Kuntien säästökuurit

Nyt kun suurin osa kunnista on taloudellisesti todellisessa ahdingossa, niin erilaiset säästötoimenpiteet ovat arkipäivää. Ikävä totuus on se, että aina kun käydään jostain säästämään, ovat ensimmäisinä sijaiskärsijöinä sairaat, vanhukset ja lapset.

Joensuussa ja myös muualla Suomessa on nousemassa uudeksi trendiksi cook and chill -menetelmällä valmistettu ruoka. Eli keskuskeittiössä valmistettu ruoka jäähdytetään nopeasti ja kuumennetaan uudestaan syöntipaikassa – usein vasta 3-4 päivän päästä. Päättäjien mukaan tämän ei pitäisi vaikuttaa millään tapaa ruoan laatuun, mutta todellisuus taitaa olla jotain muuta.

Ei sen puoleen, kyllähän minäkin teen monesti suuremman satsin ruokaa, jota saattaa tulla syötyä vielä muuta päivä valmistamisen jälkeen. Mielestäni tässä uudessa trendissä on nyt kuitenkin kyse hieman eri asiasta. Otamme taas valtavan harppauksen väärään suuntaan ja olemme entistä kauempana laadukkaasta ruoasta. Herää myös väistämättä kysymys siitä, että yritetäänkö valmistustavasta johtuvia makuvirheitä paikkailla entistä enemmän arominvahventeilla ja työnnetäänkö ruoat täyteen jotain säilöntäaineita, että säilyvyys voidaan taata Eviraa tyydyttävällä tavalla?


Klikkaamalla kuva isommaksi. Juttu Karjalaisesta.

Toinen uusi ja edullinen kokkaustapa on kylmävalmistus. Siinä ruoka kootaan kylmistä raaka-aineista, ja vasta ennen tarjolle panoa ruoka kypsennetään ja maustetaan. Ruoka viedään kouluille kaksi kertaa viikossa. Kylmävalmistusmenetelmää kehutaan mm. seuraavin sanoin: Menetelmä on paljon cook and chilliä kätevämpi, koska tarjolla on pitkälle jalostettuja elintarvikkeita… Voi voi.

Puhelu Kariniemelle
Soitin eilen Kariniemelle, eli siis HK:n kuluttajapalveluun. HK on onnistunut luomaan Kariniemestä aika hyvän brändin, sillä sehän mielletään yleisesti viattomana, turvallisena ja pienenä lihatalona, josta tulee turvallista broileria. Eikö siinä Kariniemen mainoslauseessakin puhuttu jotain vastuullisuudesta tai vastaavasta?

Soiton päätarkoitus oli kysellä sitä, että kuinka merkittävä osa heidän tehotuotettujen broilereiden syömästä rehusta on gm-soijaa. Sain vastaukseksi ensin jotain hyvin epämääräistä hehkutusta siitä, kuinka broilerit saavat syötäväkseen laadukasta kotimaista viljaa. Broilerien ruokavalio koostuu 70 prosenttisesti tästä viljasta ja loput soijasta, joka on monesti gm-soijaa. Suhdelukuja gm-soijan ja tavallisen soijan suhteen en saanut, mutta olen kuullut huhuja siitä, että tässä tapauksessa se gm-soija on juuri se pääasiallinen valkuaislähde. Eli on hyvin todennäköistä, että se Kariniemen ”turvallinen” broileri on ruokittu gm-soijalla.

Kysyin muuten tuolta HK:n kuluttajapalvelusta myös sitä, että onko HK:lta tulossa markkinoille edes sitä yhtä luomutuotetta. Ei kuulemma kannata odottaa. Luomulihaa varten pitäisi olla aivan omat tuotantolinjat (pykälät on taas kohdillaan) ja se on HK:lle luomulihan kysyntään nähden liian suuri kustannus.

Gm-soijasta puhuttaessa moni ei muuten tule ajatelleeksi sitä, että kaupassa myytävä lohi on ruokittu todella usein gm-soijalla.

Tästä GMO-asiasta on tulossa ihan lähiaikoina jotain pienimuotoista juttua…

                     

12 KommenttiaKommentoi

 • Toivottavasti ei mene enää kovin pitkään siihen, kun saamme kauppohin luomubroileria tai jopa luomukanaa. Tosin jo nyt laadukkaista valikoimista noita voi löytää. Jos asia kiinnostaa, niin laittakaa postia vaikka Atrialle, joka taitaa olla ainoa isompi lihatalo, jolta luomutuotteita voi odottaa.

  Luomulohesta, siis kasvatetusta lohesta, joka on tuotettu ”luonnonmukaisin menetelmin”, en ole kovin innostunut. Maailman kalakannat ovat muutenkin sen verran pahasti helisemässä, että kalarehun syöttäminen luomulohen tarpeisiin ei tunnu kovin järkevälle. Ja onhan meillä nuo aidot luonnonkalat, kuten muikku, jota parempaa ruokaa saa etsimällä etsiä!

 • No enkait minä ole edes tienny että kariniemikin on jotenkin yhteydessä HK:n kanssa! En koskaan, ikinä osta mitään HK:n tuotteita, periaatteesta! Ja enkä kyllä osta enää Kariniemeäkään, jos vaan voi valita ostohetkellä hyllystä jonkun muun, kotimaisen. Meidän kaupasta saa tällä hetkellä luomumaitoa, luomuruisleipää ja luomuherneitä, muutamia muita pieniä juttuja. Siinäpä se sit onkin…olishan se mahtava jos tuo valikoima lihoissakin laajenisi, kanojen osalta myös..
  Tein tässä pienen kokeilun tuon maidon suhteen, kaikki nuo 4 lasta tähän asti olleet/ovat laktoosittomalla ruokavaliolla, mut luomumaitoa ne näköjään kestää! :)

 • Myös itselleni ihan uutta tuo Kariniemi – HK yhteys. Eikä ole tullut mieleenikään broilerin ja lohen gm ruokinta. Mitä tuolta kaupasta enää kohta uskaltaa ostaa?

 • Kiitos hyvästä ja tärkeästä blogauksesta. Odotan innolla jatkoa.

  Kyllä täältä saa luomu broileria, mutta en kyllä hel****i vie maksa kuivasta liha köntistä 20 €/kg. Ne luomu kanat mitä olen nähnyt myytävän ei ole juuri mitään syötävää. Ennen olen ilman.

  Mutta on raivostuttavaa, että säästökohde on aina lapset ja vanhukset. Jo nuita edeukunnassa istuvia sutki pulkkisia vois vähentää puolella ja irti sanoa ne avustajat ja säästöä tulisi takulla enemmän.

 • Puutarhuri – > Itse olen kyllä melko luottavainen, että tuo luomuvalikoima tulee tulevaisuudessa paranemaan… Luulenpa, että myös HK joutuu tulevaisuudessa tuomaan valikoimiinsa noita luomutuotteita.

  Tuttu tarina tuon maidon suhteen. Ja jos ei ongelmat häviä luomumaitoon siirtymisen myötä, niin usein ne haihtuvat viimeistään siinä vaiheessa, kun ruvetaan juomaan raakamaitoa. Maito ei aiheuta vatsavaivoja, vaan Valio.

  Plussa – > Aika harva tuota tulee ajatelleeksi.

  Myy -> Itse en ole koskaan maistanut, mutta olen kuullut samaa noista luomukanoista ja broilereista. Tosin ilmeisesti rodulla on melko suuri merkitys. Euroopassa on kuulemma saatavilla erityisia lihakanarotuja, joissa tuo maku ja lihaisuus pitäisi olla kohdillaan.

 • Hyvin epäluuloinen oon tuosta ruokien valmistus/jäähdytys/lämmitys jutusta. En tiedä onko nuo jäähdytys tavat niin kehittyneet, ettei bakteerit yms lisäänny tuotteessa. Ite pelkäisin ruokamyrkytyksien lisääntyvän, ketjussa voi olla monta kriittistä pistettä. Eikä ruoka voi olla tuoreen makuista monen päivän jälkeen säilytettynä+lämmitettynä. Eiköhän nuo loputkin ruoan vitamiinit yms katoa tuossa. ONNEKS ei tarvii syödä laitosruokaloissa.
  Sääli etenkin vanhuksia, koska heillä ei ole muuta Mahdollisuutta kuin syödä laitosruokaa. Nytkään ei ole laitosruoka kovin kummoista.
  Luomusta: maitotuotteita, jauhoja, vihanneksia, munia on luomuna. Mutta ei ole täällä Joensuussa silmiin sattunut luomulihaa. Oonko mie niin Sokea?
  Tilamaitoa haluaisin kokeilla. Lapsenahan sitä tuli juotua, ja saisi viilit, jogurtit tms siitä tehtyä paremmin.

 • Voisko tuon edellisen joku kääntää suomeksi? Mulla kun tuo kielitaito on lievästi sanottuna ruosteessa!

 • Muutama ydinkohta ihan näin nopeasti vilkaistuna:

  (Juttu julkaistu vuonna 2006)

  -Odottavat äidit, jotka syövät muuntogeenistä ruokaa odotuksen aikana, voivat vaarantaa vauvan terveyden.
  -Tutkimusten mukaan gm-ruoalle altistuneiden rottavauvojen kuolleisuus ekan kolmen elinviikon aikana yli 50%… Myös vakava alipaino yleistä
  -Italialainen tutkimus näyttää osoittavan sen, että gm-soija vaikuttaa hiirten haiman ja maksan toimintaan.
  -Australia joutui hylkäämään pitkäaikaisen projektin, jossa yritettiin muokata hernettä uuteen uskoon. Syy: Tutkimusten mukaan gm-herne aiheutti keuhkovaurioita.
  -Monsanton salaisen raportin mukaan gm-maissin syöminen aiheuttaa rotilla mm. munuaisongelmia ja vaikuttavan immuunijärjestelmän toimintaan.

  Kiitos Hannulle linkistä.

 • ”Myös itselleni ihan uutta tuo Kariniemi – HK yhteys. Eikä ole tullut mieleenikään broilerin ja lohen gm ruokinta. Mitä tuolta kaupasta enää kohta uskaltaa ostaa?”

  Kasviksia. Kasvissyöjä säästyy paljolta huolelta.Tietysti vegaaninkin pitää olla tarkkana mitä maissia ja soijaa syö, mutta luomun pitäisi olla turvallista. Ja soijaa voi korvata esim. kotimaisella härkäpapurouheella. Käykää mun blogissa katsomassa vegaanisia leivontaohjeita: maalaispunkki.blogs.fi

 • […] joka on ravinneköyhää ja usein valitettavan huonomakuista. Tämän lisäksi muodissa oleva cook and chill menetelmä vie lapsemme entistä kauemmaksi aidosta ja hyvälaatuisesta […]

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista