Jenkeissä puhaltavat muutoksen tuulet

Casper lähetti minulle mielenkiintoisen Los Angeles Timesin artikkelin, jossa laaja joukko merkittäviä asiantuntijoita tyrmää ”viralliset uskomukset” liittyen rasvaisen ruoan haittoihin.

”Rasvat eivät ole mikään ongelma”, toteaa Harvardin ravitsemusyksikön puheenjohtaja Walter Willett.

Sen sijaan vallalla oleva hiilihydraattipitoinen ruokavalio saa Willettiltä täyslaidallisen.

”Jos amerikkalaiset vähentäisivät sokeripitoisten juomien, perunan, vaalean leivän, pastan, riisin ja makeiden välipalojen syöntiä, niin suurin osa diabeteksesta ja ylipainosta pyyhkiytyvät pois”

LA Timesin mukaan tämä on hämmentävää, sillä onhan meille vuosikausia uskoteltu, että rasva on se pahin ongelma.

”Rasvaa on pitkään pidetty suurimpana vihollisenamme, mutta nyt kasvava ja arvovaltainen joukko on alkanut osoittaa sormella hiilihydraatteja”, kertoo Edward Saltzman, joka toimii apulaisprofessorina Tuftsin yliopistossa.

Jenkit mässyttävät tällä hetkellä noin 250-300 grammaa hiilareita joka päivä. Nyt asiantuntijoiden mukaa pitäisi pyrkiä siihen, että tuo määrä ainakin puolitettaisiin. On tunnettu tosiasia, että hiilihydraattien käyttö on lisääntynyt dramaattisesti sinä aikana, kun meitä on aivopesty rasvojen haitoista. ”Leipä ei lihota, vaan se mitä leivän päälle laittaa” ja vastaavaan roskaan on törmännyt lähes joka paikassa.

Tässä ei sinänsä ole mitään uutta, mutta on hienoa, että vihdoin asian suhteen aletaan heräilemään myös virallisen tahon suunnalla. Tai ainakin Yhdysvalloissa. Suomessa ei ole ainakaan THL:n puolesta tulossa mitään muutoksia suosituksiin, kuten Puska Terveydenjuuren haastattelussa totesi. Näin ollen meillä suositellaan myös tulevaisuudessa esimerkiksi diabetespotilaille hengenvaarallista vähärasvaista ja runsashiilihydraattista ruokavaliota.

4 KommenttiaKommentoi

 • Jep ja kaikkein kummallisinta on se nykyajan hokema, että d2 olisi rasvasairaus.
  Jos on kotona mittari, niin mättää ensin 100 g sokeria naamaan ja mittaa. Seuraavana pvänä nakkaa voita 100 g huiviin, niin ei pitäisi jäädä epäselvää.
  Thl: puolelta ei ilmeisesti ole edes d-vitamiinin nostossa mitään aikeita vaikka viimeaikaiset tutkimukset kertoo deen hyödyllisyydestä sairauteen jos toiseenkin.
  Ja kun nyt alat nostamaan dee tasoja hyvälle mallille(jos jostain syystä jollakin on jäänyt tekemättä), niin auringon alla pystyy olemaan paljon huolettomammin. En jaksa uskoa, että aurinko olisi pahasta ja käsille 15 min päivässä riittää. Paha on vaan jos polttaa itsenä kesästä toiseen.

 • Hyvä huomio tuosta auringonotosta. Noin yleisesti ottaen auringonoton vaaroja on liioiteltu todella pahasti. Esimerkiksi melanoomatapaukset yhdistetään UV-säteilyyn, mutta tieteellisiä todisteita tälle ei juuri ole. Mitä enemmän asiaa on tutkittu, sitä selvemmäksi on käynyt, että UV-säteilylle altistuminen ei ole ratkaiseva tekijä melanooman kehittymisessä.

  Tosin on tärkeää myös huomioida se, että viidennes suomalaisista omistaa ihotyypin, joka ei välttämättä tykkää runsaasta auringonotosta… Jos muuten sattuu kärsimään tästä ikävästä jutusta, niin kannattaa kokeilla astaxantiinia.

 • Tämä pitää epäilemättä paikkansa:

  “Jos amerikkalaiset vähentäisivät sokeripitoisten juomien, perunan, vaalean leivän, pastan, riisin ja makeiden välipalojen syöntiä, niin suurin osa diabeteksesta ja ylipainosta pyyhkiytyvät pois”

  Huonolaatuiset hiilihydraatit todella lienevät suurempi ongelma terveydelle kuin liiallinen rasvan saanti. Suuri ongelma on kuitenkin se, että amerikkalaiset (ja monet muutkin) rakastavat makeita välipaloja, ranskalaisia perunoita, pastaa, pizzaa, vaaleaa leipää, sokerijuomia jne. ja niiden vaihtaminen ”tylsempiin” ruokiin on vaikeaa. Ruokavaliomuutosta voitaisiin kuitenkin helpottaa muutamilla keskeisillä seikoilla:

  Ruuan pitää olla helppoa ja kohtuuhintaista. Kaupasta ja pikaruokalasta on saatava terveellinen ja MAUKAS(!) kohtuuhintainen vaihtoehto yhtä helposti suuhun tungettavassa muodossa kuin suklaapatukka tai valmis hampurilainen. Jos tässä onnistutaan, eli helpoin ja maukkain ruoka on myös terveellisintä, niin silloin voidaan alkaa odottaa merkittävää kansanterveyden kohentumista siinä määrin kuin ruokavaliolla siihen voidaan vaikuttaa.

 • Juu itsellä on ollut ennen d-vitskun käyttöä juuri sellainen helposti palava iho. Vartti auringossa ja olkapäät punoitti. Eipä ole ollut enää. Nyt kärsii olla pari tuntia heti kerralla eikä pala eikä punoita.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista