Lähikuvassa Jaakko Halmetoja

Jaakko Halmetoja on Olli Postin ohella suurin innoittajani ravintoasioiden suhteen. Olli ja hänen tarinansa on meille monelle tuttu, mutta Jaakosta emme tiedä kovinkaan paljoa. Päätinkin esittää Jaakolle muutaman avaavan kysymyksen. Kysymyksistä en ole niin varma, mutta vastaukset ovat ainakin taattua Jaakko Halmetoja -laatua, eli kannattaa lukea!

Mitä söit tänään aamupalaksi?

Kerkesin käymään tänään jo Helsingissä, joten aamulla väsäilin mukaan ison kannullisen (pari litraa) juomista junaan. Otin messiin myös pussillisen hifi-manteleita, kun kerrankin innostuin väsäilemään naposteltavia jo edellisenä päivänä. Eli liotettuja, aktivoituja, kuivattuja, thai-tyyppisesti maustettuja ”grunchy” -manteleita. Oli kyllä mainioita.

Eliksiiriin meni pakuri- ja kantokääpäteet pohjalle, jauheformulointina 3 rkl maca-, 2 rkl tocotrienols-, 1 rkl lesitiini-, 1 rkl acai- ja 1 scoopillinen Sun Warrior -jauhetta. Viilennykseksi laitoin pakasteesta Green + -nimisitä spirulina/chlorella/spelt-vehnänoras jääpalavalmistetta (oisko mennyt 8 jääpalasta). Näitä myy suomalainen Biomed -niminen firma, jonka leivissä oon tehnyt tässä jonkin verran hommiakin. Kyseisen tuotteen laatu läpäisi allekirjoittaneenkin laatuhifistelyt, kun kävin tarkistamassa valmistusprosessin tehtaalla asti. Esimerkiksi tuotteen pohjana oleva vesi haetaan Tuusulassa sijaitsevasta luonnonlähteestä ja kaikki valmiit erät laboratorioanalysoidaan tosi tarkasti. I like.

Olisi kiva kuulla Suomen superfood-gurun aterioinnista enemmänkin. Sen varmasti tietävät monet, että elät raakaravinnolla, mutta miten muuten syöt? Oletko esimerkiksi tarkka ateriaväleistä vai syötkö silloin milloin huvittaa?

Mun syöminen riippuu pitkälti primääriravinnon määrästä. Jos ympärillä on paljon inspiroivia ihmisiä tai projekteja niin syöminen jää usein vähemmälle huomiolle. Primääriravinnolla tarkoitan siis sitä fiilistä/flowta, jonka jokainen kokee ihastuessaan, rakastuessaan tai millä koko päivä on pikkupoikana/-tyttönä leikitty, kun kaikesta on tullut oltua niin innoissaan. Pääasiallisesti keskityn ensiksi primääriravinnon laadun maksimointiin, koska hyvällä sosiaalisella ravinnolla ja innostuksella voi saavuttaa kaikkein euforisimmat olotilat. As we all know.

Mutta pohjimmiltaan mun ravintofilosofia pohjautuu oman kehon tarpeiden kuunteluun, enkä usko että ruokailusta kuuluu tehdä ”suorittamista”, joka tapahtuu kellon tai ohjelman mukaan. Oon niin monta vuotta syönyt 2.4598g/rasvaton painokilo proteiinia -ohjelmointi päällä, että tuntuu että kamerasta on ollut hyvä ottaa zoomia ulospäin. Allekirjoittaneen keho ilmoittaa nykyään melkoisen tarkasti mitä se on vailla, tai sitten syön sosiaalisen hetken innoittamana jakamisen ilosta. Toki jos treenailen enemmän, niin silloin liikutan tietoisuutta enemmän syömisrytmin havainnointia kohti.

Kehon kuuntelu ja viesteille herkistyminen on mun mielestä tärkeä ”päämäärä”, johon me kaikki voidaan oppia. Kaikki ravitsemusohjeet ja valmentajat kävisivät tarpeettomiksi, jos ihmiset löytäisivät yhteyden itseensä ja uskaltaisivat luottaa ”omaan laboratorioonsa”. Monesti meillä tuntuu olevan kuitenkin pelko-ehdollistuma siitä, että meidän makuaisti on jostain syystä kehittänyt salaliiton meitä vastaan! Eli jos noudatamme makuaistimuksiamme niin kehomme tietoisesti huijaa ja tekee meistä lihavia ja sairaita. Come on!! Pohjana näiden mekanismien ”aktivoimiselle” on tietenkin luonnollinen ruoka, jonka keho tunnistaa.

Aihetta voisi kuvata seuraavasti. Pitkälle jalostetulla koirarodulla, kuten chicuahualla ei ole mitään käryä siitä mitä olisi olla susi, vaikka se polveutuukin samasta eläimestä. Samalla lailla uskon, että meillä nykypäivän ”jalostetuilla ihmisillä”, on melko vähän hajua siitä, kuinka herkkiä meidän kehon aistimukset ja mekanismit voi olla, jos herkistetään ja harjoitellaan kuulemaan näitä vuosituhansien saatossa hioutuneita viestijärjestelmiä.

Miten ”ajauduit” tähän nykyiseen, huipputerveellisen elämäntapasi pariin?

Kummatkin allekirjoittaneen vanhemmista on liikunnanopettajia ja kaikki terveyteen ja liikuntaan liittyvä on tullut tietysti luettua ja koettua muksusta lähtien. Olen koko elämäni pitkälti treenannut ”päätoimisesti” ja zoomaillut varsinkin urheiluravitsemukseen tarkalla linssillä. Nyt vanhemmalla iällä kiinnostuin ensin kivikautisesta ruokavaliosta, joka toimi kamppailulaji-/soturimeini-ajatusmaailmoihini mainiosti. Eli reilusti lihaa, kanaa, kananmunia, vihanneksia, marjoja, pähkinöitä ja höysteeksi tietysti sheikkeriin kaatui aina kaapillinen ”mömmöjä” kreatiineineen ja beeta-alaniineineen :) Ehkä selkein impulssi terveysintoiluihin tuli aikanaan kun pääsin pois laskuvarjojääkärikoulusta ja olin mielestäni kovassa kondiksessa. Olin kuitenkin jatkuvasti flunssassa, nenä vuoti kroonisesti ja sisällä oli jotain muuta kun tasapainoinen ja hyvä fiilis, mitä olin kaikella toiminnallani kuitenkin tavoitellut. Joku palanen selvästi puuttui ja silloin päätin lähteä tarkastelemaan suorituskykyasioita enemmän terveysnäkökulman kautta.

Noh, matkalla on tullut törmättyä lukuisiin hienoihin juttuihin, mutta keskeisin muutos tuli, kun reilu 2 vuotta sitten törmäsin suuresti arvostamani Samuli Perälän kautta erääseen mystiseen hahmoon… Samulilla on voimannostosta useampi maailmanmestaruus, brasilialaisessa jujutsussa EM hopea ja mies on kisannut sm-tasolla muistaakseni kahdeksassa eri lajissa. Allekirjoittaneella oli tietenkin kamppailija-bodarina melkoinen arvostus lukuisia huippu-urheilijoitakin valmentaneen Samulin tietotaitoa kohtaan. Noh Samuli kertoi, että hänen ymmärryksensä ravitsemuksesta oli aivan lapsen kengissä verrattuna ”velhoon”… Lopulta Wizard-viitan takaa paljastui monelle nykyää tuttu hahmo – Olli Posti.

Opin Ollilta yhdessä kesässä niin valtavan määrän uusia juttuja, että oksat pois! Kuukausia kestäneen ”intensiivikurssin” jälkeen sitten mietiskeltiinkin Numen Oy:n puitteissa Ollin ja Samuli kanssa strategioita näiden suomalaisille uusien ravintojuttujen levittämiseen, koska juuri kukaan ei ollut silloin kuullutkaan esim. eksoottisemmista superfoodeista, joilla oltiin itse saatu älyttömän hyviä tuloksia niin fyysisellä- kuin psyykkiselläkin puolella. Matka huipputerveyden- ja suorituskyvyn yhdistämiseen on tuonut vastaan niin mehukkaita välineitä ja strategioita, että olen sitten tykästynyt jakamaan niitä päätoimisesti myös muille.

Jos pääsisit muuttamaan keskivertosuomalaisen ruokailutottumuksia, niin mihin asiaan puuttuisit ensimmäisenä?

Päivittelin juuri kuukauden mittaisen sähköisen ravintovalmennukseni sisältöä. Kyseinen valmennus on älyttömän hyvä peruspaketti ruokavalion kulmakivien laadun parantamiseen ja pitää sisältään juuri ne tekijät, joita lähtisin korjaamaan ja korvaamaan paremmalla laadulla suomalaisessa ruokavaliossa. Eli keskeisimmin tarkastelun alla ovat tietenkin heikkolaatuiset ja pitkälle prosessoidut ruoat, joita syömme määrällisesti kaikkein eniten (maito, liha, leipä, kahvi jne.).

Vaikka moni kategorisoikin meikäläistä mielessään varmaan jonkinlaiseksi superfood-yrttimieheksi, niin peruskuluttajalle tekemäni nro. 1 suositukset ovat ehkä kuitenkin jotain muuta kuin siitepölytinktuuroiden valmistaminen, heheh ;). Isoimmat muutokset olotilassa ei tietenkään synny yksittäisten hifistelyjuttujen kautta vaan niiden ruokien ja elämäntapojen muuttamisella, joita syödään tai toteutetaan määrällisesti eniten.

Minkälaisena näet tulevaisuuden ravintoasioiden suhteen? Tilanne vaikuttaa ainakin ihan hyvälle, sillä esimerkiksi luomun kysyntä ja saatavuus on parantunut viimeisen vuoden aikana dramaattisesti. On myös havaittavissa selkeä trendi siitä, että ihmisiä kiinnostaa enemmän ja enemmän se, että mitä he pistävät suuhunsa. Voidaanko puhua jopa jonkinasteisesta ilmiöstä?

Kyllä. Ja tämä ilmiö näkyy mielestäni samaan aikaan monella sektorilla. Kun meitä sattuu tarpeeksi, niin keinoja alkaa kyllä löytyä! Ihmiset voivat nyky-yhteiskunnassa yleisesti sen verran huonosti niin henkisesti kuin fyysisestikin, että hyvinvointi kiinnostaa aidosti yhtä useampaa. Alkaa olla melkoisen huono vitsi, että yleisimmät krooniset sairaudet (esim. 2. tyypin diabetes) tulee tällä vauhdilla tuplaantumaan seuraavan vuosikymmenen aikana… Näihin ongelmiin vaaditaan ratkaisuja ja yleensä joukosta karsiutuvat ajan myötä ne strategiat, jotka eivät toimi. Allopaattinen lähestyminen sairauksiin tulee joka tapauksessa vaihtumaan uuden paradigman tieltä ja vauhti näyttää kiihtyvät melkoista tahtia informaation siirtymisen nopeutumisen myötä. Ihmisille voi uskotella mitä vaan pitkiäkin aikoja, mutta jossain vaiheessa toimivampi teknologia syrjäyttää aina vanhan toimintamallin. Tuntuu, että vanhojen strategioiden yhdistäminen uuteen teknologiaan ja tutkimustietoon luo sidoksen kahden toimivan tavan välille ja ilmiö tai trendi nostaa päätään kiihtyvällä vauhdilla.

Olet pitänyt ravintoasioihin liittyviä luentoja useille eri yrityksille. Minkälaisen vastaanoton asiasi on saanut? Ovatko ihmiset olleet innostuneita?

Olin juuri tänään pitämässä suklaa-alkemia-koulutusta Suomen parhaaksi duunipaikaksi kolmena vuonna peräkkäin valitun Reaktor Oy:n poppoolle. Vastaavat firmat, jotka ymmärtävät rakentaa yrityksen hyvinvointia yksilön hyvinvoinnin kautta, ovat olleet kyllä järjestään ”totaalisen liekeissä” :). On mielestäni hyvä ymmärtää, että oikeanlainen ravinto on teknologiaa, jota yhä useampi yrityskin ymmärtää ja oppii vähitellen hyödyntämään. Tällä hetkellä Suomessa tosin vasta lähinnä ne pioneerifirmat, jotka kehittävät toimintaansa muutenkin jokaisella sektorilla ja saavatkin toki muita parempia tuloksia.

Miksi Steve Jobs oli ensimmäinen David Wolfen Sunfood Diet Success Systemin ostanut henkilö? Miksi Helsingin Wanhan kauppahallin Vegetaarin supermummo on aikanaan vuosia lähettänyt raakaravintolounaat Trainer’s Houselle?

Kaikki tietää, että kahvi+Battery+Subwayn patonki on melkoisen last season työtehon kannalta, mutta toisaalta kukaan ei jaksa kuunnella teoreettista höpötystä työpaikkaruokalakoneiston hiilarijakauman prosentuaalisen leikkaamisen vaikutuksista vuositaseen, koska jengi käy kuitenkin sen limppari ja ”jauhaa paskaa röökitauolla” Ärrän edessä… Nämä jutut eivät jostain syystä vain ole muuttuneet kovin efektiivisesti yleisesti käytettyjen mallien avulla…

Tietokoneen viereen naposteltavaksi goji, kaakao, cashew -mix, jääkaappiin raakasuklaata naposteluvalmiiksi ja sihteeri lappaa luomukahvi+pakurijauhe -mixiä kahvinkeittimeen… Kuulostaa mahdottoman vaikealta, luotaantyöntävältä, epäterveelliseltä ja sellaiselta että asiat ei tapahdu käytännössä?

Olet tuonut pakurikäävän monen suomalaisen tietoisuuteen. Viime aikoina olet hehkuttanut myös männyn siitepölyä. Mikä tekee männyn siitepölystä erityisen poikkeuksellisen?

Männyn siitepöly on tällä hetkellä ”on season” ja kyllä aivan käsittämätöntä superruokaa! Mikä tekee siitä poikkeuksellisen? Valtava määrä ilmaisia superravinteita sille, joka vaivautuu käymään keräämässä siitepölynsä itse luonnosta. Se mitä kautta juttu tuli aikanaan vastaan oli siitepölyn vaikutus hormonitoimintaamme. Männyn siitepöly sisältää runsaasti androgeenisia fytosteroleja eli suomeksi ilmaistuna maskuliinisia hormoneita tukevia kasviravinteita (mm. korkein tiedetty määrä testosteronia mistään ruoasta). Lue tästä lisää männyn siitepölystä.

Tiedät ymmärtääkseni paljon myös voimaharjoittelusta ja siihen liittyvistä ravintokysymyksistä. Mitä lähestymistapaa suosittelet salitreenaajalle, joka haluaa vaihtoehtoja perinteisille lisäravinteille?

Keskeisin ajatus, jota haluan istuttaa treenipuolelle on: tutustu adaptogeeneihin ja rakenna itsellesi rakkaussuhde pariin kolmeen hormonitoimintaa tukevaan yrttiin. Voimaharjoittelupiireissä Tribuluksille ja muille yrttivalmisteille naureskellaan, mikä onkin täysin ymmärrettävää. En itse keksisi juuri huonompaa investointikohdetta kuin testo-blast-tiribulus-megabiceps -valmiste, jota sitten ”kuuritetaan” kuukausi ihmetulosten ja testotasojen nousu haaveena. En kuitenkaan ole vielä kertaakaan törmännyt voimailupuolella ihmisiin, jotka olisivat syventyneet herbalismiin, yrttien laatueroihin ja käyttömekanismeihin. Herbalismista löytyy paljon hyviä välineitä, joilla saa vähitellen rakennettua hormonitoimintaansa tukevia palasia, jotka toimivat kehon muitakin järjestelmiä tasapainottavasti. Vastaavat strategiat ovat kuitenkin toki paljon pehmeämpiä lähestymistapoja, eikä ”kaikkitänneheti” -mentaliteetille paras vaihtoehto.

Annan yhden käytännöllisemmänkin idean. Kannattaa ensimmäisenä optimoida suoliston toiminta (mistä ne kuuluisat proteiinit ja kaikki muutkin arvokkaat ravinteet imeytyvät). Sisäelinten toiminnan maksimoimiseksi on toki paljon strategioita, jotka vaikuttavat melko paljon suorituskykyyn ja joita kukaan ei juurikaan urheilupuolella tarkistele. Ajatusmaailma liikkuu lähinnä ”millä lisätä suorituskykyä” -strategioissa, eikä kukaan mieti ”mitä tukkivia/hidastavia tekijöitä poistamalla vapautan jo vallitsevaa suorituskykyäni ja potentiaaliani”. Puolitehoilla toimiva maksa, munuaiset, iho ja ihan kaikki meidän ”näkymättömät elimet” vaikuttaa myös suorituskykyyn. Mutta suosittelen ehdottomasti ensimmäiseksi laittamaan suoliston bakteerikannat tarkasteluun jos haluaa, että yhtään mikään toimii meidän kehossa.

Muutama valintakysymys:

Pakuri / raakakaakao
David Wolfe / Daniel Vitalis
Mustikka / Goji

Ei näin tiukkoja kysymyksiä saa esittää… Mulla on vahva rakkaussuhde kaikkiin… :) Saanko avata hieman yleisesti aiheesta, kun tuli niin herkullisia ”triggereitä”?

Pakuri on ehdottomasti yksi omista suosikkiyrteistäni ja peittoaa kaakaon, koska soveltuu paremmin pidempään ja tasapainoiseen käyttöön. Lisäksi se on ilmaista, lokaalia ruokaa ja soveltuu käytännössä kaikille ihmisille – kaakao ei.

Wolfe on vaikuttanut omiin juttuihin varmasti eniten ja siksi arvostusta lähtee eniten kyllä siihen suuntaan. Saadaan David muuten Suomeen vieraaksi marraskuun alussa!!

Daniel Vitalis on taas tuonut itselle valtavasti tietoa vedestä ja yrteistä. Vitaliksen pedagokiset taidot ja selkeys on ihan omaa luokkaansa, jonka vuoksi tykkään seurata miehen touhuja moneltakin kantilta. Lähden muuten syyskuun alussa pariksi viikoksi Danielin kanssa Peruun viettämään laatuaikaa paikallisten shamaaneiden kanssa. :)

Mustikka ja goji menee kumpikin. Goji on hyvä lisä monella vanhojen jo toimiviksi todettujen mustikoiden joukkoon. Tykkään harvoin laadukkaan ravinnon kohdalla parempi/huonompi asettelusta, koska kysymys on erilaisista ominaisuuksista, joilla on paikkansa eri tilanteissa. Kun mustikan väripigmentit (antosyaniinit) yhdistetään gojin karotenoideihin (beetakaroteeni, zeaksantiini, luteiini…) niin 1+1 onkin jotain muuta kuin 2. Vastaavat synergiat kiehtovat minua enemmän kuin keskittyminen ”kumpaa mun kannattaa syödä” -ideologiaan…

3 suosikkituotettasi iHerbissä?

1. Ohhira’s probiootit
2. Host Defencen Cordyceps
3. Sun Warriorin Ormus Supergreens

Monet lukijat varmasti ilahtuisivat jos raottaisit hieman runsasta reseptikirjastoasi. Eli kerro joku helppo ja kesäinen resepti grillimakkaran sekä E-marinadiin hukkuneen kaslerpihvin tilalle.

Jei! Mennään semmoisella, jonka mahdollisimman moni voi tehdä. Ja koska resepteillä täytyy aina olla hieno nimi niin…

JUST K.I.S.S. (keep it simple stupid)

– 2 avokadoa
– 1 rkl kaakao nibsejä
– 1/2 tl aitoa vaniljaa (jauheena)
– 1 rkl kotimaista luomuhunajaa

Blendaa. Koristele pakastemustikoilla. Monesti yksinkertainen on kaunista :)

Monia naislukijoita varmasti kiinnostaa se, että onko vielä toivoa… Eli onko Jaakko Halmetoja vapailla markkinoilla?

Hahah… Jeps, toivoahan riittää aina. Lupaan käsi sydämellä valmistaa raakasuklaata ja antaa afrodiittisia kaakaovoihierontoja joka päivä sille kookoksen tuoksuiselle tytölle joka lähestyy meikäläistä tämän haastattelun luettuaan 😉 Heheh!

9 KommenttiaKommentoi

 • Kiitos Jarkko ja Jaakko tästä haastattelusta! Tuo yritysmaailman kahvi-pulla-dilemma on niin totta ja pitäisi todella saada vaihdettua terveellisyyksiin, työteho olisi aivan eri tasolla. Uskon, että muutos tapahtuu, koska näitä Reaktor Oy:n kaltaisia edelläkävijöitä on olemassa ja huomataan, että henkilöstön omaksumien uusien ravitsemustottumusten myötä sen tulokset paranevat -> tietoisuus kasvaa. Keep up with the excellent work :)

 • Kiitos haastattelusta ja hyvistä kysymyksistä. Mukavaa että äijä menestyy hommissaan, Jaakko on Suomen Daniel Vitalis. :)

 • Loistava haastattelu!
  Jakea parhaimmillaan sekä taattua laatua hifistelyä unohtamatta.
  Elämän perusasiat ovat lopulta todella yksinkertaisia.

  Lauantai-aamun aamupalani:
  -illalla ”muhimaan” tattari-hirssi-chia-goji-lähdevesi
  -aamulla lisäksi chocolate bliss-bee pollen-rice bran
  -ternimaito
  -iloinen mieli, hymy ja täysillä päivän rientoihin vaikka paljasjaloin.

  Nauttikaa !!

 • Aivan ihanaa ja energisoivaa luettavaa =)

  Tosin yksi asia huvitti, nimittäin kun oon yrittänyt esim. omille vanhemmille selittää, että tämä ideologia on syödä OIKEAA ruokaa. Ei mitään enempää muttei sen vähempääkään… siis aitoa kamaa, jonka isoisoisoäitinikin tunnistaisi.
  No, mutta tuon Jaakon aamupalan kun heittäis vanhempieni eteen luettavaksi niin voisn kuvitella perusteluni epäonnistuneet, tuskin siis tunnistaisivat he tai isovanhempani noita ruoka-aineita. Okei, tää oli tarkoitus peläkäksi kevennykseksi, eikä missään nimessä kritiikiksi. Mahtava lukukokemus kaiken kaikkiaan! =)

 • Hienoa, että haastattelusta ollaan pidetty!

  Maijan kommenttiin liittyen on pakko todeta, että jo pieni askel sinne oikeaan suuntaan riittää. Kun ottaa sen yhden askeleen, niin se toinen askel tulee yleensa sitten automaattisesti. Eli jo se merkitsee paljon jos käydään miettimään vaihtoehtoja joka-aamuisen kaurapuuron tilalle.

 • Hyvää juttua, suosittelen seuraamaan kyseistä kaveria! Paljon terveyttä edistäviä vinkkejä luvassa ja muutakin! =)

 • ”Esimerkiksi tuotteen pohjana oleva vesi haetaan Tuusulassa sijaitsevasta luonnonlähteestä ja kaikki valmiit erät laboratorioanalysoidaan tosi tarkasti.”

  Onko tuo Tuusulan lähde jotenkin privaatti, kun sitä ei löydy loydalahde.comista?
  Olisi juuri sopivan matkan päässä.

 • Täältä tulee kritiikkiä, vastaajalle, kun kerran saa kommentoida.

  Supermummo? Ettei vaan mummolla kasvaisi parta :( Eikä muutenkaan näytä terveeltä, muttei mikään ihme, jos kaupan ”normijogurtit” maistuvat oikein urakalla.

  ”Tietokoneen viereen naposteltavaksi goji, kaakao, cashew -mix, jääkaappiin raakasuklaata naposteluvalmiiksi ja sihteeri lappaa luomukahvi+pakurijauhe -mixiä kahvinkeittimeen…”

  Miksi aina mainostetaan napostelua?

  Ja btw, miksi näitä jauheita pidetään niin ”ihmeaineina”? Ainakin maalikon näkökulmasta esim. idätetty vehnä tuoreeltaan on ravinteekkaampaa ja terveellisempää kuin pussissa seissyt vehnäjauho, vaikka olisikin jauhettu kokonaisena ilman ylimääräisiä prosessointeja.

  No joo, ehkä tuo oli kärjistetty esimerkki, mutta kuitenkin :)

  Jarkolle kiitokset mielenkiintoisesta blogista!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista