Kysymyksiä kalsiumista?

Ensi viikolla olisi tarkoitus palata jälleen mielenkiintoiseen ja tärkeään kalsium-asiaan. Haastattelen kaveria, joka tietää aiheesta paljon! Jos sinulla on joku aiheeseen liittyvä kysymys, johon kaipaat vastausta, niin lähetä se sähköpostilla minulle osoitteeseen: jarkko@raikasweb.com.

Ajatuksia Fukushimasta
Japanin katastrofi on vetänyt mielen nöyräksi. Saimme jälleen muistutuksen siitä, että kuinka pieni ihminen on luonnon rinnalla. Tsunamin aiheuttama tuho on ihan käsittämätön, jota täältä tietokoneen ruudusta katselemalla on mahdotonta edes ymmärtää. Hätää on entisestään lisännyt Fukushiman ydinvoimaloiden ongelmat, jotka tuntuvat jatkuvan päivästä toiseen.

En tiedä mistä tunne kumpuaa, mutta minusta tuntuu sille, ettei Fukushiman ydinvoimaonnettomuudesta ole kerrottu kaikkea oleellista tietoa. Esimerkiksi vasta äskettäin saatiin kaivettua infoa siitä, että Fukushiman ydinvoimaloissa on käytetty MOX-polttoainetta, joka sisältää ydinaseissa käytettävää voimakkaasti säteilevää plutoniumia. Toivottavasti olen väärässä, mutta ainakin itse olen varsin skeptinen Tepco-energiayhtiön ja japanilaisviranomaisten informaatioon…

Yleensä me ihmiset tarvitsemme aina jonkinlaisen kriisin, ennen kuin heräämme tosiasioiden äärelle. Itse olen ollut ainakin jossain määrin ydinvoimamyönteinen tyyppi. Tai oikeastaan voisi sanoa niin, että en ole asiaan juurikaan perehtynyt ja olen pitänyt ydinvoimaa välttämättömänä juttuna kasvavan energiantarpeen täyttämiseksi. Mutta todellisuudessa se energiantarpeen täyttäminen on sivuseikka. Siinä vaiheessa, jos tulee perusteellinen ydinkatastrofi, niin tuskin kenelläkään on mielessä mitkään energia-asiat… Viime päivien tapahtumien jälkeen on kenenkään turha väittää, että ydinvoima on turvallista. Varsin pienen aikajanan sisällä on tapahtunut jo sen verran monta onnettomuutta, että sijaa selittelyille ei oikein enää ole.

Eviran pääjohtajalta viisaita sanoja
Kuluttajana olen hyvin kriittinen lisäaineiden suhteen. Ruoanlaitosta pitävänä suosin raaka-aineista itse tehtyä ruokaa. Luomua suosin aina, kun se sopii ruokasuunnitelmiin ja sitä on saatavilla. Luotan siihen, että EU:ssa tehtävä lisäaineiden turvallisuusarviointi on maailman parasta. Tulen kuitenkin EU-tasolla viemään eteenpäin näkemystäni siitä, että eri kemiallisten aineiden yhteisvaikutuksia tulee tutkia entistä enemmän. Terve maalaisjärki jo sanoo, että turhaa kemiallista kuormitusta on hyvä välttää. On todella hyvä, että meillä Suomessakin käydään avointa keskustelua lisäaineista ja niiden todellisesta tarpeesta. Kuluttajan ääntä on meilläkin syytä kuunnella.

Lue koko kirjoitus tästä linkistä.

         

10 KommenttiaKommentoi

 • Jo tuon pikku tekstinpätkän perusteella arvasin että Jaana kyseessä. :) Hän myös on ollut osassa Atrian koulutuksissa mukana, mielestäni kyllä ihan asiaa puhunut joka kerta kun jotain on sanonut, puhunut mm. luomun puolesta.
  Kyllähän tuo Japanin onnettomuus on niin kamala ettei sitä käsitä. Ja onhan Suomeenkin kaavailtu lisää ydinvoimaloita, toivottavasti nyt pistävät jäihin sellaset suunnitelmat, vaikka ei meilläpäin maa järisekään. Minä en koskaan ole ollut ydinvoiman kannattaja.

 • Homma on karannut pahasti Japanin käsistä. Taitaa tulla vielä pahaa jälkeä. Nyt myös vitos ja kutosreaktorit taitaa savuta.

 • Minusta ykkös juttu on, se että sähköä säästetään.
  Toiset sanovat, että ydinvoima on saasteetonta energiaa. Kuten taas huomataan, niin eihän se ole. En ole vielä koskaan ymmärtänyt tuota kommenttia. Ydinjätettä pitää piilotella sukupolvien ajan jossain piilossa, että siitä tulee vaaraton. Wiki sanoo, että ”kestää noin pari sataa tuhatta vuotta, ennen kuin säteily on vaimentunut suunnilleen luonnon uraaniesiintymän tasolle”.

  No niitähän on kaiveltu tuonne ympäri palloa ja nyt niitä on kallioissa. Mitä jos tuleekin sellainen jyrähdys/maanjäristys jossain, että kalliot alkavat halkeilla liitoksistaan?? Onhan nuita muutakin piilopaikkoja mietitty kuten merien syvänteet, avaruus, napajäätiköt. Huoh jokainen huono vaihtoehto. Kukaan ei voi tietää mitä tälle pallolle tapahtuu tänään, huomenna tai 10 v päästä. Suomikin on rahdannut, niitä jätteitä venäjälle ja minnehän ne on ne laittaneet. Muutenkin tiedetään millaista se homma siellä on.

  Vasta tuli ohjelma ydinsukellus veneiden raadoista mitä on Muurmanskissa ja siitä, kun niitä romuja yritetään purkaa ja myrkyt pitää pois taivaan tuulista. Eikä ne säilytyspaikat ole muuten kaukana olen siellä käynyt siis Muurmanskissa. Ne jätteet on hitsattu 8 cm paksun metallikapselin sisään. Silti mittarit värähtelee siinä läheisyydessä eikä sielä saa olla kauaa. Muutenkin puhuttiin Kurskista ja sellaisista salailu jutuista, että huh huh.

  tsernobylin onnettomuuttakin yritettiin vähätellä ja pimittää joten Japskien tilanteessa vähättely on takulla tosiasia jossain määrin. Perjantaina sanottiin, että alle 5000 kuolee, mutta mites asian laita on?

  Huoh. Tää on ollu mun ”sydämmen asia” jo pennusta ja yläaste ikäisenä kieltäydyin ehdottomasti tekemästä esitelmää mitä hyvää on ydinvoimassa. Kaikkea ne keksii. Ei auttanut maanittelut.

  T: Kettutyttö :)

 • Puutarhuri-> Mahtavaa huomata, että Eviran johdossa on Jaanan kaltaisia ihmisiä. Ehkä Eviralla on sittenkin vielä jotain toivoa…

  Heikki-> Kaikenlaisia huhuja liikkuu paljon. Varmaa on vain se, että tilanne ei näytä hyvälle.

 • Myy-> Nythän mm. Halonen laukoi julkisuudessa sellaisen kommentin, että ydinvoima on vain väliaikainen ratkaisu. Eihän se kovin väliaikaiselta tunnu, kun tavoite turvalliselle ydinjätteen varastoinnille on vissiin 1 000 000 vuotta.

  Sähkön kulutuksen vähentäminen on varmasti se ykkösjuttu. Ja lisäksi mielestäni tuota ekosähköä pitäisi hyödyntää huomattavasti enemmän. Olisi täysin perusteltua, että esimerkiksi uusiin omakotitaloihin pitäisi asentaa lain puitteissa ainakin jonkinlainen aurinkopaneeliratkaisu. Suomen oloissa tämä systeemi nyt tuskin on mikään avain onneen, kun eletään puolet vuodessa pimeydessä, mutta varmasti askel oikeaan suuntaan kuitenkin.

 • Jarkko toisaalta puolet vuodesta sitten on ainakin valoisaa vaikka ei aurinko paistaisikaan…kuten kesällä pohjoisessa.
  Muistan nähneeni Tornion kupella jollain ”ituhipillä” ihan oman tuulimyllyn :)
  No toki ei ole kovin esteettistä jos joka pihalla on tuulimylly…vaikka eipä lautasantennitkaan kauniita ole.

  Jokainenhan voi miettiä mistä se oma sähkönkulutus johtuu. Onko kuinka monta tv:tä tai muuta ”tärkeää” aparaattia jotka on aina kytettynä sähköverkkoon.

  Vielähän nuita vesivoimaloitakin näkyy Kemijoen varrella. Onkohan nekään kaikki käytössä. Niissäkin on kyllä omat ongelmansa, mutta poistuuko ongelmat vaikka niitä ei käytettäisi, kun ne kuitenkin on rakennettu…Aika pensittynyt oli Kemijoen pohja ennen Rovaniemeä olevalla laitoksella olisko ollut Valajaskoski.

  Mihinkään energiasäästölamppuun en toivoani laittaisi (mulla ei ole yhtään) jo sen takia, että se on epäekologisempi kuin tavallinen hehkulamppu ja johan ne kertoi ylemmältä taholta, että ei sitä energiaa säästykkään ja hintoja pakko nostaa, koska kuormittaa verkkoa erilailla ja siitä tulee ongelmia ja lisä kulutusta. HUOH!

 • Tuo on ihan totta Myy, Jos vaikka kesällä saisi sillä aurinkoenergialla jääkaapin kylmäksi, niin jo se olisi jotain. Tosin siitä on vielä pitkä matka kasvavan energiantarpeen täyttämiseksi.

  Mielestäni energia-asioiden osalta näitä tee se itse ratkaisuja ei ole tarjottu ihmisille riittävästi. Tai ainakaan itse en ole niihin kovin usein törmännyt. Ja jos olen, niin hintataso on ollut melko korkea. Tähän puoleen pitäisi kiinnittää jatkossa lisää huomiota…

 • Ei tässä maailmassa mikään muutu, ennen kuin ihmisen ahneus loppuu. Vaihtoehtoisia energioita olisi vaikka muille jakaa. Ne on määrätietoiseti ajettu alas. Koska ihmiset halutaan pysyvän näissä kalliissa energioissa. Siis niissä jotka tuottaa osakkeen omistajilleen. Toiset maat elävät öljyllä, ja hyvin on osakkeet jaettu ydinvoimassakin. Hyväveli toiminta, oman edun ajaminen tappaa tän maan. Ja koska valtaa pitävät olisivat ”tavalliselle” kansalle koskaan totuutta kertoneetkaan…se muutos alkaa jokaisesta meistä, sitä kautta ehkä ahneus ja oman edun tavoittelu aikanaan tulee tiensä päähän!

 • Moi Janni,

  Näinhän se on. Tämänkin jutun takana se raha näyttelee hurjan merkittävää roolia…

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista