Kesä ja punkit

Kyllä tämä kesä jaksaa yllättää joka kerta kauneudellaan. Tuntuu melkein siltä, ettei tuolla luonnossa liikkumisesta voi saada tarpeekseen. Tosin lähes uskomattoman suuret hyttysarmeijat vesittävät omalla tavallaan tätä nautintoa, mutta sopivasti vaatteilla suojautumalla tämäkään ei juuri haittaa.

Hyttysten lisäksi monien luonnonystävien luontoelämyksiä rajoittaa karhut, sudet ja kyyt. Itsekin tunnen muutaman ihmisen, jotka eivät uskalla mennä metsään valtaisan karhupelon takia. Sekään ei auta, että heille yrittää selittää karhun kohtaamisen epätodennäköisyyttä, saati sitä, että karhu hyökkäisi kimppuun. Kaksi perättäistä loton päävoittoa lienee huomattavasti todennäköisempi skenaario…

On hieman nurinkurista, että varsin kunnioitettavan karhun sijasta meidän tulisi pelätä paljon ennemmin pikkuriikkistä punkkia ja niiden levittämää borrelioosia, eli Lymen tautia. Borrelioosiin täytyy suhtautua aina erittäin vakavasti. Hoitamattomana borrelioosi voi johtaa myöhäisborrelioosiin, jossa on hyvin monenlaisia oireita ihossa, hermostossa, nivelissä tai sydämessä.

Jos sattuu käymään niin ikävästi, että huomaat punkin kiinnittyneen ihoosi, niin älä mene paniikkiin. Suositeltavin keino punkin poistamiseksi on tarttua siitä kiinni tukevasti mahdollisimman läheltä ihoa. Helpoiten se käy punkkipihdeillä, mutta paremman puutteessa se tehdään kynsillä. Punkki poistetaan edestakaisin pyörittävin liikkein, jotta punkki ja sen imukärsä saataisiin kokonaisina irti. Punkin poistamista rasvalla tai öljyllä tukehduttamalla ei suositella, sillä tukehtuessaan punkki voi oksentaa, jolloin mahdollinen Borrelia-bakteeri voi siirtyä ihoon.

Kun olet saanut punkin irrotettua, suosittelen varmuuden vuoksi välitöntä kotihoitoa. Itse olen nauttinut aina punkin pureman jälkeen viikon ajan huomattavan suuria annoksia C-vitamiinia sekä Cat´s Clawta, eli kissankynttä ja ainakin tähän päivään mennessä olen välttynyt borrelioosilta. Mahdotonta sanoa onko tästä kotihoidosta ollut sitten mitään apua, mutta ei siitä haittakaan ole…

Arviolta joka neljäs suomalainen punkki kantaa Borrelia-bakteeria ja joka 50. punkin purema tartuttaa ihmiseen borrelioosin. Borrelia-infektio tarttuu ihmiseen punkin puremasta vasta, kun punkki on ollut veriaterialla ihossa useita tunteja. Eli tämän takia säännöllinen punkkisyyni on todella tärkeä asia.

Vain 50 prosentille borrelioositartunnan saaneista tulee ensioireena puremakohdasta alkava usein rengasmaisesti leviävä ihottuma. Eli jos ihottumaa ei punkin pureman jälkeen kehity, niin se ei ole mikään tae siitä, ettet ole saanut tartuntaa. Tuo ihottuma voi kehittyä muutamasta päivästä aina useampaan viikkoon tartunnan saannista. Muita merkkejä tartunnan saamisesta ovat flunssankaltaiset oireet kuten päänsärky, kurkkukipu, lämpöily ja lihasarkuus. Jos epäilet saaneesi borreliatartunnan, niin hakeudu ihmeessä heti asiantuntevan lääkärin puoleen!

Suosittelen jokaista asiasta kiinnostunutta tutustumaan Suomen Lyme Borrelioosi ry:n sivuihin.

Ruoan laatu mediassa
Nykyään ruoan laatuun keskittyvään uutisointiin törmää yhä useammin ja useammin. Tämä on tietysti mitä mainioin kehityssuunta, joka kertoo selvästi siitä, että ihmiset ovat alkaneet heräämään ja ruveneet kiinnostumaan ruoan laadusta. Toki tekemistä on vielä paljon, mutta ainakin se ensimmäinen askel on otettu.

Arvo nimisessä lehdessä oli ihan mielenkiintoinen juttu, joka sivusi näitä ruoan laatuun liittyviä kysymyksiä:


Kuvat klikkaamalla isommiksi.

7 KommenttiaKommentoi

 • Voi ei, mä toivoin, että tää postaus olis ollut punkeista jotenkin positiivisempi, noita punkkeja kun taas saatiin irrotella koko perhesstä mökki viikonlopun jälkeen. Se on nykyään ihan selviö, että mökiltä tullessa punkkeja on :(. Olen yrittänyt luottaa siihen, ettei ole mitään hätää, mutta nyt tuli paniikki…
  Eipä nyt mökkiä viitsisi yksinään homehtumaankaan jättää, mutta tuo alue tuntuu olevan punkkeja täynnänsä.

 • Moi Maija,

  No ei ehkä nyt syytä ole mihinkään paniikkiin, mutta esimerkiksi jokailtainen punkkisyyni on hyvä ottaa tavaksi. Kun nuo punkit irroittaa riittävän ajoissa, niin eipä siinä aihetta silloin suureen huoleen ole.

 • Uusimmassa Luontaistuntija-lehdessä (4/2011) on juttu punkeista. Laitan tähän lainaukset parista kappaleesta:

  ”Punkeilla ei ole silmiä. Niillä on sen sijaan muita hyvin kehittyneitä aisteja, joilla ne löytävät itselleen sopivan verenluovuttajan. Houkuttimista ehkä tärkein on ohikulkijan ulos hengittämä hiilidioksidi, jonka punkki pystyy haistamaan. Ohikulkijan kyytiin loikattuaan punkki ei suinkaan pureudu heti nahkaan kiinni. Hyttysistä ja paarmoista poiketen punkki kipittelee ja etsii jonkin aikaa sopivan suojaisaa ja verekästä ihonkohtaa. Tässä vaiheessa punkki voi ilmeisesti myös hylätä vähemmän houkuttelevaksi osoittautuvan isännän.”

  ”Haju saa punkin hullaantumaan, mutta haju saa sen myös kaikkoamaan. Ruotsissa tehdyn tutkimuksen mukaan valkosipulivalmisteen nauttiminen vähensi merkittävästi punkkien tarttumista ihmiseen. Kaksoissokkotutkimus tehtiin Ruotsin puolustusvoimien varusmiehillä, jotka liikkuivat toistuvasti rehevässä maastossa. Koetuloksen uskotaan perustuvan vanhastaan tuttuun havaintoon, jonka mukaan punkit karttavat valkosipulin ikävää jälkihajua. Haju johtuu valkosipulista kehittyvistä haihtuvista rikkiyhdisteistä, jotka erittyvät hengitysilmaan ja myös iholle valkosipulivalmisteen nauttimisen jälkeen.”

  Jutun yhteydessä mainostetaan erästä valkosipulitablettia, mutta itse kyllä suosisin mieluummin ihan oikeata valkosipulia. Murskaan usein yhden valkosipulin kynnen teen joukkoon, joten saa nähdä, pysyvätkö punkit loitolla tuolla konstilla tänä kesänä.

 • Todella mielenkiintoista tietoa Ande! Tässä lienee taas yksi hyvä syy suosia valkosipulia. Ja varmasti tosiaan tuo oikea valkosipuli on monta kertaa parempi vaihtoehto, kuin mikään tablettimuoto.

 • ” ja ainakin tähän päivään mennessä olen välttynyt borrelioosilta. ”

  Oletko käynyt verikokeissa, vai miten tiedät, ettei sinulle ole tautia kytemässä ilman oireita?

 • Nimetön-> Olen käynyt kerran vasta-ainetestissä ja siitä ei löytynyt mitään ihmeellistä. Tosin on hyvä muistaa sekin, että nuo vasta-ainetestien tulokset eivät välttämättä anna koko totuutta asiasta…

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista