Komediaa vai kauhua?

A-talk tarjosi eilen aikamoisen viihdepläjäyksen. Kiitos Jussi Tammisolan, jonka mielestä ruoka pitää ehdottomasti prosessoida, jotta siitä tulee ihmiselle sopivaa. Tammisola totesi keskustelun tuoksinassa mm. sen, että raaka porkkana on riski terveydelle… Hurjan tilanteesta tekee sen, että nämä tammisolat ovat juuri niitä tyyppejä, jotka tekevät päätöksiä esimerkiksi Evirassa.

Tammisola on nyt viime viikkoina rummuttanut useaan otteeseen sitä, kuinka luonnonmukaisesti kasvava kasvi kehittäisi puolustautuakseen voimakkaita ”myrkkyjä”, jotka ovat sitten vaarallisia terveydelle. Tämä lienee se tyypillisen väite luomuvastustajien keskuudessa. Todellisuudessa myös luomuviljelyssä käytetään jotain ”luonnonmukaisia kasvinsuojeluaineita”. Lisäksi kasvien hoitoon kiinnitetään huomattavasti enemmän huomiota. Esimerkiksi tuholaisia voidaan torjua harsojen avulla. Eli ei nämä luomukasvit suinkaan muodosta näitä “myrkkyjä” siinä määriin, kuin jotkut tahot uskottelevat.

Harva tulee myöskään ajatelleeksi sitä, että suuri osa näistä mainituista kasvien muodostamista “haitallisista yhdisteistä” toimii ihmiskehossa kohtuullisessa määrin nautittuna lääkinnällisesti, eikä suinkaan haitallisesti. Itse asiassa normaalilla tallaajalla on jopa huutava pula näistä kasvilääkkeistä. Tämä on yksi keskeinen asia siinä, miksi itse kehotan kaikkia käyttämään runsaasti villikasveja, joissa näitä kasvien luonnollisia lääkeaineita on runsaasti. Siis paljon enemmän kuin missään markettiluomussa.

14 KommenttiaKommentoi

 • No komediaa oli kyllä se porkkanan pelkääminen.

  Luomutuottaja olisi voinut kysyä tuolta ukolta miksi se ehec pöpö oli resistentti 8 eri antibiootille.

  Nuita ei saisi päästää mihinkään virkaan missä jotain päätetään. Sehän kertoi, että on puhunut luomun puolesta. Silläkö eväällä on tuon paikkansa saanut? Ja joku gmohirviöt uinut liiveihin ja luvannut paljonkin rahaa?!?

 • Meni komediaksi.

  Ihme että Suomeen saadaan tuoda yhtään raakaa kasvista tai kypsentämäntöntä siementä, jos päättäjisää on Tammisolan kaltaisia…

 • Tämä dosenttihan näytti ikäistään 20 v vanhemmalta ja fyysinen kuntokin taitaa olla mitä on, joten siltä suunnaltakaan ei voine vetää kuin yhden ja ainoan johtopäätöksen :)

 • ”kasvi kehittäisi puolustautuakseen voimakkaita “myrkkyjä”, jotka ovat sitten vaarallisia terveydelle. Tämä lienee se tyypillisen väite luomuvastustajien keskuudessa.”

  Jos nyt oikein muistan, niin Antti Heikkilä väittää viljoista jontensakin juuri noin. Hän on kuitenkin luomun puolesta puhuja, mutta on jostain syystä ottanut viljat (myös luomuviljat) hampaisiinsa.

  Tammisolan esiintyminen oli kyllä melko hupaisa. Se meni yli. Mutta siinä hän mielestäni osui oikeaan, että ennen prosessoituja ruokia ja ”sairaus”teollisuutta ihminen eli n. 30-vuotiaaksi ja sairasti suuren osan lyhyestä elämästään. Asiat eivät ole mustavalkoisia. Mielestäni luomun/einesten/lääketieteen demonisointi on lapsellista. Joku kohtuus pitäisi olla puolin ja toisin.

 • Kiitos hyvistä kommenteista!

  Jarin mainioihin heittoihin:

  Viljat on tietysti ihan oma maailmaansa. Niiden suhteen yksi keskeinen ongelmakohta on siinä, että emme ole syöneet viljoja kuin ehkä noin 10 000-vuotta. Ihmisellä ei siis ole evolutiivista kokemusta viljoista, joten fysiologiamme ei ole sopeutunut niiden käyttöön ravintona.

  Tuo, että ennen elettiin 30-vuotiaaksi ja nyt 100-vuotiaaksi on monien asioiden summa. Keskeisin juttu siinä on tietysti tuo huikea teknologinen kehitys. Maanviljelyn kehittymisen myötä kaikkea aikaa ja energiaa ei tarvinnut ”tuhlata” ruoan metsästämiseen vaan muihin toimintoihin. Paremmat energiavarannot (enemmän ruokaa, vähemmän työtä) toi sitten terveyttä ajatellen runsaasti positiivisia juttuja, kuten paremman mahdollisuuden taistella tartuntatauteja vastaan tai vaikka selvitä raskaudenajan vaatimuksista.

  Tässä kuitenkin tuo tehotuotanto – luomu vastakkainasettelu ontuu pahasti. Miksei luomuviljelyllä muka saavutettaisi samoja etuja? Jos yhtäkkiä siirryttäisiin vaikka 90 prosenttisesti luomuviljelyyn, niin keskimääräinen elinikä tipahtaisi 20-60-vuotta? Ei oikein yhtälö toimi…

  Juu, ja tietysti lääketieteen kehittyminen on ihan mielettömän tärkeä juttu eliniän kehittymisen suhteen. Sitä ei voi liiaksi korostaa… Jo pelkästään penisilliinin keksiminen oli tätä asiaa silmälläpitäen ihan mieletön harppaus.

 • Kommentti Antti Heikkilästä ja viljoista. Antti Heikkilän mukaan osa ihmisistä saa viljasta mitä erilaisimpia oireita. Helppo tee-se-itse testi on, kun jättää kaikki viljat muutamaksi viikoksi pois ruokavaliosta. Aluksi Heikkilä puhui kahdesta viikosta, mutta puhuu kai nykyään kahden kuukauden viljattomasta dieetistä. Ja jos jotkut oireet helpottuvat tuolla viljattomalla ruokavaliolla, niin kehottaa jatkamaan, ja jos mitään muutosta ei tule, niin voi jatkaa viljan syömistä. Ei Heikkilä kehota kaikkia ihmisiä viljattomalle ruokavaliolle.

  Kirja (James & Ron Braly & Hoggan): VAARALLISET VILJAT antaa lisätietoa kiinnostuneille.
  ”Tiesitkö, että yli 150 sairautta yhdistyy herkkyyteen gluteiinille ja muille viljan proteiineille? Diabetes, kilpirauhassairaudet, ylilihavuus, närästys, osteoporoosi, suolistosairaudet, atooppiset allergiat, astma, nivelreuma, syöpä, MS-tauti, epilepsia ja autismi ovat niistä esimerkkejä.”

  Perusterveys tulee oikeasta ruuasta ja juomasta, se on ihmeellistä, mutta totta. Ja on aika lailla unohtunut nykyajan ihmisiltä. Onneksi karppaus ja muut ruokajutut ovat havahduttaneet ihmisiä oikean, aidon ruoan tielle.
  Terveellinen ruoka ei välttämättä ¨paranna, mutta se antaa ihmisen elimistölle mahdollisuuden itse parantaa itsensä, kun ei tarvitse taistella sopimatonta ruokaa vastaan.
  Jokaiseen pikku vaivaan ei tarvitakaan lääketeollisuuden tuotteita, vaan vaiva parantuu sopivalla ruokavaliolla.

 • En pystynyt katsomaan ohjelmaa kun suomalaiset tv-yhtiöt (Yle) suuressa viisaudessaan estävät suomalaisen tv:n katselun (myös netissä katseltavat ohjelmat) muualla Euroopassa.

  Täällä Espanjassa sen sijaan huolestuttaa noiden esiintulleiden asioiden lisäksi se, että kasvit ”käsitellään” niin etteivät niiden siemenet idä (luultavasti sama Suomessakin). Taimitarhalta asiaa kysyttäessä, vastaukseksi saa että ”kaikkihan ne on käsitelty” eikä sellaisia hyötykasveja enää ole myynnissä, minkä siemenet itäisivät…!! Sen sijaan vanhat, naapureilta saadut taimet kuten rosmariini, oregano tai timjami ovat kasvaneet samalla paikalla lähes 10 vuotta ja voivat edelleen hyvin. Olemme jo nyt lähes kokonaan alan monikansallisten jättien käsissä ja joudumme ostamaan kasvimme ilman että voisimme idättää ne siemenistä. Entäs sitten kun itäviä siemeniä ei enää ole jäljellä muilla kuin näillä jäteillä?

 • Sarita: Eikös niiden ”monsantojen” tarkoituskin ole se, että haluavat hallita ruokaa, koska siten voivat hallita ihmistä!?

  Syö siemenetöntä ja olet ”siemenetön”.

 • Ja hyvin näköjään ovat päättäjät voidelleet kun kukaan ei tunnu olevan millään lailla huolissaan tästä kehityksestä. Aika merkittävästä asiasta kuitenkin puhutaan, maailman ruokahuollosta…

 • No nykyään ei normi tallaja ajattele omaa napaa pitemmälle. Sille on ihan sama miten maailma makaa siinä vaiheessa, kun hänestä henki lähtee. Äitini on hyvä esimerkki. Aina se vastaa, että eipä sillä ole väliä, kun hän kohta kuolee, niin ei hänen aikana ehdi sitä tai tätä. Ajattelinkin seuraavaksi kysyä, että olenko minä tai minun lapset hänelle niin merkityksettömät? Vaikka siis tiedän, että ei hän yksin minhinkään pysty, mutta asenne on ihan kammottava.

 • Voisi sanoa pikemminkin että tuo vanhempien sukupolvi on se ”menetetty sukupolvi”, koska tuntuu että nuoremmissa on suhteellisesti enemmän tiedostavaa porukkaa. Oman äitini vähän vastaava kommentti ”ei me isän kanssa osteta niitä reilun kaupan banaaneja kun ollaan jo niin vanhoja että se on ihan sama mitä syödään” eli sen lisäksi että menee vellit ja puurot sekaisin, ei ole ymmärrystä siitä että mitä vanhempi ihminen on, sitä enemmän kunnollisten ravintoaineiden saantiin ja elimistön hyvinvointiin kannattaisi kiinnittää huomiota. Ja puhun nyt ihmisestä joka on kävelevä lääketieteen ensyklopedia ja käyttää rutkasti luonteistuotteita….

 • Hyvää keskustelua!

  Jos puhutaan tuosta gm-kauhusta, niin tämä siemenasia on yksi aika keskeinen asia sen suhteen. Gm siementen kylvämisen jälkeen farmari ei omista satoaan, koska hän ei saa varata siitä siemenviljaa seuraavaa kautta varten. Toisaalta siirtogeenisten ominaisuuksien periytymisen epävarmuuden vuoksi siemeniä ei edes ole mielekästä säästää itsellään vuodesta toiseen. Siemenet on siis aina ostettava uudestaan ja uudestaan.

  Jos viljelijä sitten irtisanoo tämän Monsanto-sopimuksen ja hänen tilaltaan löytyy tämän jälkeen gm-kasveja (joka on varsin todennäköinen skenaario), niin kyseessä on sopimusrikko ja seurauksena on valtavat korvausvaatimukset, joita kenelläkään ei ole varaa maksaa. Tämä on jenkeissä nykyään ihan arkipäivää…

  Kehitteillä ja kai markkinoillakin on erilaisia perimän rajoitustekniikoita, eli terminaattorisiemeniä, jotka eivät idä lainkaan. On myös kehitetty kasveja, joiden itäminen tai kypsyminen vaatii hormonikäsittelyn. Tästä hyvänä esimerkkinä kahvilajike, joka ei osaa kypsyä luonnostaan, vaan vaatii jonkinlaisen hormonisuihkutuksen…

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista