Kurkuma – mausteiden kuningas?

Olen aina pitänyt mausteisesta ruuasta, mutta nykyään vedän mausteita vuositasolla lähes ämpäritolkulla. Oikeastaan tapauksessani ei voida puhua enää mausteista, sillä sen verran paljon niitä tulee syötyä. Tämän hetken suosikkimausteeni on ehdottomasti kurkuma.

Maustekurkuma (Curcuma longa) on inkiväärikasveihin kuuluva ruoho. Sen juurista saatavaa maustetta kutsutaan kurkumaksi. Kurkuma on oleellinen osa currya, sillä aidossa intialaisessa curryssa on noin kolmannes kurkumaa.

Intiassa syöpä ei ole läheskään yhtä tavallista kuin lännessä. Syitä tähän on varmasti monia, mutta yksi merkittävä tekijä voi olla runsas kurkuman käyttö. Kurkuman on havaittu laukaisevan syöpäsoluissa solukuoleman joka nimenomaan syöpäsoluissa on usein estynyt. Varsinkin melanoomaa ja rintasyöpää vastaan kurkumalla on saatu kokeellisesti positiivisia tuloksia.

Kurkumalla on syöpäsolujen tuhoamisen lisäksi myös runsaasti muita lääkitseviä vaikutuksia.

* Kurkuma ehkäisee beta-amyloidien kerääntymistä Alzheimerin taudissa ja jopa hajottaa taudissa muodostuneita plakkikeräytymiä
* Toimii tulehdusten hoidossa
* Suojelee maksaa
* Vähentää kaasujen muodostumista suolistossa
* Antikarsinogeeninen vaikutus
* Laskee kuumetta

Ei olekaan ihme, että kurkuma valittiin vuoden 2010 rohdoskasviksi. Lisätietoa tästä valinnasta ja kurkumasta löydät oheisesta linkistä

Itse lisään kurkumaa lähes kaikkiin ruokiin. Oma suosikkini on ”intialaistyyliset muikut”. Valmistan marinadin vedestä, kookosöljystä, tomaattisoseesta, hunajasta, suolasta, mustapippurista, inkivääristä, kurkumasta, juustokuminasta, korianterista, chilistä ja cayennepippurista. Kaada marinadi puhdistettujen muikkujen päälle ja anna maustua pari tuntia. Levitä muikut pellille ja lisää vielä reilusti suolaa ja hieman valkopippuria. Laita 175 asteiseen uuniin noin 20 minuutiksi. Lopuksi lisää joukkoon jotain yrttejä kuten sitruunamelissaa ja sekoita.

Vinkki:
Kurkuma kannattaa nauttia aina mustapippurin kanssa. Mustapippurin sisältämä piperiini lisää kurkuman imeytymistä jopa 2000 prosentilla. Terveyden kannalta voi olla parempi nauttia pieni määrä kurkumaa mustapippurin kanssa kuin suuri annos pelkkää kurkumaa.

         

26 KommenttiaKommentoi

 • Tilasin iHerbistä Starwest Botanicalsin kurkumaa, joka tuli eilen. Se on väriltään hyvin tumman oranssinkeltaista ja voimakas tuoksu tyrmää. Ei mikään erityisen miellyttävä tuoksu. Makuunkin pitää totutella, kun en ole aikaisemmin käyttänyt kurkumaa.

  Lähetin muuten s-postia SB:lle ja kysyin tuotteiden säteilyttämisestä. Eivät kuulemma säteilytä mitään tuotteitaan. Vastaus tuli parissa päivässä ja oli hyvin asiallinen, mikä tyytyväisenä merkillepantiin.

 • Kiitos tuosta säteilytys infosta. Nostaa entisestään Starwest Botanicalsin arvostusta silmissäni. Hinta/laatu-suhteeltaan iHerbin parhaita tuotteita. Tosin omaa kokemusta ei ole kuin heidän mausteistaan.

  Tuo kurkuman makuun totuttelu voi tosiaan vaatia aikaa…

 • hyvän infon oot kirjoittanut Jarkko tuosta kurkumasta. Olen saanut itsekkin sellaista infoa että Kurkuma saattaisi sopia luontaistuote lääkitykseksenikin ja olen ajatellut että voisin koettaa. Mistäköhän tuota saisi ostaa ihan noin niinkuin kilotavarana, tiedätkö. Ja jos vielä sillai sattuisi onnellisesti ettei purkissa tai missään muussakaan lukisi luontaistuotetta tai muutakaan senkaltaista, sellaisella textillä kun voi olla hintaa kovasti korottava vaikutus. Vaikka jos ihan maustekurkumaa koettais alkuun.
  Peke

 • Moi,

  Jos mahdollista, niin suosi tuoretta kurkumaa.

  Monesta aasialaiseen ruokaan keskittyneestä kaupasta saa tuota tuoretta kurkumaa. Esimerkiksi Helsingisin Vii Voanin thai-marketista tuota käsittääkseni saa.

  Myös tämä toimii vallan mainiosti: http://www.onnistuneetkaupat.fi/2010/12/21/laadukasta-kurkumaa-iherbista/

  Jos haluaa kuivattua maustekurkumaa, niin suosittelen iherbistä löytyvää Starwest Botanicalsin kurkumaa. Laatu on kohdillaan ja kilohinta on lähes naurettava. http://www.iherb.com/Starwest-Botanicals-Turmeric-Root-Powder-Organic-1-lb/22718?at=0
  Luomua ja eikä ole säteiletetty.

 • Kiitoksia tiedoista, Jarkko ja Antti, täytyy poiketa ainakin VII VOAN:ssa tässä kun joudan.
  Peke

 • Voiko kurkumaa kasvattaa Suomessa esim kasvihuoneessa? ja mistä saisi siemeniä tai juurakon.

  Eija

 • Onko totta, että kaikki kurkimalaadut eivät ole yhtä terveellisiä? Tavallisessa ruokakaupassa myytävä kurkumamaustepurkki ei olisi sitä terveellistä laatua. Ollaan tuotu kurkumaa Thaimaasta purkkikaupalla.

 • Moi Heini,

  Ja sori, että vastaus tulee hieman myöhässä. Juu, tuo varmasti pitää paikkansa, ettei se kaupan tavallinen maustekurkuma ole sitä parhainta mahdollista laatua terveysvaikutuksia ajatellen. Sitä en sitten tiedä, että kuinka paljon käytännön eroa sillä sitten on niihin parempilaatuisiin kurkuma-valmisteisiin. Veikkaan ettei kovin paljoa…

 • Valittelin juuri Vietnamilaiselle ystävälleni vatsavaivojani ja hän antoi minulle ohjeen,että he sekottavat hienonnettua kurkumaa hunajaan,joka pitäisi nauttia aina maidon kanssa puoli tuntia ennen ateriaa.Hän piti tärkeänä,että se nautittaisiin juuri näin ennen ateriaa.Hän suositteli,että tekisin pieneen astiaan erän valmista sekoitusta ja tämä olisi säilytettävä jääkaapissa.Toiset suosittelevat yhteiskäyttöä maustepippurin kanssa paremman imeytymisen takia,mikähän mahtaisi olla hyvä resepti tähän yhdistelmään??

 • Kuopiostakin varmaan saa. siel on maustekauppoja; Päivärannassa ja kauppahallissa.en tosin ole itse käynyt tutkimas,mikä on kurkuman saatavuus niissä. Päivärannan mausteliike,ei ole ostoskeskuksen yhteydessä.

 • Minispan nettikaupasta saa, heillä on myös kattava maustekauppa Keski-Suomessa Äänekoskella!

 • Olen monesti törmännyt kurkuman terveysvaikutuksista kertoviin uutisiin. Mutta missään ei ole mainittu millaisia määriä kurkumaa pitäisi nauttia. Eli riittäääkö siis tavallinen ruokien maustaminen, vai pitääkö sitä vetää oikein lusikkakaupalla, ja missä on se tutkimus missä nämä määrät ilmoitetaan?

 • Hei Jack,

  Jo pienehköt määrät kurkumaa tuo mukanaan positiivisia terveysvaikutuksia.

  Mitään annosohjeita on vaikea antaa, mutta esimerkiksi itse syön lähes päivittäin kurkumaa 1-3 tl.

 • Tulipahan ilokseni huomattua tänään että Sellon Citymarketissa oli luomuhyllyssä tuoretta luomukurkumaa inkiväärikorin vieressä! Jää tästä lähtien kuivapurkit ostamatta kun tuorettakin tarjolla. Olen siitä lähtien lisännyt aina pätkän kurkumaa aamumehuun jonka teen itse omalla juicerillani

 • Lahdesta löysin Mausremestasta. Sitä on purkeissa ja irtona. Tuttu oli maku, käytän paljon dippikastikkeita kermaviiliin sekoitettuna ja niissä maku on tullut vastaan.

 • Hei!
  Info oli mielenkiintoista, mutta olisi erittäin kiva, että viittaisit lähteisiin kirjoittaessasi terveysväittämiä. Mistä tutkimuksesta? Ovatko nuo väitteet vanhoja uskomuksia vai oikeasti tieteellisesti todistettu? Medialukutaito ja kriittisyys ovat itselläni lisääntynyt vuosien varrella. On paljon ihkublogeja, missä iloitaan jutuista ja kirjoitetaan asioita totuuksina, mitkä ovatkin vain mielipiteitä tai ’jostain kuultua’.. Onneks on myös blogeja, joissa on lähteet linkattu yleensä tekstin alapuolelle. Cocovin sivut esimerkkinä eivät ole tarpeeksi hyvä lähde (sitäkin on monessa blogissa nähnyt). Se on kaupallinen yritys. Kiitos hyvästä reseptistä!

 • ”Toiset suosittelevat yhteiskäyttöä maustepippurin kanssa paremman imeytymisen takia”, on väärä käsitys, sillä pippurina pitää käyttää mustapippuria.
  Mustapippuri sisältää piperiiniä, joka on kurkumiinin imeytymistä (tai jotain) tehostava aine.
  Maustepippuri sennsijaan ei ole lainkaan pippuri.

 • Onko kapseina myytävällä kurkumalla mitään vaikutusta. Itse ostin kaupungissa käydessäni Solgarin Turmeric-nimisiä kapseleita. Sinulta sain vinkin, että sen ohella pitää syödä mustapippuria. Kiitos paljon neuvosta.

  Minulla on borrelioosi, mutta sain kivut lähes kokonaan pois kun aloin syödä kokonaisen valkosipulin joka päivä ja lisäksi kurkumaa ja inkivääriä, mutta uskon, että se tärkein spirokeetan torjuja on kyllä valkosipuli.

  Viljelen itse talvivalkosipulia luomuna. Ne on riittäneet tähän asti. Nyt ostin kaupasta espanjalaista. Kivut palasivat tuota pikaa, ei mitään tehoa. Nyt yritän saada edes jostain kotimaista luomua. Kuka tietää mitään paikkaa, mistä voisi vielä ostaa.

  Kunnan vanha maatalousneuvoja sanoi, että kasvupaikka, lannoitus, jopa lajike voi vaikuttaa siihen, miten hyvin se torjuu bakteereita. Tiedätkö tästä jotain tarkempaa. Itse panen istuttaessani paljon koivuntuhkaa vakoon ja tietysti kompostia ja hevosenpaskaa.

  Nyt tiedän ainakin sen, ettei valkosipulia pidä lainkaan kuumentaa vaan silputa tai puristaa ja antaa seisoa n. 10 minuttia, silloin vasta siihen muodostuu se hyötyaine, allisiini.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista