Luomu on ihan oma tuotteensa

Nykyään törmää usein sellaiseen toteamukseen, että luomu on niin paljon kalliimpi vaihtoehto siihen tehotuotettuun versioon nähden, ettei sitä kehtaa ostaa. Tämä on tietyssä mielessä ihan ymmärrettävä näkökanta, mutta todellisuudessa kuitenkin kovin väärä ajattelutapa. Luomua ja tehotuotantoa ei voi oikein verrata keskenään, sillä luomu on ihan oma tuotteensa. Tämä on hieman sama asia jos rupeat vertailemaan mopoa ja moottoripyörää.

Ei sen puoleen, luomu on monesti todella kallista. Tosin onhan tuo ruoan hinta muutenkin aika pilvissä. Toisaalta jos ajatellaan tavallista suomalaista kuluttajaa, joka valittaa ruoanhinnan kohtuuttomuutta, on syytä muistaa se, että me käytämme suhteessa vähemmän rahaa ruokaan kuin vaikka 30-vuotta sitten. Monesti tässä onkin asennekorjauksen paikka. Tarvitseeko esimerkiksi sitä kännykkää vaihtaa puolen vuoden välein vai voisiko ne rahat sijoittaa järkevämmin? Kyse on monesti valinnoista. Itselläni on runsaasti kokemusta siitä, että pienilläkin tuloilla voi syödä yllättävän hyvin.

Parempi elämänlaatu ei kuitenkaan halutessaan maksa yhtään mitään. Jo todella pieneltä tuntuvilla teoilla ja valinnoilla voi saada aikaiseksi upeita tuloksia. Mainittakoon vaikka nämä neljä asiaa:

1. Maadoitus / paljasjalkakävely. Tähän moni suhtautuu edelleen kovin skeptisesti, mutta ei enää sen jälkeen, kun on itse näitä juttuja koittanut. Saksassa on jo annettu viralliselta taholta suosituksia paljasjalkakävelyn suhteen ja on varmaa, että sama tulee tapahtumaan tulevaisuudessa myös Suomessa. Sitä en tosin tiedä, että meneekö siihen 10- vai 20-vuotta… Ehdottomasti yksi kovimmista terveysteoista, minkä voi itselleen tehdä…

2. Lähdevesi. Laadukkaan veden merkitystä ei voi korostaa koskaan liikaa. Tässä tulee tietysti eteen nuo mahdolliset kuljetuskustannukset (auto), mutta niitä on mahdollista jakaa muiden kanssa.

3. Villivihannekset… Alamme kohta elämään parasta mahdollista satoaikaa ja tämä jos mikä kannattaa hyödyntää.

4. Sosiaalisuus, toisten auttaminen ja yhteisen hyvän tuottaminen. Tutkimuksetkin osoittavat, että yksinäinen ihminen sairastaa paljon ja lopulta kuolee ennen aikojaan. Ihminen on laumaeläin, jonka yksi keskeisin vietti on hyvän tuottaminen lauman muille jäsenille. Hyvän jakaminen on monella tapaa uskomattoman palkitsevaa ja sen suhteen ei pidä koskaan nuukailla.

Taistelu kalkkeutumista vastaan

Kiitos mielenkiintoisesta kalkkeutumiseen liittyvästä jutusta. Jos haluan ehkäistä kalkkeutumia, niin mitkä ovat ne kolme kaikista tärkeintä toimenpidettä, mihin olisi syytä ryhtyä? Syön melko tavallisesti, tosin ostan aina luomua jos sitä on tarjolla ja lompakko sen kestää.

1. Vältä kalsiumpillereiden nauttimista, sillä ne lisäävät merkittävällä tavalla hyperkalsemian riskiä.

2. Syö MSM:ää, sillä se on yksi tehokkaimmista kalkkeutumien poistajista. Valitse aina tuote, jossa lukee ”OPTI-MSM”. Itse voin suositella esimerkiksi Puhdistamon tai RikkiMikon tuotteita. MSM kannattaa nauttia aina yhdessä C-vitamiinin kanssa.

3. Kolmantena, mutta ei suinkaan vähäisempänä on elimistön saattaminen tasapainoon. Aiheena tämä on niin laaja, että siitä voisi kirjoittaa kirjasarjan. Tärkein juttu liittyy tietysti syömäämme ruokaan. Iso askel oikeaan suuntaan otetaan, kun rupeamme välttämään yliprosessoitua ja tehotuotettua ruokaa ja korvaamme ne paremmilla vaihtoehdoilla. Jo sillä voidaan saavuttaa huikean paljon, että vähennämme edes hieman tyhjien kaloreiden, torjunta-aineiden ja lisäaineiden syömistä ja valitsemme tilalle oikeasti ravitsevaa ruokaa. Syö aamuisen leipäkannikan sijasta vaikka joku itse tehty pirtelö. Jätä töissä se kamala Amica-ateria syömättä ja ota mukaan omat eväät. Nauti välipalapullan sijasta mieluummin vaikka pähkinöitä, hampunsiemeniä ja inkamarjoja.

Jos perhe vaatii illalla makaronilaatikkoa, niin anna mennä ja tee sitä! Ei tässä ole tarkoitus ruveta ketään kiusaamaan. Jätä kuitenkin ostamatta se HK:n sikanauta ja valitse mieluummin luomulaatuinen jauheliha, jota voi saada suoraan tilalta kohtalaisen edullisesti. Sama juttu koskee myös maitoa. Miksi maksaa pilalle prosessoidusta Valion litkusta yli euron litran, kun jostain maitotilalta saa huippulaadukasta tankkimaitoa jopa yli puolet halvemmalla…

Sitä makaronilaatikkoa ajatellen tavallisen Torino-makaronin tilalle kannattaa valita vähintään luomumakaroni, mutta ehkä voi miettiä myös sitä, että voisiko sen vehnän korvata jollain muulla. Äläkä osta sitä jäävuorisalaattipalloa… Katso ennemmin takapihalle tai lähimetsään jos vaikka sieltä löytyisi jotain kunnon vihreää. Jos tämä on poissuljettu vaihtoehto, kannattaa harkita esimerkiksi versottamista ja idättämistä. Tuosta touhusta myös lapset tykkäävät. Ja jos illalla iskee makeanhimo, niin älä hae lähikaupasta sitä Fazerin Sinistä, vaan tee itse parempaa suklaata. Nämä pienet muutokset eivät vaadi paljoa, mutta ne antavat valtavasti…

Pari kaupallista vinkkiä
Kannattaa tsekata tämä loistava luomuhunaja! Maun suhteen ehdoton suosikkini. Xocosta saat myös kotimaisia hampunsiemeniä.

Saat Hyvinvoinnin tavaratalosta 15% alennuksen kampanjakoodilla 1111. Tämä kampanja on ilmeisesti voimassa sunnuntaihin asti.

Kannattaa myös tutustua Nikon todella hyvältä vaikuttaviin tuotesivuihin, jossa voit kertoa oman mielipiteesi eri tuotteista ja tietysti myös lukea muiden vinkkejä ja kokemuksia. Todella hyvä idea Nikolta!

9 KommenttiaKommentoi

 • Tuo, että käytetään vähemmän rahaa suhteellisesti ruokaan nykyään voi pitää rikkailla jopa paikkaansa, mutta näin pelkän vuokranmaksun jälkeen, kun ostelet sapuskaa 3:lle ja välillä 4:lle sillä lopulla 750 €, niin voin sanoa, että ruokaan menee melkein 80 % lopuista tuloista. Ostaessani hiilari paskaa pääsisin pienemmillä%, mutta sille tiellekkään ei ole vara lähteä. Sillä nuo ilmaiset ruokien jaot on iso nou nou, koska ne sisältää täällä pelkkää jauhoa, makaroonia, puuroa jne jne. Onko se 80% tuloista sitten vähän, niin on jokaisen omasta ajatusmaailmasta kiinni. Vielä olis nuita muitakin laskuja maksettava, niin ihan 100% ei voi laittaa menemään.

  Onneksi luonnnosta kerättävistä ei mene vielä maksua.

 • Hyvä kirjoitus. Tänäänkin on taas ilmaiseksi saanut mm: auringonpaisteen, paljasjalkailun nurmikolla, kääpää lähimetsästä = teetä, vuohenputkia salaatin sekaan takapihalta… Täytyy vain nähdä ne asiat, jotka eivät maksa. Niitä on aika paljon loppujen lopuksi. :)

 • Marko-> Tässä voidaankin ruveta odottelemaan leipätiedotuksen vastaiskua…

  Myy->Meidänkin perheessä tuo mainitsemasi osuus voi olla asumiskulujen jälkeen aika lähellä tuota 70-80%. Vaihtelee tietysti hieman tuloista ja kuukausista riippuen…

  Ja niinhän se on, että tuo kaikista haitallisin yliprosessoitu hiilarisapuska on sitä edullisinta ruokaa, johon monet sitten turvautuvat. Tosin monet sitä ostavat vaikka varaa olisi valita jotain parempaakin…

  Sonja-> Totta! Parhaat asiat ovat täysin ilmaisia.

 • No teeppä meille vielä jonkulainen lista noista villivihanneksista…vaikka nyt puutarhuri oonki, niin ei ole tullut perehdyttyä tuohon puoleen juurikaan, enempi koristekasveihin. *nolo* :(
  Mitä sieltä pihalta vois syödä, miten niitä pitää käsitellä? Ihan siemenestä kasvatettavat vihannekset on kyllä tuttuja mutta nuo luonnonkasvit ei ole.

 • Varmasti tulen palaamaan tuohon villivihannesaiheeseen vielä tässä kevään ja kesän aikana.

  Hyvän perussalaatin saa tehtyä esimerkiksi voikukanlehdistä, kuusenkerkästä, maitohorsmanlehdistä ja koivunlehdistä.

 • Oikeasti, syyllistetään itkemällä että ”joudutaan sulkemaan kaksi leipomoa teidän leivän syömättömyyden takia”…Huh huh. Ja toi leipätiedotuksen tyypillä on itsellään tainnut mennä puurot ja vellit sekaisin karppauksen suhteen.

 • Leipätiedotusken tyypillä ei kyllä ole kaikki muumit muumilaaksossa tuosta itku virrestä päätellen.

  Onhan se aika perseestä, kun suomaliset alkavat ajattelemaan omaa terveyttä. Tuskin tästä leivättömän (viljattoman) pöydän ideasta monikaan lääkefirma on kovin innoissaan..

 • Joo, onhan tuo aika huvittavaa syyllistämistä sekä avautumista Fazerilta ja leipätiedotukselta…

  Tuolla kommenttiosiossa oli muutama ihan hyvä kommentti, kuten tämä:

  ”Runsaasti kokojyväviljoja syövän kannattaa varautua kroonisiin suolisto-ongelmiin, puutostiloihin, autoimmuunisairauksiin kuten diabetekseen, syöpiin ja jos geenipelissä on tullut huonot kortit – jopa skitsofreniaan.”

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista