Irti sokerista

Yksi nykyajan suurimmista ruokaan liittyvistä ongelmista on erilaiset mielihalut, jotka tyydytetään lähes poikkeuksetta huonoilla tai todella huonoilla valinnoilla. Olemme ihan oikeilla jäljillä kun yritämme tyydyttää näitä mielihalujamme, mutta emme kuitenkaan tee sitä oikein. Valitsemme kaupanhyllyltä karkki- tai sipsipussin sen sijaan, että kuuntelisimme ja miettisimme kehomme todellisia tarpeita. Harva tulee edes ajatelleeksi esimerkiksi jatkuvan sokerinhimon perimmäistä syytä. Ei kehomme huuda mitään Ässä Mix pussia vaan se todennäköisesti viestittää jostain muusta puutostilasta. Toki kyseessä voi olla myös laajamittaisemmasta sokeririippuvuudesta, johon voi löytää apua vaikka näillä ohjeilla (pdf-tiedosto).

Itse olin vuosia sitten kohtalaisen paha sokerinarkkari. Pääsin eroon sokeririippuvuudesta lähes huomaamatta sen jälkeen kun rupesin lisäämään ruokavaliooni hyviä rakennuspalikoita. Alkuvaiheessa etenkin itsetehtyä raakasuklaata tuli syötyä aivan tolkuttomia määriä. En edes oikeastaan ajatellut asiaa sen kummemmin kunnes yhden kauppareissun yhteydessä tajusin sen, että en ole ostanut karkkia, pormestarinpitkoa tai berliininmunkkeja moneen viikkoon eikä minun edes tehnyt niitä enää mieli. Olen kuullut monia vastaavanlaisia tarinoita siitä, kuinka hyviä vaihtoehtoja lisäämällä on ruokavaliosta jäänyt ne heikot lenkit kuin itsestään pois. Siis ilman mitään tuskallista luopumisen tunnetta tai muita vieroitusoireita. Suosittelen koittamaan!

Sienet ja D-vitamiini
Luin taannoin Paul Stametsin mielenkiintoisen artikkelin siitä, että kuinka voit sienten ja auringon avulla valmistaa omat D-vitamiinit:

1. Hanki jostain tuoreita syötäviksi kelpaavia sieniä ja viipaloi ne.
2. Vie sienet erittäin aurinkoiseen paikkaan klo 10-16 väliseksi ajaksi.
3. Peitä sienet illan tullen esimerkiksi jollain pahvilla.
4. Anna seuraavana päivänä sienille jälleen kunnon aurinkokylpy (klo 10-16).
5. Kuivaa sienet huolellisesti esimerkiksi vihanneskuivurissa ja säilö mieluiten lasipurkkeihin.
6. Kun käytät sieniä, niin liota niitä haluttu määrä vedessä noin tunnin ajan.
7. Käytä sieniä ruoanlaitossa haluamallasi tavalla.

Näillä ohjeilla sienissäsi voi olla 100 grammaa kohden jopa 1150 mikrogrammaa D-vitamiinia!

Lue alkuperäiset Stametsin artikkelit tästä: Osa 1 ja osa 2.

9 KommenttiaKommentoi

 • Oon taalla etela-amerikassa pureskellut jonkun verran sokeriruokoja, eli ei siis mitaan pussikamaa vaan ihan kokonaisia ruokoja, onko terveellista vai ihan samaa kamaa? Ainakin paikalliset kehuvat terveysvaikutuksilla…

 • Moi elharte,

  Sokeriruoko on terveystuote ainakin jos sitä verrataan johonkin tavalliseen yliprosessoituun valkosokeriin. Tai eihän niitä oikeastaan voi edes vertailla… Vähän sama kun jos ruvettaisiin vertailemaan kokiksen ja lähdeveden terveysvaikutuksia.

  Kannattaa lukea esimerkiksi tämä juttu: http://www.luomuruokatukku.fi/pdfpub/Sucanat.pdf

 • D-vitamiinista tuli mieleen seuraava asia: Kate Rhéaume-Bleue korostaa kirjassaan ”Vitamin K2 and the Calcium Paradox”, että D-vitamiinin kanssa tulisi aina saada myös K2-vitamiinia – ilman kyseistä vitamiinia D-vitamiinilla ja kalsiumilla voi olla haitallisia yhteisvaikutuksia. Tarkemmat perustelut löytyvät seuraavien linkkien takaa:

  http://www.amzn.to/nx4NbL (lukekaa esittelyteksti ja tutustukaa kirjan sisältöön klikkaamalla kuvan yläpuolelta ”Click to Look Inside”)
  http://www.youtube.com/watch?v=dNVK1QHegb4&feature=related (Katen haastattelu)

  Suosittelen ostamaan kyseisen kirjan.

  Lisäksi, kannattaa lukaista Juhana Harjun kirjoitukset K2-vitamiinista:
  http://ruohikolla.blogspot.fi/search/label/K2-vitamiini

 • Samanlaisia havaintoja olen tehnyt sokeriin liittyen: sokeriherkkuja ei tee erityisemmin mieli, kun syö muuten monipuolisesti ja pitää säännölliset ruoka-ajat. Irti sokerista -ohjelinkkisi ei toiminut enää, joten en päässyt katsomaan olitko päätynyt samoihin vinkkeihin kuin minäkin. :)

 • Hei! Olisiko sinulla mahdollisesti ohjeita muussa muodossa, kun linkki ei enää toimi? Olisi erittäin kiinnostavaa saada tietää, miten tästä tilasta voisi päästä eroon ilman pahoja vieroitusoireita ja uudelleenlankeamisen jatkuvaa riskiä! Olisin erittäin kiitollinen, jos voisit auttaa.

 • Mitä mieltä Jarkko olet agave siirapista? Olen lukenut siitä paljon enkä enää tiedä mihin uskoa.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista