Kehon kuuntelu

Nykyään vallalla oleva kiireinen elämänrytmi, liiallinen lääkkeiden nauttiminen ja surkea ruoka ovat vieraannuttaneet meitä yhdestä tärkeimmästä taidosta, jonka omaamme. Tämän taito on tietysti kehon kuuntelu.

Erittäin moni meistä on ajautunut siihen tilanteeseen, ettemme osaa enää reagoida kehon lähettämiin viesteihin. Tai jos reagoimme, niin korjaustoimemme ovat totaalisen pielessä. Suljemme silmät ja yritämme paikata tilannetta esimerkiksi lääkkeillä. Tai jos vaikka ruokailun jälkeen olemme kuolemanväsyneitä, niin päätämme ottaa nokoset tai pari kuppia kahvia sen sijaan, että muuttaisimme ruokailutottumuksiamme. Itse muuten kärsin tästä ruokailun jälkeisestä väsymyksestä noin 20-vuotta, kunnes tajusin jättää viljat ja turhat hiilihydraattimössöt rauhaan. Tämän jälkeen tilanne korjaantui välittömästi ja nykyisin olen ruokailun jälkeen täynnä energiaa…

Kehomme vaivoja ei ole ”suunniteltu” sitä varten, että saisimme kärsiä. Eikä niitä ole tarkoitettu sairausteollisuuden pankkitilin lihottamiseksi. Ne ovat vain nerokas viesti siitä, että täytyisi tehdä jotain korjaavia toimenpiteitä. Joskus se voi tarkoittaa lisää lepoa, kun taas toisinaan huudamme lisää rasitusta. Yhtä hyvin kehomme voi kertoa meille siitä, että älä syö tätä tai syö tuota lisää. Todella yksinkertaista, mutta monelle täysin mahdoton lähestymistapa.

Tämä kehon kuuntelusta vieraantuminen on omalta osaltaan todella merkittävä tekijä noiden hurjien sairaustilastojen taustalla. Kehon varoitteluista huolimatta vedämme vuodesta toiseen tukka putkella samoja virheitä toistaen, jonka seurauksena on sitten pahimmillaan vaikka sydäninfarkti tai täydellinen burnout.

Sain viime viikolla käsiini todella mainion kehon kuuntelun oppaan, jossa käydään osuvalla tavalla läpi kehon kuuntelun perusteet ja neuvotaan kuinka kehon kuuntelua voidaan tarvittaessa opetella. Suosittelen jokaisen luettavaksi!

Luonnon helpoin villiyrtti?

Itse antaisin tämän nimityksen kuusenkerkälle. Sen löytää ja tunnistaa helposti, sen käyttömahdollisuudet ovat monipuoliset ja säilöminen vaivatonta. Ja tietysti myös nuo kuusenkerkän terveyshyödyt ovat sen verran mittavia, että kyseessä on mitä parhainta villiruokaa. Ainoa miinus on oikeastaan se, että kuusenkerkän keräämiseen tarvitaan maanomistajan lupa.

Nyt kun tuo kuusenkerkän keruuaika on vielä käynnissä, niin kannattaa ehdottomasti hyödyntää tämä mahdollisuus. Voit käyttää kerkkää salaattiin, pirtelöihin, teenä, mausteena ja toki syödä sellaisenaan vaikka suoraan puusta. Kuusenkerkkää voi kuivattaa, mutta paras ja helpoin säilöntätapa on ehdottomasti pakastus. Kerkät voi pakastaa heti keräämisen jälkeen ihan sellaisenaan ja nautiskella sitten pimeinä talvi-iltoina kesää muistellen…

11 KommenttiaKommentoi

 • Kiitos taas Jarkko, ekaa flunssaa pitkään aikaan kärsivänä kokeilen nyt ihan eri ”lääkkeitä” kuin aikaisemmin. Finnrexinit yms oli kovassa käytössä, mutta nyt keittelin pakastemarjoista, jotille en ollut käyttöä löytänyt – jonkinmoisen mössön ja ainakin maku vaikuttaisi siltä, että vitamiini tai kaksi tästä irtoaa.

  Opas näyttäisi löytyvän sivuilta myös pdf versiona.

  http://dl.dropbox.com/u/12844832/Kehon%20kuuntelun%20opas%20PDF.pdf

 • Hei Kari,

  Ja kiitos! Totta tosiaan. Tuoltahan tuo opas löytyy kokonaisuudessaan. Olinpas sokea…

  Kuulostaa hyvälle nuo sinun ”uudet” flunssalääkkeet. Tuo kuusenkerkkä on muuten mitä loistavin juttu flunssapotilaille…

 • Kiitos Jarkko tekstistäsi! Tarkennukseksi, että oppaan ensimmäinen painos on luettavissa sivuston kautta. Toinen painos on tulossa juuri myyntiin – se on kauttaaltaan tarkistettu ja sisältää kaksi lisälukua :-). Se ilmestyy pian myös pdf-julkaisuna.

  Ja mielellään otamme vastaan kommentteja, kokemuksia ja muita ajatuksia kolmatta painosta varten ;-).

 • Kristian -> Yleisenä takarajana pidetään juhannusta. Tietysti tuota ei voi oikein yleistää. Esimerkiksi itse tulin juuri kuusenkerkkien keräyspuuhista kotiin ja tuolla metsässä oli 20 metrin säteellä priimaluokkaista tavaraa ja myös sitten kuusenkerkkää, joita ei oikeastaan enää voisi kutsua kerkäksi. Varjopaikoista voi kyllä löytää hieman vuodesta riippuen vielä juhannuksen jälkeenkin kerättävää…

  Kiitos linkistä! Monsanto ei kyllä petä koskaan… Karua luettavaa.

  P.P. Kiitos tarkennuksesta!

 • Vähintään yhtä ”HAUSKA” uutinen oli verkkouutisilla se, että portugalin lainojen maksupäivä on 31.12.9999. Eli 8000 vuoden päästä…

 • :) On aika uskomatonta, että jotkut päättäjät jaksavat vielä uskotella/uskoa, että nuo rahat saataisiin vielä joskus takaisin…

 • No ei kai ne usko kuin silmän lumeeksi. Enkä usko, että tämän maan asioista päättä demokraattisesti ne jotka sinne on valittu. Miksi muuten valtion yrityksiä olisi puoli-ilmaiseksi myyty ulkomaille??

  Huoh ihan hirvittää mitä Suomi Oy Ab:lle tapahtuu seuraavan 10 v aikana. Työttömiä on elyn mukaan lähes(maaliskuu) 500 000 tuhatta ja jos pitää supistaa vielä, niin kuka voi velalla pyörivää taloutta pyörittää, kun kellään ei ole varaa ottaa lainaa tai maksaa sitä työttömänä? Puhumattakaan niistä hyvinvointivaltion ”etuuksista”, koulutus, sairaanhoito exc.
  Nyt jo valtion tämän vuoden budjetista 20 % on velka rahaa. Vielä ne sanoi, että ei se ole vakavaa. Minusta olisi helvetin vakavaa jos vuosi tolkulla pitäisi aina ottaa lainaa 20%, että voisin tätä omaa taloutta pyörittää ja siihen korot päälle.

  Tarkoittaako se, että ”tilit tasataan” ja valuutaksi tulee joku yhteinen raha?! Katainenhan sanoi 2010, että ”jos nyt tulisi uusi maailmanjärjestys ja se tarkoittaisi sitä, että valtionlainoihin sijoittajat menettäisivät rahaa. Se on hyvä asia ja siihen mennään 2013”.

 • Tuo on kyllä ihan totta. Muistaakseni ex-kansanedustaja Uusipaavalniemi totesi jossain haastattelussa, ettei neljän edustajavuotensa aikana saanut selville sitä, kuka ne päätökset loppujen lopuksi tekee. Sehän tietysti on ihan selvää, ettei yksittäisellä edustajalla ole mitään sanomista mihinkään. Tämän jo takaa tuo puolueiden tiukka ryhmäkuri…

  Talouden suhteen kannattaa muuten tutustua Samassa Veneessä-sivuihin, josta löytyy paljon mielenkiintoista luettavaa: http://www.samassaveneessa.info/

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista