Lasten ravitsemus

Lasten ravitsemukseen liittyvät asiat herättävät vanhempien keskuudessa paljon kysymyksiä. Erityisesti koulu- ja päiväkotiruokailu ja erilaiset ravintolisät mietityttävät vanhempia kovasti. Tässä 4 yleisintä kysymystä, joita minulle tästä aiheesta esitetään.

Voiko lapselle antaa pakuriteetä?
Kyllä voi. Pakuri sopii yleisesti ottaen käytettäväksi lähes läpi elämän. Tosin ihan pienille lapsille en välttämättä kävisi pakuriteetä juottamaan, mutta esimerkiksi useimmille kouluikäisille se sopii mainiosti.

Mitä mieltä olet kouluruokailusta? Pitäisikö lapsille laittaa omat eväät, kun se kouluruoka on kaikkea muuta kuin laadukasta?
Kouluruoan laadussa on tosiaan monesti paljon toivomisen varaa, mutta ei se mielestäni ole välttämättä niin huonoa, kuin saatetaan kuvitella. Eli en kävisi mitenkään panikoimaan tällä asialla liikaa. Jos lapsi saa syödäkseen kotona laadukasta ruokaa, niin ei ravitsemuksen kokonaisuutta kouluruoka mitenkään pilaa.

Mutta kuten totesin, niin kouluruoassa on toki paljon toivomisen varaa. Etenkin puolivalmisteet, huonolaatuiset rasvat ja prosessoidut lihat herättävät varmasti kysymyksiä.

Lasten kohdalla erityisesti nitriitti on asia johon on syytä kiinnittää huomiota. Nitriitti on todennäköisesti syöpää aiheuttava lisäaine, jota käytetään usein melko runsaasti lihavalmisteissa, kuten makkarassa. Lapsille nitriitin saanti on aikuisia haitallisempaa.

Yksi keino ehkäistä nitriitin haitallisia vaikutuksia on syödä nitriittipitoisen aterian yhteydessä C-vitamiinia. Tutkimuksissa on todettu, että C-vitamiini voi ehkäistä nitriitin muuttumista nitrosamiinieiksi (esimerkiksi N-nitrosodmethylamine, NDMA). Täysin harmittomaksi C-vitamiini ei kuitenkaan nitriittiä tee. Lasta kannattaa kuitenkin ohjeistaa syömään aina jotain C-vitamiinipitoista kun koulussa on tarjolla vaikka makkararuokaa.

Mitkä ovat lasten tärkeimmät ravintolisät?

 • D-vitamiini – Annostus iän mukaan, mutta jos puhutaan kouluikäisestä lapsesta, niin talvisin mieluiten vähintään 25 mikrogrammaa päivässä.
 • C-vitamiiniLaadukasta C-vitamiinilisää voi antaa kouluikäiselle lapselle useamman 100 milligrammaa päivässä.
 • Omega-3-ravintolisä – Lasten suhteen ei voi kylliksi korostaa riittävän runsasta omega-3-rasvahappojen saantia. Käytännössä tämä tarkoittaa laadukkaan kalaöljyn tai krilliöljyn nauttimista.
 • Probiootit – Laadukas probioottivalmiste on helppo ja tehokas keino parantaa lapsen hyvinvointia.
 • Sinkki ja seleeni – Moni lapsi kärsii etenkin seleenin riittämättömästä saannista. Tämän asian saa helposti kuntoon, kun lapsi syö päivittäin muutaman seleenipitoisen parapähkinän.
 • Magnesium – Yleensä puhutaan ainoastaan aikuisten magnesiumin puutteesta, mutta samaan tapaan myös suomalaiset lapset kärsivät riittämättömästä magnesiumin saannista. Tämä voi aiheuttaa mitä erilaisimpia ongelmia, kuten päänsärkyä, joka on lasten kohdalla yhä lisääntyvä vaiva. Magnesiumöljyn lisäksi myös esimerkiksi tämä magnesiumvalmiste on hyvä vaihtoehto.

Miten päästä eroon lapsen tulehduskierteestä?

 1. Ruokavalion perusta kuntoon. Usein tulehduskierteen pysäyttämiseksi riittää se, että yliprosessoidun ruoan tilalle vaihdetaan monipuolinen antioksidanttipitoinen ruokavalio. Ruokavalion suhteen erityismaininnan ansaitsee maitotuotteiden välttäminen, joka voi auttaa huomattavalla tavalla tämän(kin) asian suhteen. Monet lapset ovat päässeet eroon tulehduskierteestä pelkästään sen ansiosta, kun ovat vähentäneet pitkälle jalostettujen maitotuotteiden käyttöä.
 2. Ravintolisät voivat auttaa. D-vitamiinin, C-vitamiinin ja omega-kolmosten lisäksi erityisesti probiootit voivat tuota apua.
 3. Kokeile onko pakurin ja propoliksen käytöstä apua.
 4. Monesti lasten tulehduskierteen taustalta voi löytyä sisäilmaongelma. Etenkin monien koulujen ja päiväkotien sisäilma on niin heikolla tasolla, että se voi aiheuttaa mitä erilaisimpia terveysongelmia. Tähän tietysti auttaa se jos sisäilma saadaan kuntoon, mutta koulujen ja päiväkotien kohdalla tämä ei onnistu ihan sormia napsauttamalla. Tässä tapauksessa lapsen terveyden tukeminen terveellisellä ruokavaliolla ja oikeanlaisilla ravintolisillä korostuu entisestään.

4 KommenttiaKommentoi

 • Hei!

  Tämä ei liity aiheeseen, mutta tässä olisi juttuvinkki, josta voisit kirjoittaa. Minun kaksi sukulaista on jo kuollut todennäköisesti Marevan-lääkityksen aiheuttamaan sisäiseen verenvuotoon. (myös aspiriinin aiheuttamaan vuotoon, koska se ohentaa mm. suolistoa – ”potilaat” käyttävät ohentamaan verta) Tiedän monia muitakin ihmisiä, joissa Marevan olisi varmasti aiheuttanut verenvuodon. Eräässä tapauksessa täysin hyväkuntoiselta ihmiseltä oli parin vuoden säännöllisen Marevanin jälkeen revennyt aortta ja kuollut täten sisäiseen verenvuotoon. Lääkärit kieltävät ravintolisien tai esim. lääkinnällisten yrttien ja sienien käytön Marevan potilaalta.

  Onko sinulla antaa mitään näkökulmaa Marevan lääkkeelle tai millaista apua voisi luonnosta hankkia, jotta näiden verenvuotojen riski vähenisi? Minusta vaikuttaisi siltä, että Marevan ei aiheuta muuta kuin harmia.

 • Hei Maarit,

  Kiitos juttuvinkistä! Varfariini on tosiaan pahimmillaan hyvinkin ongelmallinen lääke. Viime aikoina kehitetty uusia hyytymistä estäviä lääkkeitä: dabigatraani ja rivaroksabaani. Ne eivät ole haittavaikutuksiltaan käsitykseni mukaan ihan niin pahoja.

  Kokonaisuudessaan mielenkiintoinen aihe ja uskon, että palaan tähän syvällisemmin myöhemmissä blogipostauksissani…

 • Moi, tuosta kalaöljystä sen verran, että itse en usko minkään vertaa sen hyvyyteen. Meret ovat täynnä myrkkyjä, mm. elohopea, muovit sekä lääkejäämät.

  Kalaöljyt alkavat härskiintymään varmaankin saman tien kun kala pyydetään. Ja kuinka nopeasti pyytämisen jälkeen öljy otetaan talteen sekä minkälaisen prosessin se käy läpi, kun öljy ”puhdistetaan” myrkyistä. Entä mikä on lopputulos? Mahtaako sitä tietää kukaan?

  Jarkolla tähän kättä pidempää?

 • Hei Kirkas,

  Hyvä ja tärkeä kysymys!

  Yleisellä tasolla kalaöljyjen laatu on melko kaukana toivottavasta. Kalaöljybisnes on iso ja mukana on paljon tahoja, jotka menevät sieltä missä aita on matalin. Tämä näkyy sitten lopputuotteen laadussa.

  Kalaöljyn suhteen eniten kysymysmerkkejä herättää:
  1. Meren saasteet
  2. Prosessointi
  3. Säilyvyys
  4. Ehtyvät kalakannat

  Eli lähtökohtaisesti kyseessä on hyvin ongelmallinen tuote.

  Vaakakupin toisella puolella on sitten nuo omega-3-rasvahappojen tärkeys. Monet ovat huomanneet käytännössä sen, kuinka paljon hyvinvointi on lisääntynyt, kun on ruvettu nauttimaan kalaöljyä. Ja toki asiaa on myös paljon tutkittu.

  Toinen ääripää on sitten se ihmisryhmä, joka ei siedä kalaöljyä vaikka muuten voivat syödä kalaa normaalisti. Tässä tulee jälleen kysymys näiden laatuasioiden suhteen…

  Henkilökohtaisesti olen suosinut viime vuosina enimmäkseen krilliöljyä.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista