Kaamosväsymys?

Marraskuun ja pian alkavan joulukuun alun voidaan sanoa olevan kaamosväsymyksen kulta-aikaa. THL:n keräämien tietojen mukaan yli 40 prosenttia suomalaisista kärsii erilaisista kaamosväsymyksen oireista. Naisilla kaamosväsymyksen esiintyvyys on jopa kaksi kertaa niin suurta kuin miehillä.

Kaamosväsymys on onneksi melko helppoa nujertaa muutaman yksinkertaisen konstin avulla.

 • Hyödynnä kirkasvalohoitoa – Kirkasvalohoidon paras vaikutus on aamulla heti heräämisen jälkeen. Monet meistä tekevät aamuisin sen virheen, että aloittavat päivän hämärässä valaistuksessa, jonka myötä melatoniini tuotanto ei tyrehdy toivotulla tavalla. Mitä enemmän aamulla saat valoa, niin sen parempi. Toki kirkasvalovalaisimen voi ja kannattaa pitää päällä pitkin päivää esimerkiksi tietokoneen vieressä tai vaikka olohuoneessa. Jo hieman yli 100 eurolla saa ihan asiallisen kirkasvalon. Tämä on mielestäni yksi parhaimmista investoinneista, jonka voit itsellesi suoda.
 • Ruokavalio – Oikeanlaisella ruokavaliolla on dramaattinen vaikutus väsymysoireita nujertaessa. Esimerkiksi liiallinen sokerilla mässäily ei ainakaan vähennä väsymystä. Kiinnitä siis huomiota mitä syöt. Yksi hyvä yleinen ohje on se, että käyttää ruoanlaitossa reilusti mausteita, kuten  chiliä, cayennepippuria, kurkumaa ja inkivääriä.
 • Ole valoisaan aikaan mahdollisimman paljon ulkona – Kun yhdistät tähän ulkoiluun vielä liikunnan, niin jo tämä toimenpide voi auttaa kaamosväsymykseen huomattavalla tavalla.
 • Muista huolehtia riittävästä D-vitamiinin saannista! – Eletään jälleen niitä aikoja vuodesta, kun merkittävä osa kansasta kärsii D-vitamiinivajauksesta. Tämä aiheuttaa tunnetusti mitä erilaisimpia terveyshaittoja. Kiinnitä huomiota myös C-vitamiinin ja magnesiumin saantiin.
 • Hyödynnä rohdoksia – Pakuri, Reishi, Cordyceps, Gotu Kola, Schisandra ja Ginkgo Biloba  ovat poimintoja niistä rohdoksista, joita kannattaa hyödyntää väsymystä vastaan taistellessa.

Jos väsymys tuntuu jatkuvan viikosta toiseen, niin siinä vaiheessa kannattaa ruveta selvittämään asiaa tarkemmin. Syynä voi olla esimerkiksi kilpirauhasen vajaatoiminta ja/tai lisämunuaisten uupumus.

4 KommenttiaKommentoi

 • Loistava kirjoitus jälleen Jarkko! Mitä olet muuten mieltä pakurin ja schisandran käytön jaksottamisesta? Eli kannattaako käyttää kuten macaa, eli kolme viikkoa käyttöä ja viikon tauko?

 • Hei Teme,

  Hyvä kysymys! Mielestäni jonkinlainen jaksotus on adaptogeenien suhteen varsin perusteltua. Eli esimerkiksi tuo 3 viikkoa ja yhden viikon tauko on hyvä vaihtoehto.

  Itse en tosin koskaan laske mitään viikkoja tai kuukausia asian suhteen sen tarkemmin vaan pidän aina välillä hetken paussia esim. Schisandran käytössä ja aloitan sitten uudelleen.

  Ja monesti tulee jotain adaptogeeniä syötyä vain muutamana päivänä viikossa, joten tämmöisessä tapauksessa ei pidemmät tauot välttämättä tuo sen suurempaa hyötyä.

 • Tänä syksynä olen ekaa kertaa tehnyt vuorenkilpiteetä, adaptogeeni myös. Yllätyin sen hyvästä tuoksusta ja mausta.
  Löysin tällaisen Bertalan Galambosin antaman ohjeen:
  Kaksi rkl vuorenkilpijauhetta ja kolme dl vettä keitetään 10 minuuttia. Annetaan seistä puoli vrk ja siivilöidään. 2-3 tl tätä uutetta lisätään desiin vettä ja juodaan.

  Siitä ei ollut mainintaan voiko tuota juoda useamman kerran päivässä.
  Jos lumet vielä sulavat, niin niitä ruskeita lehtiä voi vielä käydä hakemassa ja pestä ja kuivata teeaineiksi. Nimenomaan siis niitä ruskeita lehtiä käytetään ja mieluiten muistaakseni soikkovuorenkilpeä, mutta kaikki vuorenkilvet kyllä käyvät.

 • Kukkanen-> Juu, vuorenkilpi on tosiaan mitä mainioin rohdos, jota kannattaa kerätä talteen jos siihen sattuu törmäämään.

  Tukee mm. maksan toimintaa ja on joidenkin tutkimuksien mukaan todettu parantavan kestävyyttä.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista