Kerro tarinasi

Olen kirjoittamassa kirjaa, jonka yhtenä runkona toimivat ihmisten tarinat siitä, kuinka heidän terveys tai jopa elämä ovat muuttuneet sen jälkeen, kun he ovat ymmärtäneet ruveta miettimään omilla aivoillaan sitä mitä pistävät suuhunsa. Jo nyt minulla on kasassa monia uskomattomia kertomuksia, mutta kaipaan edelleen lisää näitä aitoja kokemuksia.

Yhtenä aamuna päätin peilin edessä sen, että tämä saa riittää. Heitin osan lääkkeistäni roskiin ja rupesin syömään Heikkilän opeilla. Eli aika tavalla niiden vallalla olevien oppien vastaisesti. Leivät jätin syömättä ja pakolliset perunat keittämättä. Läträilin hyvien rasvojen kanssa ja näytin kaupassa keskisormea margariineille. Siis ihan oikeasti. Tuntui hyvälle. Mieheni epäili minun sekoavan, mutta aika nopeasti epäilyt muuttivat muotoaan uskoksi siihen, että tämä hommani toimii. Aiemmin tuli syötyä pitkälle jalostettuja ruokia, mutta muutoksen myötä en hyväksynyt muuta kuin sitä paljon puhuttua aitoa ruokaa. Ainainen morkkis syömisestä oli poissa ja tilalle tuli ilo. Kuinka hauskaa syöminen voikaan olla. Siis ihan joka päivä. Aina! Vaikea kuvailla kuinka dramaattisesti oloni parani. Minusta tuli ihan eri ihminen. Nyt tuntuu hieman siltä, että kuljin ennen laput silmillä jossain sumun keskellä. Nyt aurinko paistaa joka päivä. Ihan kaikkia lääkkeitä en ole uskaltanut vielä jättää, mutta aiempi pillerinpyöritys on muisto vain.

Jos sinä haluat jakaa jonkun vastaavan tarinan muiden kanssa, niin lähetä se sähköpostiini: jarkko@raikasweb.com. Tarinansa lähettäneet osallistuvat pieneen arvontaan. Arvonnan voittaja saa paketin, johon kerään joitain suosikkituotteitani iHerbin valikoimasta.

Luin juuri aknen hoito-oppaasi ja ajattelin kirjoittaa muutaman rivin omista kokemuksistani aknen kanssa.

Akneni puhkesi nopeasti ja rajusti noin 1,5 vuotta sitten, 24 vuoden ikäisenä. Tätä ennen olin saanut paljon kehuja kauniista ja hyväkuntoisesta ihostani, joten akne oli todella raju isku itsetunnolle. Tein alusta asti kaiken mahdollisen parantuakseni siitä. Epätoivon vallassa lopulta suostuin alkuvastusteluista huolimatta kokeilemaan joitain apteekin vahvoista rasvoista, antibiootteja ja Diane Nova ehkäisypillereitä. Mistään näistä ei ollut apua, päinvastoin apteekin rasvat vain pahensivat ihoa.

Jysäys parempaan suuntaan tapahtui lopulta löydettyäni Olli Postin blogin ja Nutrixin, Jaakko Halmetojan tekstin kauneudesta ja muistaakseni myös sinun blogissasi oli jokin teksti vuosi sitten aknen hoidosta. Jätin siis kertaheitolla maidon, sokerin ja viljat ruokavaliostani pois. Muutos ruokavaliossa oli raju, mutta niin oli myös sen vaikutukset. Muutokset iholla eivät näkyneet aivan välittömästi, mutta koin niin huikean muutoksen olotilassani, että halusin jatkaa kokeilua. Muun muassa migreeni, josta toisinaan kärsin jopa viitenä päivänä viikossa, hävisi kokonaan. Pikkuhiljaa alkoi myös iho paranemaan. Otin käyttöön lähes kaikki mahdolliset superfoodit. Hankin koko ajan vain laadukkainta mahdollista luomuruokaa. Ihon ulkoisessa hoidossa kokeilin myös kaikki mahdolliset luonnolliset keinot.

Kerron tarkemmin tärkeimmistä seikoista, jotka itselläni tehosi parhaiten. Yksi merkittävin tekijä ihon kunnon paranemiseen oli rasvojen runsas syönti. Tämän myötä ihon kuivuus hävisi huomattavasti. Söin joka päivä yhden avokadon, pari kourallista pähkinöitä, oliiviöljyä reilusti salaatin seassa, kookosöljyä suoraan ruokalusikalla purkista hunajan kanssa, sekä suklaan seassa ja ruoanlaitossa. Lisäksi otin päivittäisen kalaöljyannoksen. Selkeät positiiviset vaikutukset huomasin myös kun aloin syömään raakakaakaota, sinkkilisää ja spirulinaa. Luulen myös vahvoilla mausteilla olleen positiivista vaikutusta. Itse en D-vitamiinista huomannut sen erityisempiä vaikutuksia. Toisaalta kaikkea on vaikea tietää, sillä aloitin hyvin samoihin aikoihin käyttämään macaa, MSM:ää ynnä muita tuotteita.

Edelleen ruokavalioni on suhteellisen samanlainen: ei maitoa, viljoja eikä sokeria. Superfoodeja käytän saannin mukaan. Olen viettänyt viime kuukaudet Aasiassa, joten täällä olen syönyt huomattavasti enemmän hedelmiä kuin Suomessa. Sillä ei kuitenkaan ole ollut huonoja vaikutuksia. Kokeilumielessä olen muutamia kertoja testannut, mitä tapahtuu jos syön hieman sokeria, viljoja tai maitotuotteita. Saan edelleen kaikista noista sekä migreenin että myös näppyjä naamaan. Aknen kannalta selkeästi pahin ruoka-aine tuntuu itselleni olevan maitotuotteet. Niitä en pysty käyttämään yhtään saamatta vähintään yhtä kipeää pattia naamaan. Vuohenmaitoa en ole vielä kokeillut, joten suunnitelmissa on vielä lähipäivinä kokeilla pala raakaa vuohenmaitojuustoa.

Ihon ulkoisessa hoidossa tuli kokeiltua kaikki mahdolliset luonnolliset hoitomenetelmät, mitä vain löysin ja keksin. Lopulta parhaat hoitomenetelmät löytyi ja rutiinini muodostui seuraavanlaiseksi: Halusin peittää akneni meikkivoiteella ja käytin siihen luonnonkosmetiikkaa. Poistin meikin iltaisin hieromalla ihoon oliiviöljyä ja pyyhin tämän jälkeen ihon vanulapulla. Toistin käsittelyn yleensä kolme kertaa, jotta sain varmasti kaiken meikkivoiteen iholta pois. Vettä en käyttänyt ollenkaan. Lopuksi levitin iholle uudestaan joko oliiviöljyä tai kookosöljyä. Näiden vaikutus iholla oli hieman erilainen, mutta molemmat tekivät hyvää, ja tämän takia vaihtelin näita kahta öljyä. Pahimpiin ongelmakohtiin minulla oli oma öljysekoitus. Sekoitin puolet oliiviöljyä ja puolet risiiniöljyä, jota ostin apteekista. Tästä seoksesta täytyy sanoa, että se oli todella tehokas näppyjen poistaja, mutta samalla myös hyvin hellävarainen. Tämä sekoitus, puolet ja puolet, ei kuivattanut ihoa lainkaan. Toisinaan ongelmakohtiin oli käytössä myös teepuuöljy, mutta se oli makuuni hieman liian ärhäkkä ja kuivatti liikaa ihoa. Aamurutiineihini ei kuulunut mitään. Mikäli illalla levittämästäni öljystä oli iholla vielä jäämiä, jätin sen iholle meikin alle. Vältin koskettamasta ihoa turhaa. Käytännössä koskaan en pessyt ihoa vedellä, mutta toki se kastui suihkun yhteydessä. Myös kaikenlainen kuorinta tuntui omalla ihollani huonolta.

Viimeiset puoli vuotta olen kärsinyt enää vain arvista. Ihonhoitorutiinini ovat edelleen melko samanlaiset: oliiviöljypuhdistus illalla, sekä tämän jälkeen arganiaöljyä (argan oil) yövoiteeksi. Luin netistä, että se häivyttäisi aknearpia. Minulla on ollut käytössä Melvitan arganiaöljy viimeiset kolme kuukautta ja arvet ovat selkeästi hävinneet tänä aikana. Tämän ajan olen kuitenkin viettänyt myös Aasian lämmössä, ja luulen auringon ja päivetyksen vaikuttavan myös siihen, etteivät arvet näy enää niin paljon. Kokeilin myös etanasalvaa ja etanavoidetta aikaisemmin, mutta en huomannut niiden käytöllä suuria muutoksia. Vielä on arpia hieman jäljellä, ja jokunen pieni painauma tule poskiin jäämään, mutta nyt on itsetunto jo kohonnut vuoden takaiseen verrattuna niin paljon, että nautin elämästäni ilman meikkivoiteita. Elämä hymyilee jälleen.

26 KommenttiaKommentoi

 • Hei Timo,

  Ja kiitos linkistä. Tuli itsekin törmättyä tuohon samaiseen juttuun. Antilta jotain ihan hyviä pointteja, tosin jutun otsikko oli ehkä aavistuksen yliammuttu. Lektiinien suhteen kannattaa olla tarkkana. Erityisesti vehnän lektiinistä Wheat Germ Agglutinin (WGA) paljastuu jatkuvasti hurjan pelottavia juttuja…

 • Töllössä alkaa ”karppaus ohjelma”. Olen jotenkin aika skeptinen mitä ”karppausta” se edustaa. On mainostajina danone, soija sotkujen myyjä ja mitä lie paska firmoja. Veikkaan jotain vähä rasvaista, töysjyväpask ei ku pasta linjaa joka ei ole karppausta. Minusta hyväkarppaukseen sopii hyvin 150 g hiilarit, että en ole sitä mieltä, että kaikki 20 g hiilareille.
  Mutta danone ja muut junti korporaatiot ei kuulu karppaukseen IMHO.

  Meikäläiseen ei ole ikinä sen ”graahamin” sotkut iskeneet. Olispa kiva yllättyä positiivisesti, mutta kohta 10 v tätä karppaus juttua seuranneena ei taho usko riittää :)
  En siis itse karppaa enää, mutta seuraan aktiivisesti.

 • Minulta loppui 25 vuoden päänahan kutina ja hilseily, kun lopetin viljojen syönnin. Taatusti en ota viljoja takaisin. Myös hiuksia kasvoi runsaasti lisää.

  Hillitöntä kutinaa ja hilseilyä pidin aika hyvin kurissa käyttämällä 4 eri shampoota vuorottain eli joka pesukerralla oli eri shampoo.

  Myös ihon kuivuus hävisi, joten ei tarvii rasvata itseään enään edes talvella.

 • Hei!

  Olisko sulla tietoa, voivatko mahdolliset (hoitamattomat) parasiitit aiheuttaa aknea?
  Aknea, joka ei tunnu paranevan kaikista kokeiluista huolimatta?

 • Ei ole kovin ruusuisia kokemuksia itsellänikään. Tai no, osaksi on ja osaksi ei. VHH on toiminut hyvin diabeteksen ennaltaehkäisyssä, mutta n. puolen vuoden raakaruokakokeilu ei kyllä ole tuonut muuta kuin voinnin huononemista. Mistähän johtuu, sillä olen aloittanut varovasti ja varmasti käyttänyt hyviä tuotteita? Jo pieni määrä Vitamineral Greenia ja Earthia tai vastaavia (ei kukkaro kestä jokaisn brändin testaamista) räjäyttää allergisen reaktion ja pistää vatsan sekaisin – se siitä luonnollisten vitamiinilähteiden käytöstä. Cordyceps ja kumppanit tuntuvat lietsovan hiivan ja allergian voimiinsa. Raakaruoka tukkeuttaa vatsan tai pistää sen päiväkausiksi kuralle, vaikka kuinka varovasti yrittäisi kaikkien taiteen sääntöjen mukaan testailla ja totutella. Savivesi ei aiheuta hyvää, jos ei huonoakaan. Puhdistamatonta merisuolaa olen käyttänyt iät ajat VHH:n lisänä, mutta silti vaivat jatkuu, vaikka joidenkin mielestä saa tehdä ja syödä mitä vaan kunhan juo suolavettä (kenties ollut terve jo ennestään tämän lausija?). Syön luonnollista ja suurimmaksi osaksi luomuruokaa tärkkelyksiä vältellen. Viljaa ja maitotuotteita vähän ja harvoin – olen testannut, että eivät aiheuta minulle mitään outoja reaktioita toisin kuin viherjauheet yms. joten voisin syödä varmaan enemmänkin.
  Haluaisin apua krooniseen väsymysoireyhtymään, mutta eipä tunnu apua löytyvän ainakaan raakaruuasta tai ruuasta yleensäkään. VHH:ta jatkan, koska se pitää verensokerin tasaisena ja suolisto-oireet kurissa aina kun en yritän sotkea sekaan ns. foodeja. Parjatut teolliset vitamiinit eivät sentään aiheuta allergisia reaktioita, mutta kovin ristiriitaisia reaktioita saan niistäkin, esim. magnesium kovettaa vatsan.
  Olen neuvoton, koska kokeillut olen vaikka mitä ruokia/lisäravinteita/yms. Mitkään hoidot ei sovi, vaan heikentävät, esim. akupunktio tai hieronta. Liikunta on kuin myrkkyä. Jos jollain on antaa hyviä neuvoja niin kiitollisena otan vastaan!

 • Mie: Huh melkein kuin omasta näppäimistöstä sillä erotuksella, että vointini ei sentään huonone juuri mistään. No akupunktiolla hävisi viimisetkin voimat…tai sitten oli vain sattumaa. Syönpä mitä vaan tai teenpä mitä vaan ei vaan parane väsymys millään. Millään vitamiinilla tai lisäravinteella ei ole mitään vaikutusta paitsi lompsaan.

  Olen siinä pisteessä, että alan kai vaan sitten ajattelemaan, että en ole väsynyt josko se siittä…
  Toisaalta olisikohan suoli sökö, että ei mikään imeydy. Toki joku imeytyy mulla jonnekkin, kun painossa löytyy. Suolihuuhtelua (koneellista) suositellaan 2-3 kertaa, niin se puhdistaisi kuonat. Liekö tuostakaan olisi apua..

  Neuvoa en osaa. Olen taistellut tän oman väsymyksen kanssa jo kohta 40 v.
  Tai sen verran voin neuvoa, että toivoa ei kannata menettää. Joskus sapettaa, kun ei voi elää kuin muut, mutta ei se itsesäälillä parane.

 • Kiitos kommenteista!

  Taru-> Jotkut ovat erittäin vahvasti sitä mieltä, että parasiitit olisivat merkittävä tekijä tuon aknen suhteen. Ellen ole ihan väärässä, niin mm. David Wolfe liputtaa tämän näkemyksen puolesta. Itse en niele tuota teoriaa ihan mukisematta, mutta en voi sitä tyrmätäkkään…

  Mie-> Sain sellaisen käsityksen, että olit tuon puoli vuotta pelkällä raakaravinnolla? Useimmille meistä noin tiukka raakaruokavalio ei tosiaan ole välttämättä se optimaalisin juttu. Esimerkiksi itselleni se ei missään tapauksessa sovi.

  Tuo ongelmasi voi johtua tietysti hyvin monesta asiasta, mutta tuo Myyn mainitsema suolisto-teoria tuntuisi näin nopeasti ajateltuna erittäin järkeenkäyvältä. Jos suolisto ei ole kunnossa, niin sen myötä meille aiheutuu lukuisia erilaisia vaivoja, joita ei edes välttämättä osaa yhdistää suolisto-ongelmiin.

 • Jarkko: En ole ollut puolta vuotta pelkällä raakaravinnolla – olisin varmaan haudassa, jos olisin ollut. Olen tehnyt erilaisia kokeiluja sen sopivuudesta n. puolen vuoden ajan, esim. erilaisia kombinaatioita, määriä, laatuja yms. Pääasiassa olen VHH:lla ja olen yrittänyt lisätä välillä raakaa huonoin tuloksin sekä ei-synteettisiä vitamiineja viherjauheiden muodossa varovasti ja pienin annoksin. Ei sovi, ei.
  VHH sekä vielä suolistoystävällisempi SCD-dieetti pitää vatsan rauhallisimpana, mutta ei vaikuta uupumukseen, vaikka vatsa pysyisi ns. normaalina.
  Minulla uupumus alkoi vakavan trauman jälkeen muutama vuosi sitten. Suolisto-ongelmat kuuluvat kroonisen väsymysoireyhtymän taudinkuvaan – tämä tosin oma diagnoosini, koska lääkärien mielestä olen terve.

  Olisi vaan niin hauska liittyä siihen joukkoon, joka hehkuttaa parantuneensa ties mistä kroonisesta, invalidisoivasta, parantumattomasta taudista superfoodien tai minkä vaan avulla (lupus, MS, reuma jne). Minulle ei auta mikään. Joskus jopa vähän harmittaa lukea tarinoita suurin piirtein haudan partaalta nousseista kun alkoivat vaan syömään vaikka rautanauloja kun itse menee vaan kurjempaan kuntoon kaikesta, mistä muut saavat apua.

  Myy: Lohdullista, että en ole yksin. Kiitos kommentistasi. Toivotaan, että meillekin löytyisi joku apu jostain! Paino nousee minullakin. Ennen epäilin aina niitä, jotka sanoivat, etteivät syö liikaa, mutta silti lihovat. Nyt tiedän ihan omasta kokemuksesta, että pitää paikkansa! Lannistavaahan tämä tahtoo olla, mutta yritetään jaksaa.

 • Mie: tein jotain uutta. Sain varattua jo ajan sinne suolihuuhteluun :)
  Yleensä olen todella hidas liikkeissäni, koska ensin pitää olle se energia toteuttaa joku asia.

  Jos kaloreilla olisi jotain tekemistä kehon rasva% kanssa olisin jossain välissä muuttunut luu/nahka säkiksi, koska ruokahalua ei ollut eikä maistunut.

  Toivotan sinulle ja kohtalotovereille mukavaa kevättä ja vuotta. Meillä on toivottavasti tämä blogi käytettävissä silloin, kun löydämme jonkun uuden oivalluksen millä saisi energiaa kehoon. Jarkko tuskin pahastuu jos itsekkästi hyödynnämme tätä blogia siitä kertoessamme.

 • Myy: Toivottavasti huuhtelusta on apua! Kerro, oliko mitään vaikutusta ja toivottavasti Jarkko ei tosiaan pahastu tästä kokemusten vaihdostamme :)

  Tuttu tunne tuo, että pitää ensin olla energia ennen kuin voi tehdä mitään ja sittenkin miettii kaksi kertaa, raaskiiko sitä energiaa tuhlata, koska aktiivisena olemisen jälkeen valtaa taas ankara väsymys ja pitkä palautuminen.

  Minäkin tein muuten jotain jo jonkin aikaa sitten kun taas kerran googlailtuani ratkaisuja tähän vaivaan latasin Amazonista kirjan ”From fatigued to Fantastic”. Sen kirjoittaja Dr. Teitelbaum on itse potenut kroonista väsymystä ja kehitellyt siihen hoitoja. iHerbistä tuntuu kirjan kertomia troppeja löytyvän ja osa myös Suomesta. Toistaiseksi minulle on ehtinyt tulla vain monivitamiini ja odottelen postin tuovan pian lisää paketteja. N. 4 kk:n päästä pitäisi alkaa huomata tuloksia. Saa sitten nähdä; olisi kyllä ensimmäinen kerta, joten uskon vasta, jos koen – niin monta juttua on tullut kokeiltua ja kaikista seurannut isompi tai pienempi pettymys. Toivoa ei kuitenkaan auta heittää ja kaikkea kannattaa kokeilla.

  Dr. Teitelbaum sanoo kirjassaan, että huonolaatuinen uni tai unettomuus on stressin ohella yksi iso tekijä ja ainakin minun kohdallani tämä pitää paikkansa, sillä nukun todella huonosti ja vointi huononee aina pidemmän huonounisen jakson jälkeen. Tosin ei kunto loistava ole silloinkaan kun nukun paremmin. Miten sinun unesi?

 • No en tietenkään pahastu. Juuri tätä keskustelua ja mielipiteiden vaihtoa varten tämä blogi on…

 • Mie, krooninen väsymysoireyhtymä voi johtua ravintoaineiden imeytymishäiriöstä – sinulla voi olla puutteita monista vitamiineista ja eräistä tärkeistä rasvahapoista. Syynä voi myös olla esim. ruoka-aineallergia tai yliherkkyys, eli mahdollisesti jokin ruokavalioosi sisältyvä ruoka-aine ei sovi sinulle – kannattaa testata, vaikuttaisiko esim. punaisen lihan vähentäminen oireisiin.

  Annan joitakin nettisivuja, joihin kannattaa tutustua:

  http://www.antioxidant.fi/ –> monet ovat saaneet apua vaikeisiin oireisiin antioksidanttiklinikalta.

  http://www.pronutritionist.net/asiantuntijapalveluita-tarjolla/ –> ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen on erikoistunut mahasuolikanavan sairauksien ruokavaliohoitoihin. Jos kirjoitat Reijon blogiin viestin, kannattaa käyttää jotain toista nimimerkkiä, koska eräs sivun vakiokeskustelijoista käyttää myös nimimerkkiä Mie.

  http://ilonpisara.blogspot.com/ –> Miia Saastamoinen on tosi pätevä ravintoneuvoja, joten kannattaa ehdottomasti ottaa yhteyttä myös häneen.

  http://www.aitoterveys.fi/ –> ravintoneuvoja Maurico Bürklandin sivut.

  http://www.ravintovalmentaja.fi/jasenet.html –> koulutettuja ravintovalmentajia, joilta voit myös saada apua.

 • Mie, suosittelen myös lukemaan tämän Jarkon aikaisemman blogikirjoituksen: http://www.raikasweb.com/nivelreuman-nykyaikainen-hoito. Vaikka kirjoitus käsittelee reumaa, samoja vinkkejä kannattaa kokeilla krooniseen väsymysoireyhtymään, lukuun ottamatta tietenkin niitä asioita, joita olet jo kokeillut ja joista ei ole ollut apua.

  Myös psykologisilla ja psykososiaalisilla tekijöillä voi olla vaikutusta (mainitsit aikaisemmin kokemastasi traumasta). Kannattaa kokeilla joogaa, siitä saattaisi ehkä olla hyötyä.

  Jos noudatat hyvin tiukkaa VHH-dieettiä, niin eräiden hyvälaatuisten hiilihydraattien (kasvikset, hedelmät, marjat, vihannekset, juurekset) lisääminen saattaisi ehkä lievittää oireita. Suosittelen myös käyttämään maitohappobakteereita sisältäviä tuotteita ja aloittamaan jonkin maitohappobakteerivalmisteen käytön (sitä ennen, lue tämä: http://ilonpisara.blogspot.com/2009/11/maitohappobakteerivalmisteet.html)

  Suolihuuhtelu voi huonontaa suoliston bakteerikantaa entisestään, joten sitä en pitäisi kovin suositeltavana.

  Tuli lisäksi mieleen, että jos oleskelet tai olet oleskellut säännöllisesti rakennuksessa, jossa on tai on ollut sisäilmaongelmia, niin sisäilman mikrobit voivat myös aiheuttaa oireita.

  Tässäpä vielä kirjoja, joista voi olla hyötyä ja joihin suosittelen tutustumaan:

  – Paula Heinonen: Vihdoinkin hyvä olo
  – Antti Heikkilä (toim.): Täydentävä hoito
  – Antti Heikkilä: Siunattu kipu
  – Peter J. D’Adamo & Catherine Whitney: Syö oikein oman tyyppisi mukaan
  – Merja Niemi: Aurinkoista ruokaa
  – James A. Duke: Parantavien ruokien opas
  – Kaarlo Jaakkola: Ruoansulatus kuntoon ravitsemushoidolla
  – Kaarlo Jaakkola ym.: Vatsa kuntoon

  Toivottavasti näistä vinkeistä on apua myös nimimerkki Myylle :).

 • Jarkko: Kiitos, että saamme vaihtaa ajatuksia.

  Myy: suolihuuhtelu oli mukava :) ja menen uudelleen ensi viikolla. Jostain syystä, en tiedä mistä minua alkoi vaan yhtäkkiä itkettää, kun ajoin kotiinpäin. En ole mikään itkijä tyyppi joten ei hajua mistä johtui. Siinä me vetisteltiin ilman kanssa sitten kilpaa.
  Jotenkin todella puhdistunut olo. Olo on ihana etten sanoisi.
  Ehkä ei pysyvä,kun ei mulla koskaan ole ollut tai sitten kaiken mukavan ansiosta saan sen vähänkin pitää.

  Mulla ei tätä oloa ole vuosien saatossa ole helpottaneet mitkään pillerit. Siksi olen niistä joku aika sitten luopunut. No mangneesiumia ja deetä otan.
  Aika turhaa mun on sinne siksuksiin kalliita pillereitä tunkea jos ne vaikka imeydy sen suolen takia. On sinne tullut varmaan muutaman tonnin edestä ladattua kamaa joten ei siitä ole ollut puutetta. Olen tuohon kilppari ja lisämunuais stressi juttunkin syönyt pitkiä aikoja ashwagandhaa ja sen sortin juttuja. Empä ole vaikutusta huomannut.

  Uni..tuo ihana juttu. Ennen saatoin kuukausia nukkua 10-12 tuntia ja vielä oli rätti poikki ja brain fogissa. Jossain vaiheessa kääntyi unettomuuteen. Nyt nukkuminen on jotenkin sillä lailla sekaisin, että voi sattaa viikon sisällä olla kumpaakin hyvä unisia öitä ja nukkumattomuutta.Olen lukenut unihygienia jutut, jaakkolan jutut magneesiumista jne, koneen sammuttamiseen jne jne jne. Ei ne ole mitkään auttanut. Ei tryptofaanit, gaba, inositoliini vai mikä hemmetti se oli. Ei auta pimeät huoneet ei mikään jos se unettomuus tulee. Melatoniinin vaikutus lakkasi äkkiä.

  Jännä juttu, että monta kertaa on ollut, niin että jos nukun hyvin on väsynyt olo sen jälkeen, mutta jos olen nukkunut tosi huonosti tai en ollenkaan olen virkeämpi. Jotenkin ihan pöhköä, mutta siksi välillä ajattelin, että paskaakos sitä nukkumaan, kun aamulla (iltaan asti)on aina väsynyt enemmän kuin nukkumaan mennessä. Pakko se kuitenkin kai on nukkua, kun elimistö korjaa ja latutuu unen aikana.

  Joo aika sekava elimistöni tila tuntuu olevan. Se reagoi yleensä päin vastasesti kuin suurella osalla ihmisistä tekisi.
  Esim. juuri mietin nuita kakka juttuja, niin raskaus aikana kävin isolla hädällä 4-5 kertaa päivässä vaikka yleensä suunta on toinen. Sinäänsä mullakaan ei ole mitään päivien ummetusta ollut ollut koskaan. Joka päivä suoleni toimii sen kerran kaksi ihan normaalisi. Sillä tuo suolen tila ei ole minua huolestuttanut.

 • Myy: Kiva kuulla! Yleensä hoitojen kanssa lopputulos on, että mitä monet sanoo ihanan rentouttavaksi hoidoksi, aiheuttaa itsellä oireiden pahenemisen ja sitten sitä saa olla vapisevana rauniona päivätolkulla. Ehkä pitää itsekin kokeilla suolihuuhtelua, vaikka minun kohdallani se päävika tuntuu olevan jossain muualla, vaikka suolistokin jonkun verran aina välillä oireilee – saan sen näet pysymään aika hyvin kurissa jo VHH:lla ja jos äityy pahaksi niin SCD viimeistään rauhoittaa. Oletko koskaan kokeillut SCD-ruokavaliota? Siitä on ollut suurin apu suoliston kanssa kun taas raakaruoka on kuin myrkkyä söisi eikä suolisto tosiaan totu siihen kuten joillakin tuntuu tekevän – ilmeisesti ovat terveempää porukkaa.

  Minulla on sama tuon elimistön kanssa, että reagoi päinvastaisesti kuin pitäisi. Eikä todellakaan ole lisäravinteista ollut mitään hyötyä. Kokeilen vielä tuon Teitelbaumin suosittelemaa d-riboosia ja jos vaan uskallan niin adrenal glandular -tuotteita. Edellistä ei-pillerimuodossa, jälkimmäistä on pakko ottaa pillerinä kun muuta ei ole tarjolla. Niitä en ole vielä kokeillut, joten yksi kokeilu muiden joukossa. Mitkään isot odotukset ei tosiaan ole. Onko sinulla kokemusta mistään noista?

  Oireet tuntuisivat periaatteessa sopivan minullakin esim. kilpirauhasvaivoihin tai lisämunuaisvaivoihin, mutta lääkärithän ei ala millekään kun arvot on verikokeissa normaalit, joten mitään kovempia lääkkeitä en ole voinut kokeilla ja minun tuurillani varmaan nekin veisi vain ojasta allikkoon. Mieluummin haluaisin jonkun luonnonmukaisemman ratkaisun.

  Uniasiat kun saisi kuntoon, mutta kuten sinullakin – mikään ei auta ja mitään addiktoivia lääkkeitä en halua edes kokeilla niin kauan kuin vähänkin saan nukuttua. Minulla tuo uni tuntuu olevan ainakin tällä hetkellä suurin ongelma. Nukuin näet jonkin aikaa vähän tavallista paremmin ja huomasin oloni kohenevan, vaikka ei toki normaaliksi asti, koska ei se uni parempanakaan mitään normaaliunta ollut kuten joskus nuorena. Sitten kun tuli huonompi unijakso, tuli takapakkia muutenkin. Mutta minkäs teet sillekin. Mitään addiktoivia uniläkkeitä en halua kokeilla niin kauan kuin hetkenkin pystyn omin voimin torkahtamaan.

 • Mie: ei mullakaan suolisto oireile eikä ole koskaan oireillut millään tavalla. Ei turvota, ei pieretä, uloste on normaalia jne. Siksi olen ajatellut, että suolisto on ok. Mutta miksi mikään mitä sinne laittaa ei aiheuta mitään reaktiota? No joo menee varmaan viina päähän, mutta esim. lisäravinteet, viherjauheet ja muut sotkut ei aiheuta hyvää ei pahaa. Huono ruoka tai hyvä ruoka sama. Enempi sillä on merkitystä syönkö liian vähän vai enemmän/sopivasti.

  Olen käyttänyt solgarin d-riboosia ei vaikutusta mulle.

  SCD:stä olen lukenut ja ohjeitakin on. Siitä matkasin sitten karpille. Nyttemmin yritän syödä maltilla proteiinia, rasvaa ja kasvikunnan tuotteita pääasiassa. No välillä on myös muita hetkiä :=

  Heh…mulla olisi sulle kuule sata sivua A-4 täynnä asiaa jos alkaisin kirjoittamaan. Kokemuksia monenlaisia. Kilppari lääkityksestä ja kaikesta huh.

  Mutta jos lääkäreitä kaipaat, niin kilpirauhasfoorumi vois olla sellainen paikka josta löytää listan lääkäreistä, kasapäin tietoa kilppari/lisämunuais kombosta.

  Voi, jos saa sanoa, niin esim. sellainen nimimerkki kuin kataja (muistaakseni) on aika neuvoton näiden asioiden edessä.

  Tuolla kilpparifoorumilla, foodeissa (ja ennen foodia mikä oli se foorumi) on paljon tietoa. Mikäli ne vielä netistä löytyy.

  Mulla auttoi eläinperäinen kilpparilääke, mutta normi thyroksiini huoh. Ei toiminu ja loppu peleissä melkein henki lähti sillä kamalla.

  Melatoniini ei aiheuta sekavuutta tai riippuvuutta. Sitäkin saa tilattua netistä tai yliopiston apteekit niitä pillereitä myy(taitaa olla ainut apteekki). Lääkärille vaan pitää kertoa, että haluaa sitä halpaa YA tavaraa. No kaikki lääkärit ei tiedä sitäkään. Sekin tuli koettua.

 • Mie ja Myy, kirjoitin pari kommenttia, joissa annoin teille vinkkejä, mutta viestit eivät ole vielä ilmestyneet tälle sivulle, mikä johtuu taas siitä, että ne sisältävät useita linkkejä – linkkejä sisältävät viestit ilmestyvät monissa muissakin blogeissa viiveellä. Mutta tarkkailkaa tilannetta, viestini tulevat varmasti lähiaikoina näkyville – niiden pitäisi ilmestyä teidän kommenttien väliin, Myyn tämän päivän ekan postauksen edelle.

 • Ande: Kiitos! Kirjavinkit olivat tuttuja paitsi se Aurinkoista ruokaa, jota en ole lukenut. En ole tiukalla VHH:lla, koska se vie energian liian matalaksi, syön paljon juureksia ja marjoja ym. ja maitohappobakteerit sekä saccharomyces boulardit ym. kuuluvat säännöllisen epäsäännöllisesti ruokavalioon. En laske nykyään enää hiilareita, koska olen ollut VHH:lla niin kauan, mutta arvelisin, että hillarit on 50-150 g paikkeilla -tätä enemmän tai liian tiukka huonontaa oloa kuten mainitsitkin. Tarkkaan olen testaillut eri ruokien sopivuuden, joten tässä ei paljoa enää ole kokeiltavaa, MDD-labran yliherkkyystestejä myöten on säädetty…

  Joogaa harrastan aina kun vointi sen sallii, olen harrastanut jo n. 10 vuotta eli paljon ennen tämän episodin alkua. Meditoin aina kun en kykene joogaamaan (silloin kun joogakin on liian rankkaa). Teen myös muita mielen harjoitteita, jotka lievittävät tämän tilanteen aiheuttamaa henkistä painetta – ikävä muuttua lähes yhtäkkiä aktiivisesta ihmisestä voimattomaksi raunioksi.

  Sehän tässä jollain tasolla harmittaakin, että olen elänyt jo tätä ennen itsestäni hyvin huolehtien ja silti käy näin.

  Se trauma oli siis fyysinen trauma eli tapahtuma, jonka seurauksena jouduin n. kuukaudeksi sairaalaan ja se kuihdutti elimistön aika tarkkaan. Toivuin nopeasti ja hyvin, lääkärit suorastaan ihmettelivät nopeaa toipumistani (olin pitänyt hyvää huolta itsetäni ja elänyt terveellistä elämää pitkään), pystyin liikkumaan normaalisti yms. kunnes yhtäkkiä rasituksensieto meni nollaan. Perusteelliset tutkimukset on tehty, mutta mitään ei löytynyt. Verikokeet normaaleita ja suorastaan erinomaisia. Olenkin sitä mieltä, että vereen asti kaikki pääsee ja että minulla on jotenkin kaikkea tarpeeksi, mutta energian pääsy kudoksiin tai sen käyttöönotto elimistössä jotenkin ontuu eikä onnistu. Esim. joudun syömään todella paljon ja huolehtimaan, että lähden esim. sille lyhyelle kävelylle, minkä elimistö kestää heti aterian jälkeen, muuten iskee todella surkea olo ja voimattomuus. Verensokeri on on tasainen ja normaali, ei siis johdu sen heilahtelusta tai sitten reagoin yliherkästi niin pieniin heilahduksiin, että ei näy mittareilla.

  Kun tämä alkoi, se alkoi aika äkillisesti muutamien viikkojen aikana. Olemme asuneet tässä asunnossa jo sitä ennen eikä ollut mitään remontteja tms. noihin aikoihin. Ympäristössä ei siis mikään ole muuttunut tänä aikana. Olen silti itsekin miettinyt tuota vaihtoehtoa, mutta tuntuu hiukan epätodennäköisesltä ellei rakenteissa ole jotain piilevää. enemmän epäilen, että tuo trauma aiheutti elimistössä jotain, vaikka se ei ihan heti ilmentynytkään, vaan tavallaan vasta toipumisen jälkeen.

  Kuten Myykin, olen kokeillut jo tosi paljon kaikkea. Myy tosin tuntuu kokeilleen vielä paljon enemmän kun on potenut tätä vaivaa minua kauemmin :) Minulla on vielä d-riboosi ja kumppanit kokeilematta.

  Myy: Jos eläinperäinen tyroksiini auttoi, käytätkö sitä vielä? Lakkasiko vaikutus vai eikä se kuitenkaan normalisoinut tilannettasi?

  Sekin tässä tuntuu olevan, että elimistö voi huonosti esim. suurista lisäravinneannoksista. Ikään kuin elimistössä olisi kaikkea tarpeeksi ja välillä liikaakin, mutta mikään ei pääse kunnolla käyttöön. Kuin olisi tankki täynnä bensaa, mutta mitään ei tapahdu, vaikka kuinka kääntäisi virta-avaimesta.

 • Mie:
  juu eläinperäinenlääke toimi, niin hyvin, että olen saanut sen jättää jo pois, mutta se paransi muuta kuin tuota minun päivä energisyyttä. Siihen sillä ei oikeastaan ollut vaikutusta, mutta olen saanut jättää kuitenkin ne ainaiset päikkärit pois.
  Eikä onneksi brain foggia ole enää, kun herää

  Olen syönyt ohirran tabuja ja sen semmosia pitkät pätkät. Paska niistäkään ole mitään iloa. Lompsaan tulee vaan isompi lovi.
  Olen lukenut, että suolihuuhtelu vie myös paljon huonoja bakteereja pois ei se pelkästään vie hyviä(näky vievän pois paljon muutakin…). Sekä saattaa viedä ison mällin hiivaa jos sitä suolistossa on. Tais olla Kaisa Jaakkola joka sanoi, että oli syönyt pitkään hyviä bakteereja ja suolessa ei niitä ollut juuri. Eli ihan sama. Jos on 40 vuotta temponut asian kanssa kuten minä niin siinä ei isommatkaan suolihuuhtelut tunnu missään.
  Pääasia, että joku asia alkaisi viemään eteenpäin.
  Harvapa tuota rectumiaan ensimmäisenä on esittelemässä, kun oireita tulee. Kyllä se on monelle aika viimisiä juttuja.
  En edes jaksa laittaa tähän mitä kaikkea tässä 10 v aikana on tullut kokeiltua. Sen voin sanoa, että yhdestäkään asiasta ei ole ollut hyötyä. Raakaruuasta suurin apu, mutta se oli muutaman viikon. Sen jälkeen siitä ei ole ollut iloa energian kannalta. Toki 100% raakailija en ole koskaan ollut.

  Ajattelin, että mulla on suolahapot vähissä vaikka ei mua ikinä ole närästänyt. Söin, niin isoa annosta, että sen isompaa ei saa ottaa eikä se tuntunut missään. Mistäs se siten johtuu?
  Biosignaturessa tehtiin vatsahappo testi. Valehtelipa se tai ”puhui” totta, niin pillereistä ei mitään tullut.
  Kokeilin montaa eri laatua joten en ole yhden pilleri merkin varassa( missään asiassa).

  Tuli mieleeni, kun luin Myyn juttua toistamiseen, että huuhtelun tekijä sanoi, että joskus ”tavaran” mukana tulee sulaamattomia pillereitä. Mulla ongelman on pakko olla syvällisempi siksi, koska millään muutoksella ei ole merkitystä. Ei sillä syökö paska ruokaa, hyvää ruokaa, ottaako mitä pillereitä, syökö kourallisen suolahappopillereitä, vaikka heti alkaisi 100% raakaruualle ja seuraavaksi mäkkäri linjalle. Ihan sama mitä ruokia olen eliminoinut ruokayliherkkyystestin pohjalta. Ei suoli tai elimistö ”vastaa” näihin mitenkään. Ei vaikka pikkusen vanhaa ja haisevaa ruokaa söisi.

  Harrastaan joogaa, pystyn elämään stressittömästi, kuunteen itseäni ja en tee juttuja jotka rassaa jne. Ei mitään vaikutusta mihinkään.

  Itse olen myös tuota hometta ajatellut, mutta sitten jokainen talo olisi ollut aina homeessa. Joten ei sekään ole uskottava. Meillä on remontoitukkin vasta.

  Itse olen melkein kaikki nuo kirjat lukenut ja kirjastollisen päälle ja lukenut nuita blogeja jo vuosia. Mutta ei se vaikuta, kun se ei vaikuta. Ei vaikka käytännössä tekisi, niin kuin kirjoitetaan.
  Tätä tuntuu olevan hyvin monen vaikea uskoa. Uskon, että Myyn kanssa tiedämme aika tarkalleen mistä asiasta toinen puhuu.

  Mulle on ihan sama vaikka mua auttaisi se, kun joka päivä syön pikku kiviä tai kissan paskaa. Sillä onko se viisasta vai ei ole mitään merkitystä, koska 40 v samassa tilanteessa jumiminen riittää. Mulla on helppoa, koska mun tilanne harvoin pahenee eri kokeiluista, paitsi jos syön liian vähän. Myyn tilanne on kinkkinen, koska se pahenee.

 • Olettekos akupunktiota kokeilleet? Tiedän erään naisen, jolla oli aivan kamala ihottuma. Kasvoissa ei tervettä kohtaa näkynyt, eikä sormiaan saanut koukistettua . Hän kokeili ruokavaliossaan kaikki mahdolliset jutut ja söi jossain vaiheessa vain muutamaa ruoka-ainetta. Lääkärit tietysti määräsivät pelkkää kortisonia. Hänen ihonsa parani täydellisesti viidellä akupunktio kerralla. Toisen kerran jälkeen näkyi jo parannusta. Joksikin aikaa piti ruokavaliosta jättää pois ainakin valkosipuli ja chili. Muita en muista.
  Myös pari vuosikymmentä jatkuneen selkäkivun on akupunktio parantanut.

 • Olen kokeillut akupunktiota kahden eri hoitajan luona ja jälkimmäinen ohjeista päätellen juuri tuo Kukkasen mainitsema hoitaja. Molemmilla kerroilla negatiivinen, suorastaan kauhistuttavan pelottava heikentävä vaikutus. Energia laski ihan hirveästi, ei sopinut. Kesti kauan toipua toimintakykyiseksi.

  Myy: Myös Biosignaturessa käynyt ja samansuuntainen kokemus kuin sinulla. Saihan sieltä kuulla, että kaikki mahdolliset hormonit ja muut on sekaisin, mutta kun mitkään suositellut pillerit ei sopineet, liikuntaa ei kykene harrastamaan (se painoharjoittelusuositus), ruokavalio oli se, jota jo muutenkin noudatan ja olin noudattanut verensokeriongelmien takia jo ennen tämän piinan alkuakin niin eipä jäänyt käteen siitä sen enempää kuin sinullakaan.

  Hirvittää, jos joskus iskee joku tauti, johon joutuisi syömään reseptilääkkeitä tai ottamaan rankkoja hoitoja. Varmaan menisi henki hoitojen kynsissä ennen kuin tauti tekisi tehtävänsä kun lääkkeet/hoidot (jopa vaihtoehtohoidot!!) toisivat omat oudot reaktionsa (tämä tuli mieleen kun olen muutaman viikon miettinyt, pitäisikö mennä mammografiaan kun rinnassa on outo kuoppa – ehkä vaan joku isompi raskausarpi, mutta tarkistuttaa kai sekin pitäisi).

  Tai jos tulisi vastaan joku stressaava tapahtuma, vaikka läheisen kuolema. Mitenhän sitä selviäisi kun ei meinaa selvitä edes iltakävelystä tai kiireisestä työpäivästä pahimpina jaksoina. Onneksi on välillä parempiakin jaksoja, jolloin elämä tuntuu melkein normaalilta kun vaan muistaa olla tekemättä juuri mitään, mikä uuvuttaisi fyysisesti tai henkisesti.

 • Tuon rinta asian suosittelen hoitamaan pikimmin pois päiväjärjestyksestä. Se aiheuttaa stressiä takulla mieleesi. Mulla oli muutama vuosi sitten rinnan alla iso patti joka oli kipeä. Kävin lekurilla perjantaina ja maanataiksi sain mammoon ajan ja olin todella hermo heikko koko viikonlopun vaikka yleensä tiukissa paikoissa mulla hermo pitää hyvin. Olin kyllä kuullut, että syöpä kasvaimet ei ole yleensä kipeitä. Se patti suli ittekseen pois. En tiedä mikä oli.

  Mulla on eka kerta…hmmm…vuosiin sellainen olo, että sallilla käyminen olisi jees. On mulla joskus toisinaan ollut päivän kaksi sellainen olo. Olen tiennyt, että se on ohi menevää. Ihanaa kyllä, kun on energiaa ollut tuon puhdistuksen jälkeen käydä pikku lenkillä. Jossain vaiheessa se pikku hiippailu tuolla ulkona aiheutti totaali väsymyksen ja flunssan.

  Olisi ihanaa jos tämä energia pysyisi mitä sen puhdistuksen jälkeen on ollut. Menen huomenna uudelleen. Suositellaan vähintään 2-3 x tehtäväksi.

  Varmaan tuollaisen puhdistuksen jälkeen kannattaa syöminen aloittaa kuten paaston jälkeen? Unohdin kysyä ohjeistuksen ja toivon, että huomenna muistaisin.

  Mahtavasti tuli vesi todella äkkiä läpi tuon puhdistuksen jälkeen. Laittelin sitten naamariin puoli päivää viherjauheita, hyviä bakteereita, suolaa ja muita semmosia hauskoja.

  Voimia Mie!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista