Korvatulehdus

Korvatulehdus on tuttu juttu useimmissa perheissä, sillä kolmevuotiaista lapsista peräti 80% on sairastanut korvatulehduksen. Korvatulehduksen hoito on herättänyt viime vuosina melko vilkasta keskustelua ja ihan aiheesta.

Suomessa lääkärit määräävät korvatulehduksen hoitoon antibioottikuurin yhdeksässä tapauksessa kymmenestä. Lääkäreiltä on usein turha kysellä antibioottihoidon välttämättömyyttä, koska Suomessa virallinen kanta on korvatulehduksen hoidossa ehdoton.

On ihan mielenkiintoista tarkastella sitä, että miten muissa maissa korvatulehduksen hoitoon suhtaudutaan. Myös Yhdysvalloissa oltiin pitkään antibioottiuskovaisia, mutta nyt suuntaus on selvästi muuttumassa, koska siellä on ymmärretty, että suurin osa lapsista paranee korvatulehduksesta ilman antibiootteja.

Hollannissa ollaan asian suhteen ehkäpä eniten poikkeavalla tiellä. 6-12 kuukauden ikäisiä lapsia hoidetaan ensisijaisesti ainoastaan särkylääkkeillä. Jos tilanne ei parane päivässä tai parissa, niin siinä tapauksessa aloitetaan antibioottikuuri. Yli kaksivuotiaille lapsille ei antibioottihoitoa edes aloiteta ellei ole vahvaa epäilystä komplikaatioista tai jos korvassa on esiintynyt märkävuotoa yli kaksi viikkoa. Suomessa jälkikontrolli on enemmän sääntö kuin poikkeus, mutta Hollannissa näitä jälkikontrolleja ei pidetä pääsääntöisesti tarpeellisina.

Kun miettii tuoreimpia tutkimustuloksia ja muista maista saatuja kokemuksia, niin on hieman outoa, että Suomessa suhtaudutaan korvatulehdusten hoitoon edelleen näin antibioottimyönteisesti. Jos ei haluta mennä Hollannin malliin, niin voitaisiinko ottaa käyttöön jenkeissä yleistynyt ”kolmen päivän omahoito”, jossa seurataan tilanteen kehittymistä kahden tai kolmen päivän ajan ja vasta sen jälkeen mietitään mahdollisia jatkotoimenpiteitä. Jo pelkästään tällä voisimme pudottaa antibioottikuurien määrää merkittävällä tavalla.

Kotihoitoon on olemassa muutama niksi, joista olen kuullut eniten positiivista palautetta oliiviöljy-valkosipuli-korvatipoista. Näitä voi valmistaa ihan kotioloissa, mutta tarjolla on myös valmiita tippoja.

Toinen hyvä kikka on kuumavesipullo tai joku muu vastaava viritys. Monesti lapsilla korvatorvi on aikuisia pienempi ja enemmän vaakatasossa, joiden vuoksi liman poistuminen korvasta on heikompaa kuin aikuisilla. Liman poistumista voi auttaa esimerkiksi kietomalla kuumavesipullo pyyhkeeseen ja pitämällä tätä korvan ympärillä. Myös hieronta leukaluun ympäri, korvan takaa alaspäin suuntautuvin vedoin kohti kaulaa voi tuoda apua.

Mahdollisen korvatulehduskierteen katkaisusta puhuttaessa on syytä nostaa pinnalle lapsen ruokavalio. Monet lapset ovat saaneet apua tähän kierteeseen, kun ovat vähentäneet viljojen, yliprosessoitujen maitotuotteiden ja sokerin käyttöä. Ja usein siis riittää, että esimerkiksi viljojen käyttöä vain vähennetään. Eli kierteen katkaisu ei välttämättä vaadi mitään täysviljattomuutta…

Luonnonlääkkeistä apua voivat tuoda erityisesti pakuri ja propolis. Propolista on hyvä nauttia sisäisesti (propolishunaja) ja myös ulkoisesti, jota varten on tarjolla esimerkiksi propolistippoja. Suomen propolisguru Irma Poutiainen on neuvonut lasten vanhempia laittamaan säännöllisesti tipan propolista lapsen molempien korvalehtien taakse, jonka myötä tulehduskierteen pitäisi helpottua. Myös laadukas probiooti ja C-vitamiini ovat kokeilemisen arvoisia juttuja.

PS. Jälleen on avattu yksi uusi mielenkiintoinen nettikauppa, joka kulkee nimellä Green Street. Valikoima ei ole vielä kovin laaja, mutta sitä kuulemani mukaan koko ajan kasvatetaan. Toki sieltä jo nyt löytyy hyviä tuotteita, kuten Four Sigma Foodsin lääkinnälliset sienet.

iHerbin ystävät saivat taannoin iloisia uutisia. iHerbin toimitukset ovat nimittäin jatkossa maksuttomia, kun valitset toimitustavaksi Global Mail by DHL toimituksen ja jos kokonaistilauksen hinta on yli 40 dollaria.

13 KommenttiaKommentoi

 • Esikoiseni ollessa pieni (80-luvulla) luin jostain lehdestä erään korvalääkärin suosituksen maitotuotteiden poisjättämisestä lapsilla, jos heillä on ollut korvatulehduksia.
  Pojalla oli säännöllisesti tulehduksia, muttei kuitenkaan kovin pahaa kierrettä. Päätin kuitenkin kokeilla asiaa. Kotona jätin poikani ruuasta kaiken maidon pois ja päiväkodissakin suostuttiin siihen, ettei lapselle annettu maitovalmisteita ollenkaan, vaikkei ollut mitään lääkärintodistusta. Eri ruokia hänelle ei kuitenkaan valmistettu, joten vähän sai ruuan mukana maitoa.
  Korvatulehdukset jäivät siihen. Reilu puoli vuotta pidin maidottomalla ja sen jälkeen vähitellen taas annoin maitoa. Tulehdukset eivät kuitenkaan enää uusineet.

  Valkosipuliöljy on ainakin itselläni toiminut hyvin. Itsetehtyä valkosipuliöljyä laitan aina nuhan ensioireissa jalkapohjiin ja nenän ympärille niin monta kertaa päivässä kun pystyn. Jos huomaan ajoissa alottaa, niin flunssa jää siihen. Toki käytössä on silloin ollut myös esim. pakuri-inkivääri-siankärsämö-mesiangervo tee ja Echinaforce. Säilytän öljyn jääkaapissa ja varmuuden vuoksi heitän noin viikon jälkeen lopun pois jos sitä on vielä jäänyt käyttämättä.

 • Antibioottien kanssa kannattaa olla kyllä erittäin varovainen tässäkin asiassa. Itse elin todella terveen lapsuuden, perusflunssaakin oli hyvin harvoin. Korvatulehdukset alkoivat yläasteiässä ja antibiooteillahan niitä hoidettiin. Muutaman kuurin perästä ilmestyi psoriasis ja olen itse aikas varma että se oli antibioottien ansiota. Aikuisiässä tulehdukset loppuivat siihen kun lakkasin juomasta olutta. Nykyisellä paleo-tyyppisellä ruokavaliolla korvakäytävät ei enää kerää vaikkua entiseen malliin. Vielä kun saisi psorin häädettyä..

 • Meidän yhdellä lapsella oli vauvana useita korvatulehduksia , ne loppuivat kuin seinään kun huomattiin lapsen monet allergiat (maito, vilja, muna, kala, jne.). Jotain hyötyä oli siis allergiastakin…Onneksi nuo pienen lapsen allergiat menivät ohi iän myötä, ja ruokavalio on jo melko normaali.

 • Täällä määrätään antibiotteja ihan vaan ”varalta, kun tuo kurkku vähän punoittaa”. Ei paljoa lääkäriin viitsi mennä kuin äärimmäisessä hädässä.
  Minä löysin homeopaattiset lääkkeet ja niillä on paranneltu monet korvatulehdukset kotona ihan omin päin.

 • Kiitos kommenteista! Käytännön kokemuksia on aina mukava lukea.

  Tässä muuten yksi resepti tuohon valkosipuliöljyyn: Murskaa muutama valkosipulinkynsi ja sekoita ne oliiviöljyyn (noin 1/2 dl). Lämmitä tätä seosta hellalla hyvin miedolla lämmöllä noin tunnin ajan. Jos öljy menee liian kuumaksi, niin se tuhoaa valkosipulin parantavia vaikutuksia. Vesihaude voi olla hyvä vaihtoehto tuota lämmittämistä ajatellen. Lopuksi siivilöi öljy.

  Säilytä tämä valkosipuliöljy jääkaapissa.

 • Kopsaanpa tähän ohjeen, joka kylläkin on poskiontelovaivoihin, mutta leviää täältä useamman tietoon. Ohje muistaakseni Frantsilan sivuilta:

  Piparjuuripakkaus poskiontelovaivoihin valmistetaan seuraavasti: 5 osaa rahkaa ja 1 osa
  piparjuuriraastetta sekoitetaan. Seos levitetään öljytylle tai Lohikäärmesalvalla käsitellylle
  nenä-poskiontelo-otsa -alueelle. Silmät suojataan veteen kostutetuilla pumpulitukoilla.
  Pakkaus saa vaikuttaa 3-7 minuuttia. Herkkäihoisille rahkan osuutta voi lisätä.

  (Piparjuurta voi itsekin kasvattaa. Kannattaa etsiä asiasta tietoa. On leviävää sorttia. Syksyllä kaivetaan juurta maasta ja kopautellaan enimmät mullat pois. Säilyy jääkaapissa folioon käärittynä. Ei sovellu kaikille)

 • Korvasäryn vie nopeasti pois ruokaöljy-auringonhattuseos. Olen testannut sen pariin kertaan, myös omakohtaisesti.

  Öljyseos tehdään yksinkertaisesti niin, että noin yhteen ruokalusikalliseen hyvälaatuista ruokaöljyä tiputetaan muutama tippa auringonhattu-uutetta ja seos laitetaan korvaan. Öljyn on hyvä olla huoneenlämpöistä. Käytännössä kannattaa siis olla makuulla, kipeä korva ylöspäin. Korvaan voi laittaa myös pumpulitupon, joka pysäyttää ylimääräisen öljyn.

  Huom. puhjennutta korvaa EI saa hoitaa öljyseoksella.

 • Moi!
  Asumme ulkomailla ja lapseni kanssa menin lääkäriin Suomessa yksityiselle puolelle, koska suussa oli jotain valkoista. Lääkäri alkoi tutkia korvaa ja sanoi että on korvatulehdus. Kysyin 5 vuotiaalta lapselta onko sulla korva nyt kipeä. Vastasi että ei , vähän vaan lukossa.
  Saimme antibiootit heti! Olin yhtä kysymysmerkkiä, sillä minulta ei kysytty mitään sairastaako hän usein korvatulehdusta ja jne edelleen. TUli vaan antibiootit heti. Suussa oleva valkoinenläntti, jotka hän ei itse nähnyt(uskomatonta) hän diaknosoi hiivaksi ja siihen myös lääkkeet.

  Täällä ulkomailla meidän lääkäri ei koskaan ole antanut antibiootteja heti korvatulehdukseen. ollaan aina odotettu pari kolme päivää ja ilman särkylääkkeitä. Meillä ratkaisu löytyi tulehduskierteeseen maitohapoista ja varsinkin kun nuha tulee niin heti maitohapot käyttöön. En ostanut kyseisiä antibioottejalapselleni ja korva paranikin sitten parin päivän kuluttua, kun otimme heti maitohappoja. Lapsemme oli kuulotestissä parin kuukauden kuluttua tuosta tulehduksesta ja lääkäri sanoi, että kuulo on erinomainen! Että sitten näin. Olin ajatellut ottaa yhteyttä tuohon yksityislääkäriasemaan ja antaa palautetta näistä turhista antibiooteista, mutta en ole ehtinyt ja nyt sitten selvisi että suomessa on tuo virallinen kanta, jota siis entiennyt. Suussa oleva ”hiiva” osoittautui normaaliksi limakalvon pieneksi muutokseksi, joka tulee usein lapsille, joilla on rautahampaat kasvuvaiheessa. Selvisi tämäkin sitten hammaslääkärillä. Olin valitettavasti antanut nämä hiivalääkkeet lapselle. Ensi kerralla ,jos lapseni sairastuu Suomessa, mistä löydän vaihtoehtolääkärin? En kai mistään?
  Tietääkö joku teistä muuten onko maitohapot suomessa geenimanipuloituja?

 • Siirrän viestini tuolta ”flunssaton talvi” artikkelista tänne kun et taida enää sieltä viestejä lukea.

  Sami T. 13.10.2012 17.26

  Mulla on ruokavalio sen verran hyvin kunnossa, että vuoteen ei ole flunssia näkynyt. Silti jokaisena päivänä vuodesta nenä on ikäänkuin puoliksi tukossa. Eli ilmeisesti sitä allergista nuhaa. Gluteenia syön todella harvoin kuten myös maitoa ja sokeria. Joskus jossain vierailla tai juhlissa sortuu. Silti vaikka olisi kuukauden täysin erossa niistä nuha pysyy. Muistaakseni sitä on ollut pienestä pitäen ja nyt olen 18. Onko sulla jotain lisä vinkkejä gluteenittomuuden lisäksi esim. jotain hyviä yrttejä limaisuuteen?

 • Paula -> Monet vanhemmat voivat varmasti jakaa tuon kokemuksen suomalaisten lääkäreiden antibioottimyönteisyydestä…

  Sami-> Oli mennyt tuo kysymyksesi taannoin kokonaan ohi. Pahoittelut tästä.

  Tärkeintä olisi aluksi selvittää, että mistä tuo nuha voisi johtua. Jos viljattomuus ja maidottomuus ei tuo apua, niin sitten on syytä miettiä esimerkiksi allergioita tai mahdollisia sisäilmaongelmia. Toki myös nenän rakennevika voi selittää jatkuvan nuhan.

 • Asiasta kukkapurkkiin. Onko sulla Jarkko tietoa miten tilauskäytäntö muuttuu vuoden vaihteen jälkeen koskien iherbiä? OP oli poistanut suosituksensa ja facessa kertoili jostain lakimuutoksesta, joka vaikeuttaa tilaamista.

 • Hei no sugar,

  Ensi vuoden alussa arvonlisäveron minimikantoraja tavaran maahantuonnissa laskee nykyisestä 10 eurosta 5 euroon. Tuo on siis käytännössä kohtalaisen huomattava muutos meille iHerbin ystäville.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista