Kalaöljyjen laatu

Minulla on nyt viikon sisään ensimmäisen kerran lapsuuteni jälkeen ”räjähtänyt” atooppinen ihottuma niin sanotusti käsiin. Joka kohtaa kutittaa, rintakehä, vatsa, olkapäät ja käsivarsien yläosat ovat täynnä pahannäköistä ihottumaa. Kutina on kova, ja olen öisin raapinut joitakin alueita auki.

Kysymykseni on oikeastaan kaksiosainen; ensinnäkin, miten voisin auttaa tätä akuuttia vaihetta menemään ohi? Lääkäri määräsi antihistamiinia ja vahvaa kortisonivoidetta, mutten haluaisi käyttää kumpaakaan. Ja sitten toiseksi, miten jatkossa voin estää/hallita atooppista ihottumaa?

Selvisi, että kysyjä oli ruvennut käyttämään Tohtori Tolosen vahvaa E-EPA-kalaöljyvalmistetta hyvin samoihin aikoihin, kun oireet olivat ilmaantuneet. Neuvoinkin häntä jättämään nuo kapselit syömättä ja katsoa sitä, että mihin suuntaan tilanne muuttuu. Parin viikon päästä sain iloisen vastauksen siitä, että iho oli ruvennut parantumaan silmissä.

Yllättävän usein tulee törmättyä vastaavanlaisiin juttuihin. En ole varma, että onko tämän takana kalaöljyjen pitkälle viety prosessointi vai mikä, mutta selvähkö trendi asian suhteen on havaittavissa… Itse suhtaudun jossain määrin melko kriittisesti tähän kalaöljyjen yliprosessointiin jo sen takia, että tämän myötä kalaöljyn luonnollinen antioksidanttisuoja on poistettu, joka voi aiheuttaa sitten kasan ongelmia. Lisäksi jokainen voi miettiä, että mitä tapahtuu kalaöljylle, jota tislataan jossain 200 asteen lämpötiloissa…

Kalaöljyn laadun suhteen tulee olla tosi tarkkana. Tosin meillä kuluttajilla on aika rajalliset resurssit selvittää tätä kalaöljyjen todellista laatua, mutta muutama yksinkertainen juttu jokaisen kannattaa huomioida:

1. Haistele aina kun avaat uuden kalaöljypurkin tai pullon. Jos nenään lemahtaa voimakas kalanhaju, on tuote käyttökelvoton.

2. Maistele! Muista aika ajoin pureskella kalaöljykapseleita, jotta tiedät miltä syömäsi kalaöljy maistuu. Älä koskaan osta maustettua kalaöljyä, sillä jo lähtökohtaisesti on hieman epäilyttävää jos kalaöljyä pitää ruveta maustamaan esimerkiksi sitruunan maulla. Kalaöljyn ei pidä juurikaan maistua kalalle, vaan lähinnä mauttomalle ja aavistuksen makealle.

3. Tarkkaile parasta ennen päivämääriä. Kalaöljy on sellainen tuote, jota ei helpon pilaantumisen vuoksi kannata ostaa alennuskorista. Parasta ennen päiväykseen on hyvä olla mielellään vähintään se 6 kuukautta, mutta mieluiten vuosi.

29 KommenttiaKommentoi

 • Kiitos tekstistä. Mulla on ongelmia sokeri puolella vhhsta huolimatta..ja siksi ei painokaan putoa vaikka tekisin mitä, niin siihen suositellan mm. omega3.
  Ilmeisesti siitä on jopa hyötyä. Rapian kk perusteella vielä ei voi vetää radikaaleja johtopäätöksiä, mutta ainakin tällä hetkellä näyttää hyvältä tuon vaikuttamisen suhteen.

  Mutta olen juuri pähkäillyt nuiden epäpuhtauksien puolelta asiaa. Paras kai vaan olisi kierrättää eri öljyjä jotka havaitsee kelvollisiksi. Mitään terapeuttista annostusta esim jostain villilohesta on ihan mahdoton ostaa näillä tuloilla 😀
  Valitettavaa, että ei aina ei voi tehdä ratkaisua, niin kuin haluaisi vaan on pakko tyytyä ratkaisuun joka on mahdollinen oman elämän kannalta.

 • Esa -> Ainakaan itse en omaa kokemusta kyseisestä tuotteesta…

  Myy->Nämä epäpuhtaudet tulee tietysti aina esiin näiden kalaöljyjen kohdalla. Sehän noissa pitkälle prosessoiduissa valmisteissa on hyvä juttu, että ne ovat usein kohtalaisen puhtaita. Tosin varmaa on, että nekin sisältävät ainakin jonkin verran jotain rasvaliukoisia ympäristömyrkkyjä.

  Jos sitten päätyy ostamaan mahdollisimman vähän prosessoitua kalaöljyä, niin kannattaa kiinnittää erityistä huomiota siihen, että mistä nämä kalat pyydetään ja myös valmistajan suhteen kannattaa tehdä tiettyjä taustaselvityksiä. Totuushan voi olla ihan jotain muuta mitä väitetään… Itse olen usein suositellut New Chapteria, koska henkilökohtaisesti luotan kyseiseen firmaan täydellisesti.

  Juu, esimerkiksi tuo Alaskan villilohesta purkitettu tavara on melko arvokasta ja nuo mainitsemasi terapeuttiset annokset näkyvät nopeasti melkoisena lovena lompakossa… Tosin on hyvä muistaa se, että nämä vähemmät prosessoidut kalaöljyt ovat toimivuudeltaan/imeytyvyydeltään aika eri ulottuvuukissa kuin se pitkälle prosessoitu vaihtoehto. Eli määrä ei korvaa laatua…

 • Kiitos tarkentavasta vastauksesta Jarkko!
  Jäi vielä askarruttamaan, että tiedätkö tai tietääkö joku, että eroaako kasvikunnan omega ja eläinkunnan omegat miten toisista?
  Olen sitä chiaakin yrittänyt suosia nuita blenkkuja pyöritellessä.

 • Kyllä Möllerin kalanmaksaöljy on parasta, mitä rahalla saa. Mahdollisimman luononmukaista öljyä pullossa. Maku lähes mitätön.

 • Pilkku-> Monet ovat tuota kehuneet, mutta ainakin itseltäni jää ostamatta jo sen takia, kun on maustettua tavaraa.

  Samuli-> Mielenkiintoinen linkki. Kalaöljystä puhuttaessa on tietysti hyvä muistaa se, että kuinka laajamittaisesta bisneksestä tässä on kyse. Tutkimusnäyttö on todella vakuuttavaa, mutta kuten hyvin tiedämme, niin rahalla saa juuri halutunlaisia tutkimustuloksia, joten ihan kaikkea kalaöljyhehkutusta ei välttämättä pidä uskoa.

  Eve->Kotimaasta löytyvistä vaihtoehdoista tuo lienee yksi parhaista valinnoista.

 • Eikös kalanMAKSAöljyssä ole se ongelma että sisältää hurjat määrät a-vitamiinia? Siis mulle tullut sellainen kuva että nimenomaan kalaöljy se suositeltava juttu, ei kalanmaksaöljy.

 • Moi S,

  Ei nuo kalanmaksaöljyt nyt ihan hirmuisia määriä tuota A-vitamiinia sisällä, joten sikäli sitä voi ottaa ihan turvallisin mielin, ellei sitten lusikkakaupalla käy tavaraa mättämään. Aikoinaanhan ainakin Islannissa (muistaakseni 2000-luvun alussa) noiden kalanmaksaöljyjen A-vitamiinipitoisuuttaa tiputettiin rajusti, kun niiden epäiltiin aiheuttavan sikiövaurioita.

 • Neomide (foodit-foorumilta) sitä vitamiinipitoisuutta/laatua/määrää kritisoi, siitä jäi mieleeni ettei olisi ihan parasta stuffia. Ymmärtääkseni Neomide on ihan reippaasti perehtynyt näihin asioihin ja itse en, joten päätin jättää maksat muille 😉

 • Joo, kalanmaksaöljy jakaa aika tiukastikin noita mielipiteitä. Joku sanoo, että se on mitä parhainta tavaraa, kun taas toisen mielestä kyseessä on lähes syömäkelvoton litku. Ei missään tapauksessa se paras valinta, mutta kotimaan markkinoilta Möller on varmasti yksi parhaista vaihtoehdoista. Kalanmaksaöljynkin suurin ongelma on siinä, että se on pitkälle prosessoitu tuote…

 • Itse olen käyttänyt jo vuosia Tolosen 650mg E-EPAa. Siitä ei ole kuin hyvää sanottavaa. Ensinnäkin tutkimustieto tukee nimenomaan etyyliesteröidyn EPAn tehokkuutta – ei niinkään tavallisen kalaöljyn. Omalla kohdallani pääsin monesta vaivasta eroon aloittaessani E-EPAn käytön. Eräs merkittävimmistä muutoksista tapahtui juuri ihossa: ihottumat, kuivuus, halkeilut katosivat. Verikokeet todistivat aivan dramaattista muutosta: kaikki mitatut arvot menivät ideaalisiksi! Ja taitaapa EPAn farmaseuttiset muodot muuten olla ainoa luonnontuote, joka aletaan vähitellen hyväksyä lääkkeen veroiseksi hoitomuodoksi psyyken sairauksien hoitona virallisissakin piireissä.

  Varmasti on joitain henkilöitä, joille E-EPA ei sovi. Mutta noin niinkuin yleisellä tasolla minä en ainakaan suosittelisi muuta kuin sitä.

  Antti Heikkilä ei muuten suosittele E-EPAa. Tätä hän perusteli sillä, että etyyliesteröity kalaöljy irrottaa muovipikarista pohjan! Aloin tuolloin miettiä, että tämäntasoisellako pohjalla hänen kaikki muukin ravintoargumentaationsa lepää!! Tuskin, mutta kyllä minun silmissäni kyseisen kaverin arvostus romahti melkoisesti. Ei voi mitään.

 • Moi Jari,

  Näinhän se on, että normaalisti nuo kalaöljyt ratkaisevat useita iho-ongelmia muiden sairauksien ohessa, eikä suinkaan aiheuta niitä…

  Juu, itsekin muistan lukeneeni tuon Heikkilän kalaöljypostauksen. Sehän aiheutti aika runsaasti ihmettelyä…

 • Kiitos vastauksestasi. Mulla itsellä on käytössä juuri tuo New Chapterin kalaöljy, lapsilla taas en kapseleita saa alas joten he syövät Mölleriä. Kalaa ei syödä ihan joka viikkoa, riippuen siitä miten villikalaa on saatavilla, joten siksi tätä pohdinkin…

 • Kyllähän ne Omegat paras olisi ottaa tuoreesta kalasta, mutta laadukasta tuoretta kalaa ei ole saatavilla ihan niin helposti. Ainakaan täälläpäin. Markettien kalatiskit kierrän nyt jo kaukaa useiden pettymysten jälkeen.

  Silloin kun kalaa ei tule syötyä syystä tai toisesta, tuo Möllerin turskan maksasta tehty kalanmaksaöljy on mielestäni mainio ravintolisä ja varsinainen tehopakkaus, koska siinä tulee DHA ja EPAn lisäksi myös hyvin A, E, ja D -vitamiineja. Käytän sitä pari-kolme kertaa viikossa.

 • kumpi on parempaa, kalaöljy vai kalanmaksaöljy? itse olen ollut siinä luulossa että kalaöljy olisi huomattavasti kelvollisempaa tavaraa kuin kalanmaksaöljy…

 • Itse pidän molemmista jos vain laatu on kunnossa. Molempien kohdalla laadukkaat tuotteet ovat aika kiven alla…

 • Kalaöljy ehdottomasti parempi ja puhtaampi. kalaöljyn oltava luonnollisessa eli triglyseridimuodossa (ei etyyliesteröityä), oleellista on myös mistä se on pyydetty ja millä tavalla valmistettu. Hinta ei kannata olla se valinnan kriteeri, niin kuin ei muussakaan ravinnossa.

 • Hei : )

  Oletko tietoinen kälaöljyistä, jotka syövyttävät. Minulle kerrottiin eilen, että on kalaöljyjä, jotka syövyttävät. Kalaöljykapseli leikataan puoliksi ja laitetaan kertakäyttömuovimukin pohjalle. Kalaöljykapseli on kuulemma syövyttävä jos neljän tunnin jälkeen mukiin on syöpynyt reikä. Kokeilin käyttämääni kalaöljyvalmistetta ja ei mennyt kuin puoli tuntia, niin mukin pohja oli sulannut irti. Oletko sinä kuullut tällaisesta asiasta eneen ja jos olet niin mitä mieltä ja kokemuksia sinulla on tästä asiasta. Harmittaa kun en kysellyt asiasta enempää ja nyt olen monien kysymysten äärellä?

  Kiitos vastauksestasi näin etukäteen : )

 • Hei Jaana,

  Olen kuullut tuosta ja muutama vuosi sitten asiasta kohistiin aika paljonkin.

  Tuosta sulamisilmiöstä ei kuitenkaan tarvitse olla huolissaan. Kalaöljyn sisältämät polaariset alifaattiset hiilivedyt liuottavat polystyreeniä. Muovimateriaalit ja öljyt ovat kemialliselta koostumukseltaan lähellä toisiaan, sillä muovit valmistetaan öljyistä erilaisilla polymerointimenetelmillä. Yksi kemian perussääntöjä on, että ’samanlainen liuottaa samanlaista’. Siitä tässäkin ilmiössä perimmiltään on kyse.

  Eli voit syödä kalaöljykapseleita turvallisin mielin.

 • voisitko suositella hyvää kalaöljy valmistetta…? :) jos tilaan tuota suosittelemaasi d vitamiinia solgar gem oliko nimi…jossa samassa myös turskanmaksaöljyä niin taitaa olla huono valinta? turskanmaksaöljyn takia… onko muita laadukkaita d vitamiineja joita voisit suositella? kiitos paljon jos autat!

 • Moi. Tuossa tekstissä kerrot, ettei kannata käyttää maustettuja kalaöljyjä. Eikö tuo ylläoleva iherbin tuote ole juuri sitruunalla maustettu?

 • Tolosen kalaöljy on mielestäni liian teollista, Etyyliesteröityä.

  Mulle tuli huimausta ja autoa ajaessa jonkinlaisia näköhäiriöitä, näin kyllä hyvin, mutta piti ikään kuin räpyttää silmiä ja katsoa aina uudelleen.

  Ite käytän sellaista kalaöljyä jossa ei varmasti ole A-vitamiinia, koska kerran on ollut ja sain liikaa joka todettiin jossain maksakokeessa.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista