Kilpirauhasen autoimmuunitulehdus

Minulta on useaan otteeseen toivottu näkemyksiä kilpirauhasen vajaatoiminnasta ja sen hoidosta. Olen asiasta aiemminkin kirjoittanut, mutta nyt on aika hieman päivittää näitä kirjoituksia parempaan kuosiin.

Olenkin nyt päättänyt julkaista kevään ja kesän aikana artikkeleita kilpirauhasen ongelmiin liittyen. Ja erityisesti tulen käsittelemään kilpirauhasen vajaatoimintaa.

Ensimmäisessä osassa kerron yleisellä tasolla kilpirauhasen autoimmuunitulehduksesta ja siitä mitkä tekijät tämän takana ovat.

Yleistä

Kuten tiedetään, niin kilpirauhaseen liittyvät ongelmat ovat nykyisin hyvin yleisiä ja erityisesti kilpirauhasen vajaatoiminta on  ihan oikea kansantauti, joka on suorastaan räjähtänyt viime vuosina käsiin. Kilpirauhasen vajaatoimintaa sairastavien määrä on nimittäin kaksin- ja puolinkertaistunut Suomessa noin kymmenen vuoden aikana.

Tästä voisi helposti vetää sen johtopäätöksen, että kilpirauhaseen liittyvät ongelmat ovat yhtäkkiä kasvaneet dramaattisesti, mutta todellisuudessa tässä on paljon merkitystä sillä, että nykyään tieto kilpirauhasen vajaatoiminnasta on lisääntynyt ja tämän myötä moni ymmärtää hakeutua hoitoon.

Myös lääkäreiden keskuudessa asiasta ehkä tiedetään enemmän kuin vaikka 10-vuotta sitten. Tai ainakin asiaan suhtaudutaan eri tavoin kuin aiemmin ja tämän myötä kilpirauhasen vajaatoimintaa osataan etsiä.

Vaikka kilpirauhasen vajaatoimintaan suhtaudutaankin nykyään eri tavoin kuin aiemmin, niin tästä huolimatta vaivasta kärsivä voi joutua tekemään paljon työtä sen eteen, ennen kuin pääsee asianmukaisiin tutkimuksiin saati hoitoon.

Ensimmäinen ja hyvin ratkaiseva virhe tehdään jo siinä, että hoitopäätös tai hoitamatta jättämispäätös tehdään pelkästään laboratorioarvojen perusteella eikä oireille anneta asiaan kuuluvaa painoarvoa. Lääkäri saattaa katsoa paperilta vain muutaman numeron ja todeta potilaalle kaiken olevan kunnossa. Pahimmassa tapauksessa lääkäri ei edes näe potilasta vaan kaikki hoidetaan puhelimen välityksellä.

Lisäksi isoja virheitä saatetaan tehdä myös varsinaisessa hoidossa. Kilpirauhasen vajaatoiminnan suhteen ei pidä yleistää liikaa, sillä liikkuvia tekijöitä on paljon. Hoito pitääkin suunnitella aina yksilöllisesti.

Kilpirauhasen autoimmuunitulehdus (autoimmuunityreoidiitti)

Kilpirauhasen vajaatoimintaan (hypotyreoosi) liittyy hyvin usein kilpirauhasen autoimmuunitulehdus (autoimmuunityreoidiitti), johon tässä artikkelissa nyt paneudun.

Autoimmuunityreoidiitti kuuluu niin sanottuihin autoimmuunisairauksiin. Näissä taudeissa elimistö muodostaa vasta-aineita ja tulehdussoluja, jotka kohdistuvat omia kudoksia vastaan, tässä tapauksessa kilpirauhasta vastaan. Autoimmuunitulehdus käynnistyy, kun T-lymfosyytit aktivoituvat tunnistaessaan kilpirauhasantigeenin. Aktivoituneet T-lymfosyytit tunkeutuvat kilpirauhaskudokseen ja tuottavat sytokiineja, jotka käynnistävät kilpirauhaskudoksessa tulehdusreaktion ja apoptoosin.

Immuunijärjestelmä on elimistön puolustusjärjestelmä, joka tuhoaa elimistöön tunkeutuvia vieraita taudinaiheuttajia, kuten bakteereita ja viruksia. Autoimmuunisairaudessa immuunijärjestelmä poikkeuksellisesti tunnistaa vieraiksi myös elimistön omia kudoksia ja reagoi niitä vastaan kuin ne olisivat haitallisia. Asiaa voidaan havainnollistaa niin, että vahtikoira hyökkää oman isäntänsä kimppuun.

Lievä autoimmuunireaktio kilpirauhasessa on yleinen, sillä pieniä määriä näitä vasta-aineita löytyy peräti 5–10 %:lla suomalaisista. Noin 1–4 %:lla suomalaisia kilpirauhasvasta-aineita löytyy suurempina pitoisuuksina. Jos verestäsi näitä vasta-aineita löytyy, niin se ei sinällään tarkoita vielä varsinaisia kilpirauhasongelmia, mutta todennäköisyys sille, että kilpirauhasen toiminta on häiriintynyt tai tulee häiriintymään on todella suuri. Yleensä seurauksena on kilpirauhasen vajaatoiminta. Joillakin taas muodostuu kilpirauhaskudosta kiihdyttäviä vasta-aineita, jolloin syntyy kilpirauhasen liikatoiminta.

Mikä kilpirauhasen autoimmuunitulehduksen aiheuttaa?

Tämä on hyvä kysymys, johon tuskin saat lääkäriltäsi vastausta. Tai jos kysyt lääkäriltäsi, että miten tätä voit ehkäistä, niin et tule todennäköisesti saamaan mitään ohjeita. Tämä johtuu siitä syystä, että lääkäreille opetetaan, ettei kilpirauhasen autoimmuunitulehdusta voida elintavoilla tai muilla toimenpiteillä ehkäistä. Eli pitäisi vain alistua kohtaloonsa ja jäädä odottelemaan mitä tulevaisuus tuo tulleessaan.

Itse olen asiasta kuitenkin toista mieltä. Eli kilpirauhasen autoimmuunitulehdukseen on mahdollista puuttua ajoissa ja tätä kautta ehkäistä muiden ongelmien syntyä.

Asia on tärkeä myös sinulle, jos kilpirauhasen autoimmuunitulehdus on jo aiheuttanut esimerkiksi kilpirauhasen vajaatoiminnan ja saat tähän lääkitystä. On tärkeää ymmärtää se, että tämä saamasi lääkitys ei todennäköisesti poista tuota immuunijärjestelmän epätasapainotilaa. Eli tämä ongelman ydin voi jäädä jylläämään ja saattaa aiheuttaa monenlaisia muita terveysongelmia. Tämä voi selittää osaltaan sen, että miksi joskus annettu hoito ei tuo toivottuja hoitotuloksia.

Asiaa voi verrata jossain määrin siihen, että sinulla on vene, jossa on reikä (autoimmuunisairaus). Tällöin vene luonnollisesti täyttyy vedellä (tässä tapauksessa kilpirauhasen vajaatoiminta). Jos rupeat äyskäröimään (lääkitys) vettä pois veneestä, niin pystyt jatkamaan matkaasi uppoamatta. Alkuperäinen ongelma jää kuitenkin jäljelle ja ajan mittaan tuo ongelma, eli veneessä oleva reikä voi vaikka laajeta ja aiheuttaa isompia ongelmia. Tällöin pelkkä äyskäröinti ei välttämättä enää riitä.

Vuotava suoli

Edellä mainittu vuotava vene vertaus saattaa olla yllättävän osuva kilpirauhasen autoimmuunitulehdukseen liittyen. Uusimpien tutkimusten mukaan vuotava suoli voi olla todella merkittävä tekijä autoimmuunisairauksien takana.

Nyt on esimerkiksi varmistunut tutkimuksissa se, että tyypin 1 diabeetikkojen ohutsuoli niin sanotusti vuotaa. Se tarkoittaa, että erilaiset ravintoaineet ja ehkä myös suoliston mikrobit läpäisevät ohutsuolen seinämän helpommin kuin pitäisi. Tällainen suolen puolustusjärjestelmän häiriö löytyy muun muassa diabeetikkolapsilta, joten se selkeästi liittyy taudin kehittymiseen.

Minimal infographics

Itse uskallan esittää teorian siitä, että vuotava suoli voi olla yllättävän iso tekijä kilpirauhasen autoimmuunitulehduksen ja tätä kautta myös kilpirauhasen vajaatoiminnan takana. Toki on ymmärrettävä se, että immuunijärjestelmä on hyvin monimutkainen järjestelmä ja kun puhutaan sen häiriöistä, niin tässä on paljon liikkuvia tekijöitä.

Oma näkemykseni asiasta kuitenkin onkin se, että yleisellä tasolla kilpirauhasongelmista kärsivien tulee kiinnittää aivan erityistä huomiota suolistonsa hyvinvointiin ja huomioida vuotavan suolen mahdollisuus. Tämä on asia, josta puhutaan hyvin harvoin.

Suoliston hyvinvoinnin lisäksi kilpirauhasen autoimmuunitulehduksesta kärsivän tulee ymmärtää stressinhallinnan tärkeys, joka linkittyy vahvasti myös suoliston hyvinvointiin.

Sanomattakin on selvää, että myös ruokavalio ja oikeanlaiset ravintolisät on äärimmäisen tärkeitä juttuja asian suhteen. Näillä voidaan vaikuttaa suolistomme hyvinvointiin ja nujertaa hapetusstressi.

28 KommenttiaKommentoi

 • Voisitko kommentoida myös ylitoimintaa?
  Tuntuu ettei siihen löydy mistään artikkeleita,että miten hoitaa tilaa luonnollisesti.Läheiselläni kyseinen ”versio” on ja vaikuttaa todella paljon mm. muistiin.
  Tutkiminenkin on aika outoa puuhaa,jos läheisiä varoitellaan vuorokauden kestävästä säteilyvaarasta.Ei käy järkeen.

 • Nimetön-> Hypertyreoosin tavallisin syy on Basedowin tauti (autoimmuunisairaus). Tulen todennäköisesti palaamaan jossain vaiheessa tarkemmin myös kilpirauhasen liikatoimintaan ja sen hoitoon.

 • Moi Jarkko,

  Menee vähän aiheesta ohi, mutta mulla on jostain kumman syystä ollut väärää tietoa lihan säilyvyydestä. Viimeinen käyttöpäivä pätee ilmeisesti avaamattomalle pakkaukselle ja avattu tuote pilaantuu nopeasti. Olen kuitenkin aina käyttänyt hyvillä mielin esimerkiksi broileria vielä kolmekin päivää pakkauksen avaamisen jälkeen, kunhan viimeinen käyttöpäivä ei ole vielä mennyt. Tästä tavastani huolimatta en ole koskaan mitään ruokamyrkytyksiä sairastanut. Lähinnä huolestuttaa, että onkohan tuosta haittaa suoliston bakteerikantaa ajatellen? Jos bakteerit lisääntyvät nopeasti avaamisen jälkeen, niin voisiko tälläisen tuotteen syöminen edistää ns. pahojen bakteerien kasvua suolistossa?

  Hp

 • Kiitos loistavasta kirjoituksesta! Autoimmuunitaudit ovat naisilla paljon yleisimpiä kuin miehillä. Onko sinulla mielipidettä mistä tämä oikein voisi johtua?

 • Hp-> En usko, että tuosta on aiheutunut sen suurempaa haittaa suoliston bakteerikantaa ajatellen.

  Heidi-> Hyvä kysymys. Naisilla autoimmuunisairauksia tavataan kolme kertaa enemmän kuin miehillä. Takana voi olla monia eri tekijöitä, mutta hyvin iso tekijä tämän ilmiön taustalla voi olla ehkäisypillereiden käyttö.

 • mitä mieltä olet onko paha jos kerran värjää hiuksensa? ymmärrän että pitkällä juoksulla siitä on todella haittaa… ja jos kokoajan on vaihtamassa väriä niin se on suurta kemikaaleilla leikkimistä. tällähetkellä hiusvärini hipoo kuitenkin lähinnä harmaata(maantienväristä) joten houkuttaisi saada hiuksiin hieman ehostusta..

 • onko healtforcella jotakin hyvää tai laadukasta viherjauhetta?:) hyvän makuinenkin saisi olla…(:

 • Kiitos tästä, hyvä kirjoitus :) Jäin kaipaamaan myös kilpirauhasen vajaatoiminnan oirelistaa sekä sitä, mitkä kaikki sairaudet kulkevat usein käsi kädessä kilppariongelmien kanssa (keliakia, MS, fibromyalgia jne).

  Asiasta kukkaruukkuun, osaatko suositella lisäravinteita väsyneille silmille ja erilaisille näköongelmille? Esim. kuivat silmät, lasiaissamentumat, likinäkö, helposti väsyvät silmät?

 • joo mäkin kaipaisin apua kuiviin silmiin! oisko sulla suositella myös laadukasta ja hyvänmakuista viherjauhetta?:) tykkään valmistaa smoothieita ja joku kiva ravitseva viherjauhe olisi kiva heittää sekaan. hyvää kevättä sinulle Jarkko!

 • Onko mielestäsi täysin turvallista syödä pellavansiemenrouhetta desi päivässä? Jostkut lähteet sanovat että olisi riskiä estrogeenin suhteen. Olen kolmekymppinen nainen ja estrogeenini on ollut matala mutta en haluaisi mitään riskejä ottaa kuitenkaan. Kiitos!

 • Onni ja Katariina-> Kuivasilmäisyys voi johtua monesta eri tekijästä, kuten jostain sairaudesta, puutteellisesta ruokavaliosta, tietyistä lääkkeistä tai vaikka silmäluomien tulehduksesta.

  Yleisellä tasolla silmienkin terveyden suhteen tärkeää on monipuolinen ja terveellinen ruokavalio.

  Ravintolisien ja yksittäisten ruokien puolelta voi esiin nostaa mm. nämä:
  * Astaksantiini
  * Kalaöljy
  * Mustikka
  * Tyrniöljy (http://yle.fi/uutiset/tyrnioljy_auttaa_kuivasilmaisyyteen/5304758)

  Onni kysyi myös tuosta viherjauheesta. Jos haluat makeutettua viherjauhetta käyttää, niin siinä tapauksessa jompi kumpi näistä on varmasti hyvä valinta:

  http://www.iherb.com/Sun-Warrior-Raw-Organic-Ormus-Supergreens-Peppermint-16-oz-454-g/22619

  http://www.iherb.com/SGN-Nutrition-Emerald-Balance-Total-Nutrition-Drink-Mix-Minty-Green-Tea-Taste-10-oz-285-g/16247

  Minna-> En kyllä itse söisi pellavansiemenrouhetta missään tapauksessa noin suuria määriä. Itse en tosin pellavansiemeniä käytä edes pienempiä määriä.

  Jos ostat kaupasta pellavansiemenrouhetta, niin on lähes varmaa, että pellavansiemenen herkät rasvahapot ovat enemmän tai vähemmän hapettuneet (pilaantuneet). Eli jos rouhittua pellavansiementä haluaa syödä, niin osta kokonaisia pellavansiemeniä ja jauha ne itse ja käytä pian jauhamisen jälkeen.

  Toinen iso ongelma voi olla kadmium. Pellavansiemen sisältää runsaahkosti kadmiumia. Yleinen suositus taitaa olla, että yli 30 grammaa pellavansiemeniä ei pitäisi päivää kohden syödä.

 • Ei liity millään tavalla tähän postaukseen mutta millainen mielipide sinulla on mantelimaidosta? :) En käytä normi maitotuotteita, enkä popsi kalkkitabletteja ja porukat huolissaan tuleeko kalsiumia tarpeeksi. En tiedä millanen kalsiumin määrä mantelimaidossa on mutta olisiko mantelimaidon käyttö sopivissa määrin ihan ok mielestäsi?
  Kiitos muuten tästä blogista, hyviä vinkkejä saanut!

 • Hei! Kiitos hyvästä kirjoituksestasi. Kiista kilpirauhasen ympärillä käy nyt kuumana. Totuus on se, että osaavia lääkäreitä ei ole kovin montaa. Ainakaan sellaisia, jotka osaavat myös muut lääkitykset kuin Thyroxinin, joka ei sovi kaikille potilaille.

 • Haluaisin itse tehdä jauhottomia näkkäreitä (ei leipää) kotona ja tuo pellavansiemenrouhe on ollut mahtava siihen koska turpoaa vedessä ja toimii liisterimäisesti. Onko sinulla ehdotusta miten voisin tehdä jauhottomia näkkäreitä ilman pellavansiemenrouhetta? En voi syödä kananmunia myöskään. Kiitos!

 • Moi Jarkko

  Sellainen tuli mieleen, että usein mainitaan kalaöljystä olevan hyötyä max. 5 grammaan asti. Tarkoittaako tuo 5 grammaa kalaöljyä siis sitä, että pullosta nautittuna vaikka teelusikallisessa Lysiä on juuri tuo määrä, vai onko sille joku toinen määritys?

 • Hei! Olen nyt muutaman kerran hakenut vettä vesipostilta,joka on siis pohjavettä. Maku on erittäin hyvä verrattuna hanaveteen! Lähdevettä ei ole tilaisuutta hakea, kun täällä ei sellaista ole. Kuinka paljon parempana vaihtoehtona pidät pohjavettä verrattuna hanaveteen? Osaisitko myös suositella jotakin kaupan hyvää lähdevettä… ? kiitos!

 • Moi,

  nestemäiseen kalaöljyyn muodostuu usein sellaista valkoista sakkaa jääkaapissa. Lysin sivulta luin, että tuo sakka on kalaöljylle täysin tyyppillistä alhaisissa lämpötiloissa, eikä se heikennä tuotteen ominaisuuksia. Eikö sillä todella ole merkitystä kalaöljyn laadun suhteen ja voiko tuotetta hyvillä mielin käyttää?

  Outoa, että tuota sakkaa muodostuu usein vain nimenomaan juuri Lysin öljyssä. Muualla siitä ei ollut mainintaakaan.

 • Sakkaaöljyssä-> Tuosta ei tarvitse olla huolissaan, eikä tuon ilmiön pitäisi vaikuttaa kalaöljyn laatuun.

 • M-> Vesijohtovesi on pohjavettä tai pintavettä. Pohjavesi on usein juomakelpoista ihan sellaisenaan kun taas pintavesi vaatii perusteellisempaa puhdistusta. Se, että minkälaatuista vettä sieltä hanasta tulee, riippuu monesta eri tekijästä.

  Lähteiden vesi on pohjavettä, joka virtaa maan pinnalle.

  Jos tuo hakemasi vesi maistuu paremmalle kuin vesijohtovesi, niin ainakin itse luottaisin tässä tapauksessa makuaistiin.

 • Kirjoitit tuossa jonkin aikaa sitten FODMAPeistä ja ärtyvän suolen oireyhtymästä. Yleinen käsityshän on se, että se ei voi parantua. Oletko kuitenkin sitä mieltä, että ärtyvän suolen oireyhtymä on käytännössä vain nimitys vatsavaivoille, joille ei löydy syytä? Eli IBS olisi parannettavissa, jos vain löydetään sen perimmäinen syy ja oikeat keinot sen ratkaisemiseksi?

 • Ok, kiitos tiedosta.

  Mikä on mielestäsi hyvä määrä kalaöljyä päivässä ja mikä on jo liikaa?

 • IBS-> Omä näkemykseni on se, että IBS on hoidettavissa. Yleisellä tasolla vuotava suoli lienee erittäin iso tekijä IBS:n suhteen.

  Sakkaaöljyssä-> Yleisohjeena hyvä lähtökohta on noudattaa purkkien annosohjeita. Isompia annostuksia kannattaa miettiä aina tapauskohtaisesti.

 • Onko glutamiinia mielestäsi turvallista käyttää? Mielestäni sen käyttö on vähentänyt sairasteluja, mutta esimerkiksi Mercola on joskus kauan sitten kirjoittanut, että sillä on myös melkoisia riskejä.

 • urheilija-> Nämä ”turvallisuuskysymykset” ovat sellaisia, joihin en anna vastauksia. Hyvin ratkaisevaa on annostus. Vedenjuontiinkin voi kuolla jos vettä juo liikaa.

  Jos katsotaan pelkästään tutkimustuloksia, niin pitkäaikaisen käytön mahdollisista haittavaikutuksista on kovin vähän tutkittua tietoa.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista