Kakkosluokan kansalainen

Törmäsin Ollin blogipostauksessa minulle ihan uuteen heppuun ja riensinkin heti maanantaina lähikirjastoon kauniiden kirjastotätien palveltavaksi. Pentti Kossila pukee teksteissään nykyaikaisen terveydenhuollon ongelmat hienosti sanoiksi. Tämä siitä huolimatta, että kirja on kirjoitettu noin 20-vuotta sitten. Kyytiä saavat päättäjät, lääkärit, tutkijat ja myrkytysyhtiöt, joita myös jossain tapauksissa kauniisti lääkeyhtiöksi kutsutaan. Koko ongelman voi oikeastaan tiivistää yhteen lauseeseen: Vain sairas ihminen on tuottava lääkäreille ja lääkeyhtiöille. Tätä asiaa kannattaa miettiä ensi kerralla, kun menet lääkärin vastaanotolle tai apteekkiin.

Länsimainen lääketieteellinen ajattelu on FDA-peräistä. Mainittu instituutiohan edustaa USA:n lääketehtaita ja tukee tietenkin eurooppalaisten lääketehtaiden samansuuntaisia pyrkimyksiä ja yrittää karsia harhaoppiset. Kun kansanterveyslaitoskin saa suuret rahat FDA:lta tai USA:n lääketehtailta, on selvää, että laitoksen edustajat taistelevat kynsin hampain lääkkeiden puolesta ja vitaaliaineita vastaan. Siksi kansanterveyslaitoksen hävittäminen olisi edistyksen askel.

Kansamme väkimäärä nousi 50 vuodessa 1939-1989 3,7 miljoonasta 5 miljoonaan, eli 35%. Lääkärien määrä nousi 1347:stä 11 372:teen (1987) eli noin 750%. Viisikymmentä vuotta sitten ei sairaaloissa ollut tungosta. Nyt on, voisiko sanoa kaaos. Meillä on terveyskeskukset, mutta sitä terveyttä saa kyllä hakea. Eikö sairauskeskus olisi parempi nimi? Asiakkaat ovat sairaita ja pysyvät sairaina, lääkärit ovat väsyneitä, hoitajat ovat työn raskaan raadannasta sekaisin, mutta pakolla lääkintöhallitus riisti terveyskaupoilta terveys-sanan hämätäkseen kansalaisia.

Kossila esittää kirjassaan varsin mielenkiintoisen luokittelutavan, jossa erotellaan ihmiset karkeasti kahteen eri ryhmään: ykkösluokan ja kakkosluokan kansalaisiksi. Ykkösluokan kansalaiset, jotka omaavat mm. hyvän verenkierron, ovat Kossilan mukaan harvassa. Näin ollen kakkosluokan kansalaisia onkin sitten riittämiin. Nämä kakkosluokan kansalaiset kärsivät monista sairauksista, jotka johtuvat huonon ja etenkin puutteellisen ravinnon lisäksi heikosta verenkierrosta ja sen aiheuttamasta hapenpuutteesta.

Kakkosluokan kansalaisen tunnistaa Kossilan mukaan parhaiten kylmistä käsistä ja jaloista. Myös kasaan painunut rintakehä on merkki ongelmaryhmään kuulumisesta. Kossila kertookin kirjassaan, kuinka hän pystyy usein jo pelkästään nopealla vilkaisulla päättelemään onko kyseessä riskiryhmään kuuluva ihminen. Kakkosluokan kansalaisten tyypillisempien sairauksien lista on pitkä aina astmasta MS-tautiin ja allergioista masennukseen. Keskittymisvaikeudet, heikko kielipää ja myös suoranainen laiskuus ovat Kossilan mukaan selitettävissä ainakin osin verenkierto-ongelmilla ja ravinteiden puutoksilla. Kossila kertoo kirjassaan kuinka useimmat näistä sairauksista saadaan parantumaan jo pelkästään syömällä muutama viikko oikeanlaista ravintoa ja ravintolisiä.

Kossilan mukaan vuosituhansien kylmyys ympärillämme on muokannut meitä ja on jättänyt jälkensä perimään. Esi-isiemme paikanvalinta oli suuri virhe: auringoton, kylmä ja vitaaliaineiden suhteen köyhä maaperä. Nyt kun ihminen on laiskistunut eikä viitsi liikkua, ruoka-aineet ovat köyhtyneet ja myrkyttyneet, niin rappeutumisilmiöt alkavat näkyä nopeutuvassa tahdissa.

Pentti Kossila on puhunut. Lainaukset on Pentti Kossilan kirjasta: Todelliset avaimet terveyteen.

6 KommenttiaKommentoi

 • Voi sentään, mä olen selkeästi siis kakkosluokan kansalainen: kädet ja jalat aina kylmiä.

  Tosin nyt kun mietin, niin nyttemmin kun olen alkanut kiinnittää todella huomiota ruokavaliooni, on tuo palelu jäänyt selkeästi vähemmälle.

  Mutta hienonpostaus taas kerran, mielenkiintoista asiaa!

 • Sama juttu täällä. Käteni ja jalkani olivat ennen todella kylmät. Ruokavaliomuutosten myötä on tilanne muuttunut myös minun kohdallani.

 • Kossilan kirja kyllä löytyy hyllystä, mutta enpä olet saanut aikaiseksi kuin selailla. Markku Myllykangas ja joku muu tyyppi julkaisivat vähän aika sitten kirjan Phaarmageddon ”näin sairausteollisuus tekee meistä kipeitä”. En ole vielä kirjaa lukenut vaikka aion kyllä, mutta olen vain ärsyyntynyt Myllykankaaseen jo valmiiksi hänen vaihtoehtohoitojen vastaisuuden vuoksi.

 • Olisi kiva tietää mihin Pentti Kossila kuoli vain 65 v ikäisenä? Kirjassa suositellaan mm. Chaparral luontaistuotetta, jonka on todettu aiheuttavan maksavaurioita.
  ”Reumakipujen helpottamiseen syötyjen chaparral-tuotteiden takia kävi kuusi ihmistä Helsingin yliopistollisessa keskussairaalassa 1990-luvun lopulla, kun heidän maksansa petti äkillisesti.” HS 26.12.2007
  Muut kirjassa mainitut tuotteet ovat ainakin minulle aivan outoja.

 • Mielenkiintoinen kysymys, jota itse ne tullut edes ajatelleeksi. Itse asiassa en edes tiennyt, että Kossila on kuollut.

  Toden totta, kirjassa oli runsaasti hyvin outoja tuotteita, joista en ole löytänyt etsimälläkään tietoa.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista