Kaikki mitä sinun tarvitsee tietää rasvoista

9515123619_3f683d8a39_b
Voisitko kirjoittaa rasvoista? Ainakin itse olen mennyt hieman sekaisin näiden rasva-asioiden kanssa, kun törmään jatkuvasti erilaisiin näkemyksiin. Eli mitä olisi hyvä tietää rasvoista ja mihin asioihin syytä kiinnittää huomiota.

Lyhyesti
Syö rasvoja hyvillä mielin äläkä ota stressiä näistä rasva-asioista. Puskamainen rasvafilosofia on saanut aikaiseksi sen, että ihmiset pelkäävät rasvoja. On käsittämätöntä, että monet asiantuntijat elävät rasva-asioiden suhteen edelleen jossain 70-luvun Pohjois-Karjalassa.

Kukaan ei ole vielä kuollut voin syöntiin. Moni on sitä vastoin kuollut yksipuoliseen ruokavalioon. Jos ruokavalio ei sisällä muuta kuin voita, perunaa, sokeria, viljoja ja maitoa, on sairastuminen todennäköistä. Jos sitten joku haluaa laittaa nämä sairaudet voin syyksi, niin sille ei voi mitään.

Hieman laajemmin
Olemme jostain syystä tehneet ravintorasvoista hirmu vaikeasti lähestyttävän, monimutkaisen ja tylsän asian.

Ihmeellinen vastakkainasettelu on nykyisen rasvakeskustelun ydin. Tämän turhan rasvaväittelyn myötä unohtuu kolme perusasiaa:

 1. Ihminen tarvitse rasvaa
 2. Se tarvitsee sitä yllättävän paljon
 3. Ja mikä tärkeintä, niin tarvitsemme rasvaa eri lähteistä

Toisin kuin meitä pelotellaan, niin rasvoihin liittyvä ongelma ei ole ”kovan rasvan” liiallinen saanti. Ylivoimaisesti suurin ongelmakohta on se, että saamme syömästämme ravinnosta liikaa omega-6-rasvahappoja ja liian vähän omega-3-rasvahappoja.

On esitetty näkemyksiä siitä, että meidän kaukaisten esi-isien omega-3/omega-6-suhde suhde olisi ollut 1:1. Nykyisin tuo sama suhde tyypillisellä länsimaalaisella kaverilla on jotain 1:15.

Mitä tämä tarkoittaa käytännön tasolla? Esimerkkinä mainittakoon vaikka se, että solumme joutuvat korvaamaan erilaisissa solutason prosesseissa optimaaliset rasvahapot ”heikompilaatuisilla” rasvahapoilla. Tämän myötä solukalvoista tulee jäykempiä, joka aiheuttaa runsaasti erilaisia ongelmia.

Tässä yhteydessä on nostettava esiin aivot. Aivoista nimittäin kaksi kolmasosaa koostuu rasvasta. Jokainen hermosolun haarake on kuorrutettu rasvalla. Myös aivoille omega-3-rasvahapot on se optimaalisin juttu, mutta jos sitä ei ole, niin aivot korvaavat sen omega-6:lla. Tämä ei ole aivojemme terveyttä ajatellen välttämättä kovin hyvä asia. On esitetty näkemyksiä jopa siitä, että merkittävä osa erilaisista psykiatrisista sairauksista johtuisi vääristyneestä omega-3/omega-6-rasvahappojen suhteesta.

Lisää siis ruokavalioon reilusti omega-kolmosia ja karsi omega-kutosten käyttöä. Tämä on ylivoimaisesti yksi parhaista terveysteoista, jonka voit itsellesi tehdä.

Syö voita ja kermaa hyvillä mielin. Syö rasvaista kalaa. Unohda ne kauppojen heikkolaatuiset lohet ja suosi ennemmin huippulaadukasta muikkua. Muista myös kalaöljy tai krilliöljy!

Lotraa sopivasti kasvisöljyillä. Kookosöljy on oma suosikkini, jonka terveysvaikutuksia ei voi kiittää riittävästi. Myös oliiviöljy ja hamppuöljy saavat minulta hehkutusta ja niitä voin suositella myös sinulle. Rypsiöljyä en sitä vastoin käytä. Mielestäni se maistuu pahalle ja on monella tapaa varsin ongelmallinen rasva.

Kiinnitä myös huomiota siihen minkälaista lihaa syöt. Tehotuotetun lihan rasvahappokoostumus on huomattavasti heikompi kuin laadukkaalla luomulihalla tai riistalla. Eli valitse lihan suhteen aina se laadukkain vaihtoehto mitä on saatavilla ja mihin sinulla on varaa.

Muuta meidän ei tarvitse tietää rasvoista.

PS. Saat lokakuun ajan 10% alennuksen koko Hyvinvoinnin Tavaratalon valikoimasta, kun käytät tilauksen yhteydessä alennuskoodia RAIKAS10. Pääset ostoksille tästä linkistä!

            

29 KommenttiaKommentoi

 • Moi, onko siitä mitään hyötyä, jos syö huomattavan suuria annoksia omega 3? Voiko nykyaikana omega 3:sta saada millään liikaa, edes lisäravinteilla? Antti Heikkilän mukaan liiasta kalaöljystä voi olla haittaa, se voi mm. ohentaa verta liikaa ja näin suurentaa riskiä saada aivoverenvuoto.

 • Toki kalaöljynkin suhteen pitää muistaa kohtuus. Hyvin isoja annoksia käytetään vain lähinnä joidenkin sairauksien hoidossa.

  Tavallisesti kalaöljyistä aiheutuneet haittavaikutukset johtuvat siitä, että kalaöljy on huonolaatuista.

 • Oliiviöljy on herkkua, suosikaa tummiin lasipulloihin pakattuja!
  Jarkko, onko vinkkejä laadukkaisiin oliiviöljyihin? Oliiviöljyn laadusta ja vaikutuksesta on käyty monia keskusteluja ja hiljattain olen kuullut myös että myyvät italiassa maailman markkinoille oliiviöljyä luomumerkinnällä vaikka kyseinen tuote ei luomusertifikaatteja täyttäisikään. Sekaan on saatettu laittaa ties mitä auringonkukkaöljyä tms. Eli kysymys, vinkkejä hyvään laadukkaaseen, puhtaaseen ja vielä jopa mahdollisimman vastapuristettuun tuoreeseen oliiviöljyyn?

 • Omega-3-rasvahappoja voi saada liikaa – monityydyttymättömien rasvahappojen liialliseen saantiin – sekä omega-6 että omega-3 – liittyy hapettumisriski, joka on haitallista elimistölle. Toisekseen, jos omega-3 rasvahappoja saa liikaa suhteessa omega-6:n elimistön tulehdusherkkyys laskee liikaa ja immuunipuolustus ei toimi enää normaalisti. (Tätä ei normaalisti kyllä tarvitse pelätä, onnistuu vain lisäravinteita käyttämällä.) Sopiva annos esimerkikiksi kalaöljyä on tutkimusten mukaan 1-4 g (EPA+DHA), suuremmista annoksista ei saa lisähyötyä, päinvastoin. Sen lisäksi monityydyttymättömiä rasvahappoja sisältävien rasvojen pitää olla tuoreita ja laadukkaita ja kuumentamattomia. Parhaiten kuumennusta kestää tyydyttyneet ja kertatyydyttynyt rasva, kuten voi, kookos- ja oliiviöljy.

 • Kiitos kommenteista!

  Katja-> Mahtavaa, että tykkäsit postauksesta!

  Tmu-> Yleisesti saatavilla olevista merkeistä voin suositella esimerkiksi Memmas Knossos ja Bio Planete oliiviöljyjä. Ainakin tuota Memmas Knossosta löytyy ihan S-markettien hyllyiltä. http://www.knossos.fi/

  Eräs-> Erinomaisia lisäyksiä. Kiitos niistä!

 • Yksi kotikonsti oliiviöljyn laadun tunnistamiseen on jääkaappi, sillä saa ainakin jotain osviittaa siitä onko öljy oikeasti extra neitsyttä vai jotain ihan muuta, extra neitsyt jähmettyy jääkaapissa täysin ja muuttuu taas juoksevaksi huoneen lämmössä, jos öljy ei jähmety jääkaapissa, extra neitsyttä se ei ole.

 • Avaisitko vähän, että mitä tarkoitat, kun sanot ”Rypsiöljyä en sitä vastoin käytä. Mielestäni se maistuu pahalle ja on monella tapaa varsin ongelmallinen rasva.”

  Miksi rypsiöljy on ongelmallinen rasva?

 • Moi Lassi,

  Rypsin keskeisin ongelma on se, että se aiheuttaa monille terveysongelmia. Voidaan puhua jopa suoranaisesta rypsiallergiasta, joka on kovin yleistä etenkin lasten keskuudessa.

  Tietysti pöydälle voidaan nostaa myös esimerkiksi rypsin viljelyssä käytetyt torjunta-aineet, jotka ovat osaltaan syynä massiivisiin mehiläiskuolemiin.

 • Mistä tunnistaa hyvän omega-3 kapselin? Olen syönyt Möllerin vahvoja kapseleita 4-5 kpl päivässä ja eilen kirjoituksesi perusteella innostuin avaamaan yhden ja maistamaan öljyä sellaisenaan. Öljy maistui miedosti kalalle ja siitä jäi kitkerä (?) maku joksikin aikaa suuhun. Itse en osaa tuosta sanoa, että onko öljy jo hapettunut vai ei. Jos ajatellaan, että perus-möllerit hapettuvat helposti, niin mistä saisi sitten suhteellisen edullisesti hyvää omega-3-öljyä? Mietin myös koko omega-3:n jättämistä, sillä HelsinkiPaleon podcastissa juuri todettiin, että ne ovat ongelmallisia tuon hapettumisen suhteen ja niistä voi olla huomattavasti enemmän haittaa kuin hyötyä.

 • Joskus tutkin rasvoja ja omista arkistoista löytyi tämä teksti. Muistaakseni Tri.Tolosen sivustolta lainattua.

  Rypsissä
  Linolihappoa (18:2n-6), LA
  Se muuttuu terveen ihmisen aineenvaihdunnassa gammalinoleenihapoksi (GLA) ja arakidonihapoksi (AA). Esimerkiksi nivelreumassa jylläävät omega-6:t, eritoten arakidonihappo (AA), joka tuottaa tulehdussytokiineja.
  AA on kaksiteräinen miekka. AA on välttämätöntä aivojen normaalille kasvulle, kehitykselle ja toiminalle.
  Sitä saa valmiina lihasta ja ihminen valmistaa sitä maksassa kasviöljyn linolihaposta (LA).
  Liika AA näyttää olevan merkittävä syytekijä syöpätautien synnyssä ja taudin etenemisessä, kun taas omega-3-rasvahappohin kuuluva EPA toimii AA:n vastavaikuttajana.

  Oliiviöljyssä
  Öljyhappo (18:1). Elimistössä se muuntuu ensin oktadekadieenihapoksi (18:2), siitä edelleen eikosadieenihapoksi (20:2) ja lopulta eikosatrieenihapoksi (20:3). Oliiviöljy ei siis vaikuta omega-6/omega-3-tasapainoon.

  Molemmat (18:1) ja (18:2) kuuluvat yksittäistyydyttymättömiin rasvahappoihin.

 • Pari päivää sitten sanomalehti Karjalaisessa oli jonkun ravitsemusasiantuntijan juttu rasvoista (Hesarin jutun innoittamana) ja siinä kyllä korostettiin, että kylmäpuristettu kookosöljykin olisi kovaa rasvaa ja pahaksi ihmiselle. En nyt enää muista mikä siinä oli perusteena, että kylmäpuristettu kookosrasva on hyvää rasvaa ja se munkkirasva on pahaa rasvaa? Liittyikö se jotekin pitkiin ja keskipitkiin rasvahappoihin?

 • Terve Jarkko ja lukijat!

  Huikeaa työtä kyllä teet ja pakko nostaa sinulle hattua. Itsekin aikanani aknesta pääsin eroon sinun ohjeillasi ja elämä meni käytännössä täysin uusiksi. Suurimmat tekijät itselleni ihon kuntoon olivat juurikin maito ja viljatuotteet. Toinen iso juttu oli vaihtaa nämä apteekin ihonhoitotuotteet vain ja ainoastaan jojobaöljyyn. Minulla ainakin toimi 100%.
  Ja sitten itse asiaan: olisin halukas kuulemaan kokemuksiasi myös suomalaisissa luontaistuotekaupoissa myytävistä tuotteista, jos sinulla olisi niitä jaettavana. Itse koen iherbistä tilaamisen toistuvasti melko hankalaksi. Ainakin parin tuotteen kohdalla olen ollut itse aika hukassa eli sinkki, c-vitamiini ja kalaöljy. Toki mielelläni kuulisin jos sinulla olisi joitain muitakin suosituksia. Spirulina manna yms. superfoodeja olen kyllä löytänyt vastaavia suomesta (toki kalliimpia kuin iherbissä).

 • Ei liity aiheeseen mitenkään, mutta jos sallitaan pieni muistutus: nyt on voikukanjuurien keräämisaika parhaillaan!

  Kiitos myös minulta tästä hyvästä ja tarpeellisesta sivustosta!

 • Mukavuudenhaluinen-> Iso kiitos lämpimästä palautteesta!

  Hyvä juttuehdotus tuo kotimaisten kauppojen valikoiman perkaus. Pistän asian korvan taakse.

  Kukkanen-> Mainio huomio voikakunjuurista! Myös nokkosenjuuria kannattaa hyödyntää.

 • Laura-> Ihminen tarvitsee rasvaa. Kuinka paljon se sitä tarvitsee, niin se on kovin yksilöllistä.

 • Yliannostus Omega3:n kohdalla tuskin on riskinä. Viranomaiset sanovat, että voimme nauttia jopa 5 g päivässä, mikä on hyvinkin suuri määrä. Valitettavasti useimmat ravintolisät eivät kuitenkaan sisällä tarpeeksi Omega3:a, vaan niistä saa n. gramman verran. Tutkimukset ovat osoittaneet, että jotta pääsisimme tasapainoon omegojen osalta, niin Omega3 tulisi nauttia 2,5 – 3 grammaa päivässä.

 • Hmmmm, omega 3, kalaöljy.

  Osa näistä tuotteista saattaa olla täyttä fuulaa, kalaöljy härskiintyy niin hemmetin nopeasti. Ja sen jälkeen se on karsinogeeninen.

  Ja kun lisäravinneteollisuus on suhteellisen suurta bisnestä, niin myytävänä on tuotteita, joissa on mahdollisimman iso kate.

  Hmmmm, tyydyttynyt rasva. Ihminen ei tarvitse tyydyttynyttä rasvaa ravinnosta, keho kyllä valmistaa itse tarvitsemansa määrän. Sanoisin välttämättömien rasvahappojen riittävän.

  Ja kaiken lisäksi ihminen ei tarvitse paljoa rasvaa.

 • Jarkko, puteli Carlsonia käytössä ja on se kyl .erkeleen hyvää, näin niinku maun puolesta. Testasin piruuttani yhtä kalaöljykapselin sisältöä suutuntumalla kapselista spruutattuna ni aivan järkyttävän makusta (ehkä härskiä). Kapselien valmistajathan voi helposti piilottaa härskiintyneen öljyn maun tekemällä kapselin kuoresta paksumman jolloin se ei välttämättä edes kerkiä sulaa mahalaukussa, voivat sitten ”hyvällä omallatunnolla” mainostaa tuotteensa olevan maku/röyhy vapaata.

 • Miten raskausarvista pääsee eroon? Itsellä ihan järkyttävät arvet muutaman vuoden takaisesta lihomisesta. Kaikkeni olen kyllä valmis tekemään että nuo saisin mahd. hyvin poijes.

 • Tosi mielenkiintoinen ja hyvin laadittu kirjoitus!

  Olisi vielä parempi, jos laittaisit lähteitä meidän lukijoidenkin nähtäväksi. Monia voisi kiinnostaa.

 • Hei.Kysyisin tämmöisen firman kuin Zinzinon balanceoil-tuotteesta.Pullon kyljessä lukee että suositeltu päiväannos 0,15 ml painokiloa kohti.Kyseessä on siis omega-3 ja d-vitamiinia sisältävä ravintolisä.Onko annos liian suuri ja onko yleensä tietoa ko tuotteesta? Olisin kiitollinen tiedosta.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista