Ilmanpuhdistimet

Ihminen käyttää tavallisesti vuorokaudessa litran verran ruokaa ja kaksi litraa vettä, mutta vähintään 15 000 litraa ilmaa. Tyypillisessä tapauksessa reilusti yli 90 prosenttia tästä ilmasta on sisäilmaa. Onkin sanomatta selvää, että sisäilman laatuun on syytä kiinnittää huomiota. Ilmanpuhdistimen hankinta on mielestäni yksi parhaista investoinneista, mitä voimme itsellemme tehdä. Koneellinen ilmanpuhdistus on usein enemmän kuin tarpeellista, vaikka asunnossasi ei olisikaan mitään varsinaista sisäilmaongelmaa. Toisaalta sisäilma on lähes poikkeuksetta ongelmallista, koska se on täynnä pölyä, mikrobeja ja erilaisia kaasumaisia aineita.

Itselläni on kokemusta kolmesta ilmanpuhdistimesta, joista tällä hetkellä minulla on käytössä Electrolux Oxygen Z9124 ja Airstatic SA5 nimiset laitteet. Electroluxin ilmanpuhdistin on tavallinen aktiivihiilisuodatin ja HEPA-suodatin kombo, mutta tuossa Airstaticin laitteessa on lisäksi myös UV-valo, fotokatalyyttinen hapetus ja ionisaattori. Electroluxin laite on ihan ok, mutta mielestäni tuo Airstaticin ilmanpuhdistin on ihan eri ulottuvuudessa. Etenkin ionisaattori on loistava juttu! Lisäksi Airstatic on mielestäni hinta/laatu-suhteeltaan ihan käsittämättömän edullinen.

Ilmanpuhdistimien suhteen minulla on pari vinkkiä, joiden avulla pystyt lisäämään ilmanpuhdistimien tehokkuutta jopa hyvin dramaattisesti:

1. Sijoita ilmanpuhdistin oikein. Sijoita ilmanpuhdistin sinne, missä vietät eniten aikaasi. Käytännössä tämä tarkoittaa olohuonetta ja makuuhuonetta. Ilmanpuhdistinta ei kannata pitää lattialla, vaan nosta se johonkin jalustalle noin 40-80 cm korkeuteen, jolloin sen toiminta on optimaalista. Tämä on tosin hieman laitekohtaista.

Jos olet paikantanut asunnostasi esimerkiksi homekasvuston, niin älä sijoita ilmanpuhdistinta missään tapauksessa lähelle tätä homeongelmaa. Suurena vaarana on se, että ilmanpuhdistin vain pöllyttää ja levittää mikrobeja laajemmalle alueelle. Homeesta puhuttaessa on aina hyvä muistaa se, että home ei ole vaarallista, mutta homeen tuottamat toksiinit ovat.

Syytä on myös muistaa se, että hieman ilmanpuhdistimesta riippuen, tehokas puhdistusalue on vain muutamia neliöitä. Eli jos sinulla on vaikka iso olohuone. niin sijoita puhdistin siihen osaan olohuonetta, jossa vietät eniten aikaa.

2. Teippaa HEPA-suodatin kiinni ilmanpuhdistimen runkoon. Tämän avulla puhdistus tehostuu jopa useita kymmeniä prosentteja. Jo pienen pienet aukot HEPA-suodattimen ja ilmanpuhdistimen rungon välillä vie laitteen tehosta merkittävän osan pois.

Jos epäilet sisäilmaongelmaa tai sinulla on kysyttävää sisäilmaongelmiin liittyvistä jutuista, niin voin suositella ottamaan yhteyttä Inspector Sec nimiseen yritykseen. Kyseessä on siis sama yritys, joka myy noita Airstatic-ilmanpuhdistimia. Olen nyt pari kertaa jutellut puhelimessa kyseisen yrityksen henkilökunnan kanssa ja en voi kuin ihmetellä sitä tiedon määrää, mitä heiltä saa. Kaikesta tekemisestä loistaa todellinen intohimo ja auttamisen halu. Muistan hyvin, kun soitin ensimmäistä kertaa tuonne Inspectoriin ja olisin hieman kysellyt näistä ilmanpuhdistimista. Puhelu venyi lopulta yli tunnin mittaiseksi ja sain niin paljon arvokasta tietoa liittyen sisäilmaan, että olin ihan myyty. Tuolla heidän kotisivuillaan on paljon mielenkiintoisia artikkeleita, joihin kannattaa tutustua…

16 KommenttiaKommentoi

 • Käsitykseni mukaan tuo aktiivihiilisuodatin (lähinnä vain poistaa hajuja) ei ole yhtä ratkaisevassa asemassa kuin tuo hepa, joten varmaankaan sen teippaaminen ei ole kovin oleellista.

  Tosin esimerkiksi Airstaticissa tuo aktiivihiilisuodatin on sijoitettu hepa-suodattimen perään, joten jos teippaat hepa-suodattimen, niin samalla tulee hoidetuksi myös aktiivihiilisuodattimen teippaus…

 • Pystyykö Airstaticin ionisaattorin halutessaan kytkemään pois? Minulla oli ionisoiva Elixair -ilmanpuhdistin jonkun aikaa, mutta en pystynyt oleskelemaan samassa tilassa sen kanssa.

 • Hei Kari,

  Tuossa Airstaticin ilmanpuhdistemessa voi kytkeä sekä ionisaattorin, että myös uv-lampun halutessaan pois päältä.

 • Morjensta!

  Monella terveyteen ja elämän laatuun keskittyvällä sivustolla olen törmännyt ilmanpuhdistimiin ja ionisaattoreihin. Terveellisen sisäilmaston lähtökohta on kuitenkin aina ilman vaihtuvuus, joka on lainsäädännölläkin varmistettu. Ionisaattorilla saadaan poistettua terveydelle haitalliset pienhiukkaset, mutta ilman vaihtuvuus pitää hiilidioksidipitoisuuden kurissa mikä on merkittävin asia puhuttaessa laadukkaasta sisäilmasta.

 • Olen kuullut että ionisaattorit päästävät ilmaan haitallista/myrkyllystä otsonia! Onko tätä ionisaattoria tutkittu otsonipäästöjen suhteen?

 • Virheellisellä mittaustekniikalla saa virheellisiä tuloksia. Jos haluaa mitata oikeasti näiden laitteiden puhdistustehoa, pitäisi mitata puhdistettavaa tilaa ennen laitteen käyttöä ja laitteen käytön jälkeen eikä suoraan laitteesta tulevaa ilmavirtaa. Kun mitataan partikkelimääriä suoraan laitteen poistoilmasta, sekoittuu tähän laitteesta tulevaan puhdistettuun ilmaan huomattava määrä sivuvirtauksia. Näin saatu mittaustulos ei siis kerro juuri mitään laitteen puhdustuskyvystä, koska vain osa mitatusta ilmasta on sitä, jota koneen sisältä tulee.

  Ei kannata uskoa kaikkea mitä netissä kirjoitetaan vaikka sivu olis rakennettu kuinka uskottavaksi tahansa.

 • Mittausten sijaan kannattaa sitten ilmeisesti uskoa pelkkiä todentamattomia mainosväitteitä? Ei tarvitse paljon verkkoa selailla, kun voi havaita ilmanpuhdistimen poistoilmamittauksen olevan varsin yleisesti käytetty ja hyväksytty tapa mitata ilmanpuhdistimen puhdistustehoa. Sanoisin, että huonolle ilmanpuhdistimelle on vaikea löytää hyviä tuloksia antavaa mittaustapaa. Kyllä ne huonot laitteet erottuvat samalla tavalla, vaikka suoritettaisiin huonekohtaisia mittauksia.

  Oma huomioni kiinnittyy siihen, ettei huonoja mittaustuloksia kyseenalaistavilla ole itsellään useinkaan tarjota minkäänlaista todellista tai edes vaihtoehtoista dataa laitteiden puhdistustehosta. Jos tässä ketjussa viitattu laite olisi oikeasti hyvä ilmanpuhdistin, olisi myyjällä esittää siitä todellisia puolueettomia mittaustuloksia. Näin asia ei kuitenkaan käsitykseni mukaan ole.

 • Ihminen ei käytä vuorokaudessa 15000 litraa ilmaa. Kulutus on lähemmäs 7000 litraa. Ihminen hengittää kerrallaan vain pari desilitraa kerrallaan sisään. Tämän voi jokainen testata kotonaan ja laskea Tästä oman ilman kulutuksen. Itse kulutan 5700litraa ilmaa keskimäärin. Rasituksessa ja liikunnassa toki paljon enempi.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista