Kevät

Olen kirjoittanut viime päivinä tiiviisti juttua mykoplasman ja psoriasiksen hoidosta, joten blogin päivitys on jäänyt hieman vähemmälle. Mykoplasman hoitoon liittyvä e-kirja julkaistaan vielä huhtikuun aikana. Kirja on maksuton…

Mahla virtaa pian ja villivihanneskausi on aluillaan

Muista hyödyntää keväinen kotimainen herkkujuoma, eli koivunmahla. Mahlan keruu on helppoa ja todella palkitsevaa puuhaa. Tarvitset vain poran, letkun, keräysastian ja koivun, josta sinulla on maanomistajan lupa kerätä mahlaa.

Lue tästä mahlan juoksutuksen ABC.

Myös villivihanneskausi lähestyy kovaa vauhtia. Mahtavaa huomata, että yhä useampi meistä hankkii kesän salaattitarpeet luonnosta eikä markettien kalliista vihannestiskistä.

Jos et ole vielä tutustunut villivihannesten mahdollisuuksiin, niin kannattaa harkita jotain villivihanneskoulutusta. Tietääkseni ainakin Martat järjestävät tällaista koulutusta, mutta tarjolla on myös esimerkiksi Heikki Ruususen valmennusta asiaan liittyen.

Se, että opiskelee vaikka 20 erilaista villivihannesta on ehdottomasti yksi parhaista investoinneista, joita voit itsellesi suoda. Ilmaista ja huipputerveellistä ruokaa suoraan luonnosta…

Ahdistava terveysuutisointi

Juttelin tuossa pari viikkoa sitten erään ihmisen kanssa, joka kertoi siitä, ettei enää seuraa ollenkaan terveysuutisointia. Hän kertoi, että terveysuutisten ja terveyskeskustelun seuraaminen aiheuttaa lähinnä vain ahdistumista. Moni on varmasti huomannut samanlaisia tuntemuksia.

Iltapäivälehtien värittämä terveysuutisointi antaa keskivertolukijalle enemmän kysymyksiä kuin vastauksia. Monella näitä uutisia lukevista saattaa mennä pää pyörälle ja eivätkä he enää tiedä mitä kannattaa syödä ja mitä ei.

Uutisoinnin yhteydessä haastatellaan usein henkilöitä, jotka puhuvat mitä sattuu tai sitä mitä heidän on käsketty sanoa. Nämä virallista linjaa edustavat asiantuntijat kertovat pahasti virheellistä tietoa esimerkiksi rasva-asioihin liittyen.

Lehtiä lukemalla saa helposti sen käsityksen, että keskivertosuomalaisen suurimmat ravitsemukseen liittyvät ongelmat ovat tyydyttyneet rasvat, liiallinen punaisen lihan syönti ja suolan käyttö. Asia ei ole missään tapauksessa näin.

Keskeisin ongelma on heikkolaatuinen ruoka ja eräänlainen ruoan arvostuksen puute. Kauppojemme hyllyt pursuavat esimerkiksi surkeanlaatuisia valmisruokia, joita myös ostetaan paljon. Eines ei ole ruokaa. Ruoka on ruokaa, kuten Mikko Revonniemi taannoin osuvasti totesi.

Ravitsemustieteen dosenttien ja muiden virallista linjaa edustavien asiantuntijoiden mielestä suomalaisten tulisi syödä suolatonta, rasvatonta ja ilotonta ruokaa, josta tulee tuntea vielä kaiken lisäksi huonoa omaatuntoa. Tai ainakin sellaisen kuvan helposti saa, kun lukee näiden asiantuntijoiden haastatteluja. Ruoka on heidän mukaansa ihmiselle suuri ongelma, jonka kanssa tulee olla hyvin varovainen.

Onneksi todellisuus on kuitenkin ihan jotain muuta. Kun syömme laadukasta ruokaa, se on terveellistä. Kun ruoka tuottaa iloa, se on terveellistä. Panosta siis ruoan laatuun ja nauti sitä ilolla. Älä anna dosenttien asiattomien kommenttien pilata tätä nautintoa.

12 KommenttiaKommentoi

 • JARKOLLE

  Odotan Myco-kirjaa kärsimättömästi ja tosi innolla.

  Toivottavasti saan siitä vinkkejä että pääsen tästä viheliäisestä taudista!

 • Ihana kirjoitus! Maitohorsmaa ja nokkosta suosittelen kaikille kokeiluun, nämä on ainakin helppo tunnistaa :)

 • Hyvä postaus! Mahlaa tuli eilen juoksutettua koivusta ja oli raikasta. Villivihanneksista voisi tehdä vielä toisenkin julkaisun, kiinnostaisi paljon. Ja onko muut huomannut, että Iherb ei tarjoa enää freebies -ilmaistuotteita. Ne on korvattua trials -osiolla, jossa esim. ennen ilmaset huulirasvat on nyt noin 36 senttiä kpl.

 • Kiitos kommenteista. Voin palata villivihanneksiin vielä tässä myöhemmin keväällä. Kiva kuulla, että asia herättää kiinnostusta!

 • Einesten suosio perustuu tietenkin niiden helppouteen ja myös siihen, että ne maistuvat perinteiseltä suomalaiselta ruualta. Moni ei pidä eksoottisista mauista (esim. Maca ja spirulina ovat useimpien mielestä kamalanmakuisia) ja moni ei myöskään ole valmis uhraamaan päivästään paljoakaan aikaa ruoan valmistamiseen/miettimiseen kun ei ole pakko.

  Olen ostanut luontaistuotekaupasta eri valmistajien luomuraakasuklaapatukoita. Niissä on kuitenkin kaksi ongelmaa: ne ovat todella hintavia eivätkä lähellekään yhtä hyviä kuin Fazerin Sininen. Niin kauan kuin näin on, noista raakasuklaajutuista ei voi tulla ns. koko kansan juttuja.

 • Aikamoista yleistämistä Jari Niemiseltä.

  Itse en taas tykkää eineksistä tai Fazerin makeisista.

  Ostan esim. Ruohonjuuresta erilaisia raakasuklaita ja valmistan sitä myös itse. Viimeksi ostin aivan mahtavaa kookosvalkosuklaata.

  Jos ei viitsi ottaa asioista selvää niin ei mihinkään uuteen ja eksoottiseen ruoanlaittoon tietotaito riitäkkään. Onneksi meillä on netti ja siellä Jarkon tapaisia valistajia, että voimme oppia uutta ja eksoottista.

 • Hei!
  Tuli sellainen kysymys mieleen, kun yksi tuttavani, noin 75-vuotias nainen on alkanut saamaan vanhuusiän harhoja. Hän tuntee usein, että aivan kuin jotain kaasua tulisi hänen asuntoonsa ja polttelee kuulemma ihoa, sekä muutenkin kuulee joskus harhaääniä. Lääkäri totesi, että on kuulemma vanhuusiän harhoja ja kyllä minustakin tuntuu, että niitä ne ovat. Jotain lääkettä on kokeillut, mutta haittavaikutukset todella pahat, mm. hidasliikkeisyyttä lääkkeestä tullut. Muuten on ihan perusterve ja hyväkuntoinen ihminen. Onko luonnosta mitään superfoodia tai muuta ravinnetta, josta olisi apua? Hänellä on puhdas ja terveellinen ruokavalio muuten kyllä ja laadukasta D-vitamiinia käyttää 50-100ug:tä. En tiedä onko teillä kokemusta tai tietoa tästä, mutta jos on niin toivoisin mielelläni jotain luonnonvinkkejä, joista apua olisi.

 • Tanja

  Onko muistisairaus diagnoosia, dementioissa on juuri tuollaisia käytöshäiriöitä. Yleislääkärit eivät voi esim Alzheimeria diagnosoida, edellyttää geriatrian tai neurologian erikoislääkärin tutkimuksia.

  Muistisairauksissa on ainakin kaksi tutkimisen arvoista luonnollista vaihtoehtoa, dietin sisältämä liiallinen kupari ja asetyylikoliinin lisääminen, suinpäin ei tietenkään kumpaakaan sovi kokeilla.

  Nokkonen ainakin sisältää merkittävän määrän asetyylikoliinia.

 • Ei ole muistisairautta ja tämä henkilö on siis muuten ihan täysin terve ja todella hyväkuntoinen. Neurologian lääkäri oli tämän vanhuusiän harhat diagsoinut, eikä merkkejä muistisairauksista tai muistakaan taudeista ole.

  Ainoastaan näitä ”vanhuusiän harhoja”, jotka sitten ovat nyt aiheuttaneet unettomuutta ja esim. lieviä pelkotiloja. Vahvoja lääkkeitä hän ei kuitenkaan enää aio ottaa, vaikka lääkäri suosittelee, niistä on saanut liian paljon haittavaikutuksia. Tällä hetkellä käytössä on mieto opamox. Onkohan Omega-rasvahapoista apua? Mietin, että voisin ostaa hänelle krilliöljyä, kun jostain luin, että sillä voisi olla positiivisia vaikutuksia aivojen toiminnalle vanhuksilla.

 • Kiitos Jarkolle hyvästä postauksesta. E-kirja on todella tervetullut! Täytyy minunkin vetää ohi aiheen jonkin verran. Askarruttaa kovasti fsf:n tuotteiden puhtaus. Minulla on esiintynyt käytön myötä selittämättömiä vatsakipuja, jotka on poistuneet lopetuksen myötä. Koskee sienituotteita. Paul Stametsin kohdalla ei havaittua ongelmaa.

 • * Suola ei haitallista, kunhan saa riittävästi kaliumia
  (esim kookosvettä välillä juomana + papuja välillä lihan lisänä/tilalla + vihanneksia)
  * tyydyttynyt rasva ei haitallista, kunhan kohtuullista ja lisänä mausteiden käyttöä, esim kurkumaa
  * kalat ei vaarallisia, kunhan valitsee semmoisia kaloja missä myös seleeniä eli melkein kaikki mahdolliset
  (mahdollisesti myös klorellaa välillä lisänä ja vaikka kerran vuodessa kuuri korianteria + klorellaa, http://chriskresser.com/5-reasons-why-concerns-about-mercury-in-fish-are-misguided )

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista