Joululahjaksi flunssa?

Käytän vain käsittelemätöntä merisuolaa jossa ei ilmeisesti ole ollenkaan jodia. Pitäisikö minun käyttää jotain jodilisää ja jos pitää mitä jodilisää suosittelet?
-Mikko

Tuo jodilisän tarpeellisuus riippuu täysin ruokavaliostasi. Jos käytät merilevää, niin jodin suhteen ei tarvitse olla huolissaan. Jos merilevät eivät kuuluu ruokavalioosi, niin kannattaa ruveta käyttämään esimerkiksi jodipitoista kelppiä…

Tulin taas joulun jälkeen kipeäksi. Tuntuu, että näin käy joka vuosi. Yleisesti sairastelen melko vähän, mutta lähes aina joulun jälkeen flunssa iskee ja lujaa. Tuskin tämä on pelkkää sattumaa? Flunssakausi on pahimmillaan, eli selittyykö tämä sairastuminen pelkästään tuolla?
-Suvi

Tämä on melko yleinen ilmiö, jonka taustalla on todennäköisesti eri tekijöiden summa. Yksi merkittävä juttu on tietysti tuo mainitsemasi flunssa-aalto, mutta hakisin sairastumiseen myös muita syitä.

Yksi tekijä on stressi. Monilla on ennen joulua takana rankka työputki ja myös jouluvalmistelut tuntuu aiheuttavan joillekin turhaa stressiä. Sitten kun nämä kaikki stressin aiheuttajat ovatkin yhtäkkiä jouluna (toivottavasti) poissa, niin se heilauttaa yliaktiivisena toimivan HPA-akselin (hypotalamus-aivolisäke-lisämunuaiskuori-akseli) toimintaa ja lopputuloksena voi olla esimerkiksi sairastelua tai voimakasta väsymystä.

Tietysti myös ruoalla on merkitystä. Se ei varmasti ole ainakaan sairastumista ehkäisevää, että syömme itsemme jouluna ruokapöydässä monta kertaa ”ihan tukkoon” ja välipaloina jotain transrasva-valkosokeri konvehteja kourakaupalla. Hillitön syöpöttely on elimistölle aina todellinen sokki, joka tuo mukanaan omat ongelmansa.

            

19 KommenttiaKommentoi

 • Mä olen huomannut saman, ehkä vielä yleisemmin, että aina ”juhlaputken” päälle iskee helposti jotain nuhanpoikaa. Oman perheeni kohdalla voisin vannoa sen liittyvän siihen, että normaalisti emme käytä viljoja juuri ollenkaan, satunnaisia nokkos-chialettuja lukuunottamatta. Joulun aikaan, pääsiäisen aikaan tms. tulee syötyä kyläpaikoissa venhästä (ja sitä sokeria), joka ei normaalisti ruoavalioomme kuulu. Uskon sen heikentävän vastustuskykyä ja sitä kautta iskee tauti. Nyt, kun koko porukka ollaan käytetty pakuria säännöllisesti keväästä asti, vain 2/7 poti joululomalla flunssan ja sekin meni kahdessa päivässä, kun lipittivät päivät läpeensä pakuriin keitettyä, hunajalla kevyesti makeutettua timjami/islanninjäkälä teetä. Käytämme myös raakamaitoa ja siitä valmistamme itse jugurtin, jonka terveyttä ylläpitävään vaikutukseen uskon kuin kallioon.

 • Hei pikkumyy,

  Varmasti tuolla joulunajan muuttuneella ruokavaliolla on jonkinasteinen yhteys tuohon sairasteluun…

  Todella upeaa kuulla tuosta teidän pakurin käytöstä! Jos pitää mainita joku yksittäinen flunssan ehkäisijä, niin pakuri tulee mieleen ihan ensimmäisten joukossa.

 • Miten tuo raakamaito jugurtti olisi paras valmistaa niin ettei tarvitsisi kuumentaa sitä piloille niinkuin joissain ohjeissa neuvotaan?

 • JG: itse teen niin, että lämmitän maidon n. 40 asteeseen, sitten juuri sekaan ja uuniin 8h ajaksi rapiat vajaa 50 astetta (tuolloin lienee n. 45, koska on onnistunut hyvin). Näissä lämmöissä ei pitäisi vielä tuhoutua juur mitään. En tiedä, miksi kaikissa ohjeissa kehotetaan kuumentamaan 80 asteeseen, jäähdyttämään alle 45teen ja sitten juuri. Pöpökammoko?

 • JG ja Pikkumyy:
  Toi maidon kuumentaminen vaikuttaa lopputuloksen koostumukseen. Kuumentamalla jogurtista tulee kiinteämpää. Toisaalta pöpökammoileville helppo vain kuumentaa, vaikkakin käyminen itsessään tekee tavarasta turvallista ja säilyvää. Oma suosikki valmistuu myös Pikkumyyn tyyliin, raakamaitoon jogurttia (tai viiliä) ja kuivuriin yöksi. Aamulla on ihanan raikasta ja juoksevaa herkkua purkillinen :)

 • Finelin mukaan jodioimaton merisuola sisältää 2000.0 µg jodia. Kun taas jodioitu ruokasuola sisältää 2200.0 µg. Onko tosiaankin tarpeen syödä merilevää tämän pienen eron takia?

 • Kotimaiseen (jodioituun) suolaan (jota en suosittele kenellekkään) lisätään jodia 2,5 milligrammaa 100 grammaan kohden. Mikä sitten on todellinen jodipitoisuuden ero käsittelemättömän merisuolan ja jodioidun suolan välillä, niin sitä joutuu aina hieman arvailemaan. Riippuu varmasti aina jonkin verran siitäkin, että minkä valmistajan suolaa käyttää.

  Jodista puhuttaessa on tietysti aina kiva nostaa pöydälle se, että kuinka paljon meidän olisi hyvä syödä jodia. Esimerkiksi Japanissa (jossa on muuten maailman korkein elinajanodote) ihmiset voivat saada päivittäin jopa useita milligrammoja jodia merilevien ja kalansyönnin ansiosta.

  Pakko on todeta, että joskus noihin Finelin tietoihin on syytä suhtautua pienellä varauksella. Esimerkiksi spirulinan jodipitoisuus on siellä ilmoitettu ihan pieleen. Monet ovat tätä tietoa pyytäneet korjaamaan, mutta eivät ainakaan viime vuonna sitä ehtineet tehdä.

 • Jarkon pointti jodin saantimääristä on hyvä. Kilpirauhassairauksia ei tunnettu aikoinaan, kun ruokavaliossa vielä käytettiin puhdistamatonta luonnonsuolaa. Nykyihmiselle jodilisä on kuitenkin tarpeen (syntyneiden puutos- ja häiriötilojen vuoksi) ja merilevä (kelp) on siihen hyvä lähde.

  Merisuoloissa on eri nettilähteiden mukaan jodia alle 0,0005 % ja Pansuolassa sen valmistajan mukaan 0,0025 % (= Jarkon mainitsema määrä). Ero olisi siis viisinkertainen. Pansuolan muu koostumus on kuitenkin hyvin suppea, joten meri-/ vuorisuolalla plus merilevällä pääsee pitemmälle.

 • Meillä kävi myös niin, että joulun jälkeen kotiin palatessa oli tuliaisena flunssa. Itse olen melko varma, että syynä on lahjaksi saatu ”tumma”suklaakonvehtirasia, joka tuli nautittua nopeassa aikataulussa + muu joulumässäily. Viime vuonna taisi olla sama juttu, eli pieni flunssa heti joulun jälkeen. Muutoin ei juurikaan sairastella.

  Pakuritee, inkivääri jne. kyllä auttoi flunssaan, mutta viikon se kuitenkin kesti.

  Kiitokset muuten täältä blogista saamastani vinkistä kalevalaiseen jäsenkorjaukseen. Aloin itse opiskella tätä ja olen todella kiinnostunut :)

  talikko

 • Minä ainakin olen tuota jäsenkorjausta täällä mainostanut. Monet ovat saaneet siitä tosi paljon apua ja aina kun yksi on käynyt, niin kohta menee puoliso, sisko, anoppi…

  Itseänikin kiinnostaisi alkaa opiskelemaan, ei ammatiksi, mutta vaikka sivutoimisena.

 • Itse valmistan viiliä seuraavasti: litra luomumaitoa (täysmaitoa!) ja purkki punaista viiliä. Kamat kulhoon ja vispilällä tiukka vatkaus. Seos sopivaan astiaan, liina päälle ja vuorokaudeksi huoneenlämpöön. Nautitaan esim. marjojen kans. Helppo ja maukas.

 • Kiitokset juguohjeista, eikun kokeilemaan. Itseltäni alkava flunssa taittui alkumetreille infrapuna saunassa 1.5h loikoilemalla pari kertaa päivän mittaan. Nostaa varmaan kuumeen 39 asteeseen mutta sinne jäi flunssa ja olo on mitä mainioin. Onko Jarkko kokemusta ko. lämmön vaikutuksesta elimistöön?

 • Hei Jarkko! Olet kirjoittanut paljon levien syönnin terveellisyydestä ja nyt kaipaisinkin mielipidettäsi. Tilasin juuri iherbistä Maine Coastin dulsea ja laver noria. Nämä ilmeisesti on ameriikan vesiltä eli turvallisia syödä ja luotettava valmistaja? Luin kuitenkin heidän sivuilta (www.seaveg.com) alareunasta ”testing&purity) jossa oli taulukko raskasmettallijäämistä(?). Tuon Laver-levän kohdalla oli cadmiumia 4.28ppm kun muissa ei ollut juuri mitään. Mitähän tämä tarkoittaa?

  Tilasin myös Emerald Cove- merkkistä luomulaatuista noria pretoasted ja untoasted. En nyt kuitenkaan ole varma uskaltaako näitä syödä tuon Fukushiman ydinonnettomuuden vuoksi. (Harvested from coastal Japan, Korea and North China.) Mitä olet mieltä?

 • Hei Mimu,

  Tuo levän kadmium pitoisuus on sen verran alhainen, ettei siitä ole normaalissa käytössä mitään haittaa. Esimerkiksi kaupassa myytävässä kalassa tuo arvo voi olla moninkertainen.

  Emerald Cove levän suhteen en uskalla sanoa mitään. Veikkaan kyllä, että se on täysin syömäkelpoista. Tuskin saastunutta tavaraa myyvät tai edes saavat myydä…

 • Kiitos vastauksesta! Niin minäkin arvelin, että eiköhän ole ihan turvallista syödä. Jatkuvaan käyttöön ei varmaan kuitenkaan tule jäämään tässä vaiheessa nuo norit

 • Itse olen sairastellut varsinkin flunssaa ja ollut kuumeessa vähintään 2-3 kertaa vuodessa. Käytönnössä aina syksyllä, keväällä ja kesällä, sekä tarvittaessa usemminkin. Mielestäni immuniteettini oli jopa keskivertoväestöä selvästi huonompi.

  Asiaan tuli kuitenkin radikaali muutos pari vuotta sitten, kun aloin kartoittamaan tietotuaani ravinnosta. Olin kyllä syönyt suhteellisen terveellisesti, kotiruokaa ja salaattiakin monessa ateriassa jne. mutta aloin ymmärtämään, että todennäköisesti kärsin monista erilaiseista puutostiloista.

  Ensimmäisenä aloin käyttämään omega 3:sta ja d-vitamiinia. Lisäksi otin käyttöön halvan monivitamiinivalmisteen jossa mm. magnesiumia ja sinkkiä. Ja kas kummaa, vuosi meni, enkä sairastellut kertaakaan! D-vitamiinia söin niinkin runsaasti kuin 125mg (5000iu) vrk.

  Nyt olen vielä lisännyt erilaisia yrttejä, kylmäpuristettua oliiviöljyä jne. ja olotila sekä terveys on mitä mainion. Jopa iso keskivartaloni on kokenut todellisen shokkimuutoksen ja pöhöttävä mahani on kadonnut lähes kokonaan.

  Eli kannatti ottaa selvää asioista!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista