edistämistä ja ylläpitämistä ajatellen. Näitä kapseleita syödessä ei tarvitse huolehtia pippurin popsimisesta, koska Gaia Herbsin kurkumauutekapselit sisältävät myös mustapippuria.

Itse käytän kurkumajauheen, curryn ja kurkumauutteen lisäksi myös tuoretta kurkumaa, jota saa nykyään monista luontaistuotekaupoista, jotka myyvät tuoretuotteita. Myös suurimmista marketeista tuoretta kurkumaa voi löytää.

Kuinka paljon kurkumaa tulisi sitten käyttää? Itse käytän kurkumajauhetta tai currya päivittäin keskimäärin noin 1-2 tl. Lisäksi syön joka päivä pari Gaia Herbsin kurkumauutekapselia  ja saatavuuden mukaan myös hieman tuoretta kurkumaa. Jos haluaa käyttää kurkumaa jonkun sairauden hoidossa, niin tällöin kannattaa harkita isompia annostuksia.

Jos et vielä käytä säännöllisesti kurkumaa, niin aloita sen käyttö ihmeessä jo tänään! Kyseessä on ehdottomasti yksi hämmästyttävimmistä ja tehokkaimmista yksittäisistä asioista, jonka avulla voit parantaa omaa hyvinvointia.

39 KommenttiaKommentoi

 • Hei Sienitukka,

  Hyvä kysymys! Kurkuman kuumennus ei laimenna sen ”tehoa”. Itse asiassa tilanne on tutkimusten mukaan päinvastainen. Jos haluat optimoida kurkumajauheen, curryn tai tuoreen kurkuman terveyshyödyt, niin se kannattaa kevyesti kuullottaa vaikka voissa ennen nauttimista. Tietysti ruoanlaiton yhteydessä tämä kuumennus tapahtuu automaattisesti, joten sitä ei tarvitse erikseen sen enempää miettiä.

  Mainitsen tässä yhteydessä myös sen, että jos käyttää kurkumauutetta, niin se on hyvä nauttia ruokailun yhteydessä, jotta tuo kurkumauutteen teho saadaan maksimoitua.

 • Edellistä kysymystä sivuten: David Wofle oli sanonut luennollaan, että sellaisenaan syötyjen kasvisten antidioksidanteista imeytyy n. 20%, soseutetuista vähän enemmän ja vielä runsasti enemmän, jos kasvikset kuumentaa. Mitä mieltä olet tästä? Vitamiineissä ainakin yleisesti ottaen tapahtuu hävikkiä kuumennuksen aikana.

 • Hei BoB,

  Jos ruvetaan etsimään tutkimustietoa asiaan liittyen, niin usein törmää tutkimuksiin, joissa on tutkittu tomaattia ja sen sisältämää lykopeenia. Kun puhutaan lykopeenin imeytymisestä, niin kuumennettua tomaattikastiketta syövillä koehenkilöillä on havaittu jopa kymmeniä prosentteja parempaa imeytymistä lykopeenin osalta verrattuna niihin, jotka söivät kuumentamatonta tomaattikastiketta.

  Samalla kun tuota tomaattia kuumennetaan, niin esimerkiksi C-vitamiinin suhteen koetaan hävikkiä. Eräässä tutkimuksessa tomaattikastiketta kuumennettiin 88 asteessa 2 minuuttia, 15 minuuttia ja 30 minuuttia. C-vitamiinipitoisuus pieneni 10, 15 ja 29 prosenttia riippuen kuumennusajasta.

  Eli mitä monipuolisemmin syöt, niin sitä parempi. On parempi syödä sekä kypsennettyä tomaattia, että myös käsittelemätöntä tomaattia, kuin että söisi vain jompaakumpaa…

 • onko santa maria kurkuma mauste ihan hyvä ja hyödyllinen? käytän sitä aika paljon joten saako siitä samat syöpää ym ehkäisevät vaikutukset?:)

  • Käytän vain orkaanista tumerikkia, siinä on vielä kurkuma tallella eikä ole muita epäpuhtauksia kuten lyijy.

 • Hei,

  Kotimme läheisyyteen ”kukkulan” päälle tuli pari vuotta sitten jonkin sortin puhelin- tai 3G-masto. Masto on siis jonkin verran taloamme korkeammalla ja etäisyys on reilu 200 metriä. Täytyyköhän tästä huolestua vai miten asiaan pitäisi suhtautua? Hieman pelottava aihe tämä langaton säteily. Sitä kun ei pääse mihinkään enää pakoon. Meillä on kotona langaton modeemi, mutta se on sijoitettu niin, että se on toisessa päässä taloa kuin makuuhuoneet tai olohuone. Pitäisiköhän se sammuttaa yöisin? Puhelinta pidän melkein aina laukussa ja suljen asetuksista mobiliidatan ja wifin. Usein puhelin on kokonaan myös lentotilassa. Toisaalta tämä kaikki tuntuu turhalta, koska koulussa on tietysti langaton netti nykyään (löytyy puhelimen mukaan jopa 4 lähiympäristöstä) ja kaikilla opiskelijoilla on puhelimessa 3G päällä.

  • Jonkin viimeaikaisen tutkimuksen mukaan säteilyä saa jopa vähemmän, jos se masto on lähellä. Itse mastosta tuleva säteily oli puhelinta vahingollisempaa muistaakseni vasta muutaman metrin päässä, mutta taas maston läheisyydestä johtuen puhelin tai muu mobiililaite käyttää pienempää lähetystehoa.

 • tytsykkä-> Veikkaan, että tuo Santa Marian kurkuma ajaa ihan asiansa.

  Skeptinen-> Vastaavat asiat askarruttaa monia. Mielestäni aiheeseen ei pidä yleisellä tasolla suhtautua olankohautuksella, kuten monesti tehdään. Eli kaikenlaista turhaa altistusta on varmasti syytä välttää. Liikaa asialla ei kuitenkaan kannata lähteä stressaamaan, sillä langattoman teknologian säteilyä on nykyisin kovin vaikea päästä karkuun, kuten itse totesit.

  Henrica Fagerlund-Sippoin on kirjoittanut aiheesta vieraskirjoituksen blogiini ja tuosta kirjoituksesta löytyy jotain hyviä vinkkejä: http://www.raikasweb.com/vieraskyna-langaton-vai-sateilematon-teknologia

 • Juu mut miten toi tullimaksu, se kait tulee heti jos ALV:n osuus ylittää 5€. Tai en mää tiä kertaa nyt vielä?

 • MunajaHunaja-> Arvonlisäveron minimikantoraja tavaran maahantuonnissa on 5 euroa. Eli jos tilaat iHerbistä vaikka kurkumaa ja D-vitamiinia, niin tilauksen kokonaissumma kannattaa pitää alle 35,7 eurossa (dollareissa noin 45 dollaria) jos haluat välttyä ylimääräisiltä veroilta.

 • Nimetön ja Vellu-> Näköjään tuo iHerbin toimituskulujen muutos on laajempi, mitä ensi alkuun ymmärsin. Selvitän nyt tilannetta ja laitan heti infoa, kun minulle nuo uudet toimituskulut selviää. Homma kuitenkin näyttää menevän niin, että mitä kevyempi tilaus, niin sitä edullisimmat toimituskulut…

 • Tilasin viime viikolla shampoon, hoitoaineen ja suihkugeelin ja paketin paino 1.5kg ja summa 20,26 euroa . Tänään sama tilaus maksaa 29,36 euroa

 • Tuosta 29,00 euron arvoisesta kosmetiikan paketista pitää vielä maksaa arvonlisäveroa 9,50?

 • Hei,
  Kiitos tästä upeasta blogistasi. En ole pitkään aikaan blogia lukenut, vaikka aiemmin seurasin tiiviisti, olen kai ollut liian terve, mutta nyt kun monen vuoden jälkeen sairastuin järkyttävään flunssaan (selkeästi stressistä johtuen) niin google toi blogiisi, hyviä hoitovinkkejä hakiessani. Tämä blogi on kyllä upea ja niin täynnä mielenkiintoista asiaa. Huikeaa työtä teet kirjoittaessasi tätä.

  Yhtä kysymystä tässä pohdin.. Olisiko sinulle vinkkejä miten lapsille saisi kaikkea näitä syötettyä? Ekaluokkalaiseni ei kyllä kurkumakapseleita niele, niinkuin ei kyllä mitään muitakaan kapseleita… Smoothieden joukkoon kyllä piilottelen kaikenlaista, mutta melko maltillinen pitää olla, sillä kaikki viherhiput kaivetaan sieltä pois (takana on se aika, kun kaikki meni mutisematta alas). Ruuan koostumusta tutkitaan tarkasti ja varotaan ettei mitään epämääräistä vaan mene suusta alas ;).
  Dr. Mercolan monivitamiineja olen sitten lapsille syöttänyt (pureskeltavia, hyvän makuisia) mutta sitten tavallaan on huono omatunto, että itse syön kaikenmaailman tinktuuroita, viherjauheita, merilevää jne. mutta lapset sitten ovat isolta osin ilman.
  Smoothietkaan eivät enää ole juuri suosiossa lapsillamme, vaan kaikki ainesosat haluttaisiin syödä erikseen, sellaisinaan… Mikä on tietysti tavallaan hyväkin, salaatti menee sellaisenaan isoinakin annoksina ja kasviksiakin monipuolisesti.
  Toisaalta lapset on kyllä melko terveinäkin olleet, ettei siinä ole ongelmaa. Isompi ei ole ollut 12 vuoteen sairaana (ikää nyt 14v.), mistä oon kyllä vähän ylpeäkin ;).

  Mutta nuorempaan vielä mennäkseni niin hän on tosiaan hyvin epäileväinen kaikessa mitä suuhunsa laittaa ja muutama päivä sitten kun annoin hänelle maitohappobakteereita (taas pureskeltavassa muodossa) niin hän mietiskeli hetken ja kysyi, että miten voit olla varma, ettet vahingossa anna minulle huumeita.
  Rauhoittelin sitten lasta, että kyllä äiti sen verran tarkka on, ettei ikimaailmassa sinulle vahingossa huumeita syöttelisi.
  Alkaa tuossa iässä nuo maailmat erilaiset vaarat pikku hiljaa valitettavasti rikkoa sitä lapsen idyllistä maailmaa, kun monet asiat mietityttävät… :(

 • Nimetön-> Kosmetiikkatuotteiden osalta ALV on 24% ja niitä voi tilata verottomasti 21 eurolla.

  Nyt alkaa tulemaan hieman selvyyttä näihin iHerbin uusiin toimituskuluihin. Puhun siis tässä yhteydessä ainoastaan International Airmail toimituksista.

  Ensiksi on pakko sanoa se, että olisi toivonut iHerbiltä etukäteen infoa näiden muutosten osalta. Nyt ne tuli ihan yllättäen ja tätä kautta aiheutti monille harmistusta.

  Se on toki ymmärrettävää, että he ovat olleet pakotettuja nostamaan toimituskuluja. Mutta käytännön muutoksen olisi voinut hoitaa hienovaraisemmin…

  Olen tässä nyt pyöritellyt uusia toimituskuluja ja yhteenvetona voi todeta seuraavaa:

  Saat toimituskuluista 50% alennuksen, kun tilauksen kokonaissumma ylittää 20 dollaria. Eli alle 20 dollarin tilauksia ei kannata tehdä.

  Painavien pakettien toimituskulut ovat nousseet melko selvästi. Etenkin jos tilauksen kokonaissumma alittaa 20 dollaria. Jos tilaat vaikka 2 saippuapulloa, jotka painavat 1,77 kiloa ja maksavat alle 20 dollaria, niin International Airmail toimitus maksaa suolaiset 17,8 dollaria. Eli melkoinen korotus tuohon vanhaan 4 dollariin. Jos taas nuo saippuat maksaisivat päälle 20 dollaria, niin tällöin toimituskulut puolittuu automaattisesti 8,9 dollariin.

  Hyvin kevyiden ja yli 20 dollaria maksavien tilauksien toimituskulut ovat jopa tippuneet entisestä. Jos tilaat esimerkiksi 3 purkkia Mercolan sinkkiä, niin toimituskulut ovat vain 2,22 dollaria entisen 4 dollarin sijaan.

  ”Normaalipainoisten” pakettien toimituskulut ovat nousseet aavistuksen entisestä. Jos tilaat vaikkapa tässä artikkelissa mainitun kurkumauutekapselipurkin ja lisäksi purkin Mercolan sinkkiä, niin toimituskulut ovat 4,45 dollaria entisen 4 dollarin sijaan.

  Plant Fusionin proteiinipurkki painaa 1,26 kiloa ja maksaa 35,62 dollaria. Toimituskulut tälle ovat 6,67 dollaria entisen 4 dollarin sijaan.

  Eli mielestäni nuo toimituskulujen uudistukset ovat loppujen lopuksi melko maltillisia, kunhan tilaa paketteja, jotka maksavat yli 20 dollaria. Eli iHerb on myös jatkossa hyvä paikka tehdä ostoksia.

 • Maikki-> Kiitos lämpimästä kommentista ja hyvästä kysymyksestä, jonka parissa varmasti monet vanhemmat painiskelevat.

  Mitään ei tietysti pidä lapselle väkisin syöttää. Varmasti usein juuri nuo lapsen maun mukaisesti tehdyt tuotteet on se toimivin vaihtoehto, oli kyse sitten D-vitamiinipillereistä tai vaikka kalaöljystä. Jos nuo ei lapsesta maistu hyvälle, niin varmaankaan harva lapsi niitä syö.

  Toki tuo ”piilottelu” on myös hyvä vaihtoehto. Esimerkiksi smoothien sekaan voi helposti piilottaa esimerkiksi jotain c-vitamiinipitoista marjajauhetta.

  En kävisi sinuna tällä asialla liikoja stressailemaan. Kun lapsen ruokavalio on hyvällä mallilla ja huolehtii perusjutuista kuten D-vitamiinilisästä tai riittävästä magnesiumin saannista, niin se useimmissa tapauksissa riittää.

  Toki jos lapsella on esimerkiksi jatkuvaa sairastelukierrettä, niin tällöin asiaa pitää tarkastella uudessa valossa.

 • Aiheesta poiketen.
  Käytän paljon siemeniä ja niiden liotus on ongelma. Usein ei ehdikkään käyttämään liotettuja siemeniä ja silloin ne menevät hukkaan. Onko ihan pöhköä, jos liotuksen jälkeen ne kuivaa? Tällöin olisi aina siemeniä valmiina käytettäväksi.

 • Kukkanen-> Ei tuo missään tapauksessa pöhköä ole, tosin vaivaa se hieman vaatii.

  Miisa-> 2 kapselia päivässä riittää normaaliin käyttöön ihan hyvin. Jos niitä käytetään esimerkiksi masennuksen hoitoon, niin tällöin voi miettiä isompia annostuksia.

  Molemmat linkittämäsi tuotteet ovat laadukkaita.

 • Olen jo vuosia käyttänyt kurkumaa ruoanlaittossa. Tilaan Iherbistä ison pussin ja laitan joka ikiseen ruokaa kurkumaa ja mustapippuria. Antaa myös ruoalle kivan värin.

 • merkikukka-> Mahtavaa kuulla tuo! Kurkuma sopii loistavasti mitä erilaisimpiin ruokiin, kunhan sen käytön oppii. Tuo sopivaa makua ja väriä. Terveysvaikutuksia unohtamatta…

  Make-> Viittaat ilmeisesti noin 4-vuotta vanhaan hesarin juttuun, jossa tutkittiin Suomeen tuotujen goji-marjojen torjunta-ainepitoisuuksia. Kyseisessä tutkimuksessa useimmat tutkitut goji-marjat ylittivät sallitut pitoisuudet. Näin muistelen. Tätä hesarin juttua ei mielestäni kannata kaivaa arkistosta esiin, sillä nykytilanne on luultavasti aika erilainen kuin 4-vuotta sitten.

  Itse ne juurikaan syö goji-marjoja. Joskus satunnaisesti tulee ostettua pussi tai pari, mutta muuten kyseinen marja häviää mielestäni kotimaisille marjoille monessa mielessä.

  Ja jos ostan goji-marjoja, niin pidän huolta siitä, että ne omaavat luomusertifikaatin. Jos luomumerkkiä ei löydy, niin en kyllä uskalla goji-marjoja syödä, enkä suosittele muillekaan.

  Tuo linkittämäsi tuote on varsin laadukas.

 • joo viittasin juurikin 4vuotta sitten kirjotettuihin tutkimuksiin. kiitos muuten, kun jaksat vastailla :)

 • Roope-> Kyseinen kurkuma on varmasti ihan laadukasta.

  Nainen 45v-> Itse en oikein tykkää käyttää superfood-termiä. Mitä superfood on? Tästä on eri tulkintoja ja käsityksiä. Itse lasken superruoaksi mm. kotimaiset marjat, laadukkaan lihan, muikut tai vaikka kananmunat.

  Varsinaiseen kysymykseesi on tosi vaikea vastata, koska siitepölyallergian suhteen herkkyys on hyvin yksilöllistä.

 • Kyllä vai ei – kurkuma? Menopausaaliseen esteogeenidominanssiin? Kun olen nettiä selatessani törmännyt siihen, että kurkuma olisi estrogeeninen – ja sitten taas täysin päinvastoin – olisi estrogeeniblokkaaja? Miten on, ehtisitkö valottaa minua? Minulla on pieni kytevä tulehdus kehossa, herkkä crp 1,7 – ollut viimeksi. Jalkaterissäni on kovasti särkyä, ja siihen myös tarvitsisin apua, ja ajattelin, että uskallanko kurkuman käytön aloittaa? Lääkitys on Liothyronin, siis kilpparin vajis. Ruokavalio maidoton, ja viljoista käytössä puhdas ruis ja hirssi ( kiinalaisen ruokavalioterapeutin mukaan, ja voin näillä hyvin ). Kiitos, jos ehdit vastata :)

  • Moi Hellu,

   Kurkuman käyttö vaikuttaa monella tavoin edullisesti hormonitasapainoon, joten jos hormonitasapainon suhteen on ongelmia, niin kurkuman käyttö on järkevää.

 • Olisiko näistä haittapuolista syytä mainita itse artikkelissa: USA:n terveysvirasto (NIH) pitää kurkumaa turvallisena, ellei käytä verenohennuslääkkeitä (esim. varfariini tai klopidogreeli) tai tulehduskipulääkkeitä (esim. ibuprofeeni, diklofenaakki tai naprokseeni). Kurkuma saattaa lisätä verenvuototaipumusta.

 • […] Lisää kattilaan joko kylmäpuristettua neitsytkookosöljyä tai voita. Lisää öljyn tai voin sekaan currya, kurkumaa, suolaa ja pippuria maun mukaan. Olen nyt jostain syystä ihastunut curryyn ja kurkumaan, joten olen alkanut lisäilemään niitä melkein joka ruokaan ja lisäilen varmaankin niin kauan, kunnes alan kyllästymään. Kurkumaa lisäilen sen terveysvakutuksien takia: […]

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista