Lisää muistia ja pitkää ikää

Olen vasta hieman päälle 30-vuotias, mutta tästä huolimatta muistini temppuilee aika pahasti. Esimerkiksi uusien asioiden oppiminen on kovin vaikeaa tällä nykyisellä muistikapasiteetilla. Onko sinulla asian suhteen mitään neuvoja?

Muistihäiriöiden taustalla voi piillä monta eri tekijää. Jos muistiongelmat ovat ilmaantuneet yhtäkkiä ja ne ovat pahoja, niin suosittelen ehdottomasti menemään tarkempiin tutkimuksiin.

Usein muistiongelmien taustalla ei kuitenkaan ole kyseessä mistään hengenvaarallisesta jutusta. Toisaalta nuoren iän muistiongelmat kertovat siitä, että kaikki ei ole kohdillaan. Usein taustalla on hormonaaliset tekijät. Yksi toimiva korjaava toimenpide on hormonitoiminnan tasapainottaminen. Suosittelen tutustumaan adaptogeenisiin yrtteihin, erityisesti macaan, ashwagandhaan, schisandraan ja gotu kolaan. Myös reishi voi tässä(kin) tapauksessa aikaansaada ihmeitä.

Pitkän iän salaisuus
Olet varmasti usein törmännyt haastatteluun, jossa tiedustellaan yli 100-vuotiaan mummon tai papan pitkän iän salaisuutta. Tässä yhteydessä lähes poikkeuksetta tulee puhetta ruokavaliosta. Joku sanoo salaisuudeksi tomaatit ja oliiviöljyn ja joku toinen taas kertoo vodkan olevan se kaikista kovin juttu. Itse uskon, että pitkän iän taustalla ruokavalio näyttelee merkittävää, mutta ei kuitenkaan sitä oleellisinta roolia. Ehkä elämänilo ja stressittömyys lienevät kuitenkin ne tärkeimmät tekijät…

Samaan aiheeseen liittyen sain Casperilta mielenkiintoisen lehtiartikkelin, jossa kerrottiin maailman vanhimmasta isästä. 100-vuotiaaksi eläminen ei nykyään ole enää kovin harvinaista, mutta isäksi tuleminen lähes 100-vuotiaana on jo aikamoinen saavutus. Tällä tuoreella ja onnellisella iskällä on ikää kunnioitettavat 94 vuotta. Uutisessa oli totta kai puhetta myös ruokavaliosta. Maailmanennätysiskä sanoo syövänsä päivittäin 3 litraa maitoa, puoli kiloa manteleita ja puoli kiloa kirkastettua voita…

Huikeaa uutta vuotta kaikille!

            

9 KommenttiaKommentoi

 • Krooninen stressi ja aivojen ylikuormitus (kiire, liiallinen määrä virikkeitä ym.) sekä liian vähäinen uni ovat tavallisimpia syitä varsinkin lyhytmuistin pätkimiseen. Oma muistini pätki pahasti liian kiireisessä työssä ja burnoutin kourissa. Nyt on onneksi palautunut ennalleen. Toki hedelmät ja vihannekset, hyvät rasvat, rasvainen kala ym. kunnon luonnollinen ravinto myös estävät dementiaa ym. ja jeesaavat aivoja. Hormonaaliset syyt lienevät kuitenkin harvinaisempia? Tai tietysti kai stressihormoni kortisoli ym. voi vaikuttaa asiaan.

  http://www.taloussanomat.fi/tyo-ja-koulutus/2010/12/08/30-vuotias-tarvitsee-toissa-dementialaaketta/201017070/139

 • Hei,

  Juu, nämä muistiongelmat on mielenkiintoinen aihealue. Tekijöitä on paljon ja etenkin tämä stressiasia on varsin kutkuttava kokonaisuus. Tuon stressin vaikutukset muistiprosesseihin ja -järjestelmiin välittyvät paljolti hormonaalisten ja välittäjäainemuutosten kautta.

  Kirjoitan vielä tällä viikolla lisää ajatuksia stressistä.

  Tuolta lähettämäsi linkin takaa löytyi aika surullista luettavaa…

 • Juu mielenkiinnolla odottelen tekstiä. Itse olen lapsesta asti kärsinut ”kroonisesta stressistä”, kilppari jutuista jne.

  Mietinkin vaikuttaako esim. väkivalta ja välinpitämättömyys tuon kaltaisiin asioihin, kun on lapsi? Toki ruokaa ei meillä tehty kuin vkonloppuisin ja elin viikot kouluruualla, makaroonilla, makkaralla ja muna-sokeri sötkötyksellä.

  Nyt kun lisämunuiset ovat uupuneet ja kortisolit pohjissa, niin aika haasteellistahan tämä tervehtyminen on, kun lääkärin tietämys asiasta on 0 eikä lääkärikirjasta tule sen viisaammaksi, kun koko lisämunuaisenuupumusta ei ole olemassakaan suomessa.

 • Hei,

  Varmasti noinkin rankoilla lapsuusajan kokemuksilla on vaikutusta myös myöhemmälle iälle.

  Adaptogeenit ovat tosi toimiva juttu myös lisämunuaisongelmiin. Itse ainakin lähtisin hakemaan apua tuolta suunnalta. Oletko koittanut, onko esimerkiksi macasta, reishistä, jiaogulania tai vaikka ashwagandhasta mitään apua?

 • Ashwagandhaa olen kokeillut. Maca vaan maistuu mun suuhun, niin hirveeltä. Pakuri lie lasketaan näihin ja sitä olen käyttänyt säännöllisen epäsäännöllisesti. Mitään autuaaksi tekevää en ole huomannut.

  Myt kun tulee 1.4 se tiukennus yrtteihin eu alueella, niin sehän koskee myös ashwagandhaa ja sitä ei saisi enää myydä/ostaa?

 • Moi,

  Juu, näin olen itse ymmärtänyt tuon uuden säädöksen. Tosin nythän CocoVi vasta toi markkinoille oman ashwagandha jauheensa?

 • Yleensä suositellaan käyttämään 3 viikkoa ja taukoa 1viikko adaptogeenisissa kasveissa.
  Tarkoittaako tuo tauko yksittäistä kasvia vai pitääkö olla viikko ilman mitään adaptogeenisia kasveja?
  Voiko vuorotella eri kasveilla 3 viikkoa tätä ja 3 viikkoa tuota?
  Näin tulisi kierto ilman taukoa adaptogeenisistä kasveista.

 • Hei,

  Tuo 3 viikkoa ja 1 viikko on vain tuollainen yleisluontoinen ohje. Yhtä hyvin se voi olla vaikka 3 kuukautta ja 1 kuukausi sitten taukoa. Ideana tuossa on se, että emme totuttaudu liikaa johonkin tiettyyn yrttiin, jonka seurauksena sen teho voi laskea.

  Itselläni on tapana esimerkiksi tinktuuroiden suhteen se, että käytän aina yhden pullon loppuun ja pidän sitten muutaman viikon tauon, ennen kuin käytän uudestaan samaa yrttiä. Eli ei tarvitse suinkaan pitää taukoa kaikista yrteistä kerralla…

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista