Koulun roskaruoka

Taloussanomat jatkaa viime viikkoina vellonutta uutisointia, joka liittyy syömämme ruoan laatuun. Outi Pippurin kirjoittamassa jutussa on paljon hyvää asiaa ja mielenkiintoisia asiantuntijalausuntoja.

Onhan se totta, että kouluissamme ja päiväkodeissa tarjottu ruoka on huomattavasti parempaa, kuin esimerkiksi Yhdysvalloissa, mutta ei sitä oikein voi kuitenkaan laadukkaaksi sanoa. Laitosruokamme on yliprosessoitua hiilarimössöä, joka on ravinneköyhää ja usein valitettavan huonomakuista.

Jo sillä päästäisiin pitkälle, että lapsemme saisivat syötäväkseen Valion litkujen sijasta aitoa maitoa, kunnon rasvoja ja edes hieman vähemmän perunaa. Tämänkaltainen kehitys ei edes maksaisi paljoa. Esimerkiksi tuota aitoa maitoa voisi saada hyvinkin edullisesti joltain koulua läheltä olevalta maitotilalta. Mitä järkeä on ylipäänsä edes kuljettaa maitoa ensin 500 kilometrin päähän pakattavaksi ja prosessoitavaksi, jonka jälkeen se rahdataan samaa reittiä takaisin kouluihin ja kauppoihin?

Nopea visiitti pääkaupunkiseudulla
Tein alkuviikosta todella nopean visiitin Lohjalle ja kävin samalla ihastelemassa Helsingin ruokatarjontaa. Aikaa ei ollut kuin pari tuntia, joten kohteiden valinta oli varsin helppo. Ensin suuntasin askeleet Hakaniemen kauppahalliin, jossa olin käynyt viimeeksi noin 20-vuotta sitten. Olihan se valikoima melko hulppea, joskin luomua oli tarjolla loppujen lopuksi yllättävän vähän. Mukaan tarttui mm. luomusalamia, erilaisia pastöroimattomia juustoja ja kyytönmaitoa, jota pääsin maistamaan ensimmäistä kertaa. Noin yleisesti ottaen nautin suunnattomasti kauppahallishoppailusta, koska tarjolla on paljon laatua ja asiakaspalvelua, jota ei marketeista voi kuvitella saavansa. Myös kauppiaiden intohimo myymäänsä ruokaa kohtaan saa aina hyvälle mielelle.

Kauppahallin jälkeen vierailin vielä nopeasti Ruohonjuuressa, jota on kehuttu varsin vuolaasti. Eikä syyttä, sillä tuotevalikoiman laatu oli korkealla tasolla ja asiakaspalvelu todella hyvää! Erittäin miellyttävä kokemus…

7 KommenttiaKommentoi

 • Itse hätkähdin taannoin pahasti kun olin kouluaikana ihan hirvittävän kipeä koko ajan, ja kun lähdin työharjoitteluun eli pois koulun patojen äärestä ja tein ruokani itse, paranin samantien. Sen jälkeen olen järjestelmällisesti kieltäytynyt kaikesta laitosruuasta.

  En yhtään ihmettele miksi jotkut vanhemmat harkitsevat laittavansa lapselle kouluun omat eväät mukaan.

 • Jonna -> Näinhän se on, että laitosruoka voi pahimmilaan sairastuttaa. Olisi muuten mielenkiintoista tietää, että kuinka paljon nopeammin/paremmin sairaalapotilaat paranisivat, jos heille tarjottaisiin tavallisen sairaalaruoan sijasta parempaa ruokaa.

  Salakka-> Huh mitä tekstiä… No, mielipiteitä on joka lähtöön ja jokaiselle suotakoon mahdollisuus sanoa se mitä ajattelee asioista. Pääasia, että aihe herättää keskustelua.

 • Oikeastaan mä en usko että nuo lääkärit ovat välttämättä korruptoituneita ja pahoja ja idiootteja, vaan koulutuksensa tulos. Tuo on se maailmankuva joita todella kovat auktoriteetit ovat heille opettaneet kymmeniä vuosia. Se on heille totuus. He varmaan ihan vilpittömästi uskovat että vain lääkkeillä voidaan parantaa mitään.

 • Lauri -> Oma henkilökohtainen suosikkini on Sun Warriorin Ormus Supergreens niminen viherjauhe. Voin suositella lämpimästi! Toinen hyvä vaihtoehto on HealthForcen Greener Grasses niminen tuote.

  CocoVin viherjauheet ovat ihan ok, mutta mielestäni eivät mitenkään erityisen laadukkaista. Tosin viimeeksi olen niitä maistellut joskus yli vuosi sitten, joten tämänhetkisestä tilanteesta minulla ei ole kovin tarkkaa kuvaa.

  Jonna-> Näinhän se on. Valitettavasti…

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista